RTL-journalist is klaar met belastingdienst en staatssecretaris Menno Snel: “Op staande voet ontslag, nu!”

En hij heeft nog gelijk ook.

RTL-journalist Pieter Klein is helemaal klaar met de Belastingdienst en de politieke bazen van deze financiële bureaucraten. Dat is niet eens zo heel gek. Lees maar:

Dinsdag bleek dat die kernwaarden op grove wijze zijn geschonden. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) stuurde een niet zo transparant briefje naar de Tweede Kamer over zijn toeslagenaffaire. Stukken werden (alweer) vertrouwelijk naar de Kamer gestuurd. Eén document viel extra op. Al sinds september 2015 weten ambtenaren van de Belastingdienst zélf dat de massale stopzetting van toeslagen voor kinderopvang in 2014 volstrekt niet door de beugel kon. Dat de honderden gedupeerde ouders in hun recht stonden, en gelijk zouden moeten krijgen in bezwaarprocedures.

Maar wat besloten de leidinggevenden vervolgens? Juist: om gewoon op oude voet door te gaan. De ouders moesten kapot geprocedeerd worden. Dat ging vorige maand nog door, met procedures die bij de hoogste rechters terechtkwamen. Natuurlijk kregen die rechters vervolgens niet te horen dat hier allemaal “niets van deugde.”

Natuurlijk zijn er mensen die nu zeggen dat Snel zijn excuses heeft aangeboden, en dat het klaar moet zijn. Maar zo simpel hoort dat niet te werken. Klein:

Als je dit denkt, snap je de kern niet. Niet alleen de kernwaarden zijn geschonden. Er is sprake van jarenlang volgehouden, georganiseerd machtsmisbruik door de overheid. Van ‘abusievelijke’ valsheid in geschrifte bij het opstellen van de ‘casus’, gesjoemel met bewijsmateriaal. Van plichtsverzuim bij ambtenaren. Onzorgvuldig en onbehoorlijk bestuur. Onrechtmatig handelen jegens ouders en gastouderbureau. Het verwerken van tweede nationaliteit en daarover liegen.

Die lijst gaat maar door… en door. En het meest frappante? Dit blijft niet beperkt tot deze zaak:

Mijn collega Jan Kleinnijenhuis van Trouw en ik kennen verhalen, uit alle hoeken van het land. Ze stromen de mailbox binnen. We kennen een nieuwe zaak die vrijwel identiek is. Een geval waarin de eigenares van een gastouderbureau in een grote stad er nu, vijf jaar later, achter komt dat ook zij een project was van de overheid. Ze moest kapot. En zo ging het. Alle klanten met een tweede nationaliteit ongenadig aangepakt.

Drie werf hoera voor het onderzoek van Klein, die al zijn journalistieke collega’s even laat zien wat échte journalistiek is. Dit is dus wat er mogelijk is als journalisten lak hebben aan een “goede relatie” met “politici,” en gewoon doen wat ze horen te doen.

Natuurlijk, er werken ongetwijfeld heel veel goede mensen bij de Belastingdienst, die maar wat graag hun best doen om, als er problemen zijn, samen met burgers tot een goede oplossing te komen. Daar kan geen twijfel over bestaan. Maar het is óók duidelijk dat er wel degelijk iets heel ergs mis is daar, zeker als er burgers met dubbele nationaliteiten bij betrokken zijn.

De Belastingdienst en staatssecretaris Snel moeten direct openheid van zaken geven, onafhankelijk onderzoek laten doen, en de verantwoordelijke individuen moeten gewoon verdwijnen. Die rotte appels moet je uit de mand halen, zodat de andere gezonde appels — die er óók genoeg zijn bij de Belastingdienst — gezond kunnen blijven én de cultuur van de Belastingdienst op een positieve manier kunnen veranderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Ritter

  Sinds wanneer bepaald een journalist wie er word ontslagen of wat voor beleid er word gevoerd?

  Geeft goed aan hoe journalistiek tegenwoordig (verkapt) activisme is.

  De “journalist” moet de feiten weergeven en wat er verder gebeurt is zijn zaak/taak niet.

  1. Lampje

   Hij mag best een mening hebben, zoals ik hier lees hebt u ook een mening!

   1. Ritter

    Lampje

    Journalistiek moet zich bezig houden met de feiten en niet met activisme/het promoten van een agenda.

    Ja, ik heb een mening maar ik ben ook geen journalist.

    1. Lampje

     Mag ik hier uit concluderen dat iedereen een mening mag hebben behalve journalisten?

     1. Ritter

      Lampje

      Een journalist mag uiteraard zijn mening hebben maar moet als journalist de feiten presenteren. Dat is zijn vak.

      Zijn mening is verder privé zaak waar ik als lezer van het nieuws (die de feiten wil horen) niet in ben geïnteresseerd.

  2. EU kok

   Quote van Ritter:
   De “journalist” moet de feiten weergeven en wat er verder gebeurt is zijn zaak/taak niet.
   .
   De hier publicerende medewerkers van DDS noemen zich allen journalist.
   Naar mijn idee geven zij continue hun mening.
   Hebt u hier nog nooit tegen horen ageren.

 2. santiago

  Ja hoor. We gaan Menno er vandaag uittrappen en dan wat? Komt er gewoon weer een nieuwe Minerva bal die op dezelfde voet doorgaat. We hebben de afgelopen jaren al zowat de halve VVD ontslagen voor van alles en nog wat. Kamerleden neuken op de stoel van de voorzitter, frauderen, liegen, stelen en ga zo maar door en iedere keer staat er weer een nieuwe Minerva lul klaar om op dezelfde voet door te gaan. Nederland vindt het allemaal normaal.Ik niet.
  We willen onze democratie terug dus stem PVV en laten we met velen die verrotte elite eruit trappen.

  1. DidiMadloba

   Minervaballen halen hun neus op voor de politiek, want zij zitten in Raden van Bestuur waar ze het honderdvoudige van een politicus verdienen.

 3. Kretoloog

  Dit verbaast helemaal niet. Gebeurt al tientallen jaren. Vraag maar aan Dick Scheringa. Zijn DSB-bank moest en zou kapot. En dat lukte toen de financiële crisis uitbrak in 2008. Andere banken (ABN-AMRO, ING, SNS) presteerden nog veel slechter, maar die werden met miljarden ondersteuningsgeld vanuit het rijk overeind gehouden.

  1. logisch denken

   Dit is de grootste schande van deze eeuw en de vorige. Verleden maand heeft de curator alle openstaande rente betalingen voldaan. DSB heeft derhalve al zijn verplichtingen betaald en niemand heeft een cent van Scheeringa of zijn bank tegoed.

   De politiek – en dan met name woutertje bos – zou zich de ogen uit de kop moeten schamen dat ze deel genomen hebben in het smerige spel van de grootbanken.

   oja , dan heb je ook die idioot lakeman nog, die ongehindrd door kennis iemand helemaal kapot kan laten maken met zijn uitspraken die het begin van het eind inluidde

 4. Lampje

  Ministerie van Financiën of was het minihisterie van gelegaliseerde diefstal

 5. Lampje

  Natuurlijk, er werken ongetwijfeld heel veel goede mensen bij de Belastingdienst, die maar wat graag hun best doen om, als er problemen zijn, samen met burgers tot een goede oplossing te komen.

  Helaas hebben die niets te vertellen en moeten hun mond houden.

 6. logisch denken

  Wordt het niet eens een tijd dat de rechter het voordeel van de belastingdienst – omgekeerde bewijslast – ongedaan maakt nu blijkt dat de belastingdienst als overheidsinstantie niet zo betrouwbaar en correct is als gedacht ?

  Het is te triest voor woorden dat de roverheid mensen zo kapot kan mangelen dat er zelfs mensen zijn die zelfmoord gepleegd hebben omdat ze geen enkele uitweg meer zagen.

  Ook al heb je gelijk , de omgekeerde bewijslast maakt het nagenoeg onmogelijk je gelijk te halen

 7. Jumping

  Het verval via Links wordt steeds heviger.

  1. DidiMadloba

   Such is life, and it is getting sutcher and sutcher.

 8. HEM

  Niet alleen de Belastingdienst is onbetrouwbaar, de Rechtspraak ook.
  Een Rechter, die een proces verbaal laat vervalsen, om vervolgens de verdachte te kunnen vrijspreken, is niet onafhankelijk en moet aangesproken kunnen worden. Maar wat doet de Hoge Raad: Wij kunnen haar niet aanpakken, want Rechter en dus onafhankelijk. De wereld op zijn kop!
  Ministerie van V&J: weigert vervalsende politieagenten aan te pakken, want …. de Rechter heeft gesproken!

  1. DidiMadloba

   Over welk geval heeft u het? Hooguit het OM of de politie kan een proces verbaal vervalsen. De rechter heeft niet eens toegang daartoe.

 9. DidiMadloba

  Vandaag nog niet ontslagen? Dan dan het juridisch nooit meer “ontslag op staande voet” wezen, want dat mag alleen als het dienstverband echt onmiddellijk moet worden beëindigd.

 10. Pescador

  Wegwezen met die eikel enlaat hem maar voor de rechter verschijnen, dat zou met elke fatsoendelijk nedelander ook gebeuren

 11. C.A.Barstow

  Het volk zou dagelijks met dit soort berichten geconfronteerd moeten worden, steeds weer opnieuw.
  Goed werk van Pieter Klein.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.