PvdA dreigt tegen woonplannen te stemmen – Asscher wil meer bouwen en hogere inkomensgrens sociale huur

Het kabinet en de coalitie kunnen mogelijk niet meer op de steun van de PvdA rekenen wat betreft woonplannen. Asscher wil dat er veel meer dan 75.000 woningen per jaar worden bijgebouwd én wil hard optreden tegen investeerders. Ook wil hij de inkomensgrens voor sociale huur omhoog. Aldus NU.nl.

Doordat de coalitie in de Eerste Kamer haar meerderheid kwijt is, ziet de PvdA nu kans om beleid te beïnvloeden door te dreigen met een stem tegen de begroting. Het kabinet wil namelijk fors meer gaan bijbouwen om de woningnood het hoofd te bieden, maar Asscher vindt dat er niet genoeg aan wordt gedaan.

Zo ziet hij grote risico’s door investeerders ‘die hele woonblokken opkopen’ om zo de huren te verhogen of Airbnb’s van te maken. Natuurlijk moet volgens hem ook de woningmarkt verder worden gereguleerd door de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen van 38.000 naar 45.000 of zelfs 55.000 euro. Ergens ga je daarmee toch een beetje voorbij aan het hele idee van ‘sociale huur’, lijkt mij…

Maar ja, dit krijg je als je de woningmarkt helemaal kapot wil reguleren, hogere (en duurdere) eisen stelt aan nieuwe woningen én statushouders lukraak woning toekent. Speculerende investeerders zijn natuurlijk wel degelijk een probleem. Maar een verhuurdersheffing voor woningcorporaties heeft net zo goed bijgedragen aan een woningtekort (of een oneerlijke verdeling daarvan), doordat zij daardoor minder hebben kunnen bijbouwen.

Los van alle perverse prikkels die men op de woningmarkt tegenkomt en de boel flink verstieren, mag niet vergeten worden dat de overheid hier zelf ook een behóórlijk grote rol in heeft gespeeld, mede dankzij de PvdA en de VVD.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Vrijedenkert

  Veel van de huidige problemen hebben we te danken aan diezelfde PvdAllochtonen, alle voorstellen en eisen van deze salonsocialisten neem ik met een grote korrel zout!
  Huidige 9 zetels van dit gespuis in de Tweede Kamer en 6 in de Eerste Kamer zijn er 9 en 6 teveel….

 2. toetssteen

  Ik ben een voorstander van goedkope koopwoningen voor de laagste inkomens. Om mij bouwt de overheid dat soort appartementen.
  Een minimum inkomen moet genoeg zijn voor het kopen van zo’n flat.

  1. DidiMadloba

   Dat is een extreem linkse gedachte. De coördinator terrorismebestrijding is gewaarschuwd.

   1. toetssteen

    @Frits
    Ga uw pilletjes innemen. Het gaat om een werkbare oplossing die ik in het buitenland uitstekend uit zag pakken. Het had geen ene bal van doen met links/rechts, maar nadenken.

   2. Lao Tse

    🙂

 3. DidiMadloba

  Op deze rechtse site moet toch de eerste zorg zijn of er nog lekker verdiend kan worden in de woningsector.
  Als Jan met de Pet die prijzen niet meer kan betalen rot hij toch lekker op?
  In onze Hollandse cultuur is winstgevendheid de eerste prioriteit.

  1. Peter Oudshoorn

   Je ziet het verkeerd Didi: DDS is helemaal geen puur rechtse site. Rechts en links zijn sowieso achterhaalde begrippen. Ik schat in dat de meeste bezoekers hier afhankelijk van de onderwerpen, nu eens links dan weer rechts denken: de menselijke maat staat voorop. Net zoals bij de PVV en Wilders.

   Zul je dat nu niet meer vergeten, ouwe linkse wereldreiziger?

   1. toetssteen

    @Oudshoorn
    Didi kan in een minuut naar verweggistan, echt waar….

 4. Lao Tse

  Het verschil tussen Asscher en de brulkikkers Baudet en Wilders is dat hij alleen voor de inhoud gaat en in het bijzonder daar waar hij het beleid daadwerkelijk kan beïnvloeden. Dat is het verschil tussen een politicus die op daadwerkelijke veranderingen is gericht en populisten die alleen maar lawaai maken om de onderbuik van het electoraat te kietelen.

  De kiezer snapt dit verschil inmiddels en dat zien we terug in de peilingen.

  1. Peter Oudshoorn

   Jij maakt in deze reactie ook wel erg veel lawaai, Lola. Normaal praten ben je al lang geleden verleerd.

   1. Original NL

    De kiezer snapt dat woningen niet van de pvda gaan komen…die hebben decennia niets aan het woningtekort gedaan.
    Wel lullen maar niet bouwen..wel elk jaar 4 à 5 % huurverhoging..dat dan weer wel!

  2. Meriadoc Brandebok

   Er zijn dan ook twee manieren van oppositievoeren: constructief en kritisch. De populisten kiezen altijd voor de laatste, waardoor zij, ook altijd, niets voor elkaar krijgen. De kleine christelijke partijen en de oude bestuurderspartijen nemen altijd de constructieve weg en weten zo het kabinetsbeleid af en toe in de hen gewenste richting bij te sturen.

   1. Frets

    Guusje Glijmiddel, nog twee nachtjes slapen, dan mag je weer

  3. Ts

   Geachte LaoTse,
   Allereerst: IT takes two to tango!
   Verder op het onderwerp hier: het kabinet heeft in 2013 een verhuurdersheffing ingevoerd, hetwelk geleid heeft tot hogere huren en tevens niet heeft bijgedragen aan een beter sociaal huurbeleid.
   Ja, er zijn partijen welke op het oog een grotere bijdrage leveren aan constructief beleid.
   Maar voor een zuiver beeld dient er ook gekeken te worden naar het stemgedrag van de partijen in de kamer. De pvv was een van de partijen welke tegen de nieuwe vorm van regulering van de woningmarkt heeft gestemd. Het is deze nieuwe vorm van 2014 welke de PvdA nu ter discussie stelt. Prima, maar had misschien ook niet ingevoerd hoeven te worden?

   1. Frets

    een zuigstoker hoogachten?

    1. Original NL

     Verachten is m.i. meer op zijn plaats!!

   2. Lao Tse

    D@Ts,
    e PVV heeft de gewoonte om tegen elk beleid van de coalitie te stemmen, dus dat zegt niet zoveel.
    Ook al kun je in retrospectief vaststellen dat verhoging van de verhuurdersheffing geen goed idee was wijs ik slechts op het feit dat de PvdA zich sterk maakt om de beschikbaarheid van sociale huurwoningen te vergroten. Ik stel vast dat u dit ook een goed initiatief vindt.

    1. Ts

     Geachte LaoTse,
     Wel graag bij de feiten blijven.
     Als U stelt dat de pvv tegen elk beleid van de coalitie stemt dan is dit pertinent onjuist. Het gaat te ver om hier alle tabellen voor U te verduidelijken, maar hier alvast een klein voorproefje: de PVV stemt bij de meeste onderwerpen van de coalitie in het groen, alleen bij de linkse partijen van de kamer is dit anders. Indien U de feiten tot U wilt nemen voor dat U zich hier beroept op stellingen welke niet waar zijn adviseer ik U eens te kijken op bijvoorbeeld stemgedrag tweede kamer. Indien U de details geheel wilt weten kunt U de handelingen van de tweede kamer er op nalezen…

    2. Ts

     Geachte Lao Tse,
     Als aanvulling op mijn reactie zojuist: de beschikbaarheid van de sociale huurwoningen vergroten doe je niet door de inkomensgrens te verhogen: daarmee krijg je niet meer woningen, eigenlijk werk je hiermee verder scheefwonen (ongeacht wat ik daar weer van vindt) verder in de hand en zullen maatregelen van de overheid om dit tegen te gaan niet gaan werken in de huidige vorm. Nog sterker: een beweging zoals de PvdA nu voorstaat brengt weer een oud stokpaardje van hun van de zolder, namelijk: inkomensafhankelijke huren…

    3. toetssteen

     @LT
     PVV was tegen omdat zulks niet werkt!!!! De overheid moet zorgen voor koopwoningen, ja geen villa’s, maar gewoon de basis. Die woningen alleen beschikbaar voor minima stellen. Voordeel is dat mensen die op een zeker moment meer gaan verdienen, soms willen verkassen. Maar dan stelt de overheid de verkoopsom vast. Immers zo heeft men de woning ook kunnen verkrijgen.
     Alzo krijgt u in die categorie geen gedonder met sjoemelaars enzovoort.

