Peilingen: Marianne Thieme (PvdD) door het stof na uitspraken over 'verziekte cultuur' binnen partij

Geen categoriejul 30 2019, 16:00
Vorige week stapte Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten op dubieuze wijze uit de fractie van de Partij voor de Dieren. Na relletjes in de media bleek de onduidelijkheid van Van Kooten een poging om het moddergooien te beperken. Niet veel later was het hek van de dam en kwam fractieleider Marianne Thieme in opspraak. In de peilingen is het debacle terug te zien.
Een peiling onder de respondenten van het EenVandaag Opiniepanel suggereert namelijk dat de meerderheid van de PvdD-kiezers achter Van Kooten staat en dat Thieme 'een stap te ver is gegaan' nadat het vertrokken Kamerlid sprak van een 'verziekte cultuur'. Dit lijkt een flinke impact te hebben op de positie van Thieme: waar de steun eerder nog op 88% was, is dat nu gedaald naar 61%.
Volgens EenVandaag-journalist Jeroen Kester een behoorlijke terugval:

"Het vertrouwen in leiders van oppositiepartijen ligt meestal rond 90%"

Maar in het geval van de Partij voor de Dieren is Thieme dus finaal door het ijs gezakt. Het beeld van Marianne Thieme onder kiezers is dat ze koppig is, maar niet verstandig in het geval van conflicten. Zo stellen de opinieleden:

"Thieme lijkt mij soms eerder koppig dan verstandig als er een verschil van mening is"

en

"Heibel in de partij vanwege persoonlijke problemen zijn funest voor mijn stem".

Behalve probleempjes met de fractie was ook de afwezigheid van Thieme afgelopen jaar een probleem. Ze meldde zich vier maanden ziek -zonder opgave van reden. Kiezers zien dit als een onfortuinlijke keuze van de PvdD-politica:

"Ze is te vaak afwezig en niet daadkrachtig en zichtbaar genoeg"

Begin dit jaar kwam Thieme dus terug in de Kamer. Als we kijken naar de resultaten van het Kamerlid Thieme dan is het geheel dan logisch dat haar populariteit tanende is. Afgelopen half jaar diende ze slechts drie moties in.
In een periode van een half jaar welgeteld drie moties indienen staat vrijwel zeker gelijk aan 'onzichtbaar zijn in het parlement'. De vraag is natuurlijk hoe nu verder met de Partij voor de Dieren? Het vertrouwen in de partijleider heeft een flinke knauw gekregen en in de reguliere peilingen groeit de partij nauwelijks. Tijd dat de partij gaat nadenken over mogelijke koerswijzigingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten