Filmpje! Mark Rutte over voorname Nederlandse positie na Brexit: 'de poort van Europa, fysiek en mentaal'

Geen categoriejul 13 2019, 15:00
Gisteren hield premier Mark Rutte (VVD) zijn laatste persconferentie voor het zomerreces. Pas eind augustus zien we Rutte terug in Nieuwspoort en tegen die tijd staan de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) voor de deur. Niet veel later volgt Prinsjesdag. Kortom: de zomer staat voor de deur, maar Rutte kijkt alvast vooruit naar de positie die Nederland verwerft na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
Op 16 augustus is Mark Rutte dus weer terug met de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort, maar voor nu gaat de premier in op de positie van Nederland in de Europese Unie na het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Volgens Rutte is die positie sterker dan ooit tevoren.
Volgens de premier zijn wij 'dankzij Schiphol en Rotterdam de fysieke (en mentale) toegang tot Europa' en is ons land 'het meest trans-Atlantische van de overgeblevenen'. Men zou dus kunnen zeggen dat na het vertrek van het VK, Nederland het belangrijkste land is van de Europese Unie. Gezien de geografische ligging van ons land klopt dit natuurlijk als een bus.
Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt biedt de situatie kansen voor Nederland. Zo verdient ons land meer dan een half miljard euro per jaar aan de export van Europese auto's naar de VS en het in stand houden van die banden is cruciaal voor de Nederlandse export-economie.
Om de banden met de Atlantische partners te versterken bezoekt de premier komende maand de Verenigde Staten en verwacht hij dat de banden nog immer sterk zijn: 'het gewest Holland was één van de eersten die de VS in 1776 als autonome staat erkenden, onze relatie gaat al lange tijd mee'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten