Henk Otten speelde oppas van Thierry Baudet: ’60 procent van onze tijd kwijt om Baudet in bedwang te houden’

De breuk tussen de voormalige FVD-senatoren Henk Otten, Jeroen de Vries, Dorien Rookmaker en partijvoorzitter Thierry Baudet is definitief. Vandaag hebben de senatoren laten weten de renaissancevloot vaarwel te zeggen. In gesprek met EenVandaag klapt Henk Otten uit de school: “Wij waren denk ik minimaal 60 procent van onze tijd kwijt om Baudet binnen het gareel te houden. Dat was nodig om allerlei ongelukken te voorkomen.”

Die 60% is natuurlijk rijkelijk overdreven, immers zou dat betekenen dat Otten oppas heeft gespeeld en dat is niet het geval. Dat Baudet missers maakt is overduidelijk, maar niet zoveel als Otten denkt te weten. Toch is het zo dat de breuk in FVD een nare nasmaak achterlaat bij kiezers. Dat uitgerekend deze twee steunpilaren van Baudet, oud-perswoordvoerder De Vries en oud-penningmeester Henk Otten uit de partij stappen is extra pijnlijk als je bedenkt dat deze mannen van de partij waren vanaf het eerste uur.

Baudet is dan wel het gezicht van de beweging, maar is dat alleen dankzij de hulp van tientallen zo niet honderden vrijwilligers. In dat succes zaten ook de bestuurlijke krachten van Otten en De Vrie verwerkt. Maar de boodschap van Baudet is duidelijk: hij bepaalt het meesterframe. Als anderen zich niet kunnen vinden in zijn frame-setting dan hoepelen ze maar op. Ook als het ‘oude vrienden’ zijn is er geen genade, zeker niet als in het openbaar met modder wordt gegooid, zoals het smadelijke NRC-artikel van Otten.

Dat artikel in de NRC was onhandig omdat Otten daarmee de FVD-kiezers tegen zich had opgezet, waarna het lozen van hem veel eenvoudiger was. Ondertussen herhaalt Baudet op Twitter nog maar even een keer waarom Otten is vertrokken. Hij doet ferme beschuldigingen aan het adres van Otten, maar heeft ook  laten weten voorlopig geen aangifte te doen:

Ondertussen lijkt Baudet zich steeds meer als autocraat te gaan gedragen en definitief tot een soort Wilders is verworden, maar dan op economisch-rechts. En dat komt precies overeen met hoe sommige FVD-vrijwilligers Baudet kennen: niet communiceren, chaotische beslissingen nemen en niet in gesprek gaan. Of zomaar ineens “het roer omgooien” waardoor de vloot in verwarring raakt. En daarna alle initiatieven blokkeren.

Behalve Baudets ad hoc wijze van organiseren, is Baudet ook iemand die graag de randjes van het acceptabele opzoekt. Iets waarvoor DDS-hoofdredacteur Tim Engelbart hem waarschuwde na afloop van de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Maar luisteren? Neen. Het gevolg? Het opstappen van twee krachten ‘van het eerste uur’ en een ‘objectieve derde’: Dorien Rookmaker.

Senator Rookmaker laat zien dat er écht iets mis is met het leiderschap van Baudet. Er is voor Rookmaker, behalve het afgeven van een signaal aan kiezers, eigenlijk geen enkele aanleiding om electorale risico’s te nemen. Dat is namelijk niet in haar belang. Aansluiting bij Otten evenmin, maar toch doet ze het. Rookmaker zelf zegt het volgende daarover:

“Ik heb wel vaker meegemaakt in bijeenkomsten dat Baudet extreme uitspraken deed. Dat vond ik toen op zich nog wel grappig. Maar wat me nu voornamelijk gealarmeerd heeft is dat hij allemaal “ja-knikkers” om zich heeft verzameld, er is totaal geen tegenspraak meer in de partij. Dat maakt het op dit moment zo gevaarlijk.”

Nu Forum voor Democratie haar eerste echte zuivering achter de rug heeft is het wachten op de volgende liquidaties. Mogelijk leidt zo’n volgende zuivering tot nog meer opstappers, zoals Otten suggereert. Voor kiezers van FVD is het echter hopen dat het partijbestuur de zeilen bijzet en dergelijke (hopelijk) incidenten zich niet langer voordoen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. C.A.Barstow

  Mensen ,zoals matennaaier Otten, die denken hun voormalige kompanen
  door het slijk te moeten halen, daar loopt het meestal slecht mee af,
  het zij Otten gegund.

 2. Shadow1100

  Otten:“Wij waren denk ik minimaal 60 procent van onze tijd kwijt om Baudet binnen het gareel te houden.” De andere 40% zat hij met zijn dikke graaihandjes in de partijkas. Wat een walgelijke man. Nu hij betrapt is op de diefstal van minimaal €. 30.000,00 gaat hij met modder gooien en probeert zo de FvD en Baudet te beschadigen. Wat die plofkop niet begrijpt is dat de enige die door hem beschadigd wordt hij zelf is

 3. santiago

  Mensen die nu nog steeds niet in de gaten hebben dat FvD een foppartij is, zijn echt volslagen debiel. Baudet is een charlatan en daar wordt hij door de verrotte Minerva kliek goed voor betaald. Hij heeft zijn doel bereikt dus zijn taak zit erop.
  Nu komt de PVV sterk terug. Ben eens benieuwd waar ze nu mee gaan komen.

  1. merlot

   “Baudet is een charlatan en daar wordt hij door de verrotte Minerva kliek goed voor betaald.”

   Ik heb je dit nu al minimaal 100 keer zien schrijven, maar het is factfree gelul.

   Als Baudet er door het kartel zou zijn neergezet had hij de media achter zich gehad, niets is echter minder waar.

  2. Siemien

   Santiago begrijpt er helemaal niets van

   1. santiago

    Merlot en Siemien. Ik spreek jullie later nog, maar dom zijn jullie wel. Niet zoveel naar de NPO kijken, Jinek en zo. Gewoon zelf logisch nadenken.

    1. Siemien

     Nee Santiago, Jelinek en de NPO zijn linkse bolwerken domoor

     1. santiago

      Allemaal part of the plan. Spreek je later. Ik hoop dat je er dan nog bent en je ongelijk eerlijk toegeeft.

      Zal wel een andere nick worden.

    2. shidaian

     Kijk eens in de spiegel Santiago en kijk echt goed. Dan ziet u inderdaad een hele domme persoon. Hoe weet u dat NPO en bv JInek waardeloze TV is. U kijkt zeker zelf graag. Logisch nadenken is er bij u niet bij vrees ik.

  3. Supernoodle

   Ik geef u helemaal gelijk Santiago.

   Dat hele FvD gebeuren is een wassen neus.
   Van “keurige” partij naar ordinaire relschoppers in korte tijd.
   Wat een treurnis.

   Dan toch maar PVV stemmen aan gebrek aan iets anders.

  4. Saskia Haan

   Ja, de PVV zal terugkomen..het slechte nieuws is, dat Baudet het volk gefopt heeft, en toegegeven het volk heeft zichzelf laten foppen..het vertrouwen in een nieuwe partij zal er nooit meer zijn..kortom Baudet erg schadelijk geweest, voor iedereen die de grenzen dicht wilde hebben..Santiago je slaat de spijker helaas vaak op de kop..ik ben blij dat ik niet in die fvd zwetsverhalen ben getrapt..vvd zal het leuk vinden..pvv gehalveerd, fvd imploderen..het is zeer slecht..natuurlijk bedacht via een geniaal plan, van tevoren bedacht..

  5. shidaian

   dan denk ik echt dat u iets niet helemaal goed in de gaten heeft. Jammer

 4. merlot

  “In gesprek met EenVandaag klapt Henk Otten uit de school: “Wij waren denk ik minimaal 60 procent van onze tijd kwijt om Baudet binnen het gareel te houden. Dat was nodig om allerlei ongelukken te voorkomen.”

  Minimaal 60% nog wel. Tuurlijk, Henkie.

  Henkie maakt zichzelf steeds belachelijker.

  En de NPO? Die geeft deze clown een podium omdat ze niets liever ziet dan een implosie van FvD.

  1. Shadow1100

   Ja Merlot, het is opvallend hoeveel zendtijd onze NPO (Nederlandse Propaganda Omroep) hier aan besteedt. Het lijkt er op dat ze de rechtse partijen uit de 2 kamers willen hebben. Als er linksch wat gebeurt gaat het in de doofpot.

   1. merlot

    @ Shadow, dat gaat al terug tot de jaren 70. Minstens 50 jaar manipulatie en indoctrinatie door gesubsidieerde media en onderwijs.

    Zo is een overwegend rechts land links gemaakt.

    1. Korporaal Monty

     “Zo is een overwegend rechts land links gemaakt.”

     En rechts Nederland stond erbij en keek erna.

     Dan heeft rechts Nederland zich de afgelopen jaren mooi in laten pakken.
     Misschien hadden ze iets moeten ondernemen i.p.v. nu de media de schuld te geven.

     1. merlot

      Ik denk niet dat rechts er iets aan had kunnen doen. Om dat te begrijpen moeten we terug naar eind jaren 60. Toen ontstond een enorm krachtige linkse golf. Het begon zoals altijd in de USA, dit keer met de hippie-beweging, mede als gevolg van de Vietnam-oorlog.

      In Europa nam de zogenaamde generatie van 68 die fakkel over met grote studentenprotesten en regelrechte opstand tegen de toen nog rechtse elite. In enkele jaren tijd veranderde alles. Daar hadden linkse politici toen nog weinig mee te maken. De beweging kwam van onderaf. Min of meer spontaan, hoewel het activisme van linkse intellectuelen er toen al op uit was om overal te infiltreren. Dat is ze gelukt en rechts had het nakijken. Er was gewoon geen kruid tegen gewassen.

      Op mijn middelbare school en op de universiteit was ca 90% links. En wie rechts was hoorde er niet meer bij. Dat is wel illustratief voor hoe het er toen aan toe ging.

      Waar dat toe heeft geleid is nu overal zichtbaar.

      De “idealen” van de generatie van 68, gebaseerd op het cultuurmarxisme, zijn een desastreus vergif gebleken. Het is nog maar zeer de vraag of het westen dit kan overleven.

     2. Willemm

      De schuld leggen bij anderen is nou eenmaal wat deze groep doet. Het is allemaal de schuld van vluchtelingen, de media, de overheid, en iedereen behalve hun zelf. Ze zijn het slachtoffer en alles en iedereen is tegen ze.

     3. meneer cactus

      onze tarrel heeft een nieuwe nick das duidelijk.
      de inhoud wordt weer gepareerd
      stomme hullie bakken blijven over

      goodbye

 5. Meriadoc Brandebok

  Goed artikel, Teunis. Dit is ook mijn mening over de gang van zaken.

  Dat Otten er werd uitgegooid vanwege financiële wanpraktijken is een grove leugen.

 6. Kapitein Haddock

  FvD is gelijk aan jonge kinderen! Met vallen en opstaan wordt je groot!
  FvD wordt so-wie-so de grootste partij van Nederland. Ondanks Otten!

 7. santiago

  Is meester Hiddema nog op vakantie met zijn poes. Als die eenmaal terug is zal hij met een meesterlijke oplossing komen. Geweldige vent die Hiddemeister, een echte vernieuwer.

  1. Saskia Haan

   Ik denk het niet..

 8. Falskorn

  Otten is een achterbakse verrader. Ik hoop dat Baudet FvD zonder dit soort drama queens en politiek correcte figuren kan gaan ontwikkelen tot een echt rechtse partij.

  1. Siemien

   Baudet is slim en houdt zich rustig, Otten is pacé

 9. meneer cactus

  Als je onrechtmatig gehandeld hebt kan je beter koest houden. Heeft otten al aangifte gedaan zoals hij plechtig beloofde of hebben we er een notoire leugenaar bij in het politieke landschap ?

 10. Kretoloog

  Bekend verschijnsel: Een omhoog gevallen patser (Otten in dit geval) krijgt aandacht van de media. Denkt dat het om hem gaat en loopt helemaal leeg. Hij is een makkie voor de media, die in de komkommertijd toch nieuws moeten maken. De ontstellende leegheid van Otten is voor de journalisten geen bezwaar. Als de krant of de zendtijd maar vol komt.

 11. defoutenvanvvdrutte.nl

  Je zal maar Otten zijn. Een vriend van je vraagt je om mee te doen een politieke partij te beginnen, om NL te redden. Baudet kreeg die kans van SGP-Cor verkade; die regelde dat in april 2014 en stelde Baudet aan. Thierry superblij. En de intentie: midden tussen VVD en PVV. ”we gaan de VVD leegeten”. Maar nadat TB in de Kamer zat met zijn 140000 euro en henk niet, en de VVD een te harde noot bleek om te kraken (93% vvd wil geen Nexit) verlegde Baudet de koers naar PVV en AltRight. Baudet legde al op ACRE in Miami in mei 2017 contact met Jared Taylor maar die had toen toen geen tijd, maar ”hij kwam wel naar NL”. Heerlijk 5 u dineren op kosten vd partij. Het was Otten een gruwel. En zo steeds meer, steeds verder, want Freek Jansen is Baudet’s rechter (gestrekte?) arm, en voedt TB. Ze kunnen het heeel goed met elkaar vinden. De dissidenten boos; want partij ging teveel naar rechts. En na een hele reeks van denigrerende uitlatingen van Baudet naar zijn collegae hebben VVD en CDA er nu al tabak van en gaan ze NIMMER met baudet samenwerken. Otten ziet en snapt dat. 3 jaar 80u in de week werken voor jan snot. Vreselijk. Want je wil NL veranderen. Ze zouden aan de zijlijn spelen, BINNEN de lijntjes, Maar Baudet stond eerst het balletje 100x hoog te houden op de uitloopstrook en zit nu als 3e keeper op de reserve-bank; hij komt er nooit in. zonde-zonde-zonde. Maar de TB-gelovigen weten dit allemaal niet en blijven de rattenvanger achterna lopen, die speelt op zijn fluit. …ehhh… piano. En ja, die Tb gelovigen zijn een sekte bijkans. angstwekkend. bah.

  1. dario

   Mijn god wat een lul verhaal laat je nakijken

   1. Vraagtekentje

    Hij heeft niet voor niks een molentje bij zijn nick staan, geen tik van gehad maar de hele dag onder gestaan.

  2. meneer cactus

   93% wil geen nexit ?? Dan verblijft die resterende 7% zeker om mij heen want ik hoor niets anders dan een nexit ofwel stoppen met de parlementaire EU.

   1. Piet51

    @meneer cactus
    Ik zou mijn kennissenkring verversen of uitbreiden. Een bredere kijk op de samenleving is altijd nuttig.

 12. Augustus

  Weer publieke omroep propaganda betaald door de belastingbetaler … ex VVDer die steek onder de gordel geeft. Zo voorspelbaar.

 13. Saskia Haan

  Baljeu inderdaad ook naar Otten..Hiddema vindt het steeds minder leuk..steunt Baudet nog wel, maar …het enthousiasme is verminderd..het rommelt..in de provincie zijn er zo meer dan 10, die vertrekken of zullen naar Otten gaan..beetje bij beetje..ze mijden de tv..ze zijn bang om elkaar tegen te spreken..als ze leugens hebben verteld, dan moeten ze wel een goed geheugen hebben..ze liggen onder vergrootglas..

 14. defoutenvanvvdrutte.nl

  @ dario: ik denk dat ik er iets meer vanaf weet dan jij….. geen lulverhaal…

  Heeft Baudet nou al aangifte gedaan? zelfgeschreven rapportje en zelf gelekt naar GS

  google even op: ” why we elect narcissists & sociopaths ” Bol punt com

 15. Abn

  Ok, fvd is passé.

  Niet in het verleden blijven hangen en doorgaan. Wat wordt de nieuwe populistische partij waar het volk op stemt? GL, SP of toch PVV? Qua nieuwe orde partij is er natuurlijk nu wel een gat wat opgevuld kan worden.

 16. Brennivin

  Of je nou wel of geen FvD aanhanger bent, zoals Otten zijn voormalige partij zoveel mogelijk schade toe probeert te brengen is behoorlijk onfris. Die man heeft een persoonlijke vete met Baudet, dat kan, dat mag, vecht dat lekker samen uit. Maar wat hij nu doet vind ik onbegrijpelijk. Hij zet nu zijn héle voormalige partij in een kwaad daglicht en levert ze zeer bewust uit aan de bloedhonden van de linkse media die dat als gefundenes fressen maar al te graag tot zich nemen.

  Dat hij het bloed van Baudet wel kan zuipen begrijp ik, maar het is wel heel merkwaardig dat hij dan gelijk de héle partij in een kwaad daglicht zet, terwijl hij zelf zegt daar zo enorm veel tijd en energie in ‘zijn kindje’ heeft gestoken. Ga dan gewoon weg, maar wees een vent en lever wel je zetel even in.

  FvD doet geen aangifte tegen Otten wegens verduistering. Als Otten vindt dat deze beschuldiging een leugen is dan zou ik als ik hem was toch een aangifte van smaad doen waar je ‘U’ tegen zegt. Maar voorlopig heeft niemand die aangifte van Otten nog gezien…

  1. Meriadoc Brandebok

   De primaire veroorzaker van de huidige chaos is Thierry Baudet. Hij meende dat het een goed plan was om Otten weg te zuiveren. Het gevolg is dat Otten nu ook een boekje opendoet over de partij.

   1. Peter Oudshoorn

    Meriadoc HAAT Baudet, zoveel is duidelijk.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ik haat helemaal niemand. Dat maak jij ervan. Men moet het ongenoegen over de politieke standpunten dan wel beleid nooit projecteren op de persoon. Wie zichzelf verliest in haat heeft er niets van begrepen.

     1. Peter Oudshoorn

      “Men moet het ongenoegen over de politieke standpunten dan wel beleid nooit projecteren op de persoon.”

      Ten eerste heb je je heel vaak negatief over de persoon Baudet uitgelaten (charlatan,populist, volksmenner, etc.)

      En ten tweede spreek je je ‘genoegen’ ook heel vaak uit: je gejubel over Rutte hangt iedereen hier de strot uit.

     2. Meriadoc Brandebok

      @Peter Oudshoorn

      Al deze negatieve benamingen zijn gericht op de politieke koers van Baudet. Daarin is hij inderdaad een rechtspopulist en een bedrieger die het volk gouden bergen beloofd (maar het uiteindelijk zwak achterlaat).

      Wat is dit eigenlijk voor een nieuwe trend bij jou? Je hebt ergens felle kritiek op en dan ben je een antisemiet, Baudethater, etc. Omgekeerd kan ik je beschuldigen van vreemdelingenhaat, moslimhaat, Rutte-haat, links-haat, EU-haat, Turken-haat, Nederlandhaat. Als ik Baudet zou haten, dan moet jij bijkans vervuld zijn met haat.

      Er is ook de mogelijkheid ergens felle kritiek op te hebben zonder vol te zitten met haat.

     3. Piet51

      @Meriadoc Brandebok
      Maak je niet druk. Het is een kwestie van spraakgebruik. Als je het hevig oneens bent met iemand en je expliciet als zodanig uit, ben je hier “haat aan het zaaien”, mts je links geluid uit. Ben je rechts dan verkondig je gewoon je mening.

      Als je een andere politieke visie verwoordt dan die van de meeste deelnemers hier, ben je extreem links, fascist en populist. Wederom mits je je links uit. Alles links van de meeste deelnemers hier is fascistisch populistisch extreem links, een hufter, landverrader of meer van dat fraais. Het is even wennen om zo aangesproken te worden, maar het went, zo kan ik je verzekeren. Verder is het wel vermakelijk.

      Maar al die krachttermen halen weinig uit:
      * FvD en PVV vallen sterk terug of komen niet uit de verf
      * De klimaatdiscussie is een gelopen race
      * De migratieuitdaging, wordt met redelijke middelen in betere banen geleid
      * De EU heeft even een wat moeizame periode. Dat hoort erbij, maar echte teruggang is nog niet te bespeuren.

     4. Meriadoc Brandebok

      @Piet51

      Ik ben dit volledig met je eens.

    2. Brennivin

     Geen idee wat hij wil. Ik reageer nooit op trollen.

   2. meneer cactus

    Het enige waar otten tot nu toe openheid over gegeven heeft is dat de bonnetjes op de verkeerde stapeltjes lagen. Voor de rest verspreidt ie achterklap en praat ie poep. Die pogingen tot beschadigingen van personen past natuurlijk geheel in jouw kwalitatief hoog staande straatje van prive , panorama en revu.

 17. joey

  “60 procent van onze tijd kwijt om Baudet binnen het gareel te houden”
  Had hij dat nu maar niet gedaan,dan had Baudet méér aanhang gekregen dan hij nu al heeft!
  En vooral harder rechts,precies wat Nederland nu nodig heeft!

  1. Piet51

   @joey
   Dan zullen we dus vanaf nu de grote groei van het FvD zien, die Otten tot voort blijkbaar heeft afgeremd? Ik ben heel benieuwd.

   1. Tman

    piet:
    Juist,2021 komt naderbij!
    De grote omslag!

    1. Piet51

     @Tman
     Ik wacht het met heel veel belangstelling en vertrouwen af.

 18. goedisfout

  De politieke carrière van Henk O. is nu wel over zijn hoogtepunt heen. De infiltrant is ontmaskerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.