Brit gevraagd door Thierry Baudet voor Europese FVD-lijst is John Laughland, zijn subsidiënt is Russisch

De door Thierry Baudet (FVD) gevraagde Brit om plaats te nemen op de lijst van Forum voor Democratie tijdens de Europese Parlementsverkeizingen blijkt John Laughland te zijn: directeur van het Instituut voor Democratie en Samenwerking (IDC) in Parijs. Volgens bronnen en Laughland himself wordt deze organisatie financieel gesteund vanuit Rusland en was hij ook aanwezig op het FVD-partijcongres van 2017 voor het houden van een toespraak. 

Volgens een onderzoek van NRC zou Thierry Baudet degene zijn geweest die Laughland vroeg om plaats te nemen op de lijst van de partij, maar stak Henk Otten daar op het allerlaatste moment een stokje voor. Daarvoor kunnen de leden van de partij Otten dankbaar zijn want als Laughland op de lijst was gekomen dan had dit de geloofwaardigheid van de partij verder ondermijnd:

Het is natuurlijk wel wat vreemd als een politieke partij zich ten doel stelt om de belangen van de Nederlandse bevolking te dienen om dan vervolgens allerlei schimmige dealtjes sluit met buitenlandse actoren, zoals John Laughland, van wie de loyaliteit minder waarschijnlijk is. Overigens doen véél meer partijen dit: zo heult D66 met de democratische partij in de Verenigde Staten en heeft de PvdA korte lijntjes met alle Europese “partijen van de roos”.

Goed, terug naar het FVD. Als Baudet zijn zin had gekregen zou niet een Nederlander hebben plaatsgenomen op het FVD-zeteltje in Brussel, maar een Britse pro-Brexit hardliner. Nu zul je misschien denken ‘wat is het probleem?’, maar als we kijken naar de financiers van Laughland moet wel een belletje gaan rinkelen. De organisatie van Laughland blijkt geld te ontvangen voor zijn werkzaamheden vanuit Moskou:

Het erge is wel dat het lijkt alsof het initiatief vanuit Rusland enorm goed is doordacht. De organisatie van Laughland ontvangt miljoenen euro’s vanuit het Oostblok om daarmee communicatiecampagnes op te zetten en ‘pro-Russische attitudes’ te genereren onder de bevolking.

Natuurlijk is dat geen misdaad, maar netjes is deze ‘beïnvloeding door buitenlandse actoren’ natuurlijk niet, maar blijkbaar vindt Baudet het geen probleem om buitenlandse propagandisten in te zetten voor zijn partij. Tja, wie vraagt zich nog af waarom FVD daalt in de peilingen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Tman

  Als ik moet kiezen tussen pro EU of pro Rusland,wordt het Rusland!
  Alleen al mbt de klimaatgekte die in Rusland niet heerst en de koppeling aan het Nord Stream aardgasnet!
  Overigens heeft Rusland óók immigranten,maar Vladimir Putin bepaalt wie en hoeveel,maar omdat er geen gratisgeldloket bestaat er sowieso weinig animo om die richting uit te gaan!

 2. joey

  John Laughland heult met de Russen?
  Dat is 10x beter dan heulen met de EU!

 3. merlot

  “De organisatie van Laughland ontvangt miljoenen euro’s vanuit het Oostblok om daarmee communicatiecampagnes op te zetten en ‘pro-Russische attitudes’ te genereren onder de bevolking.”

  Dat noemen we public relations. De EU is al jaren bezig met een hetze tegen Rusland. Logisch dat Rusland zich hier verbaal tegen wil verweren.

  Van Baudet en Wilders is bekend dat ze het oneens zijn met deze hetze. Dat siert hen, want het uitdagen van de Russische beer is een bedreiging van de wereldvrede.

 4. santiago

  Onze dikke prins drinkt ook een biertje met Poetin en koningin bea gaat uit logeren bij de sultan van Brunei. Wat is het probleem. Het grootste probleem is nog steeds charlatan baudet die de hele boel blijft belazeren.

  1. tonna

   @santiago:
   “charlatan baudet die de hele boel blijft belazeren.”
   Hoe doet hij dat dan?

   1. Mycase

    Verwacht je ook nog een antwoordt ???…

    1. santiago

     Mycase. Zelfs op domme vragen geef ik soms antwoord.

   2. santiago

    tonna. Dat hij de boel belazert is nu toch onderhand wel duidelijk en waarom hij dat doet en in wiens opdracht heb ik al ongeveer 100 keer opgeschreven.
    Gewoon af en toe lezen dus, dan weet je meer en stel je ook niet van die domme vragen.

    1. tonna

     @santiago:
     Onwetende gek,lulkoek!

     1. Tman

      ton:
      Baudet belazert de boel haha?
      Zandiago heeft heeft links woestijnzand in de ogen!
      De ware bedrieger Rutte:eerst het zoet en dan het zoutzuur!
      Er gaat geen cent meer naar naar de Grieken!
      Iedereen krijgt 1000€
      Dat wilt die linkse lul ignoreren,net een struisvogel!

     2. joey

      tman
      Het barst van de linkse idioten hier!
      Die zandhaas lult altijd maar een beetje in de ronde!

     3. santiago

      Tonna. Zo’n dom antwoord had ik idd van jou wel verwacht. Jammer.

     4. santiago

      Tip voor tonna, Tman en joey. Als je dan toch wil stemmen doe het dan op de PVV. Je weet wel, die partij die jullie in de steek hebben gelaten voor zo’n lul als baudet.
      Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV.

   3. Korporaal Monty

    “Hoe doet hij dat dan?”

    In opdracht van Bea. Zij heeft de politieke touwtjes strak in de hand volgens santiago.

    Stemmen is volgens hem alleen voor de bühne.

    1. santiago

     Monty. Toch leer je snel. Je begint het in de gaten te krijgen.

 5. Beukman

  Ondertussen smeult de veenbrand door:

  Henk Otten is ten onrechte uit Forum voor Democratie (FvD) gezet, vindt Tweede Kamerlid Theo Hiddema. Hij valt in uitzending van talkshow Jinek van dinsdag zijn Kamerkompaan en partijleider Thierry Baudet af. Die voerde aan dat penningmeester Otten sjoemelde met de financiën, maar Hiddema wijt de breuk aan een botsing van karakters.

  Bron: AD. Vanavond bij Jinek.

  1. El Greco

   De Titanic van het FvD maakt gevaarlijk water.

   Hiddema is op zoek naar de reddingsloep.

   Annabel snuift nog een een lijntje coke en maakt zich op voor het partijleiderschap.

   Baudet speelt Chopin, de Marche Funèbre.

   Het wordt tijd voor een mooie film.

   1. santiago

    Hahahaha. +1000.

  2. merlot

   “Hiddema had Otten en diens bondgenoot senator Jeroen de Vries het liefst binnenboord gehouden, want er ‘zit geen kwaad an’.”

   “er zit geen kwaad an.”

   Hilarisch.

   Hiddema is het kwijt.

   1. Mezzadra

    Hiddema geeft binnenkort de pijp aan Maarten. Die is Baudet ook zat.

   2. El Greco

    En Fortuin ‘had er ook zin an’.

    Interessante vraag is of de kiezer hier ook ‘nog veel zin an heeft’.

    Verwijfde politiek van lavendelsnuivers die dromen van historische roem.

    1. santiago

     Greco. En zo hebben we inmiddels 15 partijtjes en er komen er steeds meer bij. De VVD zal altijd de grootste blijven en de rest mag een beetje mee rommelen. Probeer jij maar eens een fatsoenlijke coalitie te vormen van 6 partijtjes die allemaal eigen en andere belangen hebben.
     Verdeel en heers, dat heeft onze verrotte Minerva kliek graag. Lekker makkelijk en na ons de zondvloed denken ze. De vliegtuigen naar Canada staan afgetankt klaar.
     Ik stem PVV, al 10 jaar, maar of het zin heeft? Ik zou niet weten waar ik dan op zou moeten stemmen.

     1. El Greco

      Maakt u niet druk, Santiago. Het leven is een tranendal maar er vliegen nergens zo weinig tranen als in onze Nederdelta.
      We zitten hier relatief comfortabel. We hebben ons natje en ons droogje en we kunnen rustig de straat op. De Wet van Behoud van Ellende blijft van kracht maar ik kan van van lachen niet in slaap komen.

      Stem maar rustig op de PVV. Die jongens maken veel geruis maar dat is alles. Ik stem liever op figuren die de indruk geven te weten wat ze doen en even nadenken voordat ze wat roepen. En op dat punt is er hier de afgelopen eeuw weinig veranderd: saaie droogkloten die zich aan de wet houden en pas bewegen als iedereen het eens is. Ik denk dat die manier van doen veroorzaakt heeft dat we hier minder gedonder en minder narigheid hebben dan in bijna alle andere landen.

      Dus laat die Rutte nog maar even aanklooien. Je mag er toch niet aan denken dat Wilders of Baudet voor ons met Merkel en Trump moeten gaan overleggen?

     2. meneer cactus

      el greco is een beetje de weg kwijt. quote We zitten hier relatief comfortabel. We hebben ons natje en ons droogje en we kunnen rustig de straat op. De Wet van Behoud van Ellende blijft van kracht maar ik kan van van lachen niet in slaap komen. end Maar ook deze linkse nitwit kan niet in het huishoudboekje van een ander kijken

     3. santiago

      Greco. Pappen en nat houden, daar komen we niet veel verder mee. Er moet wat gebeuren, want het wordt er niet beter op. Ik hoop dat jij dat toch wel met me eens bent.
      Ik denk wel dat er na 31 oktober een heleboel gaat veranderen, in ieder geval in Europa en dus ook in Nederland.
      We wachten dat eerst nog maar even af dan.

    2. Dik

     De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten en dankt God dat Fortuijn door Volkert van der Graaf werd vermoord.

     1. merlot

      Baudet-hater Santiago zwelgt zo diep in z’n haat dat hij niet terugdeinst voor een rituele paringsdans met de tarrel.

      Of zou Santiago, die niet bepaald intelligent is, niet eens in de gaten hebben gehad dat El Greco de tarrel is?

     2. EU kok

      Tijd heelt niet alle wonden.
      Bij de rancuneuze Merlot blijven het gapende wonden, waar hij zelf het zout inwrijft.

     3. merlot

      EU Kokkie is weer actief. De laatste dagen had hij wat last van z’n prostaat en moest hij het bed houden maar inmiddels gaat het weer wat beter met onze grijsaard.

      Bij mij meent hij steeds maar “gapende wonden” te zien. Een merkwaardige hersenschim waar hij zich komende donderdag, als de dokter weer langs komt, maar eens aan moet laten helpen.

     4. Siemien

      Klopt merlot, EU neemt structureel een minderheidsstandpunt in hier..

   3. Beukman

    Hoor je het eens van een ander, @merlot. De Vries en Otten waren gewoon collega-pinners, two of the boys. De woorden van Hiddema zijn op geen andere manier te interpreteren.

    1. merlot

     “De woorden van Hiddema zijn op geen andere manier te interpreteren.”

     Ik had je gevraagd je beweringen hard te maken maar ik heb nog steeds niets gezien. Vooralsnog zijn alleen Otten en Baljeu (niet toevallig twee vrindjes) door de mand gevallen als graaiers.

     1. Beukman

      @merlot
      Ik heb daar in het verleden al over geschreven, met bronvermelding. Men schoof elkaar met liefde bonussen toe, ouwe jongens krentenbrood. Vermoedelijk allemaal binnen de grenzen van de wet, maar of het ook ethisch was?

      accountant.nl/artikelen/2019/8/rel-fvd-accountant-komt-als-winnaar-uit-de-bus/

      Het echte probleem zit niet in het optreden van een individueel lid, maar de cultuur en de governance van de partij als zodanig, en dan met name de mensen die samen de touwtjes in handen hadden en hebben, onder wie Otten zelf. Van een maatschappelijke vereniging zonder winstoogmerk is een lucratief verdienmodel gemaakt, zo blijkt uit alles wat er nu op tafel ligt. Bestuurders, adviseurs en andere betrokkenen kregen – ogenschijnlijk willekeurig – bedragen toegestopt voor hun inspanningen. De rol van opdrachtgever en opdrachtnemer liep voortdurend door elkaar en dat is een gegarandeerd recept voor ruzie, jaloezie en ellende.

      Dat is in essentie wat ik al beweerde. De bron lijkt mij betrouwbaar en deskundig.

     2. Mezzadra

      Merlot neemt weer eens een lastig te handhaven standpunt in. Hij probeert tegen beter weten in overeind te houden dat alleen Otten en Baljeu een greep in de kas deden en dat Baudet op dat punt de vermoorde onschuld is.

      Laten we het maar koppige naïviteit noemen.

     3. meneer cactus

      “” Ik heb daar in het verleden al over geschreven, met bronvermelding. Men schoof elkaar met liefde bonussen toe, ouwe jongens krentenbrood. Vermoedelijk allemaal binnen de grenzen van de wet, maar of het ook ethisch was? “”

      snoepreisjes worden altijd recht(s) gepraat maar
      (s)links gehouden

     4. Jari

      Inmiddels blijft de lijst met FVD’ers die ruzie hebben gekregen met de Vader des Vaderlands Baudet maar toenemen (en daar zal Hiddema binnenkort wel bij staan):
      – Ankersmit
      – Baljeu
      – Berkhout
      – Brunch
      – De Haze Winkelman
      – De Vries
      – Legger
      – Mooijekind
      – Otten
      – Reedijk
      – Rookmaker
      – Teunissen
      – Wevers

      Maar nee, het ligt niet aan Baudet natuurlijk…

     5. meneer cactus

      “” Mezzadra , Laten we het maar koppige naïviteit noemen.””

      net zoals jouw stompzinnige gedram bij het klimaat en je achterlijke windmolens theorie

     6. Beukman

      Je omtrekkende bewegingen beginnen als inslijtende patronen steeds herkenbaarder te worden, @cactus.
      Ook jou doet er goed aan om dit even te lezen:

      accountant.nl/artikelen/2019/8/rel-fvd-accountant-komt-als-winnaar-uit-de-bus/

      De top van FvD bestaat uit graaiers. Geen grote graaiers, maar ze hebben met elkaar wel een bedrijfscultuur geschapen waarin het heel normaal was om om de beurt een paar duizendjes uit de partijkas te pinnen. En als de een het mag, voelt de ander zich ook gelegitimeerd.

      Tel daarbij op het feit dat de organisatiestructuur het bestuur onschendbaar heeft gemaakt, anders dan normale ledenpartijen dus, en het amateurisme van Baudet inzake het flutrapport dat de laatste heeft opgesteld om Otten zwart te maken, en de conclusie is onontkoombaar dat als de partij werkelijk schoon schip wil maken, het bestuur ook de hand in eigen boezem zou moeten steken, en daarnaast de partij moet professionaliseren.
      Laat dit laatste nu precies de waarschuwing van Otten te zijn geweest, een jaar geleden: als we niet professionaliseren, krijgen we gedonder.

     7. merlot

      “Van een maatschappelijke vereniging zonder winstoogmerk is een lucratief verdienmodel gemaakt, zo blijkt uit alles wat er nu op tafel ligt.”

      Dit wordt niet hard gemaakt. Dan is het dus laster. Geen beste beurt van deze bron.

      Kijk Beukman, een bonus van enkele duizenden euro’s voor bestuursleden vind ik acceptabel. Tot dusver zijn Otten en Baljeu de enige twee die in verband gebracht kunnen worden met het achterover drukken van substantiële bedragen.

     8. Beukman

      Ik betwijfel of er ook maar één politieke partij is waar de leden van het bestuur elkaar bedragen van 7,5 tot 15 duizend euro toeschuiven, @merlot. En áls er al zo’n partij zou zijn, of de leden dit hadden gepikt. Het artikel toont wel degelijk aan dat de partij ook als verdienmodel dient.

     9. merlot

      “Ik betwijfel of er ook maar één politieke partij is waar de leden van het bestuur elkaar bedragen van 7,5 tot 15 duizend euro toeschuiven, @merlot.”

      Maak het hard, Beukman.

      Ik weet dat het bestuur van het Renaissance Instituut (Otten, Cliteur en nog iemand) een bonus (of vergoeding voor bewezen diensten) van 5000 euro hebben gekregen.

      Wat heb je nog meer?

      En waarom hoor ik je nooit over het ECHTE grootgraaien door Europarlementariërs? En dan met name door Sopje in ’t Geld die het mogelijk het bonst maakt van allemaal?

      O wacht, die is van D66 dus dan mag het.

     10. Mezzadra

      “En waarom hoor ik je nooit over het ECHTE grootgraaien door Europarlementariërs? En dan met name door Sopje in ‘t Geld die het mogelijk het bonst maakt van allemaal?”

      Als de argumenten op zijn vallen mensen als merlot terug op de laatste verdedigingslinie: ‘hullie doen het ook’.

      Dat men impliciet hiermee toegeeft dat het FvD dus wel degelijk een corrupte bende is wordt in het terugkrabbelen over het hoofd gezien.

      Debatteren is best wel moeilijk.

     11. merlot

      “Als de argumenten op zijn vallen mensen als merlot terug op de laatste verdedigingslinie”

      Zijn mijn argumenten op? In jouw fantasie zeker.

      Maar ik zal je even helpen: ik heb er al vaker op gewezen dat er sprake is van onevenredige aandacht voor vermeend graaigedrag van Baudet cs. Dat geldt voor de trollen hier (Beukman maakt zich er ook schuldig aan) maar ook voor de media.

      Over het schandalige graaigedrag van Europarlementariërs horen we de trollen en de media niet of nauwelijks. Terwijl dat om zeer grote bedragen gaat.

      Dat is veelzeggend. Zowel de trollen hier als de MSM zijn zwaar hypocriet. Maar goed, dat wisten we al.

     12. Mezzadra

      Als de argumenten niet op zijn, merlot, rijst de vraag waarom je het onderwerp verandert.
      Het onderwerp was of, naast Otten en Baljeu, ook anderen binnen het FvD, met name Baudet, zich schuldig maakten aan financiële malversaties.
      Kennelijk lukte het je niet aannemelijk te maken dat dit niet het geval was en daarom begon je over vermeende financiële malversaties in andere politieke partijen.

      Het onderwerp veranderde je in de vraag of er geen onevenredige aandacht wordt besteed aan de financiële malversaties binnen het FvD in vergelijking met andere partijen.

      Een debatingtruc van iemand die inhoudelijk klem werd gezet.

     13. meneer cactus

      bekman bedoelt de linkse graaiers op snoepreis of op wachtgeld zoals halalsema.

      linkse politici zijn allemaal salon socialisten voor het eigen gewin net zoals bij baudet.

      Er zijn maar 2 uitzonderingen befman. SP en PVV ,

     14. Dik

      De aandoenlijke, hij heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

     15. Beukman

      @merlot

      Ik verwijs je naar de brief van Otten aan het bestuur van 29 juli j.l., waarin hij vraagt, in het kader van de zo geroemde transparantie, om “alle betalingen die uit de partijkas zijn gedaan” te publiceren, zowel aan leden van het bestuur zelf als aan “adviseurs”.
      Dan zou er wellicht wat duidelijkheid komen over de 3000 euro die Baudet pinde op Thailand, de 48.400 euro die het Renaissance-instituut betaalde aan een vooralsnog onbekend persoon die nu Senator is voor FvD, de mantelzorg die De Vries ontving, de bonus van 7,5 mille aan Cliteur, etc. etc. Het was duidelijk wel lekker, zo’n goed gevulde ledenkas, waarmee ook kastelen werden afgehuurd.

      Voor een aantal bedragen hebben we inderdaad alleen Ottens woord. Kennelijk kloppen ze wel, want anders had het bestuur ze allang weerlegd.
      Maar nee, in plaats daarvan besluit Baudet met modder te gooien en zonder hoor en wederhoor een amateuristisch vodje over Otten zelf te publiceren.

      Ik ben heel lang mild geweest voor Baudet. Dat zit er nu niet meer in, gezien de verrotting binnen diverse geledingen van zijn partij. Inclusief een partijstructuur waarin de leden niet de macht hebben om incompetente bestuurders te vervangen, zoals dit in een normale partij wél kan. Wat de D in FvD waard is, ik zou het niet weten.

   4. Jari

    Er is er maar één die het kwijt is: kwijlebal Baudet! Hiddema heeft meer verstand in zijn duim dan Baudet in zijn hersenpan. Waarom is die Baudet zo heilig bij jou? Je bent volledig kritiekloos en blijft blind achter de grote roerganger aanlopen, hoe bont ie het ook zal maken….

    1. merlot

     @ Nieuwkomer Jari: Ik heb hier nogal wat kritiek op Baudet geuit en hij is voor mij zeker niet heilig. Ik stem niet eens op FvD.

     Je mist niet alleen de roos maar de complete schietschijf.

 6. George Knight

  Het is bizar als het nationalisme of het pleidooi voor de natiestaat van Baudet uiteindelijk neerkomt op het uitdragen van pro-Kremlin standpunten. Wat heeft dat in hemelsnaam nog met Nederland te maken?

  Als een politicus als Baudet de Nederlandse zaak ondergeschikt wil maken aan de Russische zaak dan moet hij dat doen, maar kom vervolgens niet aan met huilerige verhalen over Nederland, Nederlandse identiteit, de Nederlandse natiestaat of Nederlands nationalisme. Dat is ongeloofwaardig en niet meer dan politieke marketing. Baudet meent er geen iota van.

  Hoe kunnen kiezers op FvD die zeggen betrokken te zijn bij de identiteit van Nederland kiezen voor een partij die uiteindelijk niet kiest voor de Nederlandse zaak? Ze worden door Baudet misleid en bedrogen.

  1. santiago

   George. Dat roep ik al zo’n 2 jaar, maar er zijn nog steeds mongeaulen die in Baudet de verlosser zien. Hoe loeiend stom kan je zijn.

  2. Henk Albarda

   Zolang de EU uitverkoop van Europa pleegt aan criminele ayatollahs in Iran, lijkt het me logischer ‘aansluiting’ te overwegen bij Rusland, dan hakkenklappend (zoals u) achter burqa-moslima Mogherini aan te lopen bij de verkoop van Europa aan Iran.
   U wilt kennelijk zich graag onderwerpen aan ayatollahs die u met uw domme praatjes graag publiekelijk zullen ophangen, waar u achter komt na uw verhuizing naar vrijheids-paradijs Iran…… Denk eerst na voor dom gewauwel te blaten.

 7. Henk Albarda

  Aangezien Tom Jan Meeus een onbetrouwbaar sujet van NRC achtig allooi is, en Otten zijn (onbetaalde?) medewerker, zal deze Brit beslist een goed idee zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.