Oei! Niemand wil werken bij het OM!

Het OM kan niemand vinden voor bepaalde topfuncties, hoe zou dat nou komen? De Tweede Kamer is absoluut niet te spreken over het feit dat de topfunctie van magistraat nu een klein jaar na dato nog steeds niet zijn ingevuld door vaste medewerkers. Utrecht, Den Haag en Rotterdam werken voorlopig nog met plaatsvervangers. Het OM ondergaat ondertussen een mini-crisis. Tijd om het imago van de integriteit van het OM te verbeteren!

November vorig jaar was al duidelijk dat de hoofdofficieren van de drie grote steden zouden gaan stoppen. Nu is duidelijk dat de komende tijd de functies nog niet zijn ingevuld.

Beide benoemingsprocedures ten aanzien van de functie hoofdofficier Den Haag en Utrecht zijn nog niet afgerond. Het streven is om voor het eind van het jaar voor beide parketten een definitieve benoeming af te ronden

Schijnbaar is het zo dat er gewoon niemand wil werken bij het OM. Het OM is niet in staat om geschikte kandidaten te vinden, dit komt door de grote problemen rondom integriteit waar het OM mee te maken heeft. Hierdoor blijven geschikte kandidaten liever ver weg van het OM voordat ze zelf de troep kunnen opruimen van hun voorgangers.

Een bijkomend probleem zonder een vaste hoofdofficier is dat de lokale driehoeken (OM, politie en burgemeester)  niet optimaal kunnen functioneren. Er is behoefte aan duidelijkheid. Met een waarnemend officier worden er minder snel risico’s genomen. Hierdoor kunnen strafzaken stroever lopen.

Ook de Tweede Kamer is niet blij met het gemorrel binnen het OM. Ook vanuit de landelijk politiek willen ze stabiliteit binnen het OM.

Het is niet goed voor het aanzien van het OM,” zegt Chris van Dam (CDA). ,,Er is in de lokale driehoek behoefte aan een vertrouwensband. Dat is met een waarnemer lastig. Ga eens praten met rechters of topadvocaten. Je haalt op die manier ook andere invloeden binnen.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. DidiMadloba

  Dat ze geen geschikte mensen kunnen vinden kan er ook heel goed mee te maken hebben dat ze hoge eisen stellen, met name voor de hoofdofficieren, want die moeten er tegen kunnen door DDS te worden afgezeken!

  1. Trude Herr

   Dat had ik nou net willen zeggen, Didi. De aanhoudende kritiek van Personages met maar één thema. De NL in saamhorigheid te destabilizeren.

  2. Sprookjesfiguur

   Didi,

   Ach gossie. Met goede argumentatie word je niet afgezeken, met goede beleidsvoering waarschijnlijk ook niet.

   Trude,

   Als allochtoon voel jij je wel thuis omringd door soortgenoten. Een tal van autochtonen niet. Daarbij heb jij waarschijnlijk een Europese achtergrond, daar hebben veel Nederlanders niet zo veel moeite mee. Maar een totaal andere cultuur die zich niet wens aan te passen is hier niet geliefd.

   1. Trude Herr

    Aanpassen @Sprookjesfiguur, daar gaat het dus om. Dat staat niet in het Reglement. Maar u mag het tegendeel beweren. Het is mijn stiel niet om in dezelfde broek en blouse te lopen. Dit schijnt te mogen.

    1. Sprookjesfiguur

     Trude,

     Klopt, er staat nergens dat je je hoeft aan te passen. Maar wat is aanpassen. Alle niet westerse allochtonen weten exact wat hun rechten zijn. Bij rechten horen ook plichten. Dus met name bijdragen aan de maatschappij in de vorm van loonbelasting betalen lijkt mij wel het minste wat men kan doen. Doen teveel mensen dit niet loopt de economie vast.
     Een eensgezind volk is een samenhorigheid volk. Dit houdt in dat iedereen met ‘de neus dezelfde kant op kijkt’ indien je volledig in eigen klederdracht (niet westers) zeer beperkt Nederlands spreekt, vol je niet westerse geloof uitdraagt (hoofddoek), wil je dus niet meedoen in de Nederlandse maatschappij. Sterker nog, je wil alles uit eigen land en cultuur behouden, alleen Nederlands geld is welkom. Dit mag, maar wordt je niet in dank afgenomen, met alle gevolgen van dien.
     En als jij graag een leren broek met gaatjes shirt wil dragen, mag dat gewoon hoor. Dat is geaccepteerd in het westen.

  3. Augustus

   Geschikt in de politiek en op het ministerie betekend de juiste vriendjes hebben, meer niet.

 2. meneer cactus

  ad-interim levert veel meer op dan een vaste dienstbetrekking. Als het werk dan gewoon gebeurd en je kan door simpele belastingverhogingen of incassokosten de algehele kosten opvangen maakt niemand zich druk

 3. Korporaal Monty

  “Niemand wil werken bij het OM!”

  Misschien is het wel ‘mogen’ werken. Je moet natuurlijk wel de juiste politieke voorkeur hebben.

  Schijnbaar zijn die er niet meer in het huidige bestand.

 4. Raveltje

  Den Haag bestuursstad die plunderen van de Nederlanders niet doet naar de wet
  Hoe zou een OM er met plezier zijn werk kunnen doen?

 5. goedisfout

  Dat aanzien van het OM is vingerwijzing terwijl ze niet doorhebben dat er dan drie vingers naar jezelf wijzen. OM doet aan activisme en politiek, de doodsteek voor onafhankelijkheid.

  1. Raveltje

   Het bestuur heeft ons wel afhankelijk gemaakt van de EU
   Met of zonder OM

 6. wietordok

  Zij (O.M.) maken hun fouten niet goed.

  Ze denken dat alleen een rechtzaak hun fouten kan beoordelen en wuiven alles weg.
  Begin er eens aan, het OM aanklagen.

  Indien een orgaan als het Openbaar Ministerie niet hun eigen fouten rechtzetten uit het verleden,
  zullen ze altijd een stelletje over het paard getilde koters met teveel eigendunk blijven die niet
  objective strafvervolging kan en zou mogen uitvoeren.

  De politieke geaardheid is een nest van onzuiverheid.

  Indien iemand kiest voor een carrière binnen het juridisch systeem
  mag deze géén stemrecht bezitten, zelfs géén activist politiek of zijn eventueele voorkeur exprimeren.

  Daar wordt deze voor betaald.

 7. Kapitein Haddock

  Geen geschikte mensen? Kletskoek!
  Niemand wil op de linkse en pro-Moslim Ministerie werken!
  PS
  Aan welke eisen moet een kandidaat voldoen? 1000% zeker weten dat de eisen zijn opgesteld door PVDA- en Groen-Links ambtenaren! M.a.w. alleen “vriendjes” komen in aanmerking!

 8. joey

  “Niemand wil werken bij het OM!”
  De laatste sollicitant gaf te kennen na te denken om een functie te bekleden in het OM,maar pas nadat gebleken was dat handhaving mbt het verbod gezichtsbedekking werd nageleefd en breed gedragen door alle betrokkenen!
  Inderdaad,is dat een juiste beredenering voordat men men met open ogen in een politieke val loopt!

 9. Howard

  Misschien dat er mensen rondlopen die in de gaten hebben dat bij het OM en Min. van Justitie men niet werkt voor gerechtigheid maar wordt gebruikt om politieke standpunten door te drukken? Zoals het bedekken met de mantel der liefde in zaken die de Islam aangaan. Het gedoe met het proces rond Geert Wilders. Kortom, je werkt daar niet voor een hoger doel maar bent niet anders dan de belachelijke omhooggedreven figuren die tijdens de nazi periode ‘recht’ spraken. Afgezien van dit alles, de mensen die eventueel in aanmerking kunnen komen weten natuurlijk precies hoe de zaken er bij staan. Het is nu eenmaal een klein wereldje daar.

 10. AS210854

  Zijn zeker geen dommer dan dommere mensen meer te krijgen. Die zijn schijnbaar allemaal al bezet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.