Moskou: 162 arrestaties bij verkiezingsprotesten van "gevaar voor de veiligheid"-oppositie

Geen categorieaug 10 2019, 21:00
In Moskou gingen vandaag tienduizenden aanhangers van Russische oppositie de straat op om te demonstreren tegen de uitsluiting van hun politieke kandidaten voor de verkiezingen. Volgens NU zijn 162 mensen gearresteerd. Ook op andere plekken in het land hebben Russische ordediensten aanhoudingen verricht.
Eigenlijk zijn de taferelen in elk land hetzelfde. Het enige dat verschilt is de kleur van de vlaggetjes die de demonstranten vasthouden, de slogans of hun politieke doel, maar overal waar groepen zich in de oppositie bevinden worden zij voortdurend benadeeld door zij die de macht hebben. De democratie beschermt minderheden namelijk helemaal niet. Alleen de menselijke mores kan minderheden beschermen, wetten zullen het immers altijd afleggen tegenover de culturele normen.
En als het de culturele norm is om de oppositie te kleineren dan gebeurt dat, mét en zonder wetsbescherming. Dit is ook de reden waarom de 'Gele hesjes' in Parijs zoveel trammelant hebben veroorzaakt en waarom de beweging in Nederland steun vond onder PVV'ers. Net zoals de oppositie in Moskou buiten de regering wordt gehouden en niet eens mee mag doen met verkiezingen zo kennen we dezelfde trucjes ook in Nederland: 'de formatie'.
Partijen als de PVV en ook FVD worden in Nederland namelijk a priori kaltgestelt en komen terecht in het 'cordon sanitaire'. In de oppositie dus, zonder invloed, zonder macht. Jaar, na jaar. Als de lieden van dergelijke bewegingen dan de straat op gaan dan leidt dit tot vrijwel altijd tot geweld tegen demonstranten. Of je dan in Parijs, Amsterdam, Slochteren, Catalonië of Moskou staat maakt weinig uit.
Wat wel verschilt is de wijze waarop mainstream politici als Guy Verhofstadt omgaan met de verschillen tussen demonstraties in Parijs, Moskou en Den Haag. Verhofstadt vergroot deze verschillen en doet alsof de oppositie in Rusland éxtra wordt gekleineerd. Dat terwijl de uitkomst voor zowel de oppositie in Rusland als ook de oppositie in Nederland hetzelfde is: ze krijgen geen enkele macht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten