shutterstock 262443908

Apple luisterde ons af! Beluisterde fragmenten waren helemaal niet anoniem

Geen categorieaug 06 2019, 20:00
Afgelopen vrijdag kwam al naar buiten dat Apple Nederlandse Siri-opnames beluistert. Verschillende medewerkers die werken voor een bedrijf dat is ingesteld door Apple om 'ons af te luisteren' kwamen daar al mee naar voren. Nu blijkt de doofpot nog meer voor ons in petto te hebben.
Volgens Apple worden audiofragmenten 'anoniem' opgestuurd naar de server. Je Apple-ID zou er niet aan zijn gekoppeld. Enkele wetenschappers en onderzoekers zijn door NU.nl gevraagd naar hun zienswijze op deze kwestie.

"Het idee hierachter is dat geluidsopnames geanonimiseerd worden doorgegeven", zegt Jaap-Henk Hoepman, privacyonderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Maar als Apple een heel gedetailleerde locatie of contactenlijst doorstuurt, is het geluidsfragment eigenlijk niet meer anoniem. Je weet daarmee niet direct om wie het gaat, maar het is relatief makkelijk te achterhalen."

Apple zegt binnen de huidige wet- en regelgeving te werken. Toch zijn diverse experts vrij duidelijk in het excuus van Apple. Het is een kul argument. Dat Apple niet de directe naam en achternaam geeft wil niet zeggen dat de fragmenten 'anoniem' zijn. Doordat ze andere gegevens zoals de locatie en contactenlijst krijgen kunnen bedrijven met een beetje simplistisch graafwerk zo de complete personen achter de fragmenten ontrafelen.
Naar aanleiding van dit zoveelste 'akkefietje' in de Big Tech wereld besloot Apple om vrijdag direct te stoppen met het beluisteren van de geluidsfragmenten. Wel moet gezegd worden dat ze zeker niet definitief stoppen maar dat het tijdelijk is. Apple gaat nu kijken wat ze 'beter' kunnen doen.
Al jaren is het een groeiend probleem dat onze vrijheid en privacy geen zekerheden meer zijn door de enorme macht die de Big Tech en Big Data bedrijven in handen hebben. Data is praktisch gezien een van meest waardevolle 'goederen' in de huidige samenlevingen. Wie de meeste data heeft is de winnaar.
Bedrijven zoals Cambridge Analytica verdwijnen niet zomaar, een nieuwe en efficiëntere zal opstaan en nog beter aan de vraag voldoen van betalende partijen. Wij hebben jarenlang toegestaan dat de techbedrijven zoveel informatie over ons konden verzamelen. Wij hebben niet meer de regie in handen, onze vrijheid staat serieus onder druk. Worden mensen wakker?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten