Bam! Minister Bruins dreigt farmaceuten aan de schandpaal te nagelen!

Geen categorieaug 27 2019, 11:00
De farmaceutische wereld is niet bepaald een sector die transparantie en eerlijkheid voorop stelt. Enorme winsten achten zij belangrijker dan betaalbare zorg. Dit moet veranderen als het aan minister Bruins ligt. De prijsopbouw van medicijnen moet transparanter worden, zo niet dan worden bedrijven aan de schandpaal genageld!

Iedereen moet een beetje inschikken om ervoor te zorgen dat ook voor de patiënt van morgen de medicijnen nog betaalbaar zijn.

Maakt Bruins hier een terecht punt? Moet de overheid zich gaan bemoeien met de farmaceutische sector om zo desnoods via 'dwang' de woekerprijzen van medicijnen naar beneden te krijgen?

Maar er is te weinig inzicht in hoe de prijs van een medicijn is opgebouwd. Ik hoor regelmatig vanuit de industrie dat er een hele hoop nieuwe middelen worden ontwikkeld, waarvan er dan één fantastisch werkt, maar er gaat ook een hele hoop mis, zeggen ze. Dus vraag ik aan de farmaceutische industrie om die informatie zichtbaar te maken. Vertel ons waarom die prijzen zo hoog zijn, dan zal daar ook enig begrip voor ontstaan. Maar als je dat niet weet, is het ongemakkelijk en ongewenst.

Een vrij begrijpelijke oproep wel van onze minister. Soms zijn de prijzen van medicatie absurd hoog en niemand - ook zorgverzekeraars - weet waarom de prijs zo hoog is. Bruins hekelt terecht de farmaceutische industrie die het nalaat om zijn verantwoordelijkheid te nemen en er niet vies van is om de prijs extra omhoog te schroeven. Alles voor winst!

Maar extreme prijzen, woekerwinsten en een totaal gebrek aan transparantie passen niet bij die belangrijke maatschappelijke positie.

Als de bedrijven transparant zijn over waarom de prijzen in sommige gevallen zo hoog zijn kan dat tot meer 'sympathie' leiden. Nu is het vaak gissen naar de reden waarom de prijzen de pan uit stijgen. Het is een valide argument dat de farmaceutische bedrijven ook een verantwoordelijkheid dragen voor gezondheidszorg. Toch nemen ze die verantwoordelijkheid niet en gaan ze liever voor de megawinsten dan voor wat meer schappelijke winstmarges.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten