Krankzinnig! Accu’s vliegen spontaan in de fik, maar 'geen exacte cijfers'

Geen categorieaug 11 2019, 8:00
U kent al het geneuzel wel. We moeten wat doen tegen klimaatverandering, we moeten duurzaam zijn, goed voor onze aarde zorgen, etc. En nu zitten we vast aan lithium-accu’s van zogenaamde duurzame producten, zoals bijvoorbeeld een e-scooter. De veiligheid ervan is echter niet te garanderen. Via het AD.
Daar kan Monica Pap over meepraten. Stel je voor dat je rustig zit te relaxen in de serre en wordt opgeschrikt door een harde knal, gevolgd door een vuurbal. Precies dat overkwam Pap. De e-scooter stond op te laden in de schuur. Eenmaal daar aangekomen was het kwaad al geschied en stond alles in brand. “Ik denk er maar niet aan wat er was gebeurd als ik op de scooter had gezeten”, concludeert ze.
En gelijk heeft ze! Wat als de accu, die onder het zadel van de scooter zit, al rijdend was ontploft? Een zeer akelige gedachte waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.
Maar het ergste komt nog: het gaat wel vaker mis met dit soort accu’s. Zo geeft Robert Spijkerman, van veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), aan dat het “minstens één keer per maand fout” gaat in zijn regio.
En dan hebben we ook nog Oscar van Elferen van Het Verbond van Verzekeraars. Ook bij hem zit deze zorgwekkende ontwikkeling niet lekker en zegt daarover het volgende:

“We zien dat dit soort accu’s in rap tempo toeneemt en het ligt voor de hand om te denken dat daardoor meer risico ontstaan. Ook wij hebben geen exacte cijfers, maar proberen dat beter in beeld te krijgen.”

Dus de opmars van deze gevaarlijke accu’s neemt toe, we constateren dat het (te) vaak fout gaat, maar exacte cijfers hebben we niet. Dat is toch krankzinnig?!
Leuk hoor, al dat gezeur over milieu, natuur en klimaat. Maar hoe zit het met onze veiligheid? Het lijkt mij erg logisch dat je dergelijke producten pas kan verkopen aan klanten als de veiligheid ervan gegarandeerd is. Geen cijfers, waar blijft dan het onderzoek?!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten