Hulde! Politiehelden hielpen driehonderd Nederlanders met beruchte gijzelsoftware

Er is veel kritiek op onze politie. Soms is deze terecht en soms ook weer niet. Het is blijkbaar allemaal part of the job. Maar als de politie goed werk verricht, moet dat ook maar eens gemeld worden! Ze hebben namelijk dankzij het online platform ‘No More Ransom’ meer dan driehonderd landgenoten geholpen in de strijd tegen deze vorm van internetcriminaliteit. Hulde! Via het AD

Het gaat hier om het No More Ransom-project dat in het leven is geroepen in de strijd tegen de zogenaamde Gandcrab-ransomware. Dit wordt uitgelegd als een soort gijzelsoftware waarbij er veel geld wordt verdiend aan slachtoffers door internetcriminelen. Met andere woorden: ze gijzelen je computer en vragen vervolgens losgeld. Marijn Schuurbiers was vanaf het prille begin al betrokken bij dit project en schetst bij politie.nl even hoe de zaak uit de hand kan lopen:

‘Ransomware was een wereldwijd probleem geworden, waarbij cybercriminelen met gijzelsoftware veel geld verdienen ten koste van vele duizenden slachtoffers. Ze richten zich op particulieren, maar ook op bedrijven. Wanneer kleine en middelgrote ondernemers door ransomware niet meer bij hun bestanden kunnen, betekent dat vaak dat de hele administratie, of een ander bedrijfsproces, plat ligt. Ondanks het algemene advies om niet te betalen gaan ondernemers zitten rekenen hoeveel het hen waard is. Ze zijn dan soms geneigd de criminelen toch te betalen.’

En dit geeft perfect weer hoe je als ondernemer klem komt te zitten als dit je overkomt. Je mag deze prestatie dan ook met recht betitelen als succesvol, want volgens mij is het bestrijden van cybercriminaliteit erg lastig.

Leuk detail is dat Nederland in 2016 één van de oprichters van dit succesvolle project is. Hollandse glorie dus! We kunnen trots zijn op onze politie. Zeker als je beseft dat er zo’n driehonderd Nederlandse slachtoffers zijn geholpen. En als je afvraagt wat voor bedrag er is bespaard, bij deze: zo’n 162.000 euro. Dat is geen kattenpis!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. DidiMadloba

    Maar wat komt zo van de boerkabestrijding terecht? Dat heeft toch de allerhoogste prioriteit (bij DDS)

  2. RS

    maar wel zittend achter het buro toch ?

  3. lancar

    Niks hulde aan de politie!! Dat heeft politie en Justitie niet gedaan voor de burgerij, maar voornamelijk om overheidsbelang te dienen/ beschermen. Dat de burgerij daarmede ook geholpen is, was gewoon bijzaak, want Recht is Krom in Europa c.q. Nederland, omdat Recht en Onrecht in dit democratisch bestel met elkaar verweven zijn. En de belanghebbenden die immuniteit genieten en degenen die het Europese “Kromrecht en rechtmatigheden” hebben verzonnen ten eigen voordele, beschouwen hun creatie als de normale gang van zaken, want wat kan het schelen zolang ze maar de lakens mogen uitdelen en zelf niet in het gedrang terechtkomen, dan is alles naar wens. https://vishnuh.nl/boeken-2/recht-en-overheid/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.