Balen: Donald Trump niet naar herdenking Slag om de Schelde, uitnodiging Koning afgeslagen

Balen: Donald Trump niet naar herdenking Slag om de Schelde, uitnodiging Koning afgeslagen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ondanks de uitnodiging van Koning Willem Alexander laten weten de herdenking van de Slag om de Schelde (1944) niet bij te wonen. Eerder nog verstuurde de Koning een open brief gericht aan de president, maar het schrijven blijkt onvoldoende om Trump in onze richting te bewegen.

En de afwijzing is natuurlijk wel een tegenvaller. Eerder deze zomer was de Amerikaanse president namelijk wél in Frankrijk op de stranden van Normandië om daar de landing van de geallieerden te herdenken. De burgemeester van Terneuzen, Jan Lonink, framet het besluit van de Amerikaanse president als iets 'positiefs', zo lezen we BNDeStem:

"De uitnodiging van de koning is serieus opgepakt. Dat ze zo lang hebben gewacht met afzeggen, zegt wel iets over de waarde die Amerika hecht aan onze herdenking. We hebben nu duidelijkheid en gaan verder met voorbereiden. We kunnen in elk geval zeggen dat de uitnodiging aan Trump voor veel extra publiciteit rond onze herdenking heeft gezorgd. Dat is mooi."

Tja, de burgemeester van Terneuzen had ook gewoon de realiteit wat beter mogen benoemen: de Amerikanen vinden het bezoek niet belangrijk genoeg om hun president te sturen. Dat is de realiteit. De publiciteit rondom de herdenking is weliswaar mooi, maar gaat wel ten koste van het statuur van de koning, wiens uitnodigingen blijkbaar makkelijk worden afgeslagen.

Maar goed, je moet toch wat als burgemeester...

Uiteindelijk is het de verwachting dat er wel een delegatie vanuit de Verenigde Staten overkomt, maar wie dan naar Terneuzen afreist is onduidelijk. Wellicht dat één van de kabinetsleden van de regering Trump op bezoek komt. Of alleen de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Volgens de burgemeester van Terneuzen komt Koning Willem Alexander in ieder geval wél, dus dat is dan mooi meegenomen -zeker dat de Koning niet afzegt nu Trump heeft aangegeven de herdenking over te slaan.

Maar wat jammer, wat jammer. Het zou mooi zijn geweest de Amerikaanse president te mogen ontvangen. Wellicht dat we zélf brieven moeten sturen naar de president voor de volgende herdenking want de Koning maakt ogenschijnlijk te weinig indruk om de president te bewegen Nederland te bezoeken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties