Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bij Buitenhof: ‘Pensioenen moeten hoe dan ook een keer worden gekort’

Jeroen Dijsselbloem, oud-minister van Financiën, sprak zich uit over de Nederlandse pensioenen bij het programma Buitenhof op de NPO. Hij meent dat de pensioenen hoe dan ook een keer gekort zullen moeten worden en voegt daaraan toe: ‘Je kunt het niet voor je uit blijven schuiven.’

Dijsselbloem herinnert ons aan het feit dat pensioenen geen zekerheid met zich meebrengen. Eveneens wijst hij ons erop dat de huidige economische situatie vérre van zeker is, zeg maar heel erg ónzeker. De oorzaak hiervan legt hij voor een deel bij de lage rente.

Dat is echter niet het héle verhaal. Hij vergeet er namelijk bij te vermelden dat men wettelijk verplicht is een deel van het geld te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsobligaties, -leningen en renteswaps. Dijsselbloem kan dan wel zeggen dat de lage rentestand voor dergelijke beleggingen zo laag is, maar het helpt ook niet echt mee dat men verplicht is er in te investeren!

En in plaats van het versoepelen van die regels zodat het geld naar betere beleggingen kan gaan, draait het kabinet het lekker om. In het nieuwe pensioenakkoord zouden fondsen namelijk zelfs makkelijker hun uitkering kunnen verhogen of verlagen. Precies, u mag bloeden omdat zij perse willen dat een deel van uw geld in producten met lage rentestanden wordt geïnvesteerd. Wat een achterlijk gedoe zeg.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

68 reacties

 1. meneer cactus

  Meneer dijsselbloem is een smerige leugenaar. Pensioen verplichtingen zijn tot op de cent nauwkeurig uit te rekenen met de juiste rekenrente en de juiste sterftetafels.

  de broverheid moet zijn grijpgrage tengels uit de pensioen potten blijven maar helaas mogen die struikrovers overal toeslaan

  1. Willemm

   Meneer Dijsselbloem heeft 100% gelijk. Meneer cactus luistert liever naar de leugens van zijn populistische partijen. Eigenlijk wel jammer dat het FvD en de PVV nooit gaan regeren: zou wel goed zijn voor Nederland om de populistische bubbel te zien knappen.

   1. Ego-non-solus

    Professor Dr Ir Willemm neem ik aan? Met persoonlijk meer kennis en visie dan een heel kabinet bij elkaar? Fijn dat u ons met uw inzicht verblijdt!

   2. meneer cactus

    willempie onderbouw dat even of borrelt je onderbuikje weer op.

    Het linkse graaien in de pensioenpotten levert nu een pensioentekort op das logisch met een berekende premie.

    Als je het anders ziet wil ik graag even lachen om je bekakte mening

   3. dario

    Krijg een enge ziekte lamzak

   4. RvdBe

    Meneer Willemm vind het blijkbaar ok dat de rente kunstmatig laag wordt gehouden om corrupte overheden zoals die in Italie de schuldenlast te verlichten.
    Meneer Willemm vind het best dat ie bestolen wordt, de dief zegt immers dat dat voor iedereen het beste is.

   5. Kristalix

    Willemm,
    Verder alles goed?
    Pensioen is opgebouwd recht. Daar blijf je met gore politieke tengels. Voor zwijnen uit alle bestuurlijke lagen is niets heilig wat de burger aangaat. Dijsselbloem is niet meer dan een smerige hufter.

   6. werikke

    je gehele frustratie eruit gegooit . Jammer dat kant noch wal raakt. Ik ben populist en dat zou u ook moeten zijn. Zou inderdaad goed zijn als politieke partijen eens naar volk zou luisteren (dat is populisme ) Dat u de dictatoriale koers van de gevestigde partijen zo goed vind zegt dat meer over jou dan over de PVV en FVD kiezers. Gewoon eens over nadenken en niet meer zo dom reageren aub.

   7. Joshuak

    Je moet je dood schamen.. Want het zijn precies diezelfde ratten die laatst nog voor een loonsverhoging hebben gepleit voor hunzelf..

    Ze vinden het allemaal heel makkelijk om burgers te korten, maar als iemand aan hun centjes zit worden ze gek.. pure landverraad want het is wel te betalen, maar het gaat om prioriteiten..

    En die van de overheid liggen zeker niet bij de burgers

 2. Jumping

  Deze Dijsselbloem, is een van grondleggers van dit keiverotte Nederland.

  Hij is een, Links Demoniserend Kartel lid.

  1. DidiMadloba

   Dan bent u vast heel blij dat hij de politiek uit is.

   Buitenhof presentator wilde zo graag over Dijsselbloems vorige baan praten.

 3. Bender

  Het sociaal democratische ongedierte moet eens leren van andermans geld af te blijven, ga maar lekker korten op ontwikkelingshulp, de afdracht aan de fascistische EU, hulp aan vluchtelingen etc, maar blijf met je gore poten van onze pensioenen af, daar hebben we namelijk jarenlang voor betaald, gepensioneerden moeten al meer dan genoeg inleveren!

  1. Deathspank

   Amen. Verder was je het klimaat akkoord nog vergeten.

  2. Rodendorff

   De PvdA heeft hier niet zoveel mee te maken. Dijsselbloem schetst de financiële vooruitzichten van de pensioenfondsen en meldt slechts een ongemakkelijke waarheid.

   1. meneer cactus

    rooddorp snapt niet dat een pensioenvoorziening 1 van de makkelijkste dingen is in het leven. Je bepaalt hoeveel geld je nodig denkt te hebben per jaar. Vervolgens kijk je naar de sterftetafels (die we tegenwoordig overlevingstabellen noemen) en pebaal je het verschil in jaren tussen gewenste pensioendatum en theoretische sterfte. Hierover berekenen je de rekenrente en de te sparen jaren. Vervolgens komt er heel simpel een maandelijkse premie uit.

    Het ongemakkelijke voor de linkse kerk is de roof uit de potten door destijds o.a kabinet Lubbers. 30 miljard hebben ze gestolen van de arbeiders want immers pensioengelden is geoormerkt geld en eigendom van de leden van zo een fonds.
    Hadden ze niet met hun hebberige tengels de berekende verplichtingen uitgemolken had er nu ruim voldoende centjes in kas gezeten.

    Links wil niet graag horen dat zij direct verantwoordelijk en aansprakelijk zijn voor de pensioen tekorten.

   2. dario

    Wanneer
    Accepteer jij nou eindelijk eens dat je overbodig bent hoe moeilijk is het
    Ga lekker met je aanhang iets doen waar jij ook wat aanhebt laat DDS eindelijk los beter voor jouw en beter voor ons we kunnen nu nu nog als vrienden afschijd nemen hier na word het smerig dusssssss zeg het maar

    1. Trude Herr

     @dario, ik merk op dat Faro u niet slimmer maakt. Is het de verveling of de hitte ? Seltsam.

     1. meneer cactus

      heb je wat te melden of kom je niet verder dan afzeiken

   3. dario

    Ne.u.k een baby viespeuk en tot hier op

   4. Anke Moerbei

    Het pensioen van C&A doet het wel goed. Het is maar net wie er achter het fornuis staan. Investeren in producten met een lage rentestand is geen verplichting. Een betere uitleg wordt in het FD gegeven.

    1. meneer cactus

     “” Investeren in producten met een lage rentestand is geen verplichting. “”

     Investeringen zijn exact beschreven mijn beste. En het leeuwendeel van een pensioen fonds zit toch echt in vast renderende producten zoals staatsleningen en obligaties. Wettelijk verplicht dus. Als het FD anders bericht missen ze wat kennis

 4. Pescador

  Stelleje gore dieven zijn het, van mij mogen ze verzuipen, ronduit belaggelijk hoe ze het volk leeg graaien en hun eigen zakken vullen het wordt tijd voor een opstand

 5. Cycle25

  Nee, leugenaar, de EU heeft wéér geld nodig, ik denk zelfs dat Nederland de netto rekening krijgt van de Brexit, zo’n 80 miljard euro. En vanaf 2020 de belastingdruk naar 50% doordrukken, oogsten…oogsten en nog eens oogsten.

  Holland Casino, met de staat als croupier, leuker kunnen we het niet maken.

 6. santiago

  Dijsselbloem zegt alleen maar wat hij mag zeggen, anders gaat zijn kop eraf.

 7. Seneca

  waar bemoeit dit stuk vreten dat de naam Dijsselbloem draagt, zich mee? pensioen is achterstallig loon dat door de werkgever (verplicht door die smerige socialistische partij pvda) en de werknemer in een pot wordt gestort en daarmee zorgt het pensioenfonds voor het pensioen. dat noemt zich een beleidsman. het is de stupiditeit in optima forma.

 8. HEM

  De rente is zo laag omdat men de drukpers waar euro-biljetten uit rollen in handen heeft gegeven aan een Italiaan. Hoe dom kun je zijn.
  Pensioen is spaargeld. En als dit geld verdwenen is, is dit een zaak voor Justitie.
  Dijsselbloem is lid van de PvdA. Een partij waar dieven worden geboren. Wim Kok stal een kwartje, Bos een knaak en Dijssebloem probeert het met briefjes van honderd.

 9. santiago

  Als je na 12 jaar niet indexeren de pensioenen ook nog eens gaat korten dan gaan alle gepensioneerden gewoon stelen.

 10. Peter Selie

  De vermaledijde socialist, nivelleren is natuurlijk ook een feest voor dit stuk stront.

 11. santiago

  Je werkt tot je met pensioen kan. Gedurende je werkende leven bouw je een pensioen op en je denkt dat je een prettige oude dag kan hebben. Voor de zekerheid heb je ook een huis gekocht en dit in je werkend leven afbetaald, dan heb je ook nog een extra spaarpotje om leuke dingen te gaan doen. Na je pensioen verkoop je je huis en je zet je geld veilig op de bank zodat je er een paar % rente van krijgt. Je geeft je kinderen een paar centen, want je kan het missen. Mis dus, geen rente, je mag alleen maar belasting betalen over je spaargeld. Voor je huis heb je ook al veel minder gevangen dan dat je had gedacht, maar goed, je hebt toch nog wat overgehouden.
  Vervolgens wordt je pensioen de laatste 12 jaren niet geindexeerd. Ook een tegenvaller.
  Nu komt de klap op de vuurpijl, je moet van je eigen pensioengeld ook nog eens een keer in gaan leveren.
  Dieven zijn het, onbeschofte, oneerlijke hufters.

  1. M de ruyter

   Santiago, dat betekent dus dat de methodes van onze ouders om voor de oude dag te zorgen niet langer werken, geen verrassing natuurlijk, met socialisme raakt het geld van een ander altijd een keer op natuurlijk!
   Aflossen is goed, passief inkomen beter. Zorg dat je niet afhankelijk bent van vadertje staat, en probeer iets voor jezelf op te bouwen

 12. fusilier

  Gun hem een enkele reis Griekenland, daar kaarten ze wel met hem af.

 13. devel-hunt

  Wat een onzin en wat een wisseltruc. Ten eerste hebben de pensioenfondsen tientallen miljarden in kas en wordt er met ons geld zonder overleg naar de beurs gegaan om deze te beleggen in dubieuze fondsen. Je bent verplicht maandelijks pensioen af te dragen, en flink veel, maar het geen enkele zeggenschap over wat er vervolgens met dat geld gaat gebeuren. Eigenlijk schandalig. Het probleem met Nederlanders is dat we nooit meer massaal demonstreren maar ons alles laten dicteren. We laten alles gelaten over ons heen komen. Tuurlijk, we klagen wat af, maar als het er op aan komt laten we het gebeuren. Dat komt omdat Nederlanders geen collectief meer vormen en dus geen gemeenschappelijke vuist meer kunnen maken.

 14. Juriaan

  En maar stelen en maar stelen, wanneer houd het een keer op 190 miljart op de plant.

 15. Juriaan

  Plank

 16. Jumping

  Links schiet met scherp en steelt van de werknemers en de gepensioneerden.

 17. Michael M

  Als U de live debatten van de afgelopen jaren had gevolgd dan had U geweten dat Dijsselbloem VVD van financiën toen al een onbetrouwbare man was. Hij gaf 1,2 miljard extra belastingcenten weg aan Griekenland, ondanks beloften dat het niet zou gebeuren. De complete VVD partij is de grootste schande partij van deze geschiedenis en gaat ook zo de boeken in!

  1. M de ruyter

   Jeroen Dijsselbloem is van de PvdA, nivelleren en hervedelen en onverantwoord met belastinggelden kun je wel aan socialisten overlaten!

 18. Bes Tolen

  Die Dijsselbloem toch. Die gaat er vanuit, dat vanaf nu ht rendement nul is maar dat is niet waar want een groot deel van de belegingen, die al aanwezig zijn geeft een ouderwets rendement. En wat er nu nog wordt belegd dan? Wel daarvan is te stellen, dat het rendement vaak ook hoger zal liggen. Maar hebben die pensioenfondsen mogelijk verplichtingen tegenover de Staat, namelijk dat ze verplicht zijn om uit te lenen tegen nul procent of zelfs nog moeten bij betalen? Kom op, Dijsselbloem, u kunt dat weten.
  Maar waarom geen wet zoals in Duitsland, dat de pensioenen niet gekort mogen worden?
  Waar blijven de tientallen miljoenen euro’s, die de Staat ten onrechte (nou ja, de Staat mag alles) aan het ABP heeft onthouden of indirect doordat andere pensioenfondsen minder binnen kregen doordat de staat daartoe de sectoren verplichtte? Al in de tachtiger jaren om te beginnen. Dan kwam er mooi meer geld bij de taat binnen. Zo is het toch?
  Het hele probleem is dat er internationaal sprake is van politieke dictatuur op financieel gebied. De FED (in wezen drie Amerikaanse banken) en haar volgers als ECB en de nationale banken. Daar moet een einde aan komen. En aan de enorme kosten van de massa immigratie niet te vergeten. Dat gaat vanzelfsprekend nooit goed komen. Het is wel heel oneerlijk toch? Projecten van de deep state. Dat verdient geen vertrouwen. Daarom is er ook de kans, dat het inderdaad eens zo ver komt. Geen vertrouwen meer. En wat dan?

  1. Jv

   Maar waarom geen wet zoals in Duitsland, dat de pensioenen niet gekort mogen worden?
   Wat dacht u? Dat komt dat linkse kots toch niet uit?
   Hoe zo een Europa, ja als we maar inleveren voor de knoflook landen.
   Eu zou moeten betekenen, een belastingstelsel, een leeftijd voor de pensioengerechtigden dus voor alle EU burgers of met 60 er uit of met 65.
   Zo zijn er tig zaken die niet gelijk zijn binnen de EU.
   Kortom, een NEXIT zou het begin van een goede oplossing zijn. Die Britten hebben het nog niet zo gek bekeken!

   1. santiago

    Jv. Als alle mongeaulen straks in de gaten hebben dat de Brexit een groot succes is voor de UK gaan de mensen vanzelf PVV stemmen en komt er echt zeer snel een NEXIT.

    1. M de ruyter

     Denk je dat echt? Het Nederlandse volk gelooft alles wat de mainstream media hun oplepelt.

     1. santiago

      het overgrote gedeelte wel.

 19. Jv

  Laat deze smerige vieze linkse schuinsmarcheerder het geld maar terughalen uit Griekenland. Waar zijn deze geleende miljarden van afkomstig?
  Precies…..uit de pensioenpotten want NL had op dat moment geen miljarden overschotten.
  Ook het geld terug van de steun aan de banken in de financiële crisis van een paar jaar gelden.
  Stop deze miljarden maar eens in de pensioenpotten want dat komt de mensen toe waar al deze miljarden van gejat zijn door hogere belastingen en premies. Kortom, deze man is een linkse idioot die ons land heeft weggegeven. Maar…..die lui die her nu met hem eens zijn, moeten ook her gelag betalen want ook jullie pensioen zal er aan gaan geloven!

  1. M de ruyter

   Je bent op de goede weg jv, je vertrouwd alleen de overheid nog te veel, ons sociale systeem is een overslagstelsel, wat betekent dat met een kleinere volgende generatie dat de ponzischema klapt.
   Waarom denk je dat ze massa immigratie zo pushen?! De muziek moet spelen zolang het schip zinkt.
   Je kunt beter voor jezelf iets zien te regelen

   1. Sprookjesfiguur

    “Je kunt beter voor jezelf iets zien te regelen”

    In loondienst ben je verplicht pensioen af te dragen. Als ZZPer verdien je over het algemeen te weinig om een oude dag op te bouwen, daarbij kun je onmogelijk inschatten hoe oud je wordt. Hoe had je gedacht ‘iets’ te regelen?

    1. M de ruyter

     Nou kleine prinses sprookjes, jij moet beginnen te stoppen met het napraten van de mainstream media en voor jezelf denken. Zzp’ers (professionals) en ondernemers kunnen zat opbouwen. Bovendien leven we in een systeem waarin arbeid zwaar word belast en inkomen uit vermogen relatief licht.
     Dus je kunt met geld dat over is bijvoorbeeld investeren in vastgoed of als je er verstand van hebt de beurs. Zo kun je passief inkomen genereren waar je weinig belasting over betaalt .

     1. meneer cactus

      “” Dus je kunt met geld dat over is bijvoorbeeld investeren in vastgoed of als je er verstand van hebt de beurs. “”

      behaalde resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Daar komt dan nog is bij dat je jaarlijks geknipt en geschoren wordt door de rijks struikrover dienst dus zijn er heel weinig mogelijkheden om individueel pensioen opbouw te regelen.

      Daar betaal je overigens het normale standaard tarief over want stamboom constructies zijn inmiddels ook verboden.

 20. Jv

  Dus PVDA (het plebs werkvolk), gewoon weer blijven stemmen op het linkse kots! Weet je in ieder geval wat je te wachten staat na 40 tot 50 jaar de pot vullen!

  1. M de ruyter

   Ik weet niet of het je opgevallen is de laastse 15 jaar, naar het “pleps” stemt populistisch.
   Die gaan ook niks veranderen.
   Demografische ontwikkelingen gaan langzaam maar zijn onvermijdelijk. Ik leerde in de jaren 90 al dat ons sociale systeem op de lange termijn Niet houdbaar is.
   Het enige dat je kunt doen is voor jezelf en je familie zorgen. We gaan toch weer terug naar vroeger, let maar op

 21. rujoleki

  Als Geert aam de macht zou komen dan is Dijselbloem de eerste die zijn ontslag krijgt
  Die huichelaar!

  1. M de ruyter

   Geert komt niet aan de macht en Thierry ook niet, dat weten we allebei. In den Haag zijn het maar poppetjes voor de show. De beslissingen die echt belangrijk zijn worden genomen door de ECB , Brussel ,en opgelegd via verdragen van de UN.
   Zolang wij op onze kont zitten veranderd er sowieso niks.

 22. Dik

  Tegen die tijd dat ik aan mijn pensioen toe ben, en dat duurt nog járen, is alles al weg hoor, daar twijfel ik echt niet aan. Dat kun je gerust overlaten aan Rutte en zijn opvolgers.

 23. Kristalix

  Ah, de grote verneuker is aan het woord.
  Hij gaat zijn eigen vorstelijke pensioen maar korten.
  En natuurlijk die van alle overige politici die uit de staatsruif vreten. Dat burgertjr beroven moet afgelopen zijn. Stelen doen ze maar uit eigen gelederen.

  Tijd dat de burger weer beslist over het land. Stoppen de grote verkwanseling. Weg met burgermeesters als Halalsema die de hoofdstad tot de grond toe afbreekt. Respect terug naar de burger.
  Geen geld meer naar kanslozen die met de watertaxi overkomen.

 24. toetssteen

  Ik wil het Singaporese systeem! Het geld is van u en blijft van u!!! En sterft u eerder, is het van de nazaten. Bok op met die graaihanden!

  1. Abn

   Dat zou mooi zijn.

   Tot dan ben ik blij dat er gekort wordt, dan helpen de vutters die vanaf 55 thuis zitten mee aan de pensionados van de toekomst dit tot 70 door mochten.

   oudjes zijn niet zielig sinds de 70er jaren.

   1. Stanly2000

    Denk ook niet dat de oudjes zielig zijn, maar ze worden wel bestolen.

 25. AS210854

  Dijsselbloem ga dat maar vertellen tegen je EUROPESE VRIENDEN die geen enkele cent betalen aan hun pensioenstelsel maar wel élk jaar een forse pensioen verhoging krijgen. Lamzak dat je bent.

 26. Jack Flash

  “Je kunt het niet voor je uit blijven schuiven”
  Hetzelfde trucje als met het klimaat.Generaties tegen mekaar opzetten en meteen geld incasseren.

 27. joey

  Zulke uitspraken en berichtgeving moet veel mensen toch motiveren in 2021 iets langer na te denken,mbt de plaatsing van het kruisje!
  Tenminste de mensen met meer dan 1gram werkende hersens!

  1. rujoleki

   Joey dat doen de schaapjes niet.

 28. goedisfout

  Jeroentje toch, EU heeft je ook al uitgescheten en nu alle gepensioneerden tegen je in het harnas jagen met kortingen terwijl er € 1500.000.000.000 in kas is waar gemiddelde tussen de 5 & 7% rendement mee gemaakt wordt. Met het huidige ECB (wan)beleid voldoet de rekenformule niet meer en moet er gedeeltelijk worden gekeken naar werkelijk gehaald rendement.

 29. ManusR

  Er is geen tekort als deze vuile VVD regeerders die 34 miljard terugstorten die zij omstreeks 2009 uit de oensioenpot gestolen hebben en bovendien was het Rutte met zijn bende die de indexering van ONZE pensioenen overboord heeft gezet en eiste dat het pensioen gebaseerd werd op de rentestand die sinds jaren stelselmatig omlaag werd gebracht. De gezamenlijke pensioenfondsen hebben miljarden winst gemaakt maar dat mag van de politiek liever niet bekend worden gemaakt, helaas voor hen bestaat er de transpirantie van bv. het ABP die bekend maakte vorig jaar nog nooit zo’n hoog bedrag in hun pot hebben zitten. Korten? tuurlijk want dan blijft er meer aan de strijkstok hangen voor politici die later een baantje bij een pensioenfonds als commissaris weten te bemachtigen om hun eigen pensioen van voldoende inhoud te voorzien, net sls de “europolitici” die zichzelf verrijken door hun pensioen met minimaal 3000 euro wisten te verhogen. SCHANDE.

 30. Jack Flash

  “Pensioenen moeten altijd worden gekort”Eerder al,nu ook en in de toekomst zeker.Waar het hart vol van is loopt de mond van over.De kwal.

 31. rujoleki

  Beste gepensioneerden u wordt volgend jaar keihard aangepakt door een korting oplopend tot 15 procent op uw pensioen. Als u niet op de PVV of het FvD stemt dan hoop ik dat het nog veel meer word.

 32. Bes Tolen

  Als er ruim 1500 miljard euro vermogen in de pot zit. [Goed, er kunnen waarderingsverschillen optreden]. Welaan, stel er zijn 4 miljoen pensioentrekkers dan zit er voor ieder gemiddeld 375000 euro vermogen in de pot. De meeste gepensioneerden krijgen maar een bescheiden pensioen (€ 700 per maand = € 8400 per jaar) maar stel gemiddeld 12500 euro per jaar. Dan kun je dertig jaar lang uitkeren. Dan moet iedereen vijfennegentig worden. Bij pensionering op 65-jarige leeftijd. Goed, er zijn kosten! Maar er zijn tussentijds ook nog opbrengsten zo is te hopen. Als dat niet zo is dan kun je beter vrijwel al het personeel van pensioenfondsen naar huis sturen en het geld zonder rente op een aantal bankrekeningen zetten. Wel onder afgedwongen volledige bescherming natuurlijk en zonder mogelijkheid van negatieve inmenging door de overheid.
  [stel 5 miljoen pensioentrekkers dan 24 jaar € 12500 per jaar. Ieder dus vanaf 65 jaar tot 89 jaar. Ook de overleden personen.].

  Wat de overheid wel doet, is vreemdelingen onder de AOW brengen en extra jaren toekennen. De vraag is of dat ook met gewoon pensioen gebeurt. Of te wel autochtoon niet krijgt wat allochtoon wel krijgt.

  Ook missionarissen e.d. in het buitenland betalen nooit maar krijgen wel. Ook hun baas niet. Overigens profiteren ook binnenlandse geestelijken zo van de AOW. Maar daarvan zou je nog kunnen zeggen, dat het een algemeen recht betreft in Nederland. Immers altijd in het binnenland. Evenwel tolereert de Nederlandse staat dan slavernij. Een heel leven werken maar geen salaris en onvoldoende vergoeding in natura.

 33. ShaoKahn

  We hadden met z’n allen politicus moeten worden.
  ’n End erop los zwetsen met de vlag mee, en als de wind keert lullen we gewoon de andere kant op. Dan een dik salaris ‘verdienen’ en op de koop toe mogen we ook plukken bij de arme sloebers. Maar, dachten wij slimme Nederlanders… Wij leren een vak of een ander beroep waar de samenleving daadwerkelijk op draait.
  Goh wat een fout toch weer. Liever had ik gekozen voor het stelende, vliegende, ondankbare hondebaantje dat heet politicus.
  Letterlijk en figuurlijk het meest zinloze baantje maar wel de plaats van de pot met goud. Wat een k*tland hier

 34. Mars020

  Als die linkse kliek nu eens stopt met het sponsoren van Afrikanen, dan hoeven ze onze pensioenen niet te jatten. Laat die achterlijke dobberapen, zandnegers en ander gespuis, maar lekker voor zichzelf zorgen. Als je dat soort gasten blijft verwennen, dan leren ze het nooit om voor zichzelf te zorgen. Dan blijven ze eeuwig afhankelijk van het westen.

 35. Lay down your souls to the gods rock and roll

  HEM JV!!!! Volledig mee eens, ik hoor ze nog roepen “WE HEBBEN HET BESTE PENSIOEN SYSTEEM VAN DE WERELD” Maar wat is het in feite ??? een pensioensysteem van de illusie. Misschien een ietwat rare vergelijking, maar dit pensioensysteem kan je heel goed vergelijken met een beleggingshypotheek.Terzijde : toen ik in eind 1997 een huis kocht heeft de adviseur mij een beleggingshypotheek aangesmeerd, hij heeft het helemaal niet over andere hypotheek vormen gehad,alleen over de beleggingshypotheek. Economisch was het destijds vergelijkbaar als nu in 2019. In 2013 kreeg ik een bericht van de AFM met de mededeling dat het eindbedrag van de beleggingshypotheek niet wordt gehaald eind 2027. De bank heeft al die jaren liggen slapen en heeft me er nooit over geïnformeerd.In juli 2014 is de hypotheek omgezet in een annuïteit hypotheek.Na 14,5 jaar beleggingshypotheek. Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm van de illusie, dit terzijde, terug naar het onderwerp.Met het pensioen systeem is het in feite hetzelfde. De pensioenen gaan allemaal in de kas en de hoge heren gaan het beleggen (lees vergokken) en de werknemer kan hier niks tegen doen. Datzelfde had ik 14,5 jaar lang met die beleggingshypotheek. Men gaat er blijkbaar maar vanuit dat alle Nederlanders sferen bij beleggen en dat met beleggen hogere rendementen worden behaald.BULLSHIT!!! het is een illusie.Volgens mij is het beter dat iedere werknemer het pensioen op een geblokkeerde spaarrekening wordt gestort en dan kan de werknemer/werkneemster zelf de keuze maken om te gaan beleggen of het in diverse spaardeposito’s te stoppen en met een mogelijkheid om je pensioen aan te vullen als je aan het einde van de maand geld over hebt. Volgens mij heb je dan meer pensioen dan dat de hoge heren maar lukraak gaat gokken met jouw geld. Ook die reclames over beleggen, je wordt er mee dood gegooid : “geld hoort niet te slapen” en soort gelijke kreten. NEE!!! je spaargeld laten verdampen door te gaan beleggen dat is zeker verstandig. Door die beleggingshypotheek was het beleggen voor mij een ervaring rijker en een illusie armer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.