Politie reageert op meldingen wangedrag: ‘Als je wilt straffen moet je het kunnen aantonen’

Gisteren werd bekend dat binnen het korps van de politie veel sprake is van seksuele intimidatie, discriminatie en ander wangedrag. Politiecoach en diversiteitsraad lid Carel Boers kwam als een klokkenluider naar buiten met dit nieuws. Gisteravond reageerde de politie zelf op deze aantijgingen en wat ze willen doen om het te veranderen. 

Politiecoach Carel Boers kwam gisteren al met zeer opmerkelijke uitspraken over de werksfeer binnen de politie. De ‘heteronormatieve cisgender’ cultuur baarde het lid van de diversiteitsraad tot grote zorgen.

De norm wordt gesteld door blanke, oudere heteromannen. Dat leidt ertoe dat agenten zich op het politiebureau vaak veel onveiliger voelen dan bij de uitoefening van hun taak op straat

De portefeuillehouder diversiteit van onze Nationale Politie, Lute Niewerth, herkent zich wel in de kritiek. Hij erkent dat vrouwen, homo’s en allochtonen agenten zich niet altijd even veilig voelen binnen een korps.

Een groot aantal punten herken ik zeer goed. Een aantal collega’s in ons korps voelt zich niet welkom en op bepaalde punten buitengesloten. Dan heb ik het met name over collega’s met een homoseksuele of niet-westerse achtergrond.

Nog opmerkelijker is dat Niewerth aangaf dat de politie al zo’n twintig jaar bezig is met deze problematiek. Hoe diep verankerd moet het dan wel niet zitten dat de politie hier al twee decennia mee bezig is?

Maar ik kan u verzekeren, het is heel moeilijke problematiek waar we mee bezig zijn.” De toenemende diversiteit bij de politie leidt er volgens hem toe dat agenten elkaar niet meer automatisch op alle punten aanvoelen en begrijpen.

Volgens Niewerth is het een groot probleem dat veel agenten geen inlevingsvermogen hebben.

Als je wit bent en westers opgevoed is het soms moeilijk om in te voelen wat de problemen van een ander zijn.

De politie is nu al net zo keurig bezig als de NOS door te spreken over ‘wit’ in plaats van blank. Het is namelijk ook altijd de schuld van ‘de boze witte man’.

Discriminatie en seksuele intimidatie zijn een zorgelijk probleem, het probleem aanpakken is dan ook meer dan noodzakelijk. Het aankomen met termen als heteronormativeit en ‘wit’ aankaarten als het gezwel en het probleem gaat natuurlijk niks oplossen. Laat de politie met een serieuze oplossing komen en zich niet verlagen tot identitair wensdenken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ben-NIET-Groen-L

  Diversiteit bij de politie is de grootste fout die je maar kunt bedenken!
  Nog een grotere fout is om een moslim als agent te laten fungeren….dat al begint met 6x per dag 20min bidden, dan thee drinken in de koffiehuizen en kwaad kijken naar vrouwtjes zonder kopvod.
  Fraude fraude…fraude…doorsluizen…doorsluizen…doorsluizen.

  De getinte(n) kansenparels die al op non-actief zijn gesteld c.q. ontslagen zijn, zijn niet meer op 10 handen te tellen, buiten de problemen om die die gasten hebben en maken…alleen dit word niet openbaar vermeld……in de media!
  Slim hé, dom volkje!

  Ha…ha…ha toen ik kopvod wilde typen kreeg ik de suggestie: koopavond ,dat was effe lachen 🙂

  1. Jumping

   Inderdaad Ben-Niet-Groen-L.

   De woorden die Links niet accepteert zijn dan ook verwijderd uit Wikipedia.

   Omvolking is ook een niet geaccepteerd woord.

   Daarentegen is de zin.
   Nederland is een keiverrot land geworden.
   Wel acceptabel.

   1. Ben-NIET-Groen-L

    Jumping,

    Klopt, ompoling / omdoling / opvolging krijg je dan te zien.

 2. Raveltje

  De oorspronkelijke bevolking moet alles tolereren
  Ons aanpassen aan hun gewoonten, daar zit de knel.

 3. Ben-NIET-Groen-L

  Nog meer diversiteits-shit:

  Disney gaat een nieuwe verfilming maken van de klassieke tekenfilm “Ariël, de kleine zeemeermin”. Ariël zal gespeeld gaan worden door een zwarte zangeres genaamd Halle Bailey. Op het internet ontstaat verzet.

  1. peetjoh. k

   En terrecht de gemiddelde neger verzuipt namelijk.

 4. Agios

  “Als je wit bent en westers opgevoed is het soms moeilijk om in te voelen wat de problemen van een ander zijn.” Waarom moet wit zich weer inleven in de problemen van een ander? De ander heeft elke dag weer andere problemen. Dat komt omdat andere culturen leven van de opbrengst van het zaad van problemen maken. Het wordt hoog tijd dat die ander eens leert dat Nederland een wit land is waar je je aan mag passen. Als je dat niet wilt, ga dan weg en ga zeker niet bij de politie.

 5. peetjoh. k

  Het was ook de grootste fout ook. Homo,s vrouwen en buitenlanders bij de politie, hadden ze soms gedacht dat dat zonder gezeik zou gaan. Gewoon die drie groepen zielenpoten eruit donderen dan houd het gejank op.

 6. HEM

  Ik ben blij dat onze Politie bestaat uit oudere hetero blanke mannen. Wat is daar mis mee? Hebben wij zoveel plezier van de instroom van allerlei mensen uit het Midden- Oosten en Noord Afrika, die hun cultuur naar ons land wensen over te brengen. Mensen die er in hun thuisland op toezien dat hun dochters hoofddoekjes dragen? Ik wil onze eigen Politie (en daar is nog veel te verbeteren, maar zeur niet over diversiteit).

  1. Lao Tse

   “Ik ben blij dat onze Politie bestaat uit oudere hetero blanke mannen. ”

   Uit de rapportage blijkt dat echter juist het grote probleem. Met oudere witte hetero-mannen is niks mis maar als veel onder hen vrouwonvriendelijk, islamofoob, homofoob en racistisch zijn dan hebben we wel een flink probleem.

   Akerboom zit met zijn handen in zijn haar en dat is te begrijpen.

   1. logisch denken

    Wat moet ie dan ? corrupte allochtonen in dienst nemen ?

    volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/allochtone-agent-relatief-vaak-betrokken-bij-corruptie~b1c0b945/

   2. toetssteen

    @LT
    Aldus 1, serieus, ingehuurde onderzoeker die het heeft over 10 dienders die onder elkaar zich even afreageerden. Wow!!!

    1. Lao Tse

     Akerboom nam de rapportage wel heel serieus, Toetssteen, dus ik vermoed dat er wel degelijk iets aan de hand is.

    2. logisch denken

     volgens mij ligt het probleem ietsje dieper of zijn er niet recent een aantal veroordeeld ? eerst je inlezen alvornens inhoudsloos te blaten aub

 7. Tman

  Die linkse zeikerds zijn pas tevreden als 70% politiepersoneel moslim is en de rest homo’s en vrouwen!

 8. Kapitein Haddock

  Ga langzaam maar zeker denken Laotje de zoveelste trolnaam is voor Beukie, Noppie en zijn andere trol namen.
  Waarom? Overal tegen en als deze trol een goede bui heeft, alles in twijfel trekken!
  Aan de reactie kan ik zien of ik gelijk heb. Hij/zij/het/iets/dier maakt altijd zelfde fouten.
  Welke zeg ik uiteraard niet.
  Benieuwd!

  1. logisch denken

   quote Ga langzaam maar zeker denken Laotje de zoveelste trolnaam is voor Beukie, Noppie en zijn andere trol namen. END

   Ik heb geen enkele twijfel.

   1. fockingworst

    @ld vanaf dag 1bdat de nick @lao Tse hier aanwezig is twijfel ik er al niet aan….
    De huistrol heeft zo zijn eigen huisstyle;(

 9. Jantje

  Mao zei het al dat cultuur het moeilijkst is om te veranderen.
  Links wil niets liever, dat zie je over de hele wereld.
  Meestal (lees altijd) loopt het uit op faliekante mislukkingen.

 10. Rud56

  Tja, samensmelten van diverse culturen werkt dan ook niet zolang de nieuwkomers zich niet aan onze normen en waarden hoeven te conformeren. Ondanks de honderden miljoenen aan subsidies, ondersteuning etc.

  Ja, tientallen jaren gutmenschbeleid toont nu de resultaten!

  Compleet falend beleid waarvoor ‘oh oh oh die erge’ Janmaat, die scherpe Fortuyn en nu de wakkere Wilders tevergeefs voor waarschuwden!

 11. Drollevanger

  Gek he, we leven in een land dat door blanke mannen en vrouwen is opgebouwd, sommigen zeggen zelfs dat ons land aan de zee is ontstolen.
  Als die blanke mannen met hun opgestroopte mouwen stoppen met het bouwen van dijken, het regelen en betalen van de sociale voorzieningen. Is dit land binnen 50 jaar weer onder de zeespiegel verdwenen.
  Van heinde en ver over de wereld weet men dat en probeert men een enkele reis te kopen voor dit geregelde kikkerlandje. Dit is een land waar niemand hoeft dood te gaan van de honger, een uitstekende gezondheidzorg en onderwijssysteem op poten is gezet door die blanken, Een fijn land bevolkt door hoofdzakelijk blanke mannen en vrouwen.
  Maar een ieder die het hier niet bevalt staat het vrij om terug te keren naar hun eigen corrupte paradijs. Niemand zal hen een strobreed in de weg leggen. Ieder zijn eigen woestijn. Adieu! Maak plaats.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.