Economische groei vertraagt: CBS meldt meer faillissementen en hogere werkloosheid

Na langere perioden van economische groei is het normaal dat de groei vertraagt. Niets om je druk over te maken dus: het hoort erbij! Toch zijn er wel enige zorgen  gezien de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week opleverde. Zo steeg de werkloosheid in juni lichtelijk en liet de conjunctuur-indicator een verslechterd beeld zien. Ook zijn er meer faillissementen. 

Werkloosheid

Jammer genoeg steeg de werkloosheid onder 15 tot 75- jarigen met gemiddeld 12.000 werklozen afgelopen jaar. Vooral sinds de maand maart signaleert het CBS een stijging in het aantal werklozen met gemiddeld 2.000 per maand naar een totaal aantal werklozen van 313.000 (mooi afgerond, red.). Bij het UWV werden in totaal 243.000 WW-verzekeringen uitgekeerd. Aangezien werkenden zélf sparen voor de WW past het woord “uitkering” eigenlijk niet bij de WW, maar is het een WW-verzekeringstoeslag.

Faillissementen

Naar aanleiding van de economische crisis van 2008 en de Europese schuldencrisis van 2011 piekte het aantal faillissementen in 2013, aldus het CBS. Daarna nam het aantal faillissementen sterk af tot 2017. Sinds het najaar van 2018 wisselen goede en minder goede maanden elkaar af. We zijn nu dus in een hoogconjunctuur aangekomen die wel een beetje kwakkelt, maar vooralsnog is er niets aan de hand.

Vooral in de sector ‘handel’ (en retail, red.) zijn recentelijk meer faillissementen. Denk aan het einde van Supertrash en andere kledingmerken. Als we kijken naar de onderstaande grafiek dan zien we heel duidelijk dat het aantal faillissementen niet significant is gestegen in vergelijking met één of twee jaar eerder.

Aantal faillissementen van bedrijven

het aantal faillissementen afgezet tegen de tijd. Bron: CBS
het aantal faillissementen afgezet tegen de tijd. Bron: CBS

Minder positief beeld van de economie

De Conjunctuurklok van het CBS -een indicator waarin verschillende deel-indicatoren zitten- suggereert bijvoorbeeld dat de economische groei afvlakt en wellicht zelfs weer gaat omslaan in krimp. Voor dat laatste is echter wel een “schock-effect” nodig en een desastreuze gebeurtenis zoals de ineenstorting van Lehman Brothers is vooralsnog niet over de markten uitgestort.

In de conjunctuurklok zijn de hierboven beschreven trends voor faillissementen terug te zien. Het aantal faillissementen daalt sinds 2013 namelijk sterk en de Conjunctuurklok bevestigt het beeld door sinds die periode te stijgen:

Conjunctuurklok

De conjunctuurklok van het CBS correleert met de trend van faillissementen (gelukkig maar). Bron: CBS
De conjunctuurklok van het CBS correleert met de trend van faillissementen (gelukkig maar). Bron: CBS

Goed, de economie koelt momenteel dus iets af, maar vooralsnog is er weinig directe aanleiding in de cijfers om grote zorgen te maken. Wel is het goed om deze economische cijfers in het achterhoofd te houden bij het wisselen van baan of het opbouwen van spaargelden. Tevens is het relevant te vermelden dat ondanks de goede scores voor werkloosheid de inflatie wel lijkt toe te nemen. Als de inflatie verder toeneemt kan dit uiteindelijk de economische groeicijfers ‘teniet doen’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Lao Tse

  Het gevreesde shock-effect zou weleens de harde Brexit kunnen zijn waar velen hier op zitten te hopen. In elk geval zal ons dat een procent economische groei kunnen schelen en een recessie bevorderen.

  1. Siemien

   hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

  2. Erkenbrand

   Ik mag hopen dat half Nederland, laten we zeggen het allochtone smaldeel, verhongert bij een harde Brexit, wordt het misschien weer normaal in dit tot op het bot verrotte land.

  3. Agios

   Onnozeler kun je het niet verwoorden.

  4. Crassus

   Alleen de valuta speculanten hebben baat bij een keiharde Brexit zonder afspraken. De rest, groeivertraging zal ze een zorg zijn. Misschien zitten een aantal reaguurders goed in de slappe was.

  5. fockingworst

   @lao Tse de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
   Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
   @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
   en dat al zeker 10 jaar lang.
   U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

  6. Jv

   Lao Tse; hopelijk zal de arrogantie van die bende in Brussel flinke economische problemen krijgen met het vertrek van de Britten!
   Niet de Britten zullen de klappen ontvangen maar de EU, immers ze zijn geheel vrij om welk handelsakkoord dan ook en met welk land dan ook af te sluiten. Tel daarbij de jaarlijkse kosten die ze besparen en je hebt de uitkomst! Daarbij een eigen leger en kunnen ingrijpen wanneer het hen uitkomt en niet zoals nu kosten maken voor landen waar de oorlogen eeuwig duren omdat die volkeren domweg nog in de oertijd leven.
   Het aller grootse voordeel is dat ze niet meer in de pas hoeven te lopen met de immigratie waanzin van de EU.
   De Britten hebben al honderden jaren laten zien dat ze iedere uitdaging aan kunnen, dit kan niet gezegd worden van ons volk dat zich naar de slachtbank laat leiden! Wij Nederlanders hebben geen ruggengraat meer, maar zijn slemieltjes geworden! Hoog tijd terug te keren naar onze VOC mentaliteit!

  7. Jv

   Lao Tse; ik ben al erg nieuwsgierig wat de economische terugval van de EU landen zal zijn.
   Rutte en consorten hebben een gevaarlijk spel gespeeld door enorme lasten verhogingen door te voeren door BTW verhogingen, energiebelasting, zorgkosten, tientallen duizenden nieuwe handophouders die geen cent bijgedragen hebben en nooit iets zullen bijdragen al alleen ons sociaal stelsel volledig kapot maken, voor 50% klimaat neutraal te zijn in 2030, en de misrekening dat bedrijven de salarissen flink zouden verhogen, not!
   Wat nu…….wat gaat Rutte en consorten doen als het economisch slechter gaat? Immers hij heeft al z’n kruit mbt lasten verhogingen al verschoten of anders gezegd, de rek is er helemaal uit.
   Rutte moet dan maar de aan Griekenland geleende miljarden ophalen en alle niet werkende allochtone opvreters verzoeken het land met spoed te verlaten!
   Wat zou dat een zegen zijn, en laten ze gelijk die linkse gedrochten in de Amsterdamse gemeenteraad het land uitschoppen.

   1. logisch denken

    mooi geschreven Jv

 2. peetjuhhhh

  Ja niks nieuws onder de zon. Het ligt meer aan het feit dat er meer bedrijven opstarten. Daarom gaan er meer failliet (oorzaak en gevolg). De automatisering zorgt voor betere machines (minder mensen). Dan worden we ouder moeten langer werken en krijgen veel mensen binnen die in de werkbare leeftijd zitten. Dus iedereen wist dit al jaren, gewoon vooruitgang zullen we maar denken.

 3. Mar

  “Jammer genoeg steeg de werkloosheid onder 15 tot 75- jarigen met gemiddeld 12.000 werklozen afgelopen jaar.”

  15 tot 75 jarigen?????? Rare leeftijdsgrenzen.

 4. EU kok

  Haha CBS, het linkse leugenkanaal van de overheid.
  Dat gelooft hier toch niemand.
  Nee CBS, jullie negatieve verhaal vertel je maar ergens anders.

  1. Frets

   slap stinkend cockje, met ‘ck’

 5. Agios

  Net doen als in Duitsland. Alles wat geen werk heeft, ambtenaar maken. Op elke Duitser zijn minstens vier Duitsers actief om voor die ene Duitser alles te regelen. Erfenis van de DDR.

 6. Jumping

  Dit is een voorbeeld van de waarheid verbloemen.
  De Nederlandse bevolking is jarenlang belazerd.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.
  NEXIT.

 7. tonna

  Veel werkgevers vinden geen gekwalificeerd personeel,maar het aantal sociale uitkeringen stijgt onrustbarend tengevolge van de toestroom immigranten/illegalen!
  De Nederlandse arbeidsreserve bestaat uit laaggeschoolden, arbeidsongeschikten,minder in de smaak vallende oudere werklozen en de enorme aanwas ongeschoolde immigranten.
  De optimistische kreten van de overheid dat “hooggeschoolde” immigranten de arbeidsmarkt zouden versterken kunnen in de prullebak of toegevoegd worden aan het sprookjesboek.
  En zo modderen we voort naar het failliet,omdat onze regering de focus heeft op geldverslindende klimaatdoelen en softy illegalen beleid!
  Het is niet vreemd dat de economie een flinke dip heeft,en verder daalt!

 8. fusilier

  Dat het een keer spaak loopt, dat kun je wel met je blote voeten in een paar klompen aanvoelen.De winkels puilen uit in overvloed er is overproductie,de parkeer plaatsen bij de auto industrie staan vol. En alleen daarom proberen ze de burger de klimaatgekte door de strot te duwen.Een soort werkverschaffing dus. De natuur interesseert hun geen lor , al komt heel Nederland vol met windmolens en meer van dat soort ongein.

 9. Heras

  Doet mij denken aan een aantal jaren geleden dat Rutte ons opriep om meer geld uit te geven; terwijl dat het zijn beleid was en nu is.
  Prijsstijging en klimaatgedoe over een tijdje; tja, wie gaat dat redden???
  O ja, de hoogste inkomens.

 10. FdeJonge

  Hallo,

  Ik wil iets kwijt over de economie.

 11. Heras

  Tja, dan hebben dat klimaatgedoe nog niet gehad. Daar komt bij dat als het een harde brexit wordt, de kosten die engeland aan brussel gaf, gecompenseerd moeten worden door andere landen.
  Ook in duitsland stagneert de groei. Daarnaast willen ze gaan kijken om nog meer landen toe te voegen aan de EU. en dat zijn niet de rijkste landen…

  1. Siemien

   Nou EU landen hebben natuurlijk absoluut geen probleem met gratis geld weggeven aan kansparels en afrikanen dus dat opvangen van de Brexit moet helemaal geen probleem zijn, sterker nog, dit wordt absoluut misbruikt door de EU..

 12. Lampje

  Kop Algemeen Dagblad;”Geniet nu het nog kan want een recessie ligt weer op de loer”.
  Welnu onder het regiem van AFKNAPPER Rutte is de recessie in heel Europa een tijd over geweest, behalve in Nederland. Bent U er op vooruit gegaan, ik niet!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.