UITSPRAAK ZAAK HOLLEEDER: SCHULDIG, SCHULDIG, SCHULDIG! LEVENSLANG!

Geen categoriejul 04 2019, 11:00
Zo, dat was even een vonnis zeg!
Het was een bijzonder belangrijke dag voor het Openbaar Ministerie én voor één van Neerlands topcriminelen, Willem Holleeder. Zoals ik vooraf al aangaf was de kans groot dat Holleeder een bijzonder lange straf aan zijn broek zou krijgen.
Nou dat klopt. Meneer werd
Het vonnis begon met een uitleg over waarom het in de ogen van de rechtbank zo belangrijk is dat 'daders' en 'uitlokkers' van relatief oude moorden vervolgd worden.
"Wij zijn er ons van bewust dat we afstand moeten nemen" van beelden die in de media worden geschept, aldus de rechtbank. "We zien ons net als in elke andere strafzaak voor de vraag gesteld" of Holleeder schuldig is. Daarbij baseert men zich alleen op de inhoud van het strafrechtelijk onderzoek. Punt.
Al met al gaat het om zes moordaanslagen. Holleeder wordt ervan beschuldigd de "uitlokker" te zijn van die aanslagen. Het OM zegt dat dit zo is, Holleeder beweert dat dit je reinste flauwekul is. Hij zou wel om zijn gegaan met "zware criminelen," maar hé, zelf deed hij héél weinig verkeerd!
Vervolgens legde de rechter uit hoe het OM zijn zaak presenteerde en of men Holleeder schuldig acht aan "uitlokking" van moord.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1146697672163831808
Het was erg interessant dat de rechtbank Holleeder luid en duidelijk verkondigde dat zijn verhalen over dat de verhoudingen in zijn familie ge-wel-dig waren, en dat zijn zussen alleen maar liegen over de aard van hun relatie met hem.
https://twitter.com/bramdewaal/status/1146696658874449920
"U bepaalde alles in de familie. De hechte band met u werd voor hen als een kwelling ervaren." Hij dwong ze namelijk een bepaalde levensstijl te adopteren, die geheel om zijn criminele leven draaide.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1146697028698804224
Al met al liet de rechtbank weten dat de opnames gemaakt door zus Astrid toelaatbaar waren. Dat was een klap in het gezicht van Holleeder, want hij wilde dat die eruit werden gegooid. Datzelfde gold voor verklaring van Astrid, en zo verder. Die zouden allemaal in de prullenbak gegooid moeten worden. Niet dus, aldus de rechters in deze zaak.
https://twitter.com/bramdewaal/status/1146697322342039552
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1146698141825163265
Ook de verklaringen van anonieme bron Q5 mogen gebruikt worden, aldus de rechtbank. Er wordt geen enkele reden gezien om die als 'onbetrouwbaar' af te serveren.
De rechter had ook het één en ander te zeggen over Holleeders verklaringen. Zo liet hij eerder al weten dat hij in het verleden meermaals gelogen had. Dit keer, zei hij, zou hij wél eerlijk zijn. Echt waar.
De rechtbank verwees vervolgens naar behoorlijk wat uitlatingen van Holleeder over criminele feiten. De ene keer zei hij er niets mee te maken te hebben, maar op andere momenten gaf hij toe dat dit onwaar was. "U hebt de rechtbank opgezadeld met de onmogelijke opdracht om te bepalen wanneer uw verklaringen wel" of juist niet geloofd konden worden, aldus het vonnis.
Dan de moorden!
1. Cor van Hout
"U was tot 1996 goede vrienden met Van Hout." Maar dat veranderde, aldus de rechtbank, toen Holleeder nauwe contacten ontwikkelde met Mieremet en Klepper. Die worden er van verdacht dat ze in 1996 een aanslag op Van Hout lieten plegen.
Tijdens de strafzaak werd duidelijk dat Holleeder meerdere keren had gezegd -- tegen zijn zussen zelfs -- dat hij opdracht had gegeven om de moord te laten plegen.
Volgens de rechter is het duidelijk dat Holleeder de uitvoerders van de moord heeft betaald. Eerst probeerde hij daar geld voor te krijgen van zijn zussen, maar later regelde hij de benodigde financiën zelf.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1146699816241631232
Holleeder en Soerel, en anderen, hadden volgens de rechtbank contact met elkaar voor de moord.
Conclusie: samen met anderen heeft Holleeder de moord op Cor van Hout uitgelokt.
Dat geldt dus ook voor de doodslag op Robert ter Haak, die bij Van Hout was, en die later aan zijn verwondingen overleed.
2. Willem Endstra
Volgens Endstra zelf werd hij regelmatig door Holleeder bedreigd als hij niet op tijd betaalde. Volgens hem was zijn eigen doodsvonnis getekend als Holleeder wist dat hij, Endstra, met de politie sprak.
Voor de moord op Endstra heeft Holleeder gezegd tegen zijn zussen dat hij wist dat Endstra de voorzitter van de Hell's Angels had gevraagd om Holleeder te vermoorden.
Ook wist Holleeder dat Endstra met de politie sprak. Zijn zussen hadden gezegd tegen de rechtbank dat Holleeder maar één straf had voor dat soort mensen: de dood.
Holleeder had contacten met mensen uit de dadergroep. Verschillende mensen uit die groep wijzen naar Holleeder als opdrachtgever.
Conclusie: samen met anderen heeft Holleeder de moord op Willem Endstra uitgelokt.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1146700999412932609
3. Kees Houtman
De rechtbank neemt de verklaringen van Holleeders zussen én van de kroongetuige in deze zaak buitengewoon serieus. Zo had Holleeder onder meer gezegd dat het "hem of ik" was. Dus Houtman of Holleeder.
Ook wat deze zaak betreft is het de rechtbank duidelijk dat Holleeder de moord "uitgelokt" heeft, en dat hij er zelfs actief bij betrokken was. Hij deed dit in samenwerking met Dino Soerel en Ali Akgün.
Conclusie: samen met anderen heeft Holleeder de moord op Kees Houtman uitgelokt..
4. Thomas van der Bijl
Holleeder had onder meer problemen met Van der Bijl omdat die had gezegd dat Holleeder Van Hout had vermoord, én omdat hij met de politie over Holleeder sprak.
Holleeder was ook daarvan op de hoogte. Zoals nu dus bekend had hij daar de doodstraf op gezet. Aldus de rechtbank.
Alweer geldt dat niet alleen de zussen, maar ook verklaringen van andere criminelen van belang zijn voor de conclusies van de rechtbank.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1146703118412996609
Ook is er een opname van een gesprek met Holleeder met één van zijn zussen waaruit blijkt dat Holleeder ervan overtuigd was dat Van der Bijl de politie informatie had gegeven waardoor hij, Holleeder, later veroordeeld werd.
Conclusie: samen met anderen heeft Holleeder de moord op Thomas van der Bijl uitgelokt.
John Mieremet
"Het is zo goed," aldus Holleeder volgens zus Astrid na de moord. Alweer geldt: het is de rechtbank duidelijk dat Holleeder actief contact had met andere topcriminelen, die Mieremet allemaal dood wilden.
Conclusie: samen met anderen heeft Holleeder de moord op John Mieremet uitgelokt.
De Organisatie
Tenslotte liet de rechtbank weten dat het ervan overtuigd is dat Holleeder actief deel lid was van een organisatie die als doel had om anderen te doden. Hij was daar zelfs de spil van.
De Straf
De rechtbank hecht waarde aan de mening van de samenleving, die roept om harde straffen voor dit soort moorden.
Gezien de aard van de misdrijven waaraan hij schuldig is bevonden -- liquidaties op klaarlichte dag, op straat -- vindt de rechtbank dat er maar één juiste straf is...
Conclusie: levenslang.
Het gevolg? Het publiek barstte uit in applaus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten