Deel van dak stadion AZ stort in door te zware zonnepanelen in samenhang met harde wind

Een deel van het AZ-stadion in Alkmaar is vanmiddag ingestort vanwege harde wind zo meldt Voetbal International. Het meest opmerkelijke is dat het stadion nog niet eens 13 jaar oud is. Dat de ‘wind’ het gebouw noodlottig zou zijn geworden is echter niet waarschijnlijk. Mogelijk was de draagconstructie van het dak niet ontworpen om 1.725 zonnepanelen te dragen. 

En zomaar ligt de dakconstructie op de tribune, daar waar normaal gesproken het volk zit. Gelukkig vielen er dit keer geen doden vanwege het incident Wel zijn er vragen over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Een flinke schade is nu het gevolg en het kost tijd voordat de puinhoop weer is hersteld.

In 2015 was AZ nog vol lof over de geplaatste zonnepanelen op het dak van het stadion. Deze 1.725 panelen zouden samen 142 ton CO2-uitstoot beperken, maar daar mogen ze in Alkmaar na vandaag enkele tonnen op afschrijven nu ze extra CO2 nodig hebben om het stadion te repareren.

Dat de zonnepanelen de aanleiding voor deze ramp kunnen zijn is niet vreemd. Met 34.000 kilo extra gewicht op de draagconstructie van het dak, mogelijk niet was ontworpen om de later geplaatste zonnepanelen te dragen, is het gewicht van de 1.725 panelen groter dan 10 centimeter sneeuw op het dak (!). Het gewicht van één zonnepaneel is namelijk zo’n 20 kilogram en afhankelijk van de modellen kan het totaalgewicht fors hoger liggen.

Om na te gaan of het dak is ontworpen om de zonnepanelen te dragen moet worden nagezocht of deze optie bij de bouw was opgenomen in het ‘programma van eisen’. Maar dit document is natuurlijk niet publiekelijke toegankelijk. Hoe het ook zij: duurzaam waren de zonnepanelen in ieder geval niet. Wordt vervolgd!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Benny

  In Engeland staan stadions van tot wel 100 jaar oud nog fier overeind …. En hier valt een modern stadion van 13 jaar oud door een beetje wind in gruzelementen….. Aannemer moet hier voor de kosten opdraaien….. Of zou het de klimaat verandering kunnen zijn

 2. Benny

  Retteket az

 3. EU kok

  Lekker suggestief stuk, Teunis.

  1. Teunis Dokter

   Dankje.

   Zoals ik ook al in het stuk zeg mist behoorlijk wat informatie over het incident. Wil je dit echt uitzoeken dan moet je in het Programma van Eisen kijken, maar dat is niet openbaar toegankelijk. Om daarmee maar aan te geven hoe beperkt journalistiek soms kan zijn vanwege een tekort aan bronnen.

   1. EU kok

    Quote van Teunis: dak stadion AZ stort in door te zware zonnepanelen
    .
    Verweer van Teunis: Zoals ik ook al in het stuk zeg mist behoorlijk wat informatie over het incident.
    .
    Conclussie: Teunis verzin ze waar hij bij staat.

    1. Kretoloog

     Lul toch niet zo ongelooflijk uit je nek, EU-kok. Je moet wel stekeblind zijn en oliedom om niet te snappen dat de draagconstructie van het AZ-tribunedak niet berekend is op een extra belasting van duizenden zonnepanelen. Teunis Dokter heeft dit zeer terecht aangegeven.

     We hebben hier opnieuw een voorbeeld dat het idealisme (“duurzame energie”) ten koste gaat van zorgvuldigheid. Op mijn dak liggen ook zonnepanelen. Toen ik de panelenboer vroeg of mijn dak daarop berekend was, keek hij mijn glazig aan. Gelukkig kan ik zelf nog wel wat rekenen.

 4. Jumping

  Het is zo klaar als een stalen klontje.
  Staal kost geld, dus alles moet zo licht mogelijk, iedere kg is er een.
  Bij Twente was het waarschijnlijk de tijdsdruk, de schoorkonstruktie was waarschijnlijk nog niet voor de volle 100% afgemonteerd en de dakplaten zijn waarschijnlijk te vroeg naar boven gedraaid.

  Bij AZ is het waarschijnlijk simpel, deze dakconstructie is waarschijnlijk, niet doorgerekend op het dragen van extra gewicht van de zonnepanelen.

  Veel daken van bv winkelcentra zijn ook gevoelig voor extra gewicht oa regenwater / sneeuw.

  1. EU kok

   AZ heeft een kei-verrot dak.
   De schuld van Rutte.

 5. Peter Loosduinen

  Deel van dak stadion AZ stort in.
  Waarom gebeurt dit nou niet bij de Arena ??
  Ik zou hiervoor een kaarsje willen opsteken.

  1. Confucius

   Kwestie van tijd Peter en dan stort heel Amsterdam in.
   Halsema is bezig met een vernietigings missie en ik hoop dat ze daarin slaagt.

   Ik steek een hele doos Bolsius kaarsjes aan om dat mee te maken.

   O ja, die kades beginnen al in het water te storten.

   1. EU kok

    Kaarsjes dan wel in het stadion aansteken en niet thuis.

 6. Abdul is Lam

  Wat een gez*ik op Twitter over het gewicht dat dak had te dragen, als je uit gaat van 20 tot 25 kg per 250 watt paneel kun je de draagbelasting toch uitrekenen, dus ook de extra versteviging die daarvoor nodig is.

 7. Bolkestein

  Dat was dan 1-0 voor windenergie tegen zonneënergie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.