Oproep voor nog meer naïviteit! Hoogleraar Barbara Baarsma: ‘Verlaag stemgerechtigde leeftijd naar zestien’

Je hoort het argument vaak genoeg: ‘De jongeren zijn de toekomst, maar de ouderen stemmen over de toekomst. Verlaag de kiesgerechtigde leeftijd’. Vanuit de D66 gelederen begon dit gemekker een tijdje geleden. Vrij logisch want die partij weet bijna niemand – behalve pre-puberale en puberale jongeren – aan zich te binden. Nu is er een hoogleraar toegepaste economie naar voren geschoven om ons te ‘overtuigen’.

Maakt ze een punt? Als we de stemgerechtigdheid verlagen naar zestien jaar zorgen we er dan voor dat de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs weer in de lift komt? Ik gok van niet, de methodes en de docenten zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Als er ongekwalificeerd persoonlijk voor de klas staat en een Wikipedia pagina opdreunt over ons staatsbestel kan je uiteraard niet verwachten dat leerlingen enthousiast gaan worden van onze politiek.

In de gehele aflevering komt ze wel met meer ‘bijzondere’ dingen aanzetten. Zo is van Baarsma van mening dat een jeugdparlement een verrijking gaat worden, helaas hoor ik haar dan niet pleiten voor een bejaardenparlement – waar je ook goede argumenten voor kunt maken. Gelukkig weet van Baarsma dat de verlaging van de leeftijd niet zo 1 2 3 geregeld is. Voordat dit überhaupt in de praktijk zullen zien zijn we twee parlementsverkiezingen verder.

‘Dit moet via de grondwet, dus dat duurt even. Maar het goede nieuws is dat het jongerenparlement er wel al gaat komen. Zo’n jeugdparlement krijgt leden van tussen de 16 en 28 jaar oud die niet alleen adviesrecht hebben, maar ook zelf wetsvoorstellen kunnen doen. “Het parlement heeft het nu omarmd en dat wordt nu uitgewerkt. Hopelijk kunnen we dat eind van het jaar introduceren.

Is dit dan de felbegeerde democratische vernieuwingen waar we op hebben zitten wachten? Valt een beetje tegen dat er een exclusieve machtsfactor bij komt voor een select groepje uit onze samenleving – totaal niet inclusief dit!

Stemmen is zoiets als koffie drinken of als kunst kijken. Je moet er een waardering voor ontwikkelen. Dat is niet meteen de eerste keer als je dat doet. Maar naar mate je vaker hebt gestemd, krijg je een verworven smaak. Door de leeftijd te verlagen geef je ze kans dit sneller te ontwikkelen.”

Dit kan zo op een tegeltje te komen staan. Echter snijdt het geen hout. In theorie kan iemand nooit de ‘juiste’ keuze maken als het gaat om politiek, het is maar net welke bril je op hebt. Laat mensen eerst lekker uitgroeien en volwassen worden voordat je ze lastig valt met politiek. Daar zullen ze de rest van hun leven nog mee te maken hebben.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Rodendorff

  “Nu is er een hoogleraar toegepaste economie naar voren geschoven om ons te ‘overtuigen’.”

  Wie schoof haar naar voren, Bart?

  1. ZiggyStardust

   Ik wil het eigenlijk niet eens weten. Het zoontje van Femke Halsema icm stemrecht, kun je het je voorstellen??!! Het moet niet gekker worden.

 2. DidiMadloba

  Schoenmaker hou je bij je leest.
  Baarsma is econoom, en niet opeens expert in democratie.

  Wat ik van economen verwacht is dat ze heel hard roepen dat politici als Boris J. en Donald T. voor zoveel onrust zorgen dat dat onze welvaart schaadt. Al hebben ze honderd keer gelijk.

  1. hans-e-pans

   Volgens mij staat economie haaks op democratie.

 3. peetjuhhhh

  Het is een algemeen feit dat economen totaal niks weten over het leven. Ze beseffen niet eens wat economie echt betekent,zuinigheid met omgang schaarse middelen. Tegenwoordig denken ze dat economie betekent zoveel mogelijk belasting heffen.

 4. Benny

  de gemiddelde 16 jarige kan niet eens zijn of haar schoenen strikken, geen ei bakken, mag niet drinken en of roken, geen auto rijden… Maar mag wel mee beslissen over de koers die een land zou moeten varen…? Het komt dit links gespuis natuurlijk goed uit om jongeren te ronselen om te gaan stemmen. de meeste jongeren zijn links gehersenspoeld via school en dat levert dus snel nieuwe stemmen op…… Ik vind eerder dat ze zouden mogen stemmen vanaf 21…. want de huidige jeugd heeft zelf geen mening tenzij het over bv the voice of een of ander cud programma gaat.

 5. toetssteen

  Ik vind het een zeer slecht idee, 18 is naar mijn smaak nog te jong. 21 minimaal.

  1. Rosasolis

   @toetssteen. Ik ben met je eens.

 6. Kretoloog

  Een D’66-dame deze hoogleraar. Zij gokt erop dat de jeugd wel op Jetten zal stemmen. Puur eigenbelang dus, de oproep van mw. Baarsma. En misbruik van haar functie.

  1. merlot

   Je was me net voor 😉

 7. merlot

  Die jongeren zullen hoofdzakelijk links stemmen.

  Dat is de enige reden voor dit pleidooi.

  Erg doorzichtig.

  1. toetssteen

   @Merlot
   Dat dus.

  2. AS210854

   Merlot duizend × +++++++

  3. ZiggyStardust

   Merlot altijd + veel!!!

  4. merlot

   Dank u, dank u.

   😉

  5. Rodendorff

   Jongeren zijn gevoelig voor populisten. De clown van dienst zal hier van profiteren.

   1. Dik

    De aandoenlijke heeft zijn plasje weer gedaan. Straks zal weldra zijn digitale scheetje wel klinken.

   2. Deathspank

    Waarom wordt het woord populist altijd zo negatief gebruikt?

    Definitie populist wikipedia:
    Populisme (van het Latijnse populus, “volk”) is een manier van politiek bedrijven, waarin de centrale tegenstelling die tussen “het volk” en “de elite” is, en waarbij de populist de kant van “het volk” kiest.

    Ik ben voor populsime aangezien ik het niet erg vind als er voor mijn belangen wordt opgekomen.

    1. Deathspank

     populsime = populisme

 8. Jv

  “In theorie kan iemand nooit de ‘juiste’ keuze maken als het gaat om politiek, het is maar net welke bril je op hebt.”

  Hoezo misschien wel een juiste keuze maken?
  Een juiste keuze maken heeft al decennia niet meer gekunt!
  Telkens wordt je met coalities geconfronteerd waarbij de verkiezingspunten waarop je juist op de ene partij hebt gestemd omwille van die punten, volledig opzij geschoven worden omdat er telkens handjeklap wordt gespeeld.
  Soms nodig, maar als je nu ziet dat een coalitie uit vier partijen bestaat en dan nog notabene met een zetel meer kan regeren, kun je dus niet meer spreken dat het volk verkeerd gestemd heeft. Dat doortrapte politiek correcte zooitje bepaald zelf wel dmv schuiven en handjeklap, wie en hoe er geregeerd gaat worden. Wat heeft het volk nu teruggezien van de keuzes waarom zij op die ene partij hebben gestemd? Niets, nada, alleen leugens en smerig gespeeld kiezersbedrog.
  En nog wat, als de jeugd zonodig met 16 jaar stemrecht moet hebben, dan moeten ze ook met zestien volwassen zijn! Dit betekent dat bij delicten deze vanaf 16 jarigen dan ook de strafregels voor volwassenen moeten krijgen. Dus niet meer een jeugdstrafrecht, maar het volle pond (ze komen er nu veel te makkelijk mee weg), ook al bestaat dat tegenwoordig uit een taakstraf en bij verkrachting van uw dochter of vrouw uit een FOEI!
  D66, een tijdperk dat snel vergeten moet worden. Het begin is er want we horen niets meer van dat griezelige regenboogvlagje!

 9. Isengrijn

  De gemiddelde zestienjarige kan niet eens een dagje zonder telefoon, iPad, laptop en debiel vermaak.
  Stemmen zal lelijk uitpakken!

 10. Sprookjesfiguur

  Verlagen naar 2 jaar. Veel slechter dan nu kan haast niet. Stelletje idioten.

 11. Shadow1100

  Ik weet nu precies wanneer politici liegen: Wanneer hun lippen bewegen.
  Mark – Pineukio – Rutte: Hij liegt en naait……

 12. Tman

  Kinderen laten stemmen die nog geen enkele verantwoordelijkheid hebben gedragen en leven of studeren op kosten van de ouders?
  Pubers die nog niet weten dat voor geld hard gewerkt moet worden,ze hebben enkel geld uit de muur gehaald of betaald per pinpas zonder zich te realiseren dat het geld ergens vandaan moet komen!
  Pappa had dat geld op hun rekening gestort!
  In hun “wereldse onwijsheid ” gaan die kinderen natuurlijk óók nog eens stemmen op Groenlinks en pleiten voor een versoepeld immigrantenbeleid!
  In de politiek is en gaat men vanalles verzinnen en uit proberen om de in 2021 verwachte omslag naar rechts te compenseren met geïndoctrineerd puberaal stemvee dat “links” gaat stemmen,opdat de balans naar links blijft doorslaan en continueert!
  Heel doorzichtig allemaal!

 13. Lampje

  Ik denk dat HOOGLERAARSCHAP haar moet worden afgenomen, ze is te stom om voor de duvel te dansen.

  1. Heinz

   Een mens heeft wel eens wonderlijke gedachten. Goed dat u daar uw licht over laat schijnen. 😀

   1. Dik

    Niets zeggen door niets te schrijven, da’s nog best knap.

 14. Pescador

  dat mens is ook niet goed bij haar hoofd die snotneuzen kunnen niet doel gericht stemmen, en ja het is hun toekomst maar de audere weten beter waar abraham de mosterd haald . die kids laten zich teveel beinvloeden door sectes zoals groen links. laat ze eerst maar eens wat leren over het leven en niet alleen maar dat linkse gedoe wat ze op school krijgen

 15. wietordok

  merlot sloeg al de spijker op zijn kop.

  Nieuw links stem vee, geindoctrineert vanuit de klas.

  24 jaar lijkt mij een mooie leeftijd voor stemrecht.

 16. C.A.Barstow

  ”Je hoort het argument vaak genoeg: ‘De jongeren zijn de toekomst, maar de ouderen stemmen over de toekomst. Verlaag de kiesgerechtigde leeftijd”

  Iedereen snapt natuurlijk dat dit niet het werkelijke probleem is, het is gewoon weer een lul verhaal uit de koker Den Haag om de bevolking weer een loer te draaien om aan het werkelijke probleem niet te hoeven werken.
  Het werkelijke probleem is natuurlijk het steeds lager wordende aantal stemgerechtigden dat gaat stemmen.
  En dan komen we aan de reden, waarom gaan die niet stemmen?
  Waar zal ik beginnen?, het niet willen zien en horen van de bevolking?, het liegen, het bedriegen , het stelen, het misleiden, het verarmen van de bevolking, ieder initiatief vanuit de bevolking doodzwijgen of de kop in drukken( zie afschaffen van de referenda.) het volk zoet houden met sigaren uit eigen doos?, meewerken aan de vernietiging van onze soevereiniteit en Joods/Christelijke cultuur? en ten laatste de volstrekte onbetrouwbaarheid van die roversbende in Den Haag.

  En dit noemt men dus Democratie? eens in de vier jaar stemmen en daarna je bek houden? je zult slikken of stikken?
  laat mij niet lachen, ik veeg er mijn reet mee af!

  Weg met die land en volksverraders in den Haag, weg met de EU op naar een Nexit.

  1. merlot

   @ Barstow: België kent stemplicht.

   En wat zien we? Ongeveer de helft in Vlaanderen stemt nationalistisch (N-VA of VB).

   Dit ondanks dat ook in Vlaanderen onderwijs en media stijf links zijn.

   Zijn die Vlamingen zo anders dan Nederlanders op politiek gebied? Ik denk het niet.

   Ergo: veel Nederlanders die eigenlijk best op de PVV zouden kunnen/willen stemmen blijven om diverse redenen thuis. Dat is erg jammer.

   Als Nederland stemplicht had dan zou de PVV een stuk groter zijn geweest.

   1. Sprookjesfiguur

    Een stemplicht is een goed idee. Sterker nog, de verplichting zorgt ervoor dat men zich gaat verdiepen in de politiek. Vele klagen over de buitenlanders, maar stemmen vinden ze toch kansloos, met het idee; er verandert toch niets. Men wordt gedwongen een keuze te maken, ook al is men teleurgesteld.

 17. Bolkestein

  Barbara Baarsma is zelf een gesettelde 50+-er. Haar kossie is gekocht. En iedereen 20-, 20-64 en 65+ betaalt mee aan haar gesubsidieerde D’66-geraaskal.

 18. J.Rademaker

  Kinderparlement hebben we al jaren en die stemleeftijd maakt ook niets meer uit in de farce van het kiezen.
  Uiteindelijk worden we geregeerd uit Brussel door een commissie van 28 mensen.
  Alle besluiten behoeven goedkeuring van Frankrijk en Duitsland.

 19. Bes Tolen

  Baarsma komt m.i. uit een streberige familie en het streberige houdt lang niet altijd in, dat de intelligentie overeenkomstig is, laat staan dat die lieden doordachte kennis van allerlei verschillende onderwerpen hebben. M.i. is het wel zo, dat strebers in Nederland veruit de meeste kans maken op de hoogste banen. Die ook krijgen. Wat wel tot meer ongelukken leidt. U kent de fraaie frase wel: ”bij gelijke geschiktheid” gaan de strebertjes voor. Voor dergelijke vrouwen is het op het ogenblik helemaal hun tijdperk. Hun uitspraken kunnen ze veelal beter voor zich houden.

  1. Rodendorff

   Dat ziet Bes Tolen dan wel weer scherp: mensen met ambitie schoppen het meestal verder dan mensen zonder ambitie.

   🙂

 20. JFU

  Jongeren worden op school al gehersenspoeld door de overwegend linkse onderwijzers.
  Ze horen geen ander geluid dan dat links is goed en de rest deug niet.leuk voor de linkse partijen…slecht voor de economie en democratie.
  Stemmen bij 21 jaar is beter..hebben ze wat meer ervaring opgedaan.

 21. Hans60

  Een potje bier mogen ze met 16 niet meer drinken, want slecht voor kinderhersen, maar ze mogen wel, in hun opgedrongen linkse naïviteit mee de politiek bepalen.
  En vooral “groen” stemmen natuurlijk om de klimaatdoelen, afgesproken in Parijs, met de steun van groene klimaatspijbelaars toch te halen.

 22. Jack Flash

  Kinderen eerst links brainwashen op de scholen en ze dan op jonge leeftijd stemrecht geven.Paniekvoetbal?

 23. Jack Flash

  Debielen 666.Zelfs Hans van Mierlo draait zich om in zijn graf.

 24. Rosasolis

  Tieners van 16 jaar hebben niet voldoende kennis om te kunnen stemmen. Zij zijn gewoon bezig met onderwijs en buitenschool activiteiten, zoals het hoort. Maar als zij interesse hebben om meer van het samenleving en het beleid van een politieke partij te weten, kunnen ze vragen voor berichten van een politieke partij te krijgen.
  Maar met de CDA gaat het veel verder. De CDA heeft al een aantal jaren een nationele jeugd afdeling, die regelmatig bij elkaar komt om problemen in onze samenleving te bespreken, onder leiding van een uitgenodigde minister van of de eerste of tweede kamer. Regelmatig krijgen we in de CDA magazine een verslag over die jeugd vergaderingen, die overal in ons land worden gehouden. Die vergaderingen over
  het leren van de huidige samenleving en problemen, zijn zeer populair onder onze CDA jeugd, die meer met hun vrije tijd willen doen dan al hun vrije uren achter kun laptop te zitten. Als zij eindelijk officieel 18 jaar zijn, komen er twee belangrijke dingen op hun leven: zij zijn geen middelbare leerling meer, maar een student op een universiteit of college, en kunnen ze voor het eerst gaan stemmen. Daarom is vrije na-scholen opleiding belangrijk. In plaatst te zitten urenlang op sensationele internet sites, kan de jonge mensen bij elkaar kunnen komen, op verschillende plaatsen, die door de CDA worden georganiseerd. Hopelijk komt de CDA binnenkort een grote Jeugd vergadering
  in onze kop van Noord-Holland organiseren, in Den Helder of Anna Paulowna.
  En als het zover is, hopelijk zou ik uitgenodigd worden om op zo een belangrijke
  vergadering te komen, want hoewel ik niet meer zo jong ben heb ik altijd de waarden van de leer van de CDA gesteund: samenwerken om problemen in onze samenleving op te lossen, en een verantwoordelijk beleid naar de toekomst, maar ook veel steun voor onze politie en militaire beleid. Geen chaos beleid van Extreem rechts partijen,
  maar gewoon onze Europese bekende waarden doorzetten.
  Ik heb als studente geleerd, dat er een oude Europese leider was die als doel had Europese landen te verenigen. Charlemagne was de allereeste die opkwam voor de
  unie van Europese landen, en als dank voor zijn oude waardevolle kennis,
  zijn wij nu veel verder gekomen. Laat Europa, Europa blijven, en veel sterker worden!

 25. Rud56

  Sluw plan. Op scholen, universiteiten wordt het jonge volk geindoctrineerd met linkse bagger. Dus als ze zo jong al mogen stemmen, gaat hun (beinvloede) stem dus naar linkse baggerpartijen zoals D66, PvdA, GL, CU, VVD, ….

 26. Siemien

  Het zou echt schandalig zijn om de leeftijd te verlagen, kinderen die bijna nog niets hebben meegemaakt die nog nooit 1 rekening in hun leven hebben betaald laten stemmen laten stemmen.
  Je moet de tegenwoordige jongeren keihard aanpakken, ik bedoel klimaat spijbelen???? als een kind 1 dag te vroeg op vakantie gaat krijgen de ouders gelijk een boete…

 27. Jack Flash

  Kinderen inzetten om je doel te bereiken……door politieke partijen…

 28. Vrijedenkert

  Knettergek!
  Leeftijd om te mogen kiezen tijdens verkiezingen en ook de leeftijd waarop men voor de wet volwassen is moeten worden opgekrikt naar minimaal 21!
  Gemiddelde leeftijd van jongeren waarbij het brein volledig is ontwikkeld en men dit soort belangrijke beslissingen weloverwogen kan nemen ligt rond het vijfentwintigste levensjaar…

 29. Jack Flash

  “De clown van dienst zal hier van profiteren”Jesse klaver.

 30. meneer cactus

  hoe misbruik je kinderen voor politiek gewin.

  De politiek verkoopt zijn eigen pa en moe nog als ze daar mee winnen

 31. Lay down your souls to the gods rock and roll

  C.A. Barstow & Isengrijn!!!! helemaal mee eens messcherp geformuleerd. Wat ze er mee wil bereiken is dat we nog meer naar een extreem linkse regering gaan dan wat we nu al hebben. 16 jarigen die op de school links gehersenspoeld worden en wordt wijs gemaakt dat alles wat van rechts komt niet deugt. Alles wat van links komt deugt overigens evenmin. Stemrecht verlagen naar 16 om het opkomst percentage te verhogen??. Heb ernstig m’n twijfels of dat werkt. Toen ik 16 was was ik nauwelijks geïnteresseerd in politiek. De jaren daarna is de interesse alleen nog maar meer afgenomen, heb denk ik hooguit 4x gestemd. Er zijn veel redenen om niet te stemmen. Mensen die niet stemmen uit te maken voor stom cq dom ben ik het ook niet mee eens. Beweringen van als je niet stemt veranderd er niks is een illusie, ook al stem je wel veranderd er ook niks, een bewering die dus totaal nergens op slaat. “Het zijn vooral PVV/FVD stemmers die thuis blijven” volledig mee eens deze stemmers zijn slim en hebben het hele politieke systeem door. Immers deze partijen worden hoe groot ze ook worden gewoon in de oppositie gebonjourd. Er worden dan gewoon meerdere partijen bij elkaar geraapt en de PVV en FVD staan buiten spel. Stemmers die dit smerige systeem hekelen hebben dan ook het grootste gelijk van de wereld om thuis te blijven. De stemgerechtigde leeftijd verhogen naar 21 of 24 jaar lijkt mij een beter idee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.