shutterstock 1133579549

Spanje capituleert! Marineschip onderweg naar smokkelschip Open Arms om migranten te ontschepen

Geen categorieaug 20 2019, 19:00
De Spanjaarden capituleren voor de verzoeken van Open Arms, een NGO die in de Middellandse Zee bootmigranten oppikt en naar Europa vaart. Vanwege moeilijkheden met de Italiaanse regering moest de Open Arms uitwijken naar Spanje, maar vond dit te ver. Hun verzoek om hulp wordt nu ingewilligd door de Spaanse marine, via NOS Teletekst.
Doordat de opvarenden van de Open Arms geen toestemming kregen van de Italiaanse autoriteiten om het schip te verlaten zitten de bootmigranten al 19 dagen op een kluitje. Heel zielig allemaal, natuurlijk, maar het reddingsschip vertikt het om naar Afrikaanse haven te varen. Dat willen ze niet, de lading moet en zal per se ergens in Europa worden geaccepteerd, zo is de gedachte van de kapitein blijkbaar.
De Spanjaarden sturen daarom nu een marineschip naar het Italiaanse eiland Lampedusa om het schip Open Arms te helpen. Open Arms vond de afstand tussen Lampedusa en Spanje te groot om te overbruggen en ging voor anker. Nu laat het marineschip van de Spanjaarden zien hoe je zo'n tocht aflegt. Zo goed zijn de Spanjaarden blijkbaar: enerzijds zielige migranten helpen die voor de Italiaanse kust zijn gestrand en anderzijds hun eigen Catalaanse minderheden onderdrukken. Bijzonder om te zien hoe het concept 'mensenrechten' werkt in de ogen van Europese leiders.
Eerder vandaag nog sprongen negen van de opvarenden van boort in een poging het vasteland van Italië te bereiken. Nu de Spanjaarden een marineschip laten opstomen lijkt het echter een vaststaande zaak dat de opvarenden asiel in Spanje wacht. De reden waarom Open Arms de afstand tussen Spanje en Lampedusa te ver vindt ligt voor de hand. De organisatie wil namelijk zoveel mogelijk migranten aan boord halen en een tocht van Lampedusa naar Spanje zou de NGO duizenden euro's aan brandstof en tijd kosten.
In plaats van het maken van een tocht krijgt Open Arms dus gewoon hulp van Madrid, dat blijkbaar in tegenstelling tot de regering Salvini niet van mening is dat de NGO-smokkelschepen deelnemen aan mensenhandel, maar aan 'humanitaire acties'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten