Rotterdam wil vanaf 2020 Turkse migranten ‘stimuleren’ tot inburgering

De gemeente van Rotterdam wil – als het aan wethouder Wijbenga ligt – vanaf 2020 Turkse migranten gaan stimuleren tot het inburgeren. Dit willen ze gaan doen door het aanbieden van taalcursussen en inburgeringscursussen. Cursussen kunnen bij wet niet verplicht worden gesteld, vandaar dat gemeente wil aansturen op ‘stimuleren’.

Dit bevestigde de woordvoerder van de wethouder. Op dit moment is er nog geen sprake van verplichte inburgering van Turkse migranten. Het kabinet is al een tijdje bezig met het onderzoeken of dit mogelijk is. Het kabinet is bezig om te kijken of dit juridisch mogelijk is. De woordvoerder zei het volgende erover:

We weten echter niet hoelang dat gaat duren, en daarom willen we er in Rotterdam alvast wat aan doen”

De gemeente Rotterdam is dus van plan om alvast op de zaken vooruit te lopen en niet af te wachten met wat de Rijksoverheid aankomt. De gemeente doet dit – uiteraard om de ‘diversiteit’ problematiek op te lossen – om een sociaal isolement van migranten te voorkomen. Segregatie is een groot probleem in Rotterdam en de gemeente wil dit voorkomen.

Als mensen uit Turkije naar Nederland migreren, weten ze nog niet helemaal hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt, denk bijvoorbeeld aan man-vrouwverhoudingen en aan hoe wij met religie omgaan.”

Misschien dat het ook wat te maken heeft met de groeiende problemen onder de Turkse gemeenschap in de stad. Al vaker is Rotterdam in de nacht wakker geschud door protesten van Turkse stadsbewoner. De groeiende segregatie in de grote steden is al langer een hoofdpijn dossier voor de desbetreffende colleges. Aangezien de cijfers van allochtonen groepen in de grote steden alsmaar groeien blijkt maar weer dat er steeds meer zal moeten worden ingespeeld op – desnoods door dwang – inburgeren. Integratie gaat immers niet vanzelf.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Jumping

  Een Marokkaanse Burgemeester van PvdA huize, die Turken in Rotterdam na 60 jaar gaat vertellen? waar het mis gaat in Nederland.
  De Turken die Poetin raketten hebben ontvangen, als Navo lid.
  De NAVO die Nederland moet beschermen tegen Poetin.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. hans-e-pans

   Lijkt me vergeefse moeite dat stimuleren.

 2. Lao Tse

  ‘Integratie gaat immers niet vanzelf.’

  Overwegend wel hoor. Je kunt het stimuleren of afremmen maar dat lijft van marginale invloed.

  1. Ben-NIET-Groen-L

   Turken / moslims willen helemaal niet inburgeren maar liever in hun eigen 800 eeuwse wereldje blijven hangen, compleet met hun ideologie en pedofiel Allah.

   1. Sans Rancune

    @BNGL,…”800 eeuwse wereldje” . Ontspoort u niet een beetje ? Wij zijn pas bezig met de 21e eeuw, met permissie.

    1. Frets

     Ach ja, Noppie/Tengo/Kawana/Dopper/Duijndam/Code134/Rancune/F.C. Labrouste/Lao Tse slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijdt een armzalige leventje, waar zijn toekomst alleen maar zwarter wordt. Hij heeft altijd een pot vaseline binnen handbereik, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd.

     1. Sans Rancune

      Maar toch, @Frets, 800 eeuwse kan niet goedgepraat worden. Tenzij u daarin mee wil gaan…

  2. Ben-NIET-Groen-L

   Lao Tse,

   Blijft!
   Maar geeft niet hoor, zo begint het……dementie.

  3. Lao Tse

   lijft = blijft

 3. Tman

  De daadkrachtige overheid en alle lagere overheden zijn altijd hard bezig met,proberen,uitzoeken,vergaderen,pamperen,gedogen,humaniteit betrachten,stimuleren!
  Maar er komt nóóit echt iets concreets uit,geen enkele stok achter de deur,alles is vrijblijvend en niet per definitie dwingend voor wat betreft vreemd volk.

 4. Veteraan

  Gewoon niet binnen laten dan hoeven ze ook niet met zoveel moeite te integreren.
  2 vliegen, pardon Turken, in 1 klap.

 5. tailgunner

  Goh! Nu al? We zijn ook pas 60 jaar verder en inmiddels aan de 4e generatie Turken bezig…

  1. Cycle25

   @ tailgunner,

   Ja, het gaat goed in de wegkijkcratie.

   Voordat ambtenaren hier iets doen gaan ze eerst in de leer op een struisvogeluniversiteit.

   Net zoals voetballers zeg maar, 50% acteren en 50% voetbal.

 6. Punt50

  Niks hierheen migreren en faciliteren. Weg met dat spul.

