shutterstock 602603000

Enthousiasme windmolens neemt af in provincies. 'We zijn hier voor rust en uitzicht komen wonen'

Geen categorieaug 27 2019, 9:00
Het werd als een overwinning gevierd toen het Klimaatakkoord ook door de Eerste Kamer werd aangenomen. Toch zien steeds meer burgers geen heil meer in de 'windminarettes'. Er komen steeds meer burgerprotesten waardoor provinciebestuurders een stuk voorzichtiger worden. Hierdoor lopen steeds meer provincies achter op de doelstellingen. De Groene Gekte lijkt een beetje op zijn retour.
Neem Flevoland, steeds meer mensen klagen daar over de mogelijke komst van windmolenparken die - naar hun mening - veel dicht in de buurt van de woningen worden gebouwd. Mensen kwamen voor de rust naar Flevoland maar nu krijgen ze een overvol park voor hun neus. Iets waar ze niet op zitten te wachten.

We zijn hier voor rust en uitzicht komen wonen”, zegt voormalig huisarts Steggerda. „Maar nu krijgen we een industrieel windpark pontificaal voor onze neus.”

Ook in Zuid-Holland is er een switch gekomen. Daar wijzen ze nu expliciet gebieden aan die 'windmolen vrij' blijven. Voor Friesland geldt hetzelfde, het behouden van de Friese landschappen geldt als bestuursbeleid.

We merken dat mensen toch kritisch reageren op plannen rond windmolens. Men wil gewoon niet zo’n enorm ding in de achtertuin”

Aldus een woordvoerder van Zuid-Holland. Ook daar lijkt de Groene Gekte een beetje op zijn retour. Mensen stemmen graag voor 'groen' maar als het dan hun leefgebied gaat aantasten dan zijn de mensen minder 'progressief'. Wellicht ook helemaal terecht, wie zit er nu te wachten op een windmolenpark in zijn achtertuin?
Voor Forum voor Democratie is dit in een opsteker in de provincie Zuid-Holland. De partij viel buiten de boot in de coalitievorming maar lijkt nu toch één verkiezingsbelofte 'af te lossen'. Zo blijft de rem op windmolenparken toch meer te leven onder de bevolking dan de politici in Den Haag dachten.
Ondertussen ging Donald Trump ook heftig tekeer tegen het idee van windenergie tijdens de G7-top:

Ik ga de economie van de VS niet in gevaar brengen door geld te verspillen aan dromen en windmolens. We zijn de nummer één in het produceren van energie en spoedig zal niemand in de buurt komen van onze energieproductie. Windmolens zijn alleen niet de oplossing, eerlijk gezegd werken die gewoon niet goed.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten