Honderdduizenden Catalanen steunen Puigdemont in politiek proces, EU zwijgt wederom!

puigdemont
Foto: Puigdemont in een interview, met achter hem de vlag van de valse hoop. Bron: Screenshot France 24.

Afgelopen week bleken de Catalanen niet voor de poes en lieten zij het kabinet van premier Sanchez in Madrid wankelen. Ze trokken hun steun voor het begrotingsakkoord in. Eensgezind. En ook vandaag laten ze Madrid zien het menens is met het strafproces dat tegen de onafhankelijkheidsleiders wordt ondernomen. Aanklacht is onder meer rebellie tegen de de regering van het Koninkrijk Spanje. Als vervolg van de politieke acties eerder deze week gingen vandaag honderdduizenden Catalanen de straat op! 

Volgens een spreker bij een van de manifestaties waren het er zelfs meer dan een half miljoen, zo valt te lezen op HLN. En de Catalanen hadden een boodschap voor Madrid: ‘zelfbeschikking is geen misdaad’ en ‘vrijheid voor politieke gevangenen’. Politieke gevangenen? Wablief? Jazeker, politieke gevangenen! Het is natuurlijk geen toeval de organisator van een referendum nu in het beklaagdenbankje zit in Madrid. Want Madrid wil een voorbeeld stellen. Wie dan? De voormalige president van de Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont!

Ze willen niet toegeven aan de wensen van de Catalanen, stampen protesten met laarzen kapot en gaan over tot het vervolgen van de politieke leiders. Dat is wat Madrid nu doet. En dat in Europa anno 2019. Wat doet de Europese Commissie? Die doet niets. Het is vooralsnog muisstil en het is maar zeer de vraag of de EU dit ook veroordeelt omdat het ingaat tegen ‘Europese waarden’. De voornaamste leider Puigdemont verbleef vanwege de politieke kwestie zelfs enige tijd in het buitenland! Omdat hij gewoon niet veilig was in Spanje.

De  demonstranten lieten vandaag in ieder geval hun mening over het proces horen. Ze zijn niet blij. En ze willen vrijheid voor hun ‘politieke gevangenen’. Je gaat je dan toch wel afvragen hoe het nu precies zit met die ‘Europese waarden’? Maar ja, geen Orbán dus geen ophef. Dat terwijl het proces tegen Puigdemont natuurlijk uiterst dubieus is. Zijn tijdelijke vlucht naar België grenst aan politiek vluchtelingschap. Maar over ‘Europese waarden’ en het respectvol omgaan met minderheden binnen de Europese Unie blijft het nu wel even stil.

Wat we nu zien is een regionale gemeenschap, die tot de grens van dat wat binnen de rechtstaat als vreedzaam protest doorgaat aanhinkt, en volhardt. Een gemeenschap die haar leiders blijft steunen ondanks processen. Die eensgezind, ondanks de meningsverschillen onderling, elkaar steunen en premier Sanchez voor het blok zetten! En honderdduizenden mensen die de straat opgaan om hun geluid te laten horen! De Europese Commissie kan er niet omheen. Als ze niet hypocriet wil lijken moet ze wel iets zeggen tegen Madrid.

Maar blijkbaar is dit dus normaal in de Europese Unie? Politieke processen, politieke vluchtelingen en gevangenen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  Carles Puigdemont is een charlatan en een oproerkraaier.

  Deze man hoort thuis in de Spaanse bak.

  1.   

   Precies, de pkk en hamas moet je steunen. Die hebben pas recht op een eigen staat!

   1.   

    Ik meen dat deze organisaties terecht op de EU-terrorismelijst staan afgedrukt,

    1.   

     En toch zijn er politieke partijen in Nederland die geen moeite hebben met het verdedigen van die clubjes.

     1.   

      Veel politieke partijen hebben geen realistische kijk op geopolitiek.

    2.   

     Als er iemand realistische kijk heeft op geopolitiek dan is het Guus wel!

     1.   

      Ach, Stanly, jij bent ook een analist hoor.

  2.   

   Vooralsnog heeft de democratisch gekozen Carles Puigdemont i Casamajó in tegenstelling tot Ans -terroristenvriendin- Boersma geen terroristen met valse papieren het land binnengelaten om de bevolking willens en wetens aan aanslagen bloot te stellen.

   1.   

    ,?

 2.   

  Probeer maar eens op eerlijke en oprechte manier te achterhalen, waar de echte steun vandaan komt voor het Spaanse bewind in Madrid.
  Zonder de kiezers te kort te doen.

 3.   

  De Engelse veroordelen voor de brexit, de democratisch gekozen regering van Hongarije sancties opleggen, maar zwijgen als macron verboden traangasgranaten met 25 gram TNT inzet tegen de eigen bevolking en als de Catalanen, die overigens pro eu zijn, meer zelfbestuur willen. De Eu leiders in Brussel moeten zich schamen. De EU verliest mandaat en heeft geen bestaansrecht in zijn huidige vorm. De EEG was goed, was het daar maar bij gebleven. Ze hebben een monster met aangestelde leiders gecreëerd.

  1.   

   Met u eens de EU zorgt alleen maar voor ellende
   en verdeeldheid.

 4.   

  Teunis Dokter, u kakelt als een kip zonder kop.

  1.   

   Poeh he, ad hominem, geen onderbouwing, gaat het wel goed spaanse frietboer?

 5.   

  weeweewee.spanjevandaag.com/12/02/2019/merendeel-spanjaarden-spreekt-over-gepleegde-misdaad-door-catalaanse-politici/

 6.   

  In Spanje noemt men een politiek proces een politiek proces.
  In Nederland noemen we een politiek proces niet zo maar iets met ras en belediging.
  De EU doet een keer wat het moet doen de wetten van een lidstaat respecteren.

  1.   

   Inderdaad.
   Degene die anders roepen dat de EU zich nergens mee moet bemoeien scanderen ineens het tegenovergestelde.

   1.   

    Het is gewoon meten met 2 maten, en de ogen sluiten en vooral geen onrust veroorzaken. Of je het nu wel eens bent of niet met de Catalanen.

 7.   

  Even een stukje geschiedenis, Spanje moest de economie wat opkrikken en heeft veel geld en energie gestoken om catalonie goed opgang te helpen, er werden ook veel mensen heen gestuurd want die waren nodig om de werkzaamheden te doen. Nu het dan eindelijk goed loopt zijn er een maar mafkikkersdie de boel lopen op te ruien, maar de meeste mensen zijn tegen, het probleem daarbij is als je duidelijk maakt dat je tegen bent loop je het risico om goed in elkaargeslagen te worden en je huisraad over de straat gegooid wordt dat is de mentaliteit van dat suffe clubje ze zijn goed opgang geholpen en nu eisen zij de eer op.

  Dat is ongeveer hetzelfde als we veel werk naar friesland zouden sturen de havens in Friesland zouden versterken meer fabrieken bouwen en veel nederlanders daar heen zouden verhuizen en als het na 25 jaar dan eneorm goed draaid in Friesland de Friezen zich zouden willen afschijden van nederland omdat ze het beter doen( en ik zou niet eens raaropkijken als ze dat zouden doen, want ze hebben wel die mentaliteit).

  1.   

   Ik weet nog veel meer redenen om je af te scheiden van dat Haagse en Amsterdamse corrupte zooitje.
   De Rechtspraak, bijvoorbeeld. De Co2 idiotie, het Marrakeshverdrag en ga zo maar door.

 8.   

  Madrid zit nog altijd vol met Franco-aanhangers.
  Franco, je weet wel, die leuke baas van dat vakantieland, waar honderdduizenden heen trokken. De ogen dicht voor de gruwelijke wurgpalen in Burgos, voor de massagraven.

  Nu is het dan een Democratie. Maar vraag niet, wat voor een.
  Natuurlijk willen de Catalanen van dat stelletje massamoordenaars af. Net als wij, destijds.
  Catalonië verdient onze steun in hun strijd tot onafhankelijkheid. Laat het bij hen géén tachtig jaar hoeven te duren.

 9.   

  Voor de kleine landen in de EU is het beter dat wat grote landen minder groot zouden zijn of meer gedecentraliseerd. Voor Spanje en Italië is dat toe te juichen omdat juist die gebieden, die meer autonomie willen of gehele zelfstandigheid willen, veel beter aansluiten op de mentaliteit van de bevolking in noordelijker landen. Overigens heerst in Frankrijk en Duitsland veelal ook de middeleeuwen. De regeringen in de noordelijker landen hebben de rotte imperialistische mentaliteit van machthebbers in Zuid Europa min of meer overgenomen. Dat is ook de mentaliteit van de EU. Foute ontwikkeling.

 10.   

  Als het om de catalanen gaat is de berichtgeving helaas vaak geel gekleurd.

  Ten eerste: Officieel waren er Max 50 duizend stakers.
  Ten tweede: De grootste staking in Barcelona van de afgelopen jaren was van catalanen vrij van nacionalistische invloede en pro spaanse constitutie.
  Ten derde: Het zijn geen “Politieke gevangenen” maar gevangenen die toevallig politicus waren in de tijd van hun overtredingen.
  Ten vierde: Puigdemont is gevlucht als een lafaard omdat hij niet de verantwoordelijkheid heeft genomen. Veel respect voor Junqueras die gewoon is gebleven.

  Voor je artikelen over Catalunya of de situatie daar schrijft stel ik je voor je beter te verdiepen. Lees niet alleen El Periódico of Nacional.cat maar durf ook Larazon of een blog als Dolçacatalunya te raadplegen.

  Luister niet alleen naar Puigdemont of Torra maar ook naar Arrimadas.

  Succes

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!