Gert-Jan Segers (CU) helemaal hoteldebotel om welgeteld 0,5% economische groei: “dat is goed nieuws”

Terwijl zich op de financiële markten geruchten verspreiden over de economische situatie in Duitsland blijft Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers zijn evangelie van positivisme verkondigen op Twitter. Volgens de rasoptimist is het goed nieuws dat het CBS welgeteld 0,5% groei over het tweede kwartaal van 2019 meldt. Maar gezien de context van deze cijfers klinkt het wat ‘matig’. 

Het optimisme van de partijleider van de ChristenUnie is wel wat dubbelzinnig omdat op het moment van schrijven steeds meer economische gegevens beschikbaar komen die suggereren dat de wereldeconomie vertraagt en dat op sommige plekken zoals Duitsland zelfs dreigt krimp.

Fijn dus dat Nederland een béétje groei noteert, maar wat is het waard als de voornaamste handelspartner Duitsland over drie maanden in recessie verkeerd? De cijfers zijn vandaag nog goed, dus ‘waarom niet?’ heeft Segers misschien gedacht. Maar laten we nu niet doen alsof “alles goed en wel is”. Het klinkt een beetje als het “laten we eten en drinken en vrolijk wezen, want morgen sterven wij”-evangelie, dat van Segers.

Afijn, we moeten onszelf niet de put in praten, maar terwijl geruchten de ronde doen over de staat van de wereldeconomie is het helemaal niet onverstandig om de huidige data niet tot de eeuwige realiteit te verklaren en het feit te isoleren van haar context en het label “goed nieuws” erop te plakken. Nieuws is het feit van die groei natuurlijk wel, maar gezien de context is het op z’n hoogst matig en geen goed nieuws.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Seneca

  ach de heer Segers is wel meer enthousiast. zo is hij zeer enthousiast, dat zijn moslim broeders in het M-O verleden jaar slechts 190.000 Christenen hebben vermoord terwijl hij dacht dat het er 200.000 zouden zijn. toch een meevaller van 10.000 mede Christenen. so far, so good…

  1. Piet51

   @Seneca
   Vraag jij je bij het zien van en cijfer nooit kritisch af of dat wel kan kloppen? Of bedenk je die cijfers helemaal zelf. Ik check elk cijfer, want dat kost je maximaal anderhalve minuut en maakt je meteen een stuk betrouwbaarder. Op de site van Open Doors, een organisatie voor hulp aan vervolgde Christenen, wordt voor 2018 ruim 4000 genoemd als raming van vermoorde Christenen. Ik denk niet, dat Open Doors een te laag getal zal noemen.
   Voor meer info, zie: opendoors.nl/nieuws/2019/01/16/meest-christelijke-martelaren-in-nigeria

   1. Piet51

    @Seneca
    Oh ja, niet onbelangrijk: die ruim 4000 vermoorde Christenen is wereldwijd en niet alleen in het Midden Oosten!

    1. Seneca

     @piet51
     interessant dat u op het aantal van ruim 4000 vermoorde Christenen wereldwijd komt. ik krijg van de door u genoemde site ‘open doors’ geen enkel cijfer door, integendeel, men praat over schattingen. indien u dit cijfer ‘controleert’, althans dat zegt u, dan geef ik geen cent voor uw boekhoudkundige vermogens.

     1. Piet51

      @Seneca
      Op de genoemde site staat het woord “ramingen” niet. Enkele cijfers kunnen vele malen hoger zijn, zoals vermeld, maar zelf als die 10x zo hoog moeten zijn, blijft het totaal 4000 à 4500, wereldwijd. Maar kun je vertellen waar die 200.000 in het Midden Oosten vermoorde christenen vermeld zijn? Of dat boekhoudkundig verantwoord is, boeit me niet zo.

      Ik krijg sterk de indruk dat het jou gaat om framing of je hecht geloof aan heel dubieuze informatiebronnen. Het gigantische aantal van 200.000 vermoorde mensen per jaar missen we hier echt niet, wat hun geloof of afkomst ook maar is.

  2. hans-e-pans

   Ach de heer Segers heeft van dit soort dingen totaal geen verstand, want als christen gelooft hij in dingen die natuurkundig niet te bewijzen zijn.

   Ze noemen het niet voor niets GELOOF, en dat geloof je of niet.

   Wat hij weet dat hebben ze hem ingefluisterd en als het een plus is dan straalt hij net als alle leden van kabinet en alle kamerleden weer van geluk.

   Tenslotte groeit er alleen op een gezonde ondergrond.

 2. meneer cactus

  100 wezen groetjes dan en even bij pastoor op schoot. Wat een feest voor zo een linkse demagoog

 3. Meriadoc Brandebok

  Nederland is een oase van rust, stabiliteit en welvaart in de wereld.

  1. Mars020

   Jij moet nodig even die bijsluiter lezen, van die pilletjes, die je slikt. Je hebt last van een ernstige bijwerking, die je blind en doof maken. Misschien is het een idee om te stoppen met die pilletjes en eens een wandelingetje te gaan maken in Amsterdam Nieuw West?. Wat zal jij daar een rust en welvaart vinden, tussen de schotels, bontkragen, wandelende vuilniszakken, baarden met jurken en slippers, scooters over de stoep, plofkrakers enz… Er gaat daar een wereld voor je open.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Het optimisme van Segers is een verademing in vergelijking met de zure gereformeerde calvinistische mannenbroeders van de SGP

 5. Lao Tse

  “Afijn, we moeten onszelf niet de put in praten, maar terwijl geruchten de ronde doen over de staat van de wereldeconomie is het helemaal niet onverstandig om de huidige data niet tot de eeuwige realiteit te verklaren en het feit te isoleren van haar context en het label “goed nieuws” erop te plakken.”

  Deze zin gaat op voor de Nationale lozebabbel Trofee.

 6. lIN-T

  Meer dan 0.5% bevolkingsgroei van parasieten in dit bomvolle land.
  Per saldo gaan we er financieel op achteruit, de leefbaarheid neemt ook schrikbarend af.

  1. Piet51

   @lIN-T
   Ik neem aan, dat je met parasieten onze asielzoekers/vluchtelingen bedoelt? Dat zijn er jaarlijks netto ongeveer 25.000 en dat is 0,15% van de bevolking. En of die de Nederlanders geld kosten is zeer de vraag, voor mij is dat in ieder geval geen vraag. Want misschien is het interessant hoe we feitelijk geld verdienen aan die instroom. Zie het rapport op advances.sciencemag.org/content/4/6/eaaq0883 en op trouw.nl/nieuws/onderzoekers-vluchtelingen-zijn-geen-economische-last-integendeel~b7222890/

   1. Siemien

    Sigaar uit eigen doos met dank aan de belastingbetaler

    1. Piet51

     @Siemien
     Vergissing, want je bedoelt waarschijnlijk: “Met dank aan de asielzoeker, dat hij de moeite heeft genomen om onze economie te komen versterken.”

     1. Siemien

      Nee geen vergissing.
      Je bedoeld natuurlijk dat Nederland wordt betaald door de EU om deze illegalen op te vangen dit betekent dat wat wij als belastingbetaler afdragen aan diezelfde EU terugkrijgen dus sigaar uit eigen doos.
      Daarnaast is het een ernstige aanslag op ons sociaal economisch stelsel en onze cultuur.

     2. Piet51

      @Siemien
      Qua direct aan vluchtelingen gerelateerde geldstromen kun je het sigaar ui eigen doos noemen. Maar met de genoemde rapporten en krantenartikel wilde ik aantonen, dat die zelf betaalde sigaar vervolgens gewoon economisch voordeel oplevert. Dus die aanslag op ons sociaal economisch stelsel is er niet: we doen er ons voordeel mee, zegt het rapport.
      V.w.b. de invloed op onze cultuur, dat zal een verschil van beleving blijven, ben ik bang.

     3. Mars020

      Dat stelletje teringapen, komen onze economie versterken?. Spoor jij wel helemaal?. De eerste Afrikaanse mafkees, zonder uitkering, moet nog geboren worden.

     4. Piet51

      @Mars020
      Lees nu dat rapport eerst eens. Daar wordt je wijzer van en weet je waarover het gaat.

   2. lIN-T

    Domme Piet Parasiet, dat uitschot komt hier met niks. Alles wat ze uitgeven komt uit onze zak. Sigaar uit eigen doos dombo!

    1. Bender

     Piet geloofd graag de luchtkastelen die GL hem op de mouw speld.

    2. Piet51

     @lIN-T
     Je laat blijken niets van economie te begrijpen. Die mensen komen zonder bezittingen. Maar daarna gaan ze toch economische activiteit en geld genereren. Lees die rapporten eerst eens.

     1. lIN-T

      Onzin rapporten geschreven door nutteloze ambtenaren bedoeld om ons voor gek te houden dat die massale pauper import in ons voordeel is. Kom eens buiten en zie de verpauring met eigen ogen aan. Nederland is terminaal en bomvol, een onleefbaar shithole wordt het.

     2. Piet51

      Dat rapport is door een aantal Franse wetenschappers/economen geschreven na een onderzoek van gegevens uit 1985-2015. Ik neem aan, dat je het hebt gelezen voor je je een oordeel vormde.

 7. Lao Tse

  Dat Seger niet ‘hoteldebotel’ (dat komt uit de studentenduim van Teunis) maar wel positief verrast reageert komt uit de context van deze kwartaalgroei.


  De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Hiermee was de economische groei tegen de verwachtingen in gelijk aan de groei in het eerste kwartaal.

  Op jaarbasis versnelt de economische groei juist. In het eerste kwartaal was de economie vergeleken met een jaar eerder met 1,7 procent gegroeid. In het afgelopen kwartaal lag dit percentage op 2 procent.”

 8. Siemien

  En het ergste is nog dat op het salarisstrookje er niets bijkomt in verhouding tot alle prijsstijgingen(lees: belasting, btw, accijns, premieverhogingen)

 9. plakband

  0,5% economische groei is de zoveelste leugen van het CBS.
  Het gaat hier vooral om de omzet die bedrijven hebben gehaald.
  Die is hoger dan het voorgaande kwartaal vanwege prijsverhogingen.
  Er is minder werk en consumptie maar door de hogere prijzen is de omzet hoger.
  Bij de consument is er geen sprake van groei.
  Hallelujah.

 10. Cycle25

  ht*ps://www.voedselbankennederland.nl/voedselbanken-groeien-op-alle-fronten/

  Goed zo CU, vooral dooooorgaan.

 11. Duckday

  Deze ma leeft echt buiten de werkelijkheid is volledig behekst van zijn wees groetjes Het is in Nederland nog nooit zo slecht geweest met dit huidige kabinet van graaiers. Leugens bedrog hoogmoed waanzin ontkenning wetten die er doorheen gejast worden maar die nooit gehandhaafd worden Angst om hun macht te verliezen Onze pensioen fondsen naar de klote geholpen door dit kabinet en de EU Alles is bijna onbetaalbaar geworden in Nederland we zijn no 1 Het voormalig oostblok doet het beter Stem vrij en blij PVV of FvD slechter dan nu kan niet

 12. Bes Tolen

  Voor Segers maakt het niet uit waar die zogeheten groei naar toe gaat. Die is al sinds jaar en dag niet naar veruit de meeste huishoudens gegaan. Wel naar de uitgaven, die juist de positie van die huishoudens ondermijnen. Denk maar aan al die lieden, die hier heel onterecht worden opgevangen. Die kosten onnoemelijk veel. Dat begrijpt iedereen met enig verstand. Ga bijvoorbeeld maar na wat huisvesting kost en dan al die ondersteuning waardoor er anderen met oude rechten niet meer worden geholpen. Maar dit laatste hoor je niet van het soort fascistische multicult politici. De politici, die door de belijdenis van de gesorteerde extracten van de verderfelijke ideologieën uit de twintigste eeuw hun positie hebben verkregen. De heersende doordrammende onverdraagzame politiek, die dictatoriaal door totaal onverantwoorde besluiten, die tot in de eeuwigheid moeten gelden, het bestaan van de Europeanen al jaren op het spel zet. Het gaat helemaal fout. Logisch.

  1. Piet51

   @Bes Tolen
   Er is een jaarlijks immigratiesaldo van plm. 25.000 voor vluchtelingen/asielzoekers. Die kosten ongeveer € 27.500 p.p. per jaar. Samen is dat bijna € 700.000.000. Dat is veel geld, maar op de rijksbegroting van € 300.000.000.000 valt dat bijna weg in de afrondingen. En de eerder hier door mij genoemde economische voordelen van immigratie maken dit meer dan goed. Macro blijken we te verdienen aan immigratie.

   1. Niemandalletje

    Even een vraag Piet51.
    Zijn in uw genoemd bedrag bijvoorbeeld ook de kosten van het COA meegenomen?

    1. Piet51

     @Niemandalletje
     Dit door mij genoemde bedrag zijn juist vooral de kosten die via het COA worden uitgegeven aan asielzoekers/vluchtelingen. Het vervelende is, dat veel mensen geen onderscheid maken tussen illegalen (die relatief weinig kosten), asielzoekers/vluchtelingen (die nog beoordeeld moeten worden en in AZC’s van het COA zijn opgenomen) en statushouders (die een, soms tijdelijke, verblijfsvergunning hebben en daaraan allerlei rechten kunnen ontlenen). Die statushouders zijn geen economische vluchtelingen, want die krijgen geen status en gaan terug of worden illegaal. Illegalen horen hier niet (meer) te zijn.

     1. Niemandalletje

      Dank u voor uw antwoord. Dat is inderdaad de grootste kostenpost.

   2. Siemien

    Maar dan praat Piet niet over de blijvers natuurlijk, he diegene die pakweg hier al jaren zijn en zich kapot procederen op onze kosten.
    Stel €700.000.000 is jaarlijks, wat kosten deze illegalen migranten na 5 jaar?
    Het is een zeer kleurig eenzijdig rekensommetje maar die €700.000.000 is echt kattenpis vergeleken met de werkelijke kosten die lopen in de miljarden, das 9 nullen

    1. Piet51

     @Siemoien
     Je bent echt een rekenwonder: € 700.000.000 per jaar worden inderdaad miljarden, als je maar over voldoende jaren rekent. Maar dat percentage van alle overheidsuitgaven verandert hier niet mee. En je laat de baten volledig buiten beschouwing. Die baten worden in het eerder door mij genoemde rapport geraamd.

 13. Morgan4321

  Ach, economische groei is leuk voor de enkelen waar de meeste winst terecht komt, voor de meesten maakt het weinig uit. Vrijwel iedereen met voldoende kwalificaties die kan werken heeft werk en de lonen stijgen toch amper (vraag en aanbod op de arbeidsmarkt werkt om de een of andere reden niet), dus voor veruit de meeste mensen maakt het geen zak uit of de economische groei no 0% of 5% is.

 14. Politiek Profeet

  Segers en van der Geest zijn spreek en trekpoppen van de roverskliek uit Den Haag.
  Liegen en bedriegen,roven en plunderen de bevolking.
  Die Segers met zijn schijngeilige smoel is een islamlover pur sang, is mede verantwoordelijk voor de vergaande islamisering van Nederland.
  Een bewezen nsb,er…een landverrader.
  Die troelah v/d Geest liegt al als zij haar smoeltje opentrekt, heeft nog nooit iets zinnigs gezegd, alleen wat haar opgedragen is te vermelden uit de leugenkoker van de politici.
  De recessie is al een feit, alleen mogen wij dat nu nog niet weten.
  Op de beurs(de AEX) lopen de verliezen in de miljoenen op,de burgers hebben geen cent meer te makken.
  En steeds meer opvreters melden zich bij het gratieszz geld loket,wie kan nu eens precies uitrekenen wat een zo,n opvreter ons jaarlijks kost?

 15. Pescador

  Segers is een papagaai die rutte achterna kwaakt, maar iets goed doen voor het land zit er niet in, want ze hebben de afspraak gemaakt dat ze doen wat rutte wil anders mochten ze niet mee regeren, de CU heeft immers ook niks in te brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.