Syp Wynia waarschuwt voor radicaliserende Duitsers: "Berlijnse klimaatdoelen kosten € 7.600 miljard euro"

Geen categoriejul 20 2019, 20:00
Duitsland kent toch wel een wat opmerkelijke koers van de geschiedenis: ze gaan van het éne bizarre experiment naar het andere. Nu blijkt bijvoorbeeld dat Berlijn een 100% CO2-reductie tegen 2050 willen realiseren om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens journalist Syp Wynia "radicaliseert Angela Merkel" en gonst het ondertussen in de Duitse pers van de geruchten dat deze doelstelling minimaal €7.600 miljard euro kost, via TPO.
Het gebruik van het woord 'radicaliseren' is in deze niet vreemd. Politici en beleidsmakers met zo'n 'absolute visie' op ingrijpen vanuit de overheid om het 'gewenste ideaal' te bereiken -in deze klimaatverandering tegengaan- zijn radicaal per definitie. Deze groene lieden bepleiten dat iedereen zich conformeert aan hun maatstaven 'voor het grote ideaal'. Toch is het opmerkelijk dat uitgerekend Angela Merkel (CDU/CSU) ineens pleit voor ambitieuzere plannen. Volgens Wynia is het politieke succes van de Groenen een verklaring:

"Bij de verkiezingen voor het Europees parlement in mei werden de Duitse Groenen de na de christendemocraten de grootste partij. Begin juni bleek uit peilingen dat de Groenen nu zelfs Angela Merkel en haar christendemocraten hadden ingehaald: de Groenen waren nu virtueel de grootste partij in het volkrijkste land van de Europese Unie."

Onder druk van het GroenLinks moet Angela Merkel wel bakzeil halen om het verlies in zetels te beperken. Een logische verklaring. Het is echter maar zeer de vraag of de grote plannen van Merkel ooit zullen worden uitgevoerd -zeker gezien de kosten van het klimaatbeleid. Toch liet Merkel weten dat ze het écht meent, zo schrijft 'de pen':

"Toen Merkel op 21 juni naar de Europese Raad in Brussel kwam meldde ze dat ze de ‘klimaatneutraliteit’ – 100 procent broeikasgasreductie in 2050 – nadrukkelijk zou ondersteunen tijdens die Brusselse top."

Maar de grote plannen van Merkel zullen ongetwijfeld op weerstand stuiten als huishoudens de rekening gepresenteerd krijgen, toch? Ook dat is maar zeer de vraag! De mens staat bekend om zijn 'masochistische ingevingen' en de Duitsers zouden de Duitsers niet zijn als ze ook daarmee gaan experimenteren. Want pijn is fijn! En hoeveel pijn gaat het dan opleveren, die plannen van Merkel? De plannen zouden meer dan 7.600 miljard euro kosten tegen 2050. Dat is dus zevenduizend-zeshonderd-miljard:

"In Duitse media wordt onder meer naar de financiële en economische gevolgen van Merkels radicalisering op klimaatgebied gekeken. De oude doelstelling van 90 procent reductie in 2050 zou al 4600 miljard euro of meer kosten, de verscherpte doelstelling nog eens 3000 miljard extra: zo’n 7600 miljard. En Duitse huishoudens zouden zo’n 320 euro per maand extra kwijt zijn aan het klimaat."

In de meeste gevallen geldt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, maar gezien de reputatie van de Duitsers is het wellicht helemaal niet zo verkeerd als ze het voortouw nemen en gewoon aan de slag gaan met de wilde plannen van Angela Merkel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten