Hulde! Politiehelden hielpen driehonderd Nederlanders met beruchte gijzelsoftware

Geen categorieaug 15 2019, 12:14
Er is veel kritiek op onze politie. Soms is deze terecht en soms ook weer niet. Het is blijkbaar allemaal part of the job. Maar als de politie goed werk verricht, moet dat ook maar eens gemeld worden! Ze hebben namelijk dankzij het online platform ‘No More Ransom’ meer dan driehonderd landgenoten geholpen in de strijd tegen deze vorm van internetcriminaliteit. Hulde! Via het AD.
Het gaat hier om het No More Ransom-project dat in het leven is geroepen in de strijd tegen de zogenaamde Gandcrab-ransomware. Dit wordt uitgelegd als een soort gijzelsoftware waarbij er veel geld wordt verdiend aan slachtoffers door internetcriminelen. Met andere woorden: ze gijzelen je computer en vragen vervolgens losgeld. Marijn Schuurbiers was vanaf het prille begin al betrokken bij dit project en schetst bij politie.nl even hoe de zaak uit de hand kan lopen:

‘Ransomware was een wereldwijd probleem geworden, waarbij cybercriminelen met gijzelsoftware veel geld verdienen ten koste van vele duizenden slachtoffers. Ze richten zich op particulieren, maar ook op bedrijven. Wanneer kleine en middelgrote ondernemers door ransomware niet meer bij hun bestanden kunnen, betekent dat vaak dat de hele administratie, of een ander bedrijfsproces, plat ligt. Ondanks het algemene advies om niet te betalen gaan ondernemers zitten rekenen hoeveel het hen waard is. Ze zijn dan soms geneigd de criminelen toch te betalen.’

En dit geeft perfect weer hoe je als ondernemer klem komt te zitten als dit je overkomt. Je mag deze prestatie dan ook met recht betitelen als succesvol, want volgens mij is het bestrijden van cybercriminaliteit erg lastig.
Leuk detail is dat Nederland in 2016 één van de oprichters van dit succesvolle project is. Hollandse glorie dus! We kunnen trots zijn op onze politie. Zeker als je beseft dat er zo'n driehonderd Nederlandse slachtoffers zijn geholpen. En als je afvraagt wat voor bedrag er is bespaard, bij deze: zo'n 162.000 euro. Dat is geen kattenpis!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten