Krankzinnig! Accu’s vliegen spontaan in de fik, maar ‘geen exacte cijfers’

U kent al het geneuzel wel. We moeten wat doen tegen klimaatverandering, we moeten duurzaam zijn, goed voor onze aarde zorgen, etc. En nu zitten we vast aan lithium-accu’s van zogenaamde duurzame producten, zoals bijvoorbeeld een e-scooter. De veiligheid ervan is echter niet te garanderen. Via het AD.

Daar kan Monica Pap over meepraten. Stel je voor dat je rustig zit te relaxen in de serre en wordt opgeschrikt door een harde knal, gevolgd door een vuurbal. Precies dat overkwam Pap. De e-scooter stond op te laden in de schuur. Eenmaal daar aangekomen was het kwaad al geschied en stond alles in brand. “Ik denk er maar niet aan wat er was gebeurd als ik op de scooter had gezeten”, concludeert ze.

En gelijk heeft ze! Wat als de accu, die onder het zadel van de scooter zit, al rijdend was ontploft? Een zeer akelige gedachte waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

Maar het ergste komt nog: het gaat wel vaker mis met dit soort accu’s. Zo geeft Robert Spijkerman, van veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), aan dat het “minstens één keer per maand fout” gaat in zijn regio.

En dan hebben we ook nog Oscar van Elferen van Het Verbond van Verzekeraars. Ook bij hem zit deze zorgwekkende ontwikkeling niet lekker en zegt daarover het volgende:

“We zien dat dit soort accu’s in rap tempo toeneemt en het ligt voor de hand om te denken dat daardoor meer risico ontstaan. Ook wij hebben geen exacte cijfers, maar proberen dat beter in beeld te krijgen.”

Dus de opmars van deze gevaarlijke accu’s neemt toe, we constateren dat het (te) vaak fout gaat, maar exacte cijfers hebben we niet. Dat is toch krankzinnig?!

Leuk hoor, al dat gezeur over milieu, natuur en klimaat. Maar hoe zit het met onze veiligheid? Het lijkt mij erg logisch dat je dergelijke producten pas kan verkopen aan klanten als de veiligheid ervan gegarandeerd is. Geen cijfers, waar blijft dan het onderzoek?!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Jumping

  Het keiverotte Nederland valt wederom door de mand.
  Gister in tribune dak wat de geest gaf, constructie was niet berekend op het gewicht van de zonnepanelen.
  En nu weer de melding elektrische auto’s die spontaan gaan branden.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. plakband

  Waar blijft het onderzoek naar de veiligheid van accu’s.
  1. De regering is met reces
  2. Het onderzoek is ongewenst
  3. Jesse Klaver heeft geen electrische auto.

 3. Watcher

  Tja dat krijg je door al dat import van vreemde culturen.
  Dat wekt een spanningsveld op en dan gaat het zo nu en dan mis.

  1. EU kok

   Volgens mij worden die branden door Islamitische olie-exporteurs gesticht.
   Of toch door Shell?

   1. Sans Rancune

    Daar zou u best eens gelijk in kunnen hebben. De ontstekingstemperatuur van waterstof (565 °C) ligt hoger dan bij benzine (450 °C). Dus een scooter op waterstofgas is veiliger heb ik mij zojuist laten wijsmaken. Het is ook reukloos bovendien.

 4. Fortiori

  Een accu is een kleine chemische fabriek. Daar kan dus wel eens iets misgaan. Wellicht heeft Monica eerder met veel plezier op de scooter gereden. Geruisloos, zonder stinkende uitlaat. Het ontbreken van exacte cijfers zou opgelost kunnnen worden door een meldpunt te vestigen waar deze spontane branden geregistreerd kunnen worden. Ook transformater huisjes zouden daaronder moeten vallen. Autobranden met benzine motoren niet. Een ontploffende gastank valt ook daarbuiten.

 5. Heinz

  Monica kan beter gaan fietsen. Hoogstens een kleine kans op een ontploffende binnenband. Alleen de dynamo is een risico factor (oververhitting), of een achterlicht met batterijvoeding.
  Verder is het gezonder.

 6. J.C.

  En dan mis je in dit soort omstandigheden toch het kordate optreden van Rutte III, zoals bij de Stins…..

  1. Siemien

   Bem++++++++

 7. C.A.Barstow

  Made in China? er komen tenslotte schepen vol met rotzooi uit China deze kant op dus die accu’s zullen er ook wel vandaan komen.
  Goedkoop is duurkoop blijkt maar weer.

 8. van Urk

  In ons dorp is onlangs met de extreme hitte een accu ontploft van een E-bike. En dit is een gevalletje dat wel vaker is gebeurd. Accu,s die inderdaad spontaan in brand vliegen of zelfs exploderen.

 9. Roughwood

  Dat krijg je ervan wanneer klimaathysterie je als zijnde NL’se burger door de strot wordt geduwd. Als de vervangende veelgenoemde technieken niet of nauwelijks voldoen, de gevolgen van het toepassen hiervan niet of nauwelijks in kaart zijn gebracht of gewoonweg helemaal geen goed alternatief zijn. Maar de nadruk ligt op het in sneltreinvaart uitrollen van het verdienmodel en de (Groen) (S)linkse deugagenda. Stop met deze waanzin en neem enige tijd voor implementatie van goede, duurzame alternatieven welke ook nog eens goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Al was het maar om de NL’se burger niet op exhorbitant hoge kosten te jagen voor een eindresultaat dat gezien de totale omvang van het wereldprobleem nagenoeg verwaarloosbaar is!

 10. Vliegenvanger

  Die klimaat gekkies denken het gevonden te hebben. Electrisch rijden. Een hoop ellende, auto’s die tijdens het laden of rijden spontaan ontbranden. Lekker voor het milieu. Levens gevaarlijk voor de mensen. Eerst moeten er doden vallen, dan worden die milieu gekkies misschien wakker. Maar zoals gewoonlijk hebben ze oogkleppen op. Het is te hopen dat hun auto ook eens spontaan in de fik vliegt onder het rijden. Een droeve ellende die electrische auto’s. Grote geld verkwisting, maar daar komen ze wel achter als de verzekeraars hun premies gaan aanpassen voor dat soort voertuigen. Het zal toch betaald moeten worden dus de premies fors omhoog voor die electrische auto’s.
  En straks de belasting, kan je ook op rekenen. Lang leve de klimaat gekkies.
  Die Nederland naar de kloten helpen.

 11. shidaian

  dat niet alleen maar de volgende generatie wordt opgezadeld met bergen accu’s die niet recyclebaar zijn net als de zonnepanelen en windmolens al zijn de laatste twee wel deels recyclebaar. Alleen het belangrijkste het gif….daar blijft men mee zitten. Fijn he die maatregelen die ook nog eens niks opleveren

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.