Slecht teken! Deutsche Bank schrapt komende 2 jaar 18.000 banen, wil 7,4 miljard aan leningen en beleggingen afstoten

Geen categoriejul 07 2019, 19:00
Wanneer een bank plotseling aankondigt fors te gaan bezuinigen op personeel, is dat meestal slechte boel. Helemaal als de bank in kwestie een grote speler is in de wereldeconomie, zoals Deutsche Bank. In de periode tot en met het jaar 2022 wil de bank zo'n 20 procent van het totale personeel, 18.000 medewerkers, ontslaan om 7,4 miljard euro te besparen. Dat meldt de NRC.
Nou ben ik geen econoom maar zelfs ik kan zien dat dit foute boel is. Ik zet ze voor u op een rijtje:
1. Twintig procent personeel wegsnijden
Aanleiding voor de grootschalige reorganisatie is de mislukte fusie met Commerzbank in april. Tegenvallende cijfers hebben ertoe geleid dat Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, nu kennelijk drastische stappen denkt te moeten ondernemen. Van de 91.500 werknemers blijven er straks nog zo'n 74.000 over.
Bestuursvoorzitter Christian Sewing licht toe en spreekt van:

"De meest fundamentele transformatie bij Deutsche in tientallen jaren.”

2. 'Bad bank'
Eveneens opmerkelijk is het feit dat Deutsche Bank een 'bad bank' in het leven gaat roepen, waar 'vooral risicovolle bezittingen' (RTL Nieuws sprak in juni over 30 à 50 miljard) worden ondergebracht. Met andere woorden: alle risicovolle troep, waar andere banken hun handen niet aan willen branden, wordt nu afgestoten zodat Deutsche Bank zelf overeind kan blijven.
3. Diverse topbestuurders weg
Tijdens de reorganisatie vertrekken diverse topbestuurders. Retailbankbaas Frank Strauss, juridisch hoofd Sylvie Matherat en baas van zakenbank Garth Ritchie. Twee van de drie zijn verantwoordelijk voor verkoop op verschillende (financiële) terreinen en de derde moet alle ins-and-outs kennen van de bank op juridisch vlak. De bank was de afgelopen jaren bij zo'n beetje ieder schandaal in de financiële sector betrokken. Misschien zit ik er naast en valt het allemaal mee. Zoals ik al aangaf ben ik geen expert. Maar het klinkt alsof 'the rats are jumping ship'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten