Video: Donald Trump lovend over Boris Johnson (en Farage): "He's tough. He's smart! Where is Nigel!?"

Geen categoriejul 24 2019, 20:00
Donald Trump en Boris Johnson kunnen het goed met elkaar vinden, althans zo lijkt het. De Amerikaanse president schets voor de camera een positief beeld van de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. De aanstelling van Johnson was voor linkse klimaatremonstranten alweer aanleiding om de weg te blokkeren naar het Paleis. De Amerikaanse president geeft Johnson verbale steun: "He's tough. He's smart! He's going to do a good job."
Behalve Boris Johnson -waarover Trump zich lovend uitte- kwam ook de leider van de Brexitparty ter sprake: Nigel Farage. Trump zou hem die avond gezien hebben en zocht tijdens zijn rede contact met de Engelsman, die momenteel weer plaatsneemt in het Europees Parlement te Brussel waar hij weer vlammende speeches houdt. De zoektocht tussen de vele aanwezigen in de zaal duurde even. Dat Trump extra oog heeft voor Farage is geen toeval: de twee kennen elkaar goed en Farage was al op bezoek in het Witte Huis.
De nieuwe premier Johnson volgt Theresa May op. Zij verlaat het landsbestuur op een cruciaal moment: nu u de Brexit dichterbij is dan ooit moet ze het veld ruimen na diverse verloren stemmingen in het Lagerhuis. Het was voor May onmogelijk een meerderheid te commanderen en dus moest ze vertrekken. Interne partijconflicten over bepaalde aspecten van de uittredingsovereenkomst met de Europese Unie waren uiteindelijk aanleiding voor een verdere versmalling van het draagvlak van haar regering. Met name vanwege het feit dat het haar niet lukte het land te verenigen. Dat is ten slotte haar taak.
Een taak die Johnson naar voltooiing wil brengen. Boris Johnson sprak erover 'het land bij elkaar te willen brengen' en het lijkt erop dat hij daarbij de steun van Trump krijgt. Maar of dat voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk een geruststelling is valt te betwijfelen. Premier Mark Rutte (VVD) feliciteerde zijn ambtsgenoot via Twitter:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten