Loonkloof blijft groeien! De burger ziet vrij weinig van 'de groeiende economie'

Loonkloof blijft groeien! De burger ziet vrij weinig van 'de groeiende economie'

De bazen en andere hoge pipo's blijven maar graaien. De loonkloof is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Multinationals en grote Nederlandse bedrijven zijn goede vetpotten als je aan de top zit. Hierdoor komt de sociale cohesie zwaar onder druk te staan - als daar überhaupt nog sprake van was.

Een tijd geleden gaf Mark Rutte nog een aardige speech voor de bühne. Hij dreigde de multinationals geen lastenverlichting te geven als de lonen niet omhoog gaan. Een leuke belofte, maar zijn track record met dit soort beloftes is niet veelbelovend. De salarissen van de topmannen neemt de afgelopen jaren bijzonder veel toe. Zo is het loon van een Shell topman meer dan verdubbeld in één jaar tijd.

De normale werknemer van Shell gaat er maar drie procent op vooruit dankzij het nieuw afgesloten cao. Dit is nogal een verschil - wat deels te rechtvaardigen valt, maar zo'n groot verschil zoals het nu is blijft moeilijk goed te praten.

De ontdekking dat de loonkloof alleen maar groter wordt komt niet echt op een goed moment. Mede door de poging om de dividendbelasting af te schaffen hebben de multinationals bij veel Nederlanders flink wat krediet verspeelt. Onlangs werd ook al bekend dat een bedrijf als Shell geen winstbelasting betaalt in Nederland. De VVD was hier uiterst kritisch over - maar wie gelooft er nog in de VVD?

Hoe legt u de mkb’er die broodjes levert aan Shell dat er geen winstbelasting wordt betaald

Het blijft bizar dat in een tijd dat politici de mond vol hebben van economische vooruitgang alleen de topbedrijven en topmannen hier wat van merken. Loonsverhoging voor de normale werknemers is een hele opgave en gaat met veel gezeur en gekraak. De hardwerkende Nederlander verdient ook wel eens een bonus, of is dat alleen weggelegd voor de topmannen?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Loonkloof salaris Topsalaris

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties