Slecht teken! Deutsche Bank schrapt komende 2 jaar 18.000 banen, wil 7,4 miljard aan leningen en beleggingen afstoten

Wanneer een bank plotseling aankondigt fors te gaan bezuinigen op personeel, is dat meestal slechte boel. Helemaal als de bank in kwestie een grote speler is in de wereldeconomie, zoals Deutsche Bank. In de periode tot en met het jaar 2022 wil de bank zo’n 20 procent van het totale personeel, 18.000 medewerkers, ontslaan om 7,4 miljard euro te besparen. Dat meldt de NRC.

Nou ben ik geen econoom maar zelfs ik kan zien dat dit foute boel is. Ik zet ze voor u op een rijtje:

1. Twintig procent personeel wegsnijden
Aanleiding voor de grootschalige reorganisatie is de mislukte fusie met Commerzbank in april. Tegenvallende cijfers hebben ertoe geleid dat Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, nu kennelijk drastische stappen denkt te moeten ondernemen. Van de 91.500 werknemers blijven er straks nog zo’n 74.000 over.

Bestuursvoorzitter Christian Sewing licht toe en spreekt van:

“De meest fundamentele transformatie bij Deutsche in tientallen jaren.”

2. ‘Bad bank’
Eveneens opmerkelijk is het feit dat Deutsche Bank een ‘bad bank’ in het leven gaat roepen, waar ‘vooral risicovolle bezittingen’ (RTL Nieuws sprak in juni over 30 à 50 miljard) worden ondergebracht. Met andere woorden: alle risicovolle troep, waar andere banken hun handen niet aan willen branden, wordt nu afgestoten zodat Deutsche Bank zelf overeind kan blijven.

3. Diverse topbestuurders weg
Tijdens de reorganisatie vertrekken diverse topbestuurders. Retailbankbaas Frank Strauss, juridisch hoofd Sylvie Matherat en baas van zakenbank Garth Ritchie. Twee van de drie zijn verantwoordelijk voor verkoop op verschillende (financiële) terreinen en de derde moet alle ins-and-outs kennen van de bank op juridisch vlak. De bank was de afgelopen jaren bij zo’n beetje ieder schandaal in de financiële sector betrokken. Misschien zit ik er naast en valt het allemaal mee. Zoals ik al aangaf ben ik geen expert. Maar het klinkt alsof ‘the rats are jumping ship’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Tman

  Merkel heeft de Deutsche Bank waarschijnlijk overgehaald immigranten/illegalen een hypotheek en/of lening te verschaffen.
  Zoals ieder weet werden ze door Angela enorm welkom geheten,en dat er gratis geld wordt uitgedeeld in Europa wisten ze al.
  Dat zullen die “risicovolle” bezittingen zijn die afgeschreven worden denk ik!

  1. EU kok

   Altijd welkom, een financiële analyse door Tman.

   1. logisch denken

    elke inhoudelijke reactie is welkom. Proef je de verschillen al ?

 2. C.A.Barstow

  De Deutsche Bank en de EU zijn twee handen op één buik.
  Zou dit het begin van het einde van de EU zijn?
  Ik hoop van harte dat dit hele misbaksel dat EU heet ontspoord en nooit weer op de rails komt, zodat ook ons land met natuurlijk een heel ander kabinet de vreselijke schade die in ons land is aangericht kan gaan herstellen en het goede land dat het eens was weer boven komt drijven.
  Weg met al dat landverraderstuig!, weg met de EU!

  1. Tman

   C.A.Barstow :
   ++++++

 3. Peter Oudshoorn

  De Deutsche Bank staat op punt van omvallen.

 4. Ts

  Het is, helaas, een al langer verwachtte maatregel. De deutsche bank heeft de stresstest in de VS doorstaan maar helaas gaat het de Duitse economie op het gebied van export wat minder goed af, en aangezien de deutsche bank vooral voor het bedrijfsleven een belangrijke partner is bij deze export, zal de bank maatregelen moeten gaan nemen.
  De export, waar de Duitse economie zeer sterk van afhankelijk is, heeft last van de handelsperikelen tussen China en de VS, maar tevens hangt steeds sterker boven de markt het doemscenario van een no deal brexit, ondanks dat het parlement van GB dit vooralsnog heeft geblokkeerd. (Zowel China als de VS hebben een voorkeur voor een no deal scenario om zodoende in gelegenheid te komen een economisch bruggenhoofd te bouwen in de schaduw van Europa met het Gemenebest als een bonus)
  Het aankondigen van maatregelen dient er toe om naar de kapitaalmarkten het signaal te geven dat de solvabiliteit van de bank niet in gevaar is en dat men, om de export te compenseren, bereid is verregaande maatregelen te nemen.

 5. Punt50

  Zielig zeg voor al die bankvrouwtjes en -mannetjes die nu elders een joppie moeten zoeken… Zijn ze jaren overbetaald geweest moeten ze plotsklaps leren omgaan met het harde leven. Ik kom niet meer bij!

  1. Fortiori

   U bent ook al omgevallen begrijp ik. Het gaat wel om banen die verloren gaan.

   1. Siemien

    Banken (mannen) zijn zelfverrijkers

   2. Punt50

    Wat produceren die bankvrouwtjes en -mannetjes dan voor nuttigs?

 6. Veteraan

  Het begin van het einde.
  En dan komen er waarschijnlijk Zombies.

  Oh nee, we hebben al allochtonen dus Zombies zijn niet meer nodig.

 7. Kees

  Onder Merkel gaat alles kapot, zowel Europa is een puinhoop geworden en het ooit zo solide Duitsland is hard op weg een zootje te worden.

  1. Lao Tse

   Natuurlijk, het is de schuld van Merkel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.