Cultureel erfgoed of simpelweg dierenmishandeling? Discussie rondom ‘zwientie tikken’

In Luttenberg vond het NK Zwientie tikken plaats. Dierenbeschermers vinden dit niet meer van deze tijd en zijn van mening dat deze ‘sport’ beter kan verdwijnen van het lijstje cultureel erfgoed. Komen de dierenactivisten met een terecht punt of is het een actie onder het mom ‘Groen Niks’. 

Volgens de dierenactivisten is het niet meer van deze tijd om dieren te gebruiken voor spelletjes. Bij Zwientie tikken gaan de deelnemers geblinddoekt een modderbad in en proberen ze zo snel mogelijk een varken met hun hand proberen te tikken. Klinkt makkelijk, maar geblinddoekt is dit uiteraard een hele opgave.

Toch vinden dierenorganisaties dit niet kunnen. Sinds een tijdje heerst er al een taboe op palingtrekken, ook geldt er sinds 2015 een verbod op het gebruik van circusdieren. Dierenorganisaties proberen nu ook een stokje te steken voor toekomstige evenementen van Zwientie tikken.

Het gejoel van omstanders, het transport, dat is onnodig stressvol voor varkens’, vindt woordvoerder Erwin Vermeulen van Animal Rights. ‘Wij snappen dat het een traditie is, maar ons denken over dieren is veranderd. Vroeger liep een olifant voor de circusstoet uit door de straten. Dat doen we ook niet meer. Dieren gebruiken voor spelletjes is niet meer van deze tijd

Een terecht punt wordt er gemaakt dat dierenleed niet kan worden gecompenseerd met het argument dat het ‘een traditie’ is. Het is barbaars en de dieren lijden er vaak genoeg onder. Moeten wij ons vermaak halen uit dieren die mishandeld worden, of de dieren nu bewust of onbewust worden mishandeld/misbruikt?

We leven niet meer in de Middeleeuwen.’ In Limburg, waar hij vandaan komt, werd tot voor kort nog aan ganzetrekken gedaan, een behendigheidsspel waarbij deelnemers de kop van een dode gans moesten aftrekken. ‘Daar gebruiken ze nu een kunststof pop voor. Dat kan echt niet meer.

Het initiatief komt mede van de Partij van de Dieren. Gaat het hier om betutteling of om dierenwelzijn? Het is zeker niet zo dat de Partij van de Dieren al het plezier weg wil halen uit ons leven zoals sommige partijen lijken te doen. Het is goed om stil te zijn bij dierenleed, ook al vindt er soms onbewust dierenleed plaats. Het is goed dat dierenorganisaties dit aankaarten, zolang ze maar niet een boerderij gaan gijzelen zoals in Boxtel.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. J.Rademaker

  Gun die beesten een leuke dag.

 2. meneer cactus

  G E Z E I K , die beesten vermaken zich vorstelijk in de modder

 3. Siemien

  Ja plezier mag de Nederlander niet meer hebben in zijn eigen land.

 4. Siemien

  Ik vind dat islamitische scholen hier verplicht naar toe moeten.

  1. Julian

   Raar standpunt voor iemand die de Ramadan en ritueel slachten maar onzin vindt.. Halal en Kosher….

 5. C.A.Barstow

  Het is natuurlijk bekend dat smerig linksen van huis uit cultuur haters zijn.
  Vandaar dat alles wat maar naar cultuur riekt vernietigd moet worden.
  Daarbij komt dat smerig links ons de middeleeuwse islamitische ”cultuur” door de strot wil duwen.

 6. Lao Tse

  “ Sinds een tijdje heerst er al een taboe op palingtrekken”

  Hilarisch, het palingtrekken is in 1886 verboden.

  Bart Reijmerink is een student geschiedenis.

  🙂

  1. Agios

   1886 is inderdaad een tijdje geleden. Wat ben jij toch een misselijkmakend personage.

 7. Westerling 1

  OFF TOPIC

  De burgemeester van Ottawa, Jim Watson is eindelijk na 40 jaar uit de kast gekomen. Hij heeft de oproep van Johan Derksen ter harte genomen en is dus openlijk homo geworden.

 8. Jack Flash

  Misschien een leuk spelletje om binnen een moskee te organiseren.Mekaars cultuur leren kennen.

 9. merlot

  Dit kan inderdaad niet. Verbieden die zooi. Die boer’n zoeken maar een paar wijvon die in de modder gaan liggen om getikt te worden.

  1. Heinz

   “gelikt” te worden. U maakt het wel erg bont. Maar goed ieder zijn meug.

   1. merlot

    Ga eens naar Hans Anders.

 10. Jack Flash

  ritueel slachten vind ik een enger spelletje.

  1. Lao Tse

   Weet je wat echt eng is?

   De bio-industrie.

   1. merlot

    De islam met z’n westerse fellow travellers is nog een paar graadjes erger.

  2. Shadow1100

   Bij onbedwelmde slacht wordt bij een dier dat volledig bij bewustzijn is de keel, de luchtpijp en de slokdarm doorgesneden, waarna het minutenlang een doodsstrijd voert tot het is doodgebloed. Bij runderen kan dit soms tot wel 15 minuten duren.
   Nee, dan kun je beter zwientje tikken gaan verbieden hahahahahahaha…….

 11. Agios

  “…We leven niet meer in de Middeleeuwen.” O ja, dat zou je toch aan het aantal caranvalesk geklede moslims niet zeggen. Omdat iets doet denken aan de Middeleeuwe moet dat verboden worden, terwijl we de Middeleeuwen massaal binnenhalen. Dan maar omdraaien. Geen swientietikken meer, maar ingepakte vrouwen tikken. Leuk vermaak.

 12. fusilier

  Weet je wat eng is ? Een schaap de strot door snijden in je badkamer ,terwijl het bloed rijkelijk vloeit, in het bijzijn van je vrouw en kinderen.

 13. joey

  “Zwientie tikken ”
  Dat is eigenlijk een islamitisch spelletje!
  Immers,varkens opjagen en pijn te doen is echt iets voor mensen met een pesthekel aan die beesten!
  Wij eten ze enkel op!

 14. DidiMadloba

  Beesten moet je beestachtig behandelen, mensen menselijk. En niet omgekeerd!

  1. Sprookjesfiguur

   “Beesten moet je beestachtig behandelen, mensen menselijk. En niet omgekeerd”

   Moslims gedragen zich als beesten. Dus…

  2. Original NL

   Wordt tijd dat iemand jou even ” behandelt ” didimonster, alleen een vieze moslim of een achterlijke afrikaan heeft dit soort gedachtengoed.

  3. Rosasolis

   @DidiMadloba. Sommige mensen zijn veel erger dan “beesten”. Ga een keer op bezoek op een katten tentoonstelling. Dan zie je binnen een grote zaal vele extreem gefokte katten in kleine kooien. Ik heb me toen jaren geleden, steeds afgevraagd hoe kunnen dierenartsen extreem gefokte raskatten toelaten om prijzen te gaan winnen. En daar gaat het om. Niet om de katten. Het gaat om dat als zij naar een extreem standaard gefokt worden dat de keurmeesters hun voor Best en Show kunnen kiezen. En als dit gebeurt, dan wordt de prijs van een kitten enorm hoger. De wereld van raskatten fokkers en handelaren is steeds erger en wreder geworden gedurende de
   laatste jaren. Sommige mensen voeren nog steeds hun katten alleen op (met gas gedode) kuikens, terwijl zij enorm veel geldbedragen vragen voor een dekking met hun prijs-winnende kater, of voor een kitten uit hun prijs-winnende poes. De meeste bekende fokkers in de raskatten wereld zijn niets meer dan dieren handelaren.
   Deze fokkers zijn de beesten, maar niet hun arme katten.

 15. nienke

  Ritueel slachten moet afgeschaft worden we leven niet meer in d middel eeuwen we gaan toch ook niet mensen zonder verdoving opereren zoals in de middel eeuwen.
  Misschien ook opereren zonder verdoving, even voelen wat die dieren voelen.
  Wie weet wordt dan halal slachten afgeschaft.
  Een dier heeft net zoveel gevoel als een mens

 16. HEM

  Ritueel slachten, het besnijden van kinderen toestaan en dan het “onschuldige” zwijntje tikken verbieden?
  Laten ze gaan protesteren tegen handen afhakken en onthoofden. In veel landen ook een volksvermaak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.