RTL-journalist is klaar met belastingdienst en staatssecretaris Menno Snel: "Op staande voet ontslag, nu!"

Geen categoriejul 04 2019, 10:00
En hij heeft nog gelijk ook.
RTL-journalist Pieter Klein is helemaal klaar met de Belastingdienst en de politieke bazen van deze financiële bureaucraten. Dat is niet eens zo heel gek. Lees maar:

Dinsdag bleek dat die kernwaarden op grove wijze zijn geschonden. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) stuurde een niet zo transparant briefje naar de Tweede Kamer over zijn toeslagenaffaire. Stukken werden (alweer) vertrouwelijk naar de Kamer gestuurd. Eén document viel extra op. Al sinds september 2015 weten ambtenaren van de Belastingdienst zélf dat de massale stopzetting van toeslagen voor kinderopvang in 2014 volstrekt niet door de beugel kon. Dat de honderden gedupeerde ouders in hun recht stonden, en gelijk zouden moeten krijgen in bezwaarprocedures.

Maar wat besloten de leidinggevenden vervolgens? Juist: om gewoon op oude voet door te gaan. De ouders moesten kapot geprocedeerd worden. Dat ging vorige maand nog door, met procedures die bij de hoogste rechters terechtkwamen. Natuurlijk kregen die rechters vervolgens niet te horen dat hier allemaal "niets van deugde."
Natuurlijk zijn er mensen die nu zeggen dat Snel zijn excuses heeft aangeboden, en dat het klaar moet zijn. Maar zo simpel hoort dat niet te werken. Klein:

Als je dit denkt, snap je de kern niet. Niet alleen de kernwaarden zijn geschonden. Er is sprake van jarenlang volgehouden, georganiseerd machtsmisbruik door de overheid. Van ‘abusievelijke’ valsheid in geschrifte bij het opstellen van de 'casus', gesjoemel met bewijsmateriaal. Van plichtsverzuim bij ambtenaren. Onzorgvuldig en onbehoorlijk bestuur. Onrechtmatig handelen jegens ouders en gastouderbureau. Het verwerken van tweede nationaliteit en daarover liegen.

Die lijst gaat maar door... en door. En het meest frappante? Dit blijft niet beperkt tot deze zaak:

Mijn collega Jan Kleinnijenhuis van Trouw en ik kennen verhalen, uit alle hoeken van het land. Ze stromen de mailbox binnen. We kennen een nieuwe zaak die vrijwel identiek is. Een geval waarin de eigenares van een gastouderbureau in een grote stad er nu, vijf jaar later, achter komt dat ook zij een project was van de overheid. Ze moest kapot. En zo ging het. Alle klanten met een tweede nationaliteit ongenadig aangepakt.

Drie werf hoera voor het onderzoek van Klein, die al zijn journalistieke collega's even laat zien wat échte journalistiek is. Dit is dus wat er mogelijk is als journalisten lak hebben aan een "goede relatie" met "politici," en gewoon doen wat ze horen te doen.
Natuurlijk, er werken ongetwijfeld heel veel goede mensen bij de Belastingdienst, die maar wat graag hun best doen om, als er problemen zijn, samen met burgers tot een goede oplossing te komen. Daar kan geen twijfel over bestaan. Maar het is óók duidelijk dat er wel degelijk iets heel ergs mis is daar, zeker als er burgers met dubbele nationaliteiten bij betrokken zijn.
De Belastingdienst en staatssecretaris Snel moeten direct openheid van zaken geven, onafhankelijk onderzoek laten doen, en de verantwoordelijke individuen moeten gewoon verdwijnen. Die rotte appels moet je uit de mand halen, zodat de andere gezonde appels -- die er óók genoeg zijn bij de Belastingdienst -- gezond kunnen blijven én de cultuur van de Belastingdienst op een positieve manier kunnen veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten