Henk Otten speelde oppas van Thierry Baudet: '60 procent van onze tijd kwijt om Baudet in bedwang te houden'

Geen categorieaug 20 2019, 20:00
De breuk tussen de voormalige FVD-senatoren Henk Otten, Jeroen de Vries, Dorien Rookmaker en partijvoorzitter Thierry Baudet is definitief. Vandaag hebben de senatoren laten weten de renaissancevloot vaarwel te zeggen. In gesprek met EenVandaag klapt Henk Otten uit de school: "Wij waren denk ik minimaal 60 procent van onze tijd kwijt om Baudet binnen het gareel te houden. Dat was nodig om allerlei ongelukken te voorkomen."
Die 60% is natuurlijk rijkelijk overdreven, immers zou dat betekenen dat Otten oppas heeft gespeeld en dat is niet het geval. Dat Baudet missers maakt is overduidelijk, maar niet zoveel als Otten denkt te weten. Toch is het zo dat de breuk in FVD een nare nasmaak achterlaat bij kiezers. Dat uitgerekend deze twee steunpilaren van Baudet, oud-perswoordvoerder De Vries en oud-penningmeester Henk Otten uit de partij stappen is extra pijnlijk als je bedenkt dat deze mannen van de partij waren vanaf het eerste uur.
Baudet is dan wel het gezicht van de beweging, maar is dat alleen dankzij de hulp van tientallen zo niet honderden vrijwilligers. In dat succes zaten ook de bestuurlijke krachten van Otten en De Vrie verwerkt. Maar de boodschap van Baudet is duidelijk: hij bepaalt het meesterframe. Als anderen zich niet kunnen vinden in zijn frame-setting dan hoepelen ze maar op. Ook als het 'oude vrienden' zijn is er geen genade, zeker niet als in het openbaar met modder wordt gegooid, zoals het smadelijke NRC-artikel van Otten.
Dat artikel in de NRC was onhandig omdat Otten daarmee de FVD-kiezers tegen zich had opgezet, waarna het lozen van hem veel eenvoudiger was. Ondertussen herhaalt Baudet op Twitter nog maar even een keer waarom Otten is vertrokken. Hij doet ferme beschuldigingen aan het adres van Otten, maar heeft ook laten weten voorlopig geen aangifte te doen:
Ondertussen lijkt Baudet zich steeds meer als autocraat te gaan gedragen en definitief tot een soort Wilders is verworden, maar dan op economisch-rechts. En dat komt precies overeen met hoe sommige FVD-vrijwilligers Baudet kennen: niet communiceren, chaotische beslissingen nemen en niet in gesprek gaan. Of zomaar ineens "het roer omgooien" waardoor de vloot in verwarring raakt. En daarna alle initiatieven blokkeren.
Behalve Baudets ad hoc wijze van organiseren, is Baudet ook iemand die graag de randjes van het acceptabele opzoekt. Iets waarvoor DDS-hoofdredacteur Tim Engelbart hem waarschuwde na afloop van de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Maar luisteren? Neen. Het gevolg? Het opstappen van twee krachten 'van het eerste uur' en een 'objectieve derde': Dorien Rookmaker.
Senator Rookmaker laat zien dat er écht iets mis is met het leiderschap van Baudet. Er is voor Rookmaker, behalve het afgeven van een signaal aan kiezers, eigenlijk geen enkele aanleiding om electorale risico's te nemen. Dat is namelijk niet in haar belang. Aansluiting bij Otten evenmin, maar toch doet ze het. Rookmaker zelf zegt het volgende daarover:

"Ik heb wel vaker meegemaakt in bijeenkomsten dat Baudet extreme uitspraken deed. Dat vond ik toen op zich nog wel grappig. Maar wat me nu voornamelijk gealarmeerd heeft is dat hij allemaal "ja-knikkers" om zich heeft verzameld, er is totaal geen tegenspraak meer in de partij. Dat maakt het op dit moment zo gevaarlijk."

Nu Forum voor Democratie haar eerste echte zuivering achter de rug heeft is het wachten op de volgende liquidaties. Mogelijk leidt zo'n volgende zuivering tot nog meer opstappers, zoals Otten suggereert. Voor kiezers van FVD is het echter hopen dat het partijbestuur de zeilen bijzet en dergelijke (hopelijk) incidenten zich niet langer voordoen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten