Rode Kruis vertelt jongeren hoe ze ‘veilig’ lachgas kunnen gebruiken

What could go wrong?

Het is hartstikke leuk dat het Rode Kruis mensen wil beschermen, maar dit gaat wel heel ver. De organisatie vertelt jongeren nu namelijk hoe op zogenaamd veilige wijze lachgas kunnen gebruiken om high te worden.

Serieus? Ja, serieus. RTL Nieuws legt uit:

Omdat steeds meer mensen lachgas gebruiken, gaat het Rode Kruis festivalgangers tips geven over het gebruik ervan. De risico’s van het middel moeten op die manier zoveel mogelijk worden beperkt. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden.

Zo vertelt het Rode Kruis “gebruikers” bijvoorbeeld dat ze verstandig genoeg moeten zijn om lachgas “zittend te inhaleren.” Daarnaast is het onverstandig om het gas direct uit een “tank, patroon of spuit” te halen. Dit kan namelijk leiden tot “bevroren longen of lippen.”

EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel heeft nog een toevoeging:

“Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort.”

Met andere woorden, gebruik géén lachgas en alcohol tegelijkertijd. Want dat is, aldus het Rode Kruis, absoluut niet verstandig.

Heel goed, want we weten allemaal dat “festivalgangers” heel goed naar dit soort advies luisteren. Daarom luisteren ze ook altijd als je ze vertelt dat ze helemaal geen drugs moeten doen. Toch?

Nee dus.

Hartstikke leuk hoor, dat het Rode Kruis mensen graag wil beschermen. Maar laat het “voorlichting geven over lachgas” maar over aan anderen. We willen dat soort dingen immers niet aanmoedigen — want dat is wat het Rode Kruis zo doet. Eigenlijk wordt mensen verteld dat als ze het “zo en zo doen” het veilig en dus prima is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. logisch denken

  ik weet ook hoe je het veilig gebruikt. in de slagroomspuit 🙂 🙂 🙂

 2. ikweetwatikwil

  Lach gas, ik dacht dat het alleen maar bij operaties gebruikt werd. Gaan ze straks ook met zijn allen aan de narcose . Wordt het wel een stuk rustiger van op festivals .
  Mijn grutten, Wat een rare wereld is het geworden . En daar moet je de “oorlog” mee winnen.

 3. Rosasolis

  @ redactie lid M.van der Galen: jammer dat u mijn bescheiden brief zojuist heeft weggewerkt. Gelukkig zijn er meerdere DDS redactie leden die anders dan u denken.
  DDS is nooit eerder een extreem-rechts site geweest. Als u dit wil proberen te veranderen zal het u niet lukken. Ik ben langer abonnee bij DDS, allang voordat u erbij kwam. En ik heb veel ervaring als redactie lid van een zeer bekende tijdschrift.
  Kortom u zult me niet zomaar kunnen wegwerken, omdat ik weet hoe het gaat
  met redactie problemen. En ik kan erover gaan schrijven.

  1. Bosche draak

   Dit forum is helemaal niet extreem rechts, leer dat nou eens.
   En als je schrift net zo zuiver is als je spelling zal dat schrijven van je ook wel mee vallen.
   Het is inderdaad vervelend als je een lap tekst hebt opgemaakt en het wordt zonder boe of bah weggegooid.
   Maar dit arrogante gezemel raakt kant nog wal…

   1. Rosasolis

    @Bosche draak. Ik heb niet geschreven dat “dit forum” extreem rechts is. Bent u een van die trollen geworden die het prachtig vindt om wat een abonnee schreef, het om te draaien? Als u last heeft van mijn berichten hoeft u ze niet te lezen.

 4. J.Rademaker

  Dat werkte ook zo goed met die disco pillen.
  De uitvinder van lachgas is eraan verslaafd geraakt en aan een overdosis overleden het rode kruis gaat de weg op van amnesty en artsen zonder grenzen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.