 7. Stopperspil

  Tot 8 jaar geleden moesten Turkse immigranten net als mensen die uit andere landen van buiten de EU verplicht een inburgeringscursus volgen. Toen ontdekten een paar “slimme” advocaten dat er ergens onder in een lade een associatieverdrag uit de jaren zestig lag tussen de toen nog kleine Europese gemeenschap en Turkije waarin stond dat Turken niet hoefden in te burgeren. Direct nadat een rechtszaak hierover werd gewonnen liepen de klassen waar Turken Nederlands konden leren en hun nieuwe vaderland
  konden leren kennen leeg. Sommigen waren zelf zo brutaal dat ze lesgeld dat ze hadden betaald terugvroegen. Resultaat: Turken, met name de vrouwen raakten nog meer vervreemd van de Nederlandse maatschappij. En dat wordt alleen maar erger.

  1. Niemandalletje

   Ja maar…… dat is een FEIT!
   Daar kan Lao niks mee…..

   1. Stopperspil

    Sorry, wie of wat is Lao?

    1. Brennivin

     @Stopperspil
     Dat is een linkse trol. Over het algemeen word hij genegeerd, alleen mensen met opgroeiende hormonen hebben reageren nog op hem.

    2. Niemandalletje

     Oftewel: U heeft het gelijk volkomen aan uw zijde.

 8. J.Rademaker

  Mooi op tijd bij gaat vast lukken.

 9. Aaldering

  Ik vraag mij af of er iets verplicht kan worden in dit opzicht. Je kan van de gemiddelde Nederlander ook niet verlangen dat hij opeens Zeeuws moet praten. Hier bij ons verstaan wij ons met onze buren over de grens uitstekend. En andersom ook. Kom maar eens op de markt in Winterswijk.

 10. Kristalix

  Stimuleren?
  Niks! Eruit!

 11. logisch denken

  tuurlijk , flikker er nog maar wat bakken geld en tijd tegenaan. Zullen we het omdraaien ? wie niet wilt integreren gaat lekker terug. In plaats van sharia politie starten we een integratie politie 🙂 🙂

 12. Rosasolis

  Inburgering is hard nodig. Vandaag een nogal schokkend rapport in Trouw. Volgens de
  gemeente raad van Rotterdam komen er jaarlijks 250 – 350 Turkse vrouwen naar Rotterdam om te trouwen. Maar alleen om te trouwen, en niet te werken of studeren.
  Deze vrouwen blijven geisoleerd en spreken alleen Turks. Volgens wet-houder B. Wijbenga (VVD) zijn
  er grote problemen met het inburgering van deze vrouwen. Vaak kan een vrouw weerstand ondervinden van haar man als zij wil inburgeren. Er moet een emancipatie
  wet komen, omdat mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig in ons land.

  1. tailgunner

   Succes met het veranderen van de Turkse cultuur. We horen wel wanneer je klaar bent.

   1. logisch denken

    mooi gesproken , kort en bondig

  2. Punt50

   Slaap lekker toedeledoki. Het is voor die Turken niet van belang dat die vrouwen Nederlands leren of ook maar iets van onze cultuur begrijpen. Het zijn slechts lopende baarmoeders voor hem die zo veel mogelijk islamietjes dienen te baren, het huishouden doen en verder de kop dicht moeten houden. En daarom zeg ik, verbieden die import.

   1. Rosasolis

    @Punt 50. Het probleem is dat een Nederlandse burger is vrij om te trouwen met de vrouw van zijn keus. Ook als hij kiest voor een buitenlandse vrouw. Zolang zij geen crimineel is. Er moet vooral een nieuwe wet komen tegen dubbele paspoorten.
    Helaas zoals het nu gaat worden vele jonge vrouwen, geboren in Nederland uit Turkse ouders, uitgehuwelijkt aan mannen in Turkije. Dit gebeurt vaak tijdens de vakantie dagen, wanneer de Nederlands-Turks familie bezoek brengt aan familie in
    Turkije. De dag voor hun vertrek terug naar Nederland, vertelt ma-lief aan haar dochter, vaak jonger dan 18 jaar, dat zij is uitgehuwelijkt aan een veel ouder man. Die zij niet eens kent. Dat werd enkele dagen geleden geregeld, in de moskee.
    Vaak kennen deze jonge meisjes, niet eens de Turkse taal. Alles wat zij kunnen doen is proberen te vluchten en proberen de Nederlandse ambassade te bereiken.
    Natuurlijk is hun paspoort en mobiel telefoon weg.

 13. nienke

  Inburgeren??? dat zijn ze echt niet van plan er gaat er straks nog van komen dat WIJ turks of marokkaanse les moeten volgen om de nieuwe inwoners te verstaan.
  We moeten toch respect en begrip tonen, WIJ en niet ZIJ.

 14. jorisxl

  Dat hadden ze 50jaar geleden moeten doen en een verblijfswerkvergunning voor een Jaar en dan weer terug naar hun geliefde land,dat is wat er moest gebeuren helaas nu is het te laat ze zitten zelfs al in de gemeenteraad en in de regering alles te danken aan die linkse landverraders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.