Oei! Niemand wil werken bij het OM!

Oei! Niemand wil werken bij het OM!

Het OM kan niemand vinden voor bepaalde topfuncties, hoe zou dat nou komen? De Tweede Kamer is absoluut niet te spreken over het feit dat de topfunctie van magistraat nu een klein jaar na dato nog steeds niet zijn ingevuld door vaste medewerkers. Utrecht, Den Haag en Rotterdam werken voorlopig nog met plaatsvervangers. Het OM ondergaat ondertussen een mini-crisis. Tijd om het imago van de integriteit van het OM te verbeteren!

November vorig jaar was al duidelijk dat de hoofdofficieren van de drie grote steden zouden gaan stoppen. Nu is duidelijk dat de komende tijd de functies nog niet zijn ingevuld.

Beide benoemingsprocedures ten aanzien van de functie hoofdofficier Den Haag en Utrecht zijn nog niet afgerond. Het streven is om voor het eind van het jaar voor beide parketten een definitieve benoeming af te ronden

Schijnbaar is het zo dat er gewoon niemand wil werken bij het OM. Het OM is niet in staat om geschikte kandidaten te vinden, dit komt door de grote problemen rondom integriteit waar het OM mee te maken heeft. Hierdoor blijven geschikte kandidaten liever ver weg van het OM voordat ze zelf de troep kunnen opruimen van hun voorgangers.

Een bijkomend probleem zonder een vaste hoofdofficier is dat de lokale driehoeken (OM, politie en burgemeester) niet optimaal kunnen functioneren. Er is behoefte aan duidelijkheid. Met een waarnemend officier worden er minder snel risico's genomen. Hierdoor kunnen strafzaken stroever lopen.

Ook de Tweede Kamer is niet blij met het gemorrel binnen het OM. Ook vanuit de landelijk politiek willen ze stabiliteit binnen het OM.

Het is niet goed voor het aanzien van het OM,” zegt Chris van Dam (CDA). ,,Er is in de lokale driehoek behoefte aan een vertrouwensband. Dat is met een waarnemer lastig. Ga eens praten met rechters of topadvocaten. Je haalt op die manier ook andere invloeden binnen."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer