Rotterdam nieuwe betuttelhoofdstad van Nederland; roken in buitenlucht wordt verboden

Rotterdam. Bron: Flickr / Rick Ligthelm
Foto: Rotterdam. Bron: Flickr / Rick Ligthelm

U leest het goed. Roken in de buitenlucht wordt verboden als het aan de Rotterdamse gezondheidswethouder Sven de Langen (CDA) ligt. In eerste instantie worden rookvrije zones opgericht waar officieel nog geen verbod heerst. Maar als deze “zachte hand” niet werkt volgen er “harde maatregelen”, volgens De Langen.

Vanaf 2 september mag er niet meer worden gerookt voor het Erasmus MC en ook leerlingen van de Hogeschool Rotterdam moeten het ontgelden. Dit initiatief komt van deze instellingen zelf en gaan via toezichthouders mensen aanspreken die zich schuldig maken aan het roken in de buitenlucht. Echter kunnen er geen boetes of straffen worden opgelegd, want er heerst geen officieel verbod. Het is allemaal op vrijwillige basis.

Het uitsluiten van rokers vindt gezondheidswethouder Sven de Langen daarom ook geen enkel probleem. Want mensen uitsluiten doen keurige partijen zoals het CDA niet. Behalve als het over FvD’ers en rokers gaat.

Het lijkt erop dat De Langen er een serieuze sport van maakt om rokers uit te sluiten en schuwt daarbij geen dreigende taal. “Nu alles rookvrij zou te snel zijn, mensen moeten eraan kunnen wennen.’’ Daarom begint de gemeente met ’de zachte hand’. “En als dat niet lukt dan volgen harde maatregelen’’, zo valt te lezen in de Telegraaf. Met andere woorden: als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Als jullie niet vrijwillig mee werken, dan dwingen jullie toch lekker.

Gelukkig is daar nog Tanya Hoogwerf, gemeenteraadslid van de nog enige weldenkende partij van de stad: Leefbaar Rotterdam. Zij stak haar mening over deze kwestie op Twitter niet onder stoelen of banken:

“Knap dat we Amsterdam links inhalen als het gaat om betutteling. What’s next? Geen alcohol meer op terrassen?”

What’s next? Dat is een goede vraag. Want wat voor andere dictatoriale maatregelen kunnen we verwachten van een coalitie die vakkundig de grootste partij van Rotterdam heeft uitgesloten? Houdt uw hart maar vast.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

71 reacties

 1.   

  Een uitstekend plan. Roken is niet alleen een smerige gewoonte, het veroorzaakt ook overlast naar anderen.

  1.   

   Daarin zit ook de legitimatie om roken te verbieden op openbare plekken: mensen hebben individueel het recht tot ongezond gedrag maar als ze de gezondheid van anderen schaden kan dat worden verboden.

   1.   

    En als een roker nou bijv geen auto rijd en nooit vliegt, alles op de fiets. Wie veroorzaakt dan meer overlast, die roker of de niet roker die 10x vliegt per jaar en 100.000km rijd in zijn diesel.

    1.   

     @peetjoh. k
     Dat is heel duidelijk, want er zijn in Nederland enkele duizenden doden per jaar als gevolg van meeroken. Bron: Jellinek-kliniek.

     1.   

      Dat komt in Nederland bovenop het jaarlijkse aantal van 20.000 directe slachtoffers van roken. Veel meer dan bij andere genotsmiddelen.

     2.   

      Bron: RIVM en de Jellinek-kliniek.

     3.   

      Noem er eens 3 Piet51.
      Je kent ongetwijfeld mensen die verongelukt zijn in het verkeer bij naam. Mijn vraag aan jou dus om drie namen te noemen van mensen die aantoonbaar en bewezen zijn overleden aan de gevolgen van meeroken.

   2.   

    Prima. Maar laat de gemeenschap niet opdraaien en last hebben van ongezond gedrag!

    1.   

     Hou toch op man, ik rook en drink geen alcohol. En precies hetzelfde argument kan gemaakt worden met alcohol

     Dus waarom zal ik dan moeten hogere verzekeringen betalen voor mensen die drinken kijk dr schade die dat toebrengt op lange termijn.

     Maar nu ben ik waarschijnlijk enorm onredelijk.. Of je verbied alcohol en roken of geen van beiden. Kan niet roepen 1 is ongezond maar de ander is prima

     1.   

      @Joshuak – Wat een kinderachtige redenatie met je “drinkers veroorzaken ook overlast dus ik mag ook”. Je moet je gewoonten gewoon niet aan anderen opdringen, en dat doe je automatisch wanneer je buiten rook uitblaast of de as van je peuk tikt.

      Daarentegen doet het drinken van een biertje op een terras niemand kwaad. Pas bij excessen wordt dat vervelend, en daar zijn dus óók talloze regels om misbruik tegen te gaan.

  2.   

   En die anderen ruiken naar vieze parfum en rijden weg in hun diesels.

 2.   

  Waterpijpen,wiet,en tabakroken terplekke verboden?
  Ach,men kan altijd nog de diesel en benzinedampen inhaleren,allerminst de komende jaren nog!

  1.   

   Dit is duidelijk alweer een indicatie,de opmaat naar het idiote gifgroene klimaatplan!
   Er komt geheid nog een belasting op winden laten en knoflookgeur verspreiden!
   Ik rook zelf niet,maar heb géén last van rokers in de buitenlucht,het moet niet te gek worden.

 3.   

  What’s next das inderdaad de vraag. Bekijk is wat links enkel dit jaar al bedacht heeft in de verbied modus. Geeft wel werk voor de ambtenarrij dus de rekening komt vanzelf.

  linkse randdebielen hangende in hun Mao cultuur

  1.   

   Ik lap alles aan mijn laars bevalt prima hahaahahahaha
   ze kunnen net bleren wat ze willen .
   Dat zootje is mijn moeder niet hahahaahha.

 4.   

  Quote :roken in buitenlucht wordt verboden
  Kleine aanvulling:als het aan de Rotterdamse gezondheidswethouder Sven de Langen (CDA) ligt.
  .
  Quote : Vanaf 2 september mag er niet meer worden gerookt voor het Erasmus Medisch Centrum en ook leerlingen van de Hogeschool Rotterdam moeten het ontgelden.
  Dit initiatief komt van deze instellingen zelf
  .
  Het uitsluiten van rokers vindt gezondheidswethouder Sven de Langen daarom ook geen enkel probleem. Want mensen uitsluiten doen keurige partijen zoals het CDA niet. Behalve als het over FvD’ers en rokers gaat.
  .
  Olivier, u komt er wel op deze site.

  1.   

   Waaar en bij wie het vandaan komt is ondergeschikt aan het verbod.

   ziekelijke bemoeizucht , zou men strafbaar moeten stellen

   1.   

    @logisch denken
    Niet die bemoeizucht is ziekelijk, wel waar men zich mee bemoeit. Dat is niet alleen ziekelijk maar de allerbelangrijkste oorzaak van niet-natuurlijk overlijden in Nederland. Overal doen we wat aan, zoals verkeersregels in het verkeer, vaccinaties voor allerlei (ook relatief onschuldige) ziektes, maatregelen tegen terroristische aanslagen, verbieden van verdovende middelen, maar roken laten we min of meer ongemoeid. Vreemd omdat het de grootste killer is en ook nog eens met grote waarschijnlijkheid. En dan zijn er nog steeds mensen die durven vol te houden dat deze vrije keuze moet blijven. Die keuze is niet vrij en heeft een onacceptabel effect op anderen. Iemand laten meeroken (volgens de Jellinek-kliniek de oorzaak van duizenden slachtoffers)heeft veel weg van een poging om iemand van het leven te beroven. Als ik een roker op deze interpretatie wijs, houdt zo’n persoon tot nu altijd op met roken.

    1.   

     @Piet51
     Ik ben het helemaal met u eens!

  2.   

   @Kok
   :-)
   Ik denk dat Tim zichzelf een ban heeft gegeven, en nu terug is als Olivier.

 5.   

  Op een terras steek ik rustig mijn sigaret op , een kopje koffie er bij en genieten ondanks de moordzuchtige blikken van antirokers. Mens ,mens, ergerje niet.

  1.   

   Ik ervaar rokers op terrassen als zeer vervelende overlast. Ik zou het prettig vinden als dat wordt verboden.

   1.   

    blablabla blaaskaak, vette speklap en natte pisvlek

   2.   

    Het vervelende van niet rokers is, dat ze altijd bij je in de buurt gaan zitten terwijl er verder op nog ruimte genoeg is.
    Verder ben ik niet van plan om mij maar van alles door de strot te laten duwen. Als het even kan verzet ik mij daar tegen. Ik stem niet voor niets op de partij voor de vrijheid.

   3.   

    Het zou voor velen fijn zijn als je op zou houden met ademen. Je bent namelijk een vervelend stuk overlast.

  2.   

   Ikweetwatikwil, dan ben je bewust asociaal bezig. Voor niet-rokers is de stank van een smerige peuk overlast en het bederft hun genot dat jij jezelf wel toekent: iedereen wil rustig genieten op een terras. Ga lekker thuis in je eigen stank zitten.

   1.   

    Volledig eens met Oudshoorn.

    1.   

     Dan gaan jullie twee pisnichten toch lekker samen een hotelletje boeken?
     Kunnen jullie lekker tussen het rookvrije kontenbonken door roepen hoe hard jullie wel niet deugen.

     Of blijf anders lekker thuis de zure pruim uithangen, rookvrije randdebiel!

     Steken wij er nog lekker nog eentje op….

     1.   

      Bossche draak, je bent een gore aso en smeerlap. Mijn recht op schone lucht en longen gaat boven jouw genotzucht en vieze verslaving. Maar je afgestompte brein is te onnozel om dat in te zien. Schuim als jij moeten ze gedwongen opnemen en af laten kicken. Alhoewel ….. zonder nicotine ben je natuurlijk helemaal niets. Door het riool spoelen zulke mietjes als jij is nog veel te vriendelijk.

     2.   

      En nu maar open dat het legen van de ganse onderbuik de oude heer Oudshoorn opluchting geeft.

     3.   

      De oude trut Lola Tse vindt het geweldig dat hij door een aso als Bossche draak een pisnicht wordt genoemd. Aangezien Bossche draak met zijn reactie overduidelijk aangeeft dat zijn homofiele gevoelens dwingend een uitweg zoeken, is het wellicht een idee dat jullie samen een afspraak maken. Beide even asociaal en arrogant: de perfecte mix!

     4.   

      Ik heb niet het genoegen homoseksueel te zijn, meneer Oudshoorn, maar uitingen van genegenheid ontvang ik altijd met dankbaarheid.

     5.   

      Lola, suffe doos: je dankbetuigingen voor die uitingen van genegenheid moet je bij homo Bossche draak doneren – die probeert jou te versieren met een pisnicht-voorstel. Dat kwam niet van mij af. Ik vind jou gewoon een ontzettende boerelul, maar dat weet je.

   2.   

    Voor Cara patiënten zoals jij is de binnenboel gereserveerd. Rokers buiten toch. Kut voor je on de zomer want rokers buiten jankers binnen

 6.   

  Iedereen veroorzaakt over last. Ook de niet rokers. Die geven dat geld namelijk uit aan andere dingen die weer overlast veroorzaken. Niet rokers doen vaak aan sport 250.000 sportblessures per jaar (kost zorg zat) wielrennen (overlast op het fietspad) ga zo maar door. Sommigen rijden een diesel of hebben een houtkachel (vele malen meer uitstoot). Veel mensen vliegen ook(uitstoot). Dus we kunnen wel met zijn alle op de rokers maar welke groep is next. De dikke. Dan de dunne. Iedereen veroorzaakt overlast naar anderen. Ja ook de niet rokers. Rokers hebben zo en zo minder te besteden dan de rest (roken is duur) en rokers spekken de staatskas vele malen meer dan niet rokers. Dus dat ze meer geld kosten is onzin. 26.000doden door kanker waarvan dus nog geen 20% van rookte. Dus mischien is er nog wel een oorzaak (de industrie de luchtvaart de scheepvaart tsernobil) maar ja sommige brengen weer geld opdus dat mag. Roken word ook nooit verboden ze zeuren alleen maar om de belasting omhoog te krijgen. En als roken zou stoppen dan mogen de niet rokers hun borst wel nat maken die miljarden aan extra belasting geeft de regering niet op hoor. Die mag de rest dan gaan betalen in adem belasting ofzo. Feit is ook al zou de hele wereld morgen stoppen met roken haar na jaar gaan de procenten kanker gevallen omhoog dat is nou eenmaal het gevolg van onze manier van eten leven en inademen van fijnstof en chemie.

  1.   

   Roken stinkt godsgruwelijk voor niet-rokers. Dat schijn je niet te beseffen peetjoh. Wel begrijpelijk, want door die smerige gewoonte van je ruik en proef je niks meer. Lazer op met je vieze peuken in de openbare ruimte, aso.

   1.   

    Je zal je eigen bovenlip ruiken aso!!

   2.   

    Jij moet gewoon je muil houden en lekker thuis gaan zitten grijnzen als je tere longetjes het niet kunnen verdragen.
    Iets met natuurlijke selectie?

    En ikzelf rook niet eens dus steek dat achterlijke argument maar in je reet pieterpeuterig pisventje dat je bent!
    Grote bek geven kunnen we allemaal….

    1.   

     Wou je kleunen proleet, patjepeeer en tokkie Bossche draak? Graag! Noem plaats en tijd en ik kom effe die smeulende pokkepeuk achterin je strot rammen. Ben jij besodemieterd,laffe pisvlek. Ik maak gehakt van je.

     1.   

      Dreigen met geweld en dan ben ik de tokkie?
      Jij bent een speciaal gevalletje van debiel is het niet?
      En leer eens lezen sufkut, ik ben zelf geen roker dus op mijj persoon zal je geen peuk aantreffen.
      Heb alleen een hekel aan deugkneuzen die even denken te bepalen hoe een ander z’n leven moet leiden.

   3.   

    Parfum stinkt gods gruwelijk voor niet parfum gebruikers. Zweet stinkt voor niet zweters. Ik rook niet in openbare ruimtes. Maar op straat is geen openbare ruimte. En ik denk dat als ik je zou tegen komen ik meer last heb van jou van verre zichtbare onverdraagzaamheid dan jij van mijn rook.

 7.   

  Rookvrije zones in Rotterdam. We kunnen harde maatregelen verwachten. Alleen ver.krachting, dru.gshandel, plof.kraken ,spugen naar agenten ,molesteren van hulpverleners, uitkering.sfraude, inbreken en ga zo maar door, worden met zachte hand aangepakt.

  1.   

   @plakband ++++

 8.   

  De grootste roker van Rotterdam is Pernis.
  Een nicotinepleister op de schoorstenen van Shell.

  Voor!

 9.   

  En wat is de volgende stap?
  2017 25000 doden door hersenaandoeningen, drastische stijgen ten opzichte van 2009.
  Mobieltjes aan je oor verbieden? (15 minuten mobieltje aan je oor geeft 2 graden stijging tissue weefsel rond oor)

  1.   

   Je begrijpt de essentie niet, observer. Mensen hebben individueel het recht zich ten gronde te richten. Maar ze hebben niet het recht om bij anderen overlast te veroorzaken. Roken is ‘territorium-overschrijdend’ door z’n stank en gevaar (meeroken). Met een mobieltje te lang aan je oor kook je alleen je eigen hersens.

 10.   

  Ik rook mijn sigaret daar waar ik mag roken en de asbakjes op tafel staan. Als we het over stinken hebben, is er zoveel wat mij stoort bv ongewassen mensen en kleding. ach en zo is er nog wel meer. Daar loop ik dan maar bij weg. Die vrijheid heb ik.

  Antirokers voor mij betalen? Hou toch op. Ga eens naar weekend artsenpost. het zit er stampvol met ongelukjes van sporters.

  Gisteren een jonge vrouw horen zeggen , ze kon niet op het werk verschijnen ze had haar enkel verzwikt tijdens het voetballen.

 11.   

  Wat een gezeik weer, vroegere kettingrokers zijn nog wel het ergste die een ander het genot niet gunnen, roken is nou eenmaal een uitstekend middel tegen stress en dat moet gewoon kunnen.

