shutterstock 267878408

Spanning! Benoeming nieuwe EU-baas nog helemaal niet zeker

Geen categoriejul 14 2019, 11:00
Frans Timmermans kon wel door de grond zakken. Met zijn grote oogkleppen op had hij niet verwacht te verslagen worden door een stille maar krachtige EU-lobby om de Duitser Ursula von der Leyen aan de macht te helpen. Van Duitse minister van Defensie tot voorzitter van de Europese Commissie, toch een flinke stap omhoog. Ze werd al onthaald als de nieuwe heldin, toch is het nog maar de vraag of ze nieuwe chef wordt.
Om benoemd te worden tot voorzitter heeft de Duitse 374 stemmen nodig. De christendemocraten steunen haar uiteraard en een deel van de sociaal democraten ook - extra pijnlijk dit voor onze Timmerfrans. Toch is dit niet genoeg voor de meerderheid, de liberale fractie zal ook niet geheel op von der Leyen stemmen. Mocht het zover komen dat ze haar voordracht verwerpen dan gaat het circus gewoon weer een maand door.
Dan zullen de lobby's opnieuw beginnen en wie weet wie het dan wel niet zal worden. Bij de sociaaldemocraten gaat er een 'zwartboek' rond over het vele falen van von der Leyen. Hierin staan sappige details over haar falend leiderschap en miljoenenoverschrijdingen. Ook staat er een gerucht over plagiaat bij haar proefschrift, iets waar ze wel is voor vrijgesproken.
De EU is een aristocratische peuterspeelzaal waar vele diplomatieke spelletjes worden gespeeld. Alles wordt uit de kast gehaald om elkaar zwart te maken, nu dus ook de Duitse minister van Defensie. En wij als burger blijven langs de zijlijn staan, want het democratische gehalte van de EU is ver te zoeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten