Schrikbeeld in Volkskrant: hoe Indonesië een sharia-shithole in wording is

Met verbazing lees ik in de Volkskrant hoe men de achteruitgang van Indonesië beschrijft en daar de islam de schuld van geeft. Dat kan ook moeilijk anders, maar wacht ons eenzelfde lot?

Michael Maas was achttien jaar lang correspondent in Indonesië. Hij heeft een duidelijk beeld van hoe vrij het er toen was en wat het nu geworden is. Hij spreekt van tolerantie tegenover homo’s en transgenders, gastvrijheid en een redelijk vooruitstrevend land (weliswaar met de nodige problemen). Maar dat was nog in 2003. Het jaar 2019 is héél anders.

Maas concludeert dat men sinds de tsunami van 2004 langzaamaan is gezwicht voor groepsdruk. En niet zomaar groepen, nee, moslims. Homo’s verdwenen uit het straatbeeld en van tv. Men durft niet meer openbaar van alles meer te zeggen en de politiek lijkt steeds meer macht af te staan aan leiders die om het minste of geringste hun groepen inzetten als knokploegen.

Daarbij gaat het niet eens om de ‘echte islam’, wat er in het heilige boek staat maakt vrij weinig meer uit. Hij constateert dat wat zich daar moslim noemt, keiharde repressieve maatregelen eisen en opleggen tegen alles wat volgens hun eigen definitie van hun religie, verkeerd is. Alles wordt gerechtvaardigd met ‘de wil van Allah’.

Je kunt haast niet anders dan een voorzichtige parallel proberen te trekken met wat Maas beschrijft en wat in Nederland en de rest van Europa gebeurt. Qua aantallen gaat die vlieger natuurlijk niet op, maar zien we hier niet ook de neiging om die religie, in praktisch elke vorm, ruimte te bieden? Zien we