  4. Kretoloog

   Druiloor Tse: Kabinet Rutte 2 is in hoge mate verantwoordelijk voor de huidige ellende op de woningmarkt. En wie was vice-premier in Rutte 2? Juist, ene Lodewijk Asscher. Kereltje heeft nu een grote bek. Maar hij zou eens moeten beginnen met in de spiegel te kijken. Dan ziet hij een heel hypocriet persoon.

  5. dario

   Remy geeft ook weer antwoordt die zielepoot is hier werkelijk 24/7 aanwezig die is zo eenzaam echt zijn vrouw pleitte geen kids geen papa en mama meer .De rest van de familie kotst hem ook uit.Helemaal geen verjaardagen voor Lao ze doen de deur niet voor hem open de sneukont.Je zou bijna medelijden met hem krijgen

   1. Original NL

    Q..Je zou bijna medelijden met hem krijgen….
    Nee echt niet.!!

    1. dario

     Hahahahaha zijn vrouw mist hem ook niet daar zorgt die grote neger wel voor hahaha

     1. Lao Tse

      Daria heeft een traumatische ervaring opgelopen met een grote neger en raakt er maar niet over uitgepraat.

      Een PTSS is niet prettig.

     2. Siemien

      Lao meent te concluderen door zijn zieke geest dat mensen PTSS hebben opgelopen< Lao die werkelijk geen idee heeft wat PTSS inhoudt, Lao weet wel wat het betekent maar niet wat het is…
      Daag een PTSS-er eens uit zou ik zeggen…

 5. Duckday

  De PVDA D66 CDA en VVD zijn de grote boosdoener Buitenlandse maatschappijen kopen hele blokken op die straks meer huur moeten opbrengen Makelaars kopen huizen op die 1500,= en meer huur op moeten brengen Woningbouw verenigingen hebben hele blokken sociale huurwoningen in de verkoop gedaan die weer tegen woeker prijzen zijn verkocht
  Huizen die 40.000 euro gekost hebben gaan nu voor 300.000 of meer in de verkoop
  Ook dank zei de EU die de rente naar 0 % gebracht heeft straks stort de boel in en dan is er de ramp Nieuwbouw is al onbetaalbaar Ook Hr BLok van de VVD heeft de boel kapot gemaakt ER moet snel een HUUR stop komen ook verlaging van de huur NL EXIT EU zo snel als het kan

  1. Original NL

   De autochtone nederlander mag alleen maar betalen en liefst voor zijn aow doodvallen.
   Maar zij hebben deze “volksvertegenwoordigers” zelf gekozen en mogen nu de wrange vruchten hiervan plukken.
   # Stem ze weg.(sukkels!!!).

  2. toetssteen

   @Duckday
   Mooi voorbeeld wat u aanhaalt. Waarom koopt de overheid deze panden niet en stelt ze tegen iets meer in de verkoop voor een bepaalde inkomensgroep?

 6. Kristalix

  Agut, klotewijkasbak denkt dat hij of zijn partij er nog iets toe doen. Aandoenlijk zulke laatste politieke stuiptrekkingen. Timmerfrans kan het karwei van diederik de viezerik zwamzoon netjes afmaken.

  1. Lao Tse

   De partij van Asscher is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, Kristalix. Asscher gebruikt die positie knap en de kiezer lijkt hem daarvoor te belonen

   1. Frets

    zuigstoker en tarrel, eeuwig gebande, binnenkort een nieuwe nick van de eeuwig gebande, de pisvlek

  2. Original NL

   Zo zie je maar weer dat de pvda stemmer dommer is dan de spreekwoordelijke ezel,deze stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen.

 7. J.Rademaker

  50 jaar woningnood en dan ga je stampvoeten, ga bouwen dan neem je de investeerders de wind uit de zeilen en geef de werkende Nederlander waar hij voor werkt.
  Vastlopen in je eigen regel-net en de smoes van schaarse ruimte ( maw anders kan de gemeente niets verdienen ) kennen we nu wel de wijk oostvaardersplas kan binnen 2 jaar. De PvdA heeft de regels gemaakt dus je weet hoe het moet.

 8. Punt50

  Eerst een hoop van die kansenparels binnentrekken, en dan blèren dat er te weinig woningen zijn… Gadverdamme typisch PvdAllah.

 9. Juriaan

  De hele fraktie past in een VW busje lodewijk en zijn grote broek denk dat hij er toe doet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.