  1.   

   “Roken is een uitstekend middel tegen stress”. Dat zeiden mijn vrienden vroeger ook altijd tegen mij – de enige niet-roker van het stel – en ik wist toen al wat voor onzin dat was.

   Van roken wordt je niet rustiger. Het is precies omgekeerd: van *niet* roken word je ónrustiger. Je bent namelijk verslaafd. Rook je niet, dan krijg je afkickverschijnselen. Dat is wat een verslaving doet.

   Zou je nooit roken of je verslaving van je afschudden zou je die afkickverschijnselen niet hebben en je altijd zo rustig voelen.

   Het opzij zetten van een rookverslaving lijkt me niet makkelijk en ik heb er natuurlijk ook geen ervaring mee. Je ziet echter wel vaak dat mensen het voor elkaar weten te krijgen als er een grote verandering in hun leven is die alles op zijn kop zet. Denk aan zwangere vrouwen die de peuk kunnen laten liggen tijdens hun zwangerschap, een verhuizing, een nieuwe baan, een nieuwe liefde enz.

   1.   

    Ik ervaar dat wel zo, even tot rust komen met een sigaret en een bakkie koffie kan ik er weer tegenaan, vroeger als ik een technisch probleem had tijdens mijn werk ging ik even naar buiten om er in alle rust over na te denken.

   2.   

    @Pronounce
    Een sigaret opsteken is zoiets als een schoen uittrekken die knelt.

    1.   

     Zeker, en in gezelschap is dat vanwege de zweetvoeten zeer ongepast, hoewel er niet direct gezondheidsschade is te vrezen.

   3.   

    “Roken is een uitstekend middel tegen stress”. Dat zeiden mijn vrienden vroeger ook altijd tegen mij – de enige niet-roker van het stel – en ik wist toen al wat voor onzin dat was.”

    Allen Carr legt in zijn beroemde boek “Stoppen met Roken” heel goed uit dat de zogenaamde “voordelen” van roken (oa dat het stressverminderend zou werken) illusoir zijn.

    Misschien een leestip voor Vit.

  2.   

   Natuurlijk Vit, jij mag roken wat je wilt en hoeveel je wilt. Al rook je drie pakjes per dag, moet jij weten. Maar doe het niet waar anderen bij zijn die daardoor noodgedwongen moeten meeroken met jouw vieze verslaving. Doe het lekker in je eigen huis en op je eigen terrein. Niks aan de hand dan.

   1.   

    Ik hou altijd rekening met niet rokers, zelfs als ik visite heb zet ik alle deuren en ramen tegen elkaar open.

    Btw, als je niet tegen gevaarlijke luchtjes kan zet dan als je in de file staat jouw airco uit want je hebt geen idee wat er binnen komt.

 12.   

  Iedere niet-roker weet dat de rook altijd naar jou trekt, kom je op een feestje waar gerookt wordt kun je meteen al je kleren in de was gooien. Rokers ruiken dat allang niet meer, gewend aan de geur als ze zijn.

  Dus nee, ondanks het betuttelende karakter ga ik het roken in de openbare ruimte niet missen. Ben trouwens benieuwd wat dit beleid uiteindelijk gaat betekenen voor coffeeshops. En dan niet van het soort waar het daadwerkelijk om koffie gaat. Dat gerook van hasj en wiet en wat ze allemaal nog meer mogen hebben werd jarenlang als uiterst progressief gezien en werd redelijk onder controle gehouden door het gedoogbeleid. Gaat dat dan ook op de schop gegooid worden onder het mom van volksgezondheid?

  1.   

   Nee een feestje gaan de kleren zowiezo in de was ouwe stinkerd, na een avondje dansen en sjansen in een volle tent is men behoorlijk doorgezweet hoor!

 13.   

  Oh en dan nog iets. Bij mij in huis wordt niet gerookt. Er woont ook iemand met COPD en daar houd een roker rekening mee. Dus ik rook mijn sigaret buiten. En als iemand daar last van heeft moet die uit mijn buurt blijven. Het gekke doet zich vaak voor dat ook niet rokers vaak naast me komen staan voor een gezellig praatje.

 14.   

  Dat Rotterdam dit vreselijk probleem wil aanpakken, zal het leven voor vele mensen
  aangenamer maken. Vooral voor astma en hart patienten, van alle leeftijden. Ik ben
  astma patient. Niets is erger dan zitten op een vrij lege terras met thee en gebak,
  of een glas wijn, en dan komt een groep rokers rond de tafel naast je zitten. En als je
  je inhaler moet pakken omdat je benauwd wordt, en moeilijk door de blauwe rook kan ademen, lachen deze onbeschaafde rokers je ook uit. Dus laat je de verse stuk gebak en thee liggen, (de rekening is al betaald), en vertrek onmiddellijk weg. Voordat je helemaal niet meer kan ademen. Hopelijk dat dit initiatief uit Rotterdam ook naar Noord-Holland komt.

 15.   

  Een rookverbod, welk rookverbod dan ook, levert immer een bijdrage aan het verder impopulair maken van roken. Dit zorgt ervoor dat de “scene” krimpt. En dit helpt weer om te zorgen dat minder jongeren beginnen te roken. Want het is de “scene”, om het even om welke dr*g het gaat, die aantrekkingskracht uitoefent op jongeren, die nog al te beïnvloedbaar zijn.
  Wat allemaal weer zorgt dat jaren later minder verslaafden met veel pijn en moeite hoeven af te kicken.
  En aangezien ongeveer de helft van de rokers vroegtijdig aan zijn einde komt en ook nog eens op een bijzonder akelige manier, kan ik deze betuttelmaatregel alleen maar toejuichen.

  Laten we niet vergeten dat 20 jaar geleden bijna iedereen het nog normaal vond om overal te roken, en rokers norm zeurden dat ze niet meer in een restaurant mochten roken.

  Het went wel, Olivier, niet roken in het openbaar wordt het nieuwe normaal, zodanig dat je niet beter meer weet of het is altijd zo geweest.

  1.   

   @Beukman
   We zijn het niet vaak eens, maar hier zeker wel. Ik ben blij dat nu bij het ziekenhuis waar ik zeer regelmatig kom, streng gehandhaafd wordt. En ik ben voorwaarde enige niet, het gros vindt het letterlijk een verademing.

   1.   

    @Steen
    Het is altijd weer aardig om te zien hoe de gelederen zich op het onderwerp “roken” sluiten, hier op DDS.

  2.   

   De rookscene zal krimpen. De haatscene zal toenemen. O ja ik ben geen roker!

 16.   

  Heel goed, en dat er maar een 3e Maasvlakte voor mag terug komen, wellicht nog een 4e er bij. Op naar 150.000/200.000 containers + bijbehorende truck PER DAG. En Schiphol ditto, totdat Amsterdam rookvrij gaat worden en 50% van het toerisme nooit meer terug komt.

  Als je op dit moment eerder dood wilt gaan, moet je inderdaad naar Rotterdam verhuizen.

  En half Nederland mag een landingsplek worden, want wonen in dit land = werken + 5 x vliegen + halve container per huishouden.

  Maar de kleine roker heeft ‘t gedaan…

 17.   

  Belasting betalen mag nog wel.

  1.   

   @ Agios,

   Wen er maar aan, algeheel tabaksverbod in dit land = 40% belastingdruk >>> 45%.

   De niet rokers komen straks aan de beurt…:D

 18.   

  Alles nog eens gelezen . Mijn conclusie is, anti rokers steek een sigaret op dan kun je kalmeren. Wat een hysterisch gedoe.

  1.   

   Je behoort tot de paria’s, ikweetwatikwil, en dat besef je donders goed. Roken is een aflopende zaak en vieze rokers als jij worden steeds verder naar de marge verdrongen. Dat is een goede zaak. Ga maar vast proberen af te kicken.

   1.   

    Dat klopt, Oudshoorn, over een jaar of 10 is het roken totaal uitgebannen in de samenleving en bovendien onbetaalbaar geworden.

 19.   

  :-) :-)

 20.   

  Ja roken in de buitenlucht wordt verboden, nou ben ik tegen roken maar hoe zit het dan met legaliseren van hard druks dat mensen volledig kapot maakt?????!!!!!!

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!