Zeg maar dag met je handje! CPB voorspelt terugval economische groei

Zeg maar dag tegen de economische groei die Nederland kent! Het Centraal Planbureau heeft namelijk voorspeld dat de economische groei in 2020 terugvalt. Voor diegene die zenuwachtig worden van dit nieuws, niet getreurd. De verwachting is dat we van de 1,8% economische groei voor dit jaar, terugvallen naar 1,4% volgend jaar. 

Deze cijfers zijn door het CPB bekend gemaakt in de zogenaamde Augustusraming. Deze wordt door politiek Den Haag vaak gebruikt tijdens vergaderingen over de plannen die tijdens Prinsjesdag openbaar worden gemaakt.

Met deze cijfers blijven we dus wel in de plus staan en dat is natuurlijk goed nieuws. Moet je nagaan dat wij als klein kikkerlandje het nog altijd beter doen dan andere ‘grootmachten’, zoals Duitsland. Er wordt gesproken over een ‘gure wind uit het buitenland‘. CPB-directeur Laura van Geest geeft tekst en uitleg:

“Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit. De werkloosheid blijft laag, maar de werkgelegenheidsgroei vlakt flink af, zeker in de marktsector. De Nederlandse economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt onder de fall out van ontwikkelingen in het buitenland.”

De Telegraaf schrijft dat we volgens de nieuwe voorspelling van de 2,6% van vorig jaar, via de 1,8% van dit jaar, naar 1,4% volgend jaar gaan. Het lijkt mij dat je dan wel mag spreken over een negatieve trend, of niet?

En dus is er werk aan de winkel voor alle politici die altijd maar blijven uitkramen dat het heel goed gaat met ons mooie land. Dat is natuurlijk wel zo, maar wil je op een hoog niveau blijven, zul je er hard voor moeten werken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

93 reacties

 1. Bender

  ‘Dat is natuurlijk wel zo, maar wil je op een hoog niveau blijven, zul je er hard voor moeten werken.’

  Inderdaad, en van elke € die je verdient gaat 0,40 cent naar de staat der Nederlander.

  1. EmC2

   Als je jong bent… Als je oud bent en van je pensioen moet rondkomen komt er niets meer bij, extra werken is op die leeftijd vaak niet meer mogelijk.

 2. Anne Sophe Schillersdorf

  Dit is allemaal de schuld van Trump en zijn idiote protectionistische handelsbeleid. Trump bezorgt ons een economische crisis en zijn trouwe decipelen zagen dat het goed was.

  1. Joshuak

   Onzin.. Dit was voorspelbaar door die extreem lage rentes.. Die groei van de afgelopen jaren kwamen doordat bedrijven extreem goedkoop konden lenen en geld stallen gewoon niet de moeite waard is.

   Zelfde reden waarom de burgers meer geld uitgeven, het opbouwen van een spaarpot heeft bijna geen zin meer..

   Dit is juist Europa en de banken hun schuld die die rentes veel te laag houden en dus een bubbel creëren die vroeg of laat zal knappen..

   En heel lang zal dat niet meer duren.. De krimpende groei en groeiende inflatie tonen dat wel aan..

   1. EmC2

    Joshuak, ondanks de lage rente, sparen burgers MEER!.. (zie ook citaten cbs/dnb/Ing/Rabo). Men spaart niet enkel voor rendement, maar vooral voor onzeker tijden

  2. DidiMadloba

   Het primitieve sentiment in de VS was: “Chinezen jatten onze banen, dus moeten we hun producten weren, althans veel duurder maken voor de Amerikaanse consument.” En dan zouden Chinese bedrijven droog komen te staan en nieuwe Amerikaanse bedrijven een kans krijgen.
   Wie tegen (neo-)liberalisme is zal dat beamen.

   Maar de bejaarde Trump leeft in een schijnwereld. Waarschijnlijk zullen de Amerikanen meer voor de Chinese producten gaan betalen, en komen er geen nieuwe Amerikaanse bedrijven. Boven is de industrie internationaal verregaand verweven. Veel “Amerikaanse” producten worden wel in de VS ontworpen, maar vervolgens in China gemaakt. Samsung heeft een enorme nieuwe fabriek in Vietnam. Jammer voor de inwoners van Korea? Welnee.

   1. Rosasolis

    @Didi Madloba en A.S. Schillersdorf. Zo denk ik ook. Trump probeert de economie over de hele wereld te heersen. Omdat het steeds slechter gaat met de Amerikanse economie. Momenteel is Nederland, Frankrijk en Spanje zijn iets vooruit gegaan, maar Duitsland is wat achteruit gegaan, en de economie in de VK is nu al een ramp.
    Zowel mijn oude laptop als de nieuwe van mijn man zijn in China gemaakt. Beide laptops werken prima. Als Trump doorgaat met al zijn boycots tegen vele landen,
    zal de economie van Amerika steeds slechter worden. Vele burgers van arme landen kunnen niet de dure Amerikaanse producten permitteren. Binnenkort zal Amerika een grote maar isoleerde land worden, in de economische wereld.

    1. EmC2

     Laptop is in China geassembleerd is iets anders dan gemaakt. De onderdelen komen uit de hele wereld en dan hebben we het nog niet over de patenten.

  3. Tman

   Anne soppige schildpad:
   “Trump bezorgt ons een economische crisis”
   Vanaf de oprichting van de NATO t/m nu,betaalden alle Europese landen marginaal aan het verdedigings materieel en de troepen inzetbaarheid mbt de brandhaarden in de wereld!
   De VS bekostigde en bekostigt nog steeds het leeuwenaandeel van dit pact!
   Europa is als een verwend kind dat niet van zijn onrechtmatige en egoïstische verworvenheden af wil!
   Alleen de lusten en vóóral geen lasten!

   1. Julian

    Tokkieman

    De VS is hypocriet.. Ze willen het alleen omhoog zodat Europa meer wapens gaat kopen in de VS. Leuke omweg om de wapenindustrie te boosten…

    1. Bosche draak

     Julian de korte

     Europa heeft zich gewoon aan de gemaakte afspraken te houden.
     Ipv dat de eu allemaal loopt te stoken en te sjoemelen terwijl grote broer Amerika al het defensiewerk mag doen…

  4. Siemien

   Nee ASS, het is jouw schuld iedereen weet dat.

  5. Agios

   Heel goed dat het gebeurt. Het is echt niet langer mogelijk het volk een loer te draaien dat alles zo geweldig goed gaat. Het gaat niet goed. Als Trump (gemakkelijk slachtoffere, he?) er weer eens de schuld van krijgt, dan heeft Trump het heel goed gezien. We consumeren teveel. We zijn verwend. En dat houdt echt een keer op. Voortdurend horen we dat we minder co2 moeten uitstoten, maar als er dan een oplossing komt (minder te consumeren….) dan is het ook weer niet goed. Links en groen is nooit tevreden. Het zijn twee dogmakerken, die het in die groene koppen is gestegen.

   1. Siemien

    Dit is het geleidt van Rutte en co, nu zien we de echte uitwerking

    1. Crassus

     Wat bedoelt u hiermee ? @Semien

   2. Buzz68

    Ach…
    CO2 heffing – en andere milieuheffingen zijn het toekomstige verdienmodel van de van de overheid. Het is steeds lastiger om arbeid te belasten -en de overheid wil toch blijven uitgeven.

  6. werikke

   wat ben jij dom . zeg dan niks. mocht je ooit tijd hebben studeer dan economie dan kan je tenminste zinnige dingen zeggen.

  7. Sam C

   Zeker achteraan gestaan toen men verstand uitdeelde.

  8. Cycle25

   Het is ook nooit goed, eerst slaan de CO2 stoppen door bij links, en nu de wereldhandel inkakt zou dit een zege moeten zijn voor het klimaat.

  9. M de ruyter

   Leuk de media napraten , Anne van huppelepup. Even zelf nadenken.
   Wat is hier de grote olifant die niemand hier ziet en bekritiseerd? De een geeft Rutte de schuld de ander China, weer een ander Trump, of de immigratie.
   Wereldwijd zitten we in hetzelfde schuitje, namelijk we zijn onderworpen aan een frauduleus financieel systeem ! Het is blijkbaar zo groot en zo duidelijk onoverkomelijk overal dat blijkbaar niemand het daar eens over wil hebben.

 3. Jumping

  Inderdaad in dit keiverotte Nederland, zijn de burgers jarenlang belazerd.

  Na Balkenende, na het zuur komt het zoet en de Rutte leugens iedereen krijgt er geld bij.
  Mondde uit in giga bedragen richting Brussel

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  Donder al die Linkse wegkijkers, van hun voetstuk.
  Laat die Linkse wegkijkers, gaan werken voor de kost.

  1. DidiMadloba

   Ondankbare klootzakken zoals als jij veroorzaken ook een hoop onrust, die veel geld kost. Ga toch emigreren, man. Of vind je alle landen “verrot”? Dan moet je je toch afvragen of je je eisen niet te hoog stelt. Nee, suïcide raad ik af.

   1. Seneca

    @didi
    verlaag u niet zelf, door op de man te spelen. overigens, de heer Jumping heeft wel degelijk een sterk argument.

   2. Veteraan

    Nou las ik het even verkeerd.
    Dacht dat jij als Linkse Trol suïcide wild plegen.
    Maar het mag wel hoor ik weet niemand die daar tegen is.

   3. Veteraan

    Het moet nog veel slechter gaan want laf NL heeft het nog te goed.
    Als de NLer het in zijn geldbeurs gaat voelen komt er vanzelf minder sentiment voor uitvreters en gaan ze eens bedenken waarom we hier zoveel moslims en gelukszoekers hebben die een eigen samenleving hebben gemaakt binnen onze en hun eigen regels bedenken en wel de boel leegstelen maar geen plichten hebben.
    Dus kom maar op met die crisis, de weg naar een opstand tegen Links.
    Ben ik blij dat ik 25 jaar geleden al mijn pensioen in eigen hand heb genomen en niet mee doe met die onzin hier dus het NL pensioen boeit me niet.
    Dat is jaren lang cashen geweest voor de babyboomers die dik betaalde banen in de overheid en sociale sector hadden, dus in de Bla, bla sector waar hard werken taboe was en Links denken verplicht.
    De arbeiders lijden hieronder, de rest houdt genoeg over.

   4. werikke

    waarom emigreren dat doen die parasieten uit afrika ook . ipv zorgen dat hun land weer bewoonbaar wordt gaan ze weg . Jumping wil net als ik ons land weer mooi en gezellig hebben en daar werkt Rutte en de EU niet aan mee. Ik vind ook dat Rutte en de EU gezorgt hebben dat er teveel van die gasten binnen zijn gekomen. Als economisch goedgaat hebben de meeste mensen minder problemen je moet eens opletten als het economisch shit gaat dan krijg je pas echt problemen .

    1. Jumping

     Inderdaad werikke, ik verwacht tussen nu en vijf jaar, een grote clash die beslist niet vreedzaam verloopt.

     Het is een soort van optelsom.
     De kruik gaat zolang te water tot hij barst.

     1. Ad Fundum

      Op grond waarvan, @Jumping ?

  2. Korporaal Monty

   “Nederland is een keiverrot land geworden.”

   Hoe vaak ga je dit vandaag plakken onder de diverse topics?
   Neem vakantie ga naar een land waar je wel gelukkig kunt leven.
   Maar zeik ons land toch niet meerdere malen per dag 7 dagen in de week af.

   Dat is niet gezond.

   1. Top

    Nee, zeker niet voor jou persoontje. Elke maand en dat al jaren, komt de gratis buit weer binnen voor je. U bent niet meer dan een soort teek, u leeft van en op anderen. Kutkorporaal!

    1. Agios

     Plotseling schiet mij een vraag te binnen, waarop ik eerlijk gezegd het antwoord niet weet…Betalen uitkeringstrekkers eigenlijk wel belasting?

     1. Vanduinen

      Jazeker ! Op een pensioenuitkering, AOW uitkering, Lijfrenteuitkering enz wordt belasting ingehouden. DeBelastingdienst verschaft info, @Agios. Simpel toch ?

   2. Joshuak

    Nee dat mag links Nederland alleen doen.. die mogen de hele dag op ons land,cultuur en tradities schijten en roepen hoe verschrikkelijk alles is maar als rechts het doet is het slecht..

    Welkom bij hypocriet Nederland

   3. Original NL

    Quote…Hoe vaak ga je dit vandaag plakken onder de diverse topics? ……. Net zolang kuko tot de linkse struisvogels hun kop uit het zand halen en eens om zich heen gaan kijken..zou jij ook eens moeten doen stumper!!

  3. Dropje

   Gaaaaaaaap

   1. Bosche draak

    Aldus de verbale scheet van droplul, nog meer pareltjes van wijsheid mbt het onderwerp of moet je nu even gaan liggen?

 4. Crassus

  Wil je op niveau blijven, dan lees je het Fin. Dagblad of beluister BNR. Dan komen mensen aan het woord van uit de top van Rabo, NN. Dan krijg je ook wat meer uitleg van wat er speelt. Dan wordt het ook duidelijk dat je het niet moet hebben van mannen met een blonde kuif. De een ziet profijt in een handels oorlog, de ander fietst het land het ravijn in.

  1. Jumping

   Weet je Crassus, dat een bedrijfspensioen van € 100,- in 2002 wat niet is geïndexeerd tot nu in 2019 en nu nog maar een koopkracht heeft € 72,-.

   Dat de rente op een spaarrekening 0% is.

   Geloof jij echt dat iemand met een blonde kluif hier debet aan is.?

   De werkelijkheid is de ECB die Miljarden gratis geld heeft geschonken aan banken e.d.

   1. Crassus

    Ja , dat weet ik. Een rekensommetje bij een inflatie van 2% is dat : 100 : (1.02^17 )
    Na 35 jaar is dat 100:(1.02^35) 50, de helft dus. Dit gaat ook op voor een schuld.

 5. Tman

  “terugval economische groei”
  De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend!
  Voor statushouders en illegalen veranderd er niet veel,maar voor autochtonen worden enkele kleine wijzigingen toegepast, de uitkering wordt vervangen in vrij toegang tot alle voedselbanken en bedelen in de openbare ruimte wordt toegestaan!

 6. DidiMadloba

  De voornaamste oorzaak van de economische terugval is de onrust die populistische politici veroorzaken. Die kost verschrikkelijk veel geld! Dat geldt ook voor de zogenaamde islambestrijding.

  1. Joshuak

   Tuurlijk en vergeet die banken die de rentes ondertussen op bijna 0 procent zetten..

   Heel makkelijk om Trump de schuld te geven maar in de werkelijkheid heeft het te maken dat rentes veel te laag liggen en daarmee de hele economie op zijn kop zetten.

   Dit soort rentes is de doodstraf voor elke kapitalistische samenleving maar dat is juist de reden waarom je die extreem linkse ratten er niet over hoort want dat is precies wat ze willen..

   Zelfde als dat China al jaren misbruik maakt van handel.. Chinese bedrijven hebben praktisch vrij toegang tot Europese markten maat Europeaanse bedrijven komen daar niet binnen zonder het te doen via een lokale bedrijf of organisatie.

   Maar dat is geen probleem in de ogen van de landveraders aan de linker kant.. Deze handels oorlog is veel te last begonnen want nu zijn onze economieën compleet verbonden heeft met die van China wat onze rug tegen de muur heeft gedrukt..

   1. Watcher

    Heel makkelijk om Trump de schuld te geven …

    Eh wie eiste rente verlaging?

    1. Joshuak

     Jas in Amerika, maar heeft Trump dat ook gezegd over Nederland? Dat de rente hier ook omlaag moet?

     Nee dat heeft de politiek sinds 2008 al helemaal vrijwillig gedaan.. En nu toevallig beginnen de schuren die daardoor komen nu langzaam door..

     Maar laten we de afgelopen 10 jaar gewoon vergeten.. Dat zal het alleen maar ingewikkeld maken he?

    2. Joshuak

     En daarnaast heeft Obama die rente daarop laten zetten.. Trump vraagt of hij erop kan blijven..

     Ene kant snap ik het ook wel want zoals ik zeg als die rente omhoog gaat zal de hele westerse economie instortten.. En dat heb je liever niet in jou termijn als president..

     Zelfde reden waarom Rutte hem laag wilt houden

     1. Crassus

      De ECB bepaalt het rentebeleid en niemand anders. Ook AH niet of Lidl.

  2. Tman

   didi:
   Illegalen opvang,milieudoelstellingen kosten veel geld!
   Je bent toch zelf ook een soort van uitvreter, met migratieachtergrond!
   Jij kan het allemaal weten,toch?

   1. Piet51

    @Tman
    Een kleine correctie. Illegalenopvang kost zeker geld, maar niet veel, want die mensen hebben nergens recht op, niet op huisvesting, medische zorg, eten en drinken. Maar misschien bedoel je geregistreerde vluchtelingen/asielzoekers? Die kosten jaarlijks ongeveer € 700.000.000, een bedrag dat binnen de afronding van de rijksbegroting à € 300.000.000.000 valt.

    1. Dik

     ‘Illegalenopvang kost zeker geld, maar niet veel’

     Volgens mij zitten er een paar stekkertjes los Piet?

     1. Piet51

      @Dik
      Illegalen kosten enkele tientallen miljoenen per jaar, vooral aan zorg, dus inderdaad weinig.

     2. Dik

      ‘enkele tientallen miljoenen per jaar,’ ‘dus inderdaad weinig’

      Ik houd het op een stekkertje!

     3. Siemien

      Piet heeft dagen dat hij die 10tallen miljoentjes niet verdiend verder zwemt hij erin.
      Illegalen kosten miljarden per jaar, we spreken immers niet alleen over Nederland, Nederland sponsort immers ook de EU, geeft miljarden aan Afrika etc etc.
      Het is een aanslag op ons sociaal economisch stelsel daar lusten de honden geen brood van, waarom denkt Piet dat de totale lasten van 35% naar 40 % zijn gestegen?
      Je bent echt van de pot getrokken als je dit wegwuift en zegt ach het valt wel mee.

     4. Piet51

      @Dik en Siemien
      Laten we bij het onderwerp blijven. Het gaat alleen om illegalen en die verblijven per definitie in Nederland. Een Afrikaan die in zijn eigen land woont is niet illegaal, toch? Jullie maken geen onderscheid tussen illegalen en geregistreerde asielzoekers. Die eersten zijn er eigenlijk helemaal niet., maar we besteden wel geld aan hen, relatief weinig, zoals ik schreef. Die tweede groep vraagt wel veel aandacht en geld, ongeveer € 700.000.000 per jaar, dus geen miljarden. Zoek het maar op,m zo moeilijk is dat niet en veel tijd kost het ook niet. Betrouwbare bronnen genoeg.

 7. plakband

  Het goed-nieuws-propaganda-bureau van onze regering voorspelt slecht nieuws.
  Dat kan alleen als de regeringscensuur met vakantie is.
  Er komen dus nog correcties.

  Maar de werkelijkheid in je portemonnee verandert niet.
  Het gaat al heel lang slecht in Nederland

  1. Watcher

   Het gaat helemaal niet slecht met Nederland.

   1. Seneca

    @wachter
    klopt, het gaat helemaal niet slecht met Nederland maar economie is gelijk het klimaat. vandaag regent het en morgen schijnt de zon. nu behoeft men niet direct, om deze waarschuwing van het CBS, in een kramp te schieten maar voorzichtig manoeuvreren is wel vereist.

    1. Meriadoc Brandebok

     Dat ben ik met Seneca eens.

   2. Siemien

    Jawel Watcher dat gaat het wel, alleen wordt het zo geformuleerd dat het allemaal wel mee valt.
    Maar kijk eens naar de prijsstijgingen in de vorm van belasting, accijns, btw, premie, energieverhogingen.
    Voedselbanken die door het plafond knallen
    En die paar die het goed hebben die worden ook aangepakt.

 8. Siemien

  300.000 werkelozen? Ja onder de BEROEPSBEVOLKING dat is natuurlijk wat anders dan alle werkelozen in Nederland.
  Migranten, uitkeringtrekkers, mensen die wel willen maar vanwege diversiteitsbeleid niet aan de bak komen, Polen die het voor chauffeurs onmogelijk maken etc etc etc etc. dan zal het plaatje er voor leugenclown Rutte en co er toch heel anders uitzien.

  1. Piet51

   @Siemien
   Als je werkelozen definieert zoals jij dat doet, is de werkloosheid 0%. Alleen al door ervan uit te gaan, dat uitkeringstrekkers niet meegeteld worden. Ook bijstandtrekkers moeten solliciteren. De UWV-definitie is: Werklozen zijn mensen zonder betaald werk, die zelf actief werk zoeken voor meer dan 12 uur per week. Dus ook statushouders, uitkeringstrekkers, EU-inwoners.

   1. Siemien

    Nee hoor Piet, je snapt het echt niet, met de werkeloosheid in Nederland wordt bedoeld werkeloosheid onder de beroepsbevolking.

    1. Piet51

     @Siemien
     Volgens het CBS: Deze (werkeloosheid) omvat alle personen van 15-74 jaar zonder betaald werk, die actief op zoek zijn naar werk en daarvoor ook beschikbaar zijn.

 9. Lejeune

  Dat positieve resultaat komt natuurlijk door het beleid van kabinet Rutte en de klimaatacties?? Nou nog even de pensioenen regelen.

 10. meneer cactus

  Uiteraard komt een terug val omdat je een citroen niet onbeperkt kunt uitknijpen. Rutte en consorten hebben de bevolking dusdanig hard uitgeknepen dat nagenoeg niemand meer een druppeltje sap in zijn vruchtvlees heeft zitten. Met andere woorden , onze linkse bestuurders hebben bij de bevolking al het vet eruit gesneden zodat er geen vlees meer over is voor moeilijke tijden.

  We kunnen het lijstje wel weer opnoemen maar de nagenoeg 6 miljoen afhankelijke mensen van het bureau toeslagen zijn nu de gebeten hond. Immers lasten verhogen is onmogelijk doordat die al op een krankzinnig niveau zijn aangekomen want relatief 56% belasting op arbeid heffen heeft niets meer te maken met een acceptabel tarief maar met struikroverij. Er rest het dievengilde dus maar 1 remedie en dat is verder beknibbelen op de toeslagen uitbetaald door rijks roverdienst.

  De linkse hobby’s zoals rubberbootjes en milieutransitie zijn geen goedkope hobby’s . Linkse wangedrochten proberen de kosten van de hobby’s angstvallig geheim te houden. Tel hierbij die geweldige functionerende (sarcasm off) EU bij op en je hebt een onbetaalbaar plaatje van regenten. Immers welke bestuurslaag hebben we laten vervallen na introductie van de EU.

  De burger kan de linkse benodigdheden niet meer bekostigen want , wijkbesturen , gemeente raden , waterschappen , provinciale staten , eerste kamer , tweede kamer en alle adviserende commissies en onderzoekclubjes zijn allen uit de klauwen gegroeid.

  Bovenop bovenstaande lijst hebben we nu het EU parlement gekregen als bestuurslaag. De kosten van dit linkse circus zijn niet meer te dragen. Er moet heel snel in gesneden worden in eigen vlees anders leeft straks iedereen op zakgeld . Het nivelleringsbeleid moet herzien worden want inkomsten belastingen zijn niet bedacht om geld te herverdeleen. Wordt hoog tijd dat de politiek de eigen gelederen eens onderzoekt en uitbeent naar proportionele verhoudingen met de maatschappij.

  Ik weet overigens het antwoord van onze linkse adepten al. We hebben het lang niet slecht en klagers geen nood met andere woorden de roverheid mag nog veel meer bij elkaar jatten voor haar hobby’s

 11. Seneca

  @didi
  uw reactie 16.
  dit is echt het toppunt van waanzin. dus om een land te beveiligen gaat dat ten koste van de economie? waar in hemelsnaam heeft u gestudeerd?

 12. Meriadoc Brandebok

  Nederland doet het enorm goed. Beter nog dan erfvijand Frankrijk, grote vriend Duitsland en de liberale bondgenoot Groot-Brittannië. Waar veel landen in Europa instabiliteit kennen, en economische krimp, blijft Nederland fier overeind.

  Ik vraag me weleens af of er een land is in Europa dat het per definitie beter doet dan Nederland. Bij de grote Europese machten is dat duidelijk niet het geval.

  Maakt je toch trots om een Nederlander te zijn.

  1. Dik

   Glibber de bibber

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    Dick met ck in goed Nederlands ook wel gewoon lul genoemd ! (Besneden misschien ?)

 13. santiago

  Monarchie afschaffen en onze democratie herstellen.

 14. Lao Tse

  De directe oorzaken van de huidige terugval in de economie is een combinatie van de lichtzinnig door Trump veroorzaakte handelsoorlogen en de economische krimp in Duitsland, die deels ook door die handelsoorlogen is veroorzaakt.

  Of er een recessie komt staat niet vast maar de varkenscyclus vertelt dat tijden van hoogconjunctuur worden opgevolgd door perioden van recessie. In die zin kun je dit wel met enige zekerheid voorspellen.

  1. Dik

   Tikketik, tiktaktokketok en blablabla

   1. Lao Tse

    Ik zie dat Dik zich weer sterk maakt voor de inhoud.

    Dit soort reacties zal hij vandaag nog 50 keer plaatsen.

    1. Dik

     Met de groeten van Top, hij inspireert mij telkens weer. Jij hebt er alle recht op!

     1. Dik

      Topper, als je meeleest? Alle credits voor jou!

      🙂

   2. Vanduinen

    U hebt met succes uw opleiding aan een Debatcentrum afgerond, bemerk ik. Gefeliciteerd !

  2. Agios

   Er zit een zeker ritme in. Na een periode van hoogconjunctuur kan het alleen maar slechter worden. De bovenmeester van mijn Lagere School heeft ons dat eens aanschouwelijk uitgelegd aan de hand van een staand uurwerk. Wij mee naar de lerarenkamer want daar stond zo’n ding. ‘Kijk’, zei de meester. Die pendule gaat eerste helemaal naar de ene kant, zwaait dan terug naar het midden en gaat dan naar de andere kant. Zo is het met alles jongens. Van het ene uiterste naar het andere’. In een klap snapten we allemaal wat hoogconjunctuur was en waar dat op uit zou lopen. Later is me de uitleg van de meester nog vaak te binnen geschoten. Wat namelijk ook op zijn einde loopt is het gedram van links. Dat is inmiddels zo storend geworden, dat het alleen nog maar de andere kant uit kan. En zo hoort het ook.

  3. Crassus

   Kondratieff golf…

 15. fusilier

  In welk land in Europa wordt nog harder gewerkt dan als in Nederland.

  1. santiago

   Van hard werken is nog nooit iemand rijk geworden.

  2. EU kok

   Heeft u het over werktempo of werkuren?

  3. Siemien

   Zoals je ziet zijn onze minderheidsstanpunters niet bij machte om deze simpele vraag te beantwoorden.

   1. EU kok

    Zelfs Siemien, Dik en Lugar weten het antwoord niet, dat is duidelijk.

    1. Peter Oudshoorn

     Zit je al in Spanje, kokkie? Of verstuur je je domme gelul nog vanuit Nederland?

     1. EU kok

      Maakt dat uit voor het antwoord op de vraag?

    2. Siemien

     Aldus minderheidsstandpunter EU dic

     1. EU kok

      Geen antwoord, dat is duidelijk.

  4. EU kok

   h**ps://www.telegraaf.nl/financieel/3410033/werknemers-in-nederland-maken-kortste-werkweken-van-eu
   .
   h**ps://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2017/08/cbs-nederlander-werkt-het-minste-aantal-uur-van-heel-europa-536451/
   .
   h**ps://nl.ripleybelieves.com/average-working-time-by-country-3915

 16. Cootje

  Die Engelse lachen zich binnen vijfjaar rot en ik schrijf als sinds 2002 dat de EU een legale diefstal clubje is die zich meester hebben gemaakt van 500 miljoen mensen, de multinationals en de banken kunnen sinds de invoering euro geen risico,s meer in hun betaling verkeer wat de risico betreft devaluatie lokale munten van de zuid Europese landen, die zijn afgewenteld op de EU burgers. Maar dat onder leiding van de ECB die landen hun diefstallen kunnen voortzetten door hun waardeloze obligaties te kopen en een negatieve rente te ontwikkelen en dat te financieren met echt verdiend geld van de noordelijke lidstaten is misdadig , om het zooitje echt te laten klappen hoort hier bij een diepe tot zeer diepe recessie waar de uiterste woorden uitgespeeld en de kloof noord zuid zichtbaar woord , trump de Engelse en de chinezen gaan daar bij helpen Hongkong is een klein voorbeeld tussen uiterste . Mensen moeten eerst kansloos wezen om er weer wat van te maken , dus laat maar komen die diepe recessie en kijken of het gedocht in Brussel het houd

  1. Original NL

   Quote…Die Engelse lachen zich binnen vijfjaar rot …….
   Engeland is al vergeven van de kansparels…nee gelachen wordt er al lang niet meer.
   Brexit is hooguit schadebegrenzing..maar de ramp heeft zich al voltrokken!

 17. Kapitein Haddock

  In opdracht van het kabinet: CPB kom aub met, enigszins, sombere cijfers!!!
  Kunnen we belasting verhogingen bekend maken op Prinsjesdag!

  1. Original NL

   De omvolking moet door de bevolking zelf gefinancierd worden…dus idd weer lastenverhogingen..

 18. RS

  niet om het een of ander, maar heeft deze mevrouw geen goede kapper ???

  1. Original NL

   Doe maar een kapseltje…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.