De misleidingsindustrie: antisemitisme speelt rol bij NRC-artikelen over Israël

Boekrecensie door Awi Cohen, bestuurslid Likoed Nederland.

Er is een nieuw boek uit van de historica Els van Diggele: ´De misleidingsindustrie’. Het gaat over de structurele media-misleiding bij de berichtgeving over Israël.

Haar vorige boek maakte veel indruk: ‘We haten elkaar meer dan de Joden. Tweedracht in de Palestijnse maatschappij’. Dat boek was is gebaseerd op interviews met 200 Palestijnen. De conclusie was dat de extremisten onder de Palestijnen al honderd jaar de dienst uitmaken. Daardoor is de samenleving in de ban van geweld, zwaar onderling verdeeld en volkomen corrupt.

De logische vervolgvraag van Els van Diggele is waarom deze en andere feiten vrijwel nooit in de media komen.

Terwijl het gaat om essentiële informatie die veel zou verduidelijken, zoals:

 • De Jodenhaat. Als dieptepunt noemt Van Diggele het haatbetoog van Mahmoud Abbas in 2016 in het Europees parlement, met het middeleeuwse sprookje dat de Joden de bronnen van de Palestijnen vergiftigen. Iets wat trouwens in geen enkel Nederlands medium werd besproken of benoemd. Net zo min dat Abbas voor de verkondiging van dit eeuwenoud antisemitisch fabeltje een staand applaus kreeg van de Europarlementariërs, met D66 voorop.
 • Het Palestijnse wanbestuur, de immense corruptie, willekeur, onderdrukking van minderheden, vriendjespolitiek en onderlinge haat. Dat laatste veroorzaakt bijvoorbeeld de blokkade door Fatah van de levering van medicijnen en elektriciteit aan de Gazastrook dat door Hamas wordt beheerst.
 • De weigering om Israël als Joodse staat te accepteren, waarop alle vredesbesprekingen stuk lopen. De verering van geweld en ‘islamitische martelaren’ (plegers van zelfmoordaanslagen).

Als de media dit wel zouden weergeven, zou Israël niet zo eenzijdig de schuld krijgen. Maar de berichtgeving wordt volledig vanuit de slachtofferrol van de Palestijnen besproken. Dit leidt voortdurend tot onjuistheden in de berichtgeving. Van Diggele geeft een aantal recente voorbeelden van de NOS en de NRC, maar geeft aan dat dit bij bijvoorbeeld VPRO en RTL niet anders is.

Met de NRC heeft Van Diggele zelf ervaring. Zij schreef voor de NRC recensies voor twee anti-Israël boeken. Haar – op feiten gebaseerde – kritiek leverde spastische reacties op van de NRC-redactie. Dat is niet verbazingwekkend. Likoed Nederland heeft herhaaldelijk de NRC gefileerd en gewaarschuwd: “Deze slijpsteen kan uw geest ernstige schade berokkenen”. Eerder verscheen hier al het boek over van Hans Moll, na 23 jaar redacteur van de NRC te zijn geweest: ‘Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant’.

Van Diggele concludeert over de NRC: “Grensvervaging tussen activisme, journalistiek en geschiedschrijving. We zien dat dubieuze geschiedschrijving en even onbetrouwbare journalistiek elkaar hier versterken. …. De berichtgeving van de NRC over Israël en de Palestijnse gebieden pretendeert journalistiek te zijn, maar heeft vanwege de eenzijdigheid weinig met belangenloze berichtgeving te maken.”

Want negatieve feiten over Palestijnen vermelden is uit den boze. Een lezer van de NRC reageert als door een wesp gestoken op feiten van Van Diggele: “in het licht van de schrijnend onrechtvaardige situatie van de Palestijnen niet alleen potsierlijk, maar ook ongepast!” De redactie van de NRC ziet het blijkbaar ook zo en past daarom zelfcensuur toe.

Maar waarom deze ‘misleidingsindustrie’, zoals Van Diggele het noemt? Zij ziet drie oorzaken.

 1. De eerste twintig jaar van het bestaan van Israël werd juist overtrokken positief bericht. Dit kwam voort uit de wens om na de Holocaust de Joden in een positief daglicht te stellen. Als reactie sloeg dit daarna om in het tegendeel.
 2. Het antikolonialisme van de jaren van de jaren zeventig, dat de pro-Palestijnen goed wisten te bespelen.
 3. De betrokkenheid van Joden. Er wordt sowieso te overvloedig over Israël bericht, vergeleken met andere conflicten: no jews no news. Waarbij geldt: als Joden ‘fout’ blijken te handelen, hoeven Europeanen zich niet meer schuldig te voelen over twintig eeuwen van antisemitisme.

Maar er speelt ook antisemitisme volgens Els van Diggele:

“Deze [antisemitische] gevoelens spelen bewust of onbewust een rol bij onze huidige kijk op Israël. De aloude stereotypen zijn niet te rijmen met de Jood die een ingrijpende metamorfose heeft ondergaan: sinds 1948 is hij onderdaan van zijn eigen staat en onder het motto ‘dit nooit weer’ beschikt hij over een onoverwinnelijk leger. Deze ongerijmdheid schept verwarring. De zegevierende Jood heeft met zijn staat een te grote broek aangetrokken, en moet maar eens een toontje lager zingen.”

Het is bewonderenswaardig en terecht dat een zo goed ingevoerde historica en journaliste als Els van Diggele dit boek geschreven heeft. Hopelijk leidt dit boek er toe dat redacties zich gaan herbezinnen en lezers zien welk mechanisme er speelt.

Want de misleiding bij de berichtgeving over Israël is inderdaad al decennia lang verstikkend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. El Greco

  Awi Cohen galopperend op zijn likoetje.

  🙂

  1. merlot

   De trol heeft geen enkel inhoudelijk weerwoord, dus probeert hij het met dit puberale “grapje”.

   Een zwaktebod pur sang.

  2. Zozo

   Gelukkig, m’n lievelingskomiek is weer terug. Kunnen we weer hartelijk lachen om zijn debiele uitspraken.

 2. DidiMadloba

  Kritiek op het Palestina-beleid van Israël heeft NIETS met antisemitisme te maken, en het is een misselijke truc om critici monddood te maken door te suggereren dat dit wel zo is.

  1. ZiggyStardust

   De fascisme roepers zijn er als eerste bij om commentaar te geven. Te mooi gewoon.

   1. Mycase

    Ja happen willen ze wel die linkse rakkertjes van ons hahahahaahaha echt te zielig voor woorden .

  2. Original NL

   Het woordje isl*m mag hier blijkbaar ook al niet meer gebruikt worden.

   1. Vit

    Logisch want daar kun je een boek over schrijven en dat wil de redactie niet.

   2. Dik

    Islam kan wel gebruikt worden, alleen niet in combinatie met enkele andere woorden.

  3. Pronounce

   Welnee, in de Arabische landen komt ab-so-luut geen anti-semitisme voor, hoe kom je erbij.

   Laten we het dan maar gewoon benoemen voor wat het werkelijk is: jodenhaat. En die bestond natuurlijk allang vóór 1948.

 3. Isengrijn

  Nou nou, Tim, doe eens rustig aan jíj bent toch niet j…

  Oww… nu is het écht Awi Cohen!!
  🙂

  Je bent een huilende clown, Awi!

 4. merlot

  “De logische vervolgvraag van Els van Diggele is waarom deze en andere feiten vrijwel nooit in de media komen.”

  De eenzijdigheid van de berichtgeving is inderdaad ten hemel schreiend. Het geeft goed aan dat verreweg de meeste media volledig op de hand van links zijn.

 5. merlot

  “Eerder verscheen hier al het boek over van Hans Moll, na 23 jaar redacteur van de NRC te zijn geweest: ‘Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant’.”

  Leestip!

 6. Ritter

  De Palestijnse Autoriteit heeft alle LHBT+ -groepen verboden om activiteiten te organiseren op de Westelijke Jordaanoever.

  Heeft de Nederlandse regering al gereageerd op deze onderdrukking van LHBT groepen door de Palestijnen?

  Normaal zouden de media moord en brand schreeuwen maar nu houden ze zich rustig en berichtten maar matig over dit onderwerp.

 7. merlot

  Na de ridiculiseringspoging van de tarrel geen trol meer te zien in deze draad.

  Ze zien klaarblijkelijk geen kans om gaten in het stuk van de heer Cohen te schieten dus volgt een bekende linkse tactiek: wegkijken en hopen dat deze draad zo snel mogelijk wegzakt.

  1. Mezzadra

   Awi Cohen is een propagandist van het extreem rechtse Likoed. Een smerige organisatie die tot taak heeft namens de Israëlische regering leugens te verkopen.

   Er inhoudelijk op ingaan is niet wijs.

   1. merlot

    De tarrel bevestigt dat hij geen kans ziet tot inhoudelijk weerwoord en gaat over tot laster.

    Wat een sneu kereltje is het toch.

   2. Zozo

    Waar haal je die mopjes toch vandaan. Er komt gelukkig geen eind aan je grappen. Ook dit is weer een hardstikke debiele uitspraak waar ik hartelijk om moet lachen. Ga zo door!

   3. Dik

    De aandoenlijke doet z’n digitala plasje en hier laat hij een digitaal scheetje.

   4. Pronounce

    In tegenstelling tot Rien Noppen houdt Awi Cohen er niet honderd verschillende mulitnicks op na. Els van Diggele is dan ook een totaal ander persoon. En het is voor Rien inderdaad niet verstandig er inhoudelijk op in te gaan, want dat zal voor hem zwaar tegenvallen.

  2. Bosche draak

   dan houden we deze er nog even in

 8. waakzaam

  Lees het rapport van de Israëlische overheid “Terrorists in Suits” en u zult versteld staan welke “humanitaire” organisaties naast de media de hoofdrol spelen in het toenemende antisemitisme: te weten de VN, de EU, de UNESCO, de UNRWA, het NIF, etc etc….. en niet te vergeten onze eigen regering.

 9. musicmaniac

  antisemitisme is o.a. een uitvloeisel van een dictator die de tweede wereldoorlog begon. Wie zich, en dat zijn alle links-mensen, daarmee wil vergelijken…dan is Nederland nog gevaarlijker dan welk land dan ook. De stad Amsterdam heeft in de periode 1940-1945 de meeste Joden uitgeleverd aan de toen overheersende Duitsers. Nu zit dat zelfde geteisem weer in de gemeente, en blijkbaar ook hier op deze site. [sarcasme modus aan] Wees er maar trots op! Ook Pim moest het ontgelden omdat hij anti-moslim was en pro Israël. Ook uit de linkerflank vermoord. In opdracht van de rooien.

 10. Pronounce

  Typerend voor de anti-Israël berichtgeving in ons land is dat de eindeloze Palestijnse beschietingen, aanslagen, oproer, stenengooierij enz geneerd worden – totdat Israël terugslaat. Dán is er ineens wél uitgebreid aandacht voor de Israëlische acties, waarna er dan in een kort zinnetje onderaan nog even melding gemaakt wordt ‘de Israëlische acties zijn vergelding voor Palestijnse raketbeschietingen’ enz.

  Een Palestijnse staat heeft nog nooit bestaan en mocht ‘ie er ooit komen verwordt het meteen tot de zoveelste islamitische shithole dictatuur. En alle westerse steunbetuigers zullen dan zoals gebruikelijk stilzwijgend de andere kant opkijken, in de hoop dat niemand het opvalt.

  1. Mezzadra

   “Typerend voor de anti-Israël berichtgeving in ons land is dat de eindeloze Palestijnse beschietingen, aanslagen, oproer, stenengooierij enz geneerd worden – totdat Israël terugslaat.”

   Ja, met name omdat bij de vergeldingsacties van Israel altijd honderden doden vallen en bij de acties van de Palestijnen zelden.

   In de berichtgeving wordt het aantal slachtoffers meestal wel in aanmerking genomen.

   1. meneer cactus

    Dom volk toch die palestijnen ? Houden kennelijk van slaag om dagelijks de jood uit te dagen. sado masochisme is kennelijk de hobby van palestijnen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.