‘Dak AZ niet berekend op zonnepanelen’. Video duikt op waaruit duidelijk wordt wie schuldig zijn!

Het was om naar van te worden. De eerste beelden en foto’s die verschenen van het ingestorte stadion dak van het AFAS Stadion van AZ. De Telegraaf heeft unieke video in handen gekregen waaruit veel pijnlijke details duidelijk worden. Er was géén controle vanuit de gemeente en de voetbalclub wist dat het dak niet berekend was op extra ballast. Gaat de doofpot nu open?

Jarenlang circuleerde er dus een promotievideo van het AFAS Stadion op het internet. Op de dag van de instorting is deze video schijnbaar van het internet verdwenen. Uit de video wordt duidelijk dat men wist dat het dak mogelijk niet sterk genoeg was voor extra ballast. Geen zorgen dachten aannemers en andere belanghebbende, zolang er geld is kan het worden geregeld!

Waaronder de constructie, die was uiteraard niet berekend op zonnepanelen”, zegt Anna Lambrechts. Om eraan toe te voegen: ,Maar samen met onze leveranciers hebben we hiervoor een oplossing bedacht en zijn de zonnepanelen alsnog op het dak geplaatst.”

Welke oplossing dit dan was is niet duidelijk. Dat de ‘oplossing’ niet heeft gewerkt dat moge duidelijk zijn, de club mag van geluk spreken dat er geen wedstrijd aan de gang was in het stadion zelf op het moment van de instorting.

Een saillant detail: de gemeente Alkmaar heeft geen controle uitgevoerd of van zonnepanelen mogelijk zou zijn. Dit is namelijk niet het protocol van de gemeente.

Volgens het bouwbesluit kunnen zonnepanelen zonder een aangepaste bouwvergunning of extra bouwinspectie geplaatst worden. Wij hebben geen controle gedaan, omdat dit niet nodig was.”

Komt hiermee de volledige schuld te liggen bij AZ zelf? Het lijkt er steeds meer op dat AZ zelf erg nalatig is geweest en bepaalde signalen simpelweg heeft genegeerd, of op zijn minst niet goed heeft opgepakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Mar

  De bouw van het stadion is gefinancierd door Dick Scheringa en kreeg de naam DSB-stadion.

  Aanvankelijk zou AZ het stadion tot 1 augustus 2036 huren van eigenaar Stadion Alkmaar Beheer B.V. voor 2,6 miljoen euro per jaar. Deze B.V. had het stadion op 15 juni 2010 voor 15 miljoen euro overgenomen van DSB-stadion B.V., dat onderdeel vormde van de failliete boedel van DSB Beheer B.V.[4]. Op 12 april 2017 kocht AZ het stadion van Stadion Alkmaar Beheer B.V.

  2015 zijn de zonnepanelen geïnstalleerd.

  AZ verantwoordelijk?????

  1. Jumping

   Kijk Mar hoe het financiël in elkaar zit / zat is een kant van de medaille ook belangrijk

   MAAR.!
   CONSTRUCTIEF IS ER GEROMMELD.

   De druk om te mogen leveren en bouwen was in die tijd enorm.

   Er zijn in die tijd te veel, de oogjes dicht geknepen.

   En weet je iedere staalboer, werkte met het zelfde twijfelachtige zweitje.

   1. Sans Rancune

    ‘Keiverrot’ , door en door, die bouwwereld. Het Feyenoord stadion heeft vele stormen doorstaan.

    1. van Urk

     De kuip is ook uniek. Werd nog gebouwd in tijden van de klinknagels en door mannen van echt staal. De overdekte kap is trouwens niet zo breed dan die van het stadion van AZ of van FC Utrecht en is dus qua constructie veel veiliger. Opmerkelijk was dat tijdens de renovatie in 1994 de wedstrijden gewoon door gingen.

     1. Jumping

      Inderdaad van Urk.

      In 1934 heeft Braat (Doklaan) het ontwerp de fabricage en de montage gedaan.
      Deze hele onderneming ademde vakmanschap.

      De renovatie in 1994 is een zelfstandige dakconstructie, met zijn eigen kolommen en verbanden en verantwoorde afsteun naar de oude constructie.
      Iedere ochtend bouwoverleg, zonder ruimte voor uitvluchten, zelden zo’n strakke planning meegemaakt, niets was gebaseerd op toeval.
      Het kranenplan was uniek van opzet.

     2. toetssteen

      @Van Urk
      Vaak gezeten met mijn schoonpa en diens pa. Ik hield niet eens van voetbal, maar toch weer wel als je daar zit!

   2. van Urk

    Ging het alleen maar om het gewicht van de zonnepanelen. Wat denk je als er jaarlijks harde Noordzeewind door de zonnepanelen waait? Dat zwakke dak leed ook aan vele vibraties.

 2. Lao Tse

  Ik vermoed dat de schuld bij links ligt.

  1. van Urk

   Groen Links uiteraard.

   1. Lao Tse

    Precies.

    Links richt ons land ten gronde.

    Te beginnen in Alkmaar, daar begint de linksche victorie.

  2. Kretoloog

   LT, als je bij een bepaald onderwerp niks zinnigs te melden hebt, kun je ook gewoon je klep houden.

 3. Sans Rancune

  Dankzij DDS is de waarheid van de oorzaak aan het licht gekomen. Dan kan dit verhaal ‘on wire’
  Verder onderzoek onnodig. Gelukkig kan niemand de verantwoordelijkheid vals opeisen…

 4. Ritter

  Enorm geluk bij een ongeluk dat het niet gebeurt is tijdens een wedstrijd met publiek op de tribune.

 5. Kapitein Haddock

  Weinig over te zeggen:
  gemeentelijke ambtenaren hebben schuld! Hadden nooit en te nimmer toestemming mogen geven over het verzwaren van het dak d.m.v. zonnepanelen!
  Uiteindelijk, nu nadenken met z’n allen !, zijn klimaat/milieu hysterici de veroorzakers! Alles moet klimaat/milieu vriendelijk worden, toch,……..? Onder DWANG van Groen-Links en m.m.v. “ons” Rutte kabinet!

 6. Rud56

  Er was een wethouder die een vernietigend rapport had over die bouw!
  Er was een brandweer die het rapport onderschreef!
  Er was een burgemeester en gemeenteraad die van niks wilde weten.
  Er was een grote fraudeur, met de naam Scheringa, die een grote vinger in de pap had aangaande de bouw!
  Er was niemand meer die aan de bel trok over geconstateerde misstanden die tientallen doden zou kunnen genereren!
  En dan durft men nog te stellen dat het hier beslist geen corrupte bananenrepubliek annex koninkrijk is!!

 7. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Rud56 volledig mee eens, het spreekwoord haastig spoed is zelden goed is hier aan de orde. En het is bovendien ook nog eens een foei lelijk stadion. Als je het vergelijkt waar -toen het nog AZ’67 was- daarvoor speelde : de Alkmaarderhout, zelf ben ik er nooit geweest, maar op TV was het een prachtig en sfeervol stadion. Datzelfde geldt overigens ook voor het Oosterpark stadion (FC Groningen) Friese Haagje (SC Heerenveen) De Meer (Ajax) Diekman stadion (FC Twente) Deze stadions zijn helaas helaas allemaal onder de slopershamer gegaan. En voor de Gezelligste stadion van Nederland (volledig terecht overigens) dreigt hetzelfde te gebeuren. Ondanks dat de overgrote meerderheid van Feijenoord (terecht) voor de Kuip is en tegen – wat ze nu al noemen over het nog te bouwen stadion- de modderschuit aan de Maas. Feit is oude bestaande stadions zijn sfeervol en gezellig. Die nieuwe stadions zijn lelijk en niet om aan te zien. En staan vaak ook op nog saaier locaties : industrie terreinen. Voor de plaatselijke FC in mijn woonplaats dreigt hetzelfde te gebeuren ook deze volksclub moet waarschijnlijk de volkswijk verlaten voor een nieuw stadion op een saai industrie terrein, terwijl bijna 75% van de supporters en omwonenden hadden gekozen voor een vernieuwt en gemoderniseerd stadion op de huidige locatie. Gemeente en bestuur hebben schijt aan de meerderheid, dit terzijde. Het is een geluk dat er op dat moment niet werd gevoetbald. Dirk Scheringa heeft vermoedelijk bezuinigd op kwaliteit, misschien zat de DSB Bank toen al financieel in zwaar weer. Na de avond van Pieter Lakeman was van de DSB bank niets meer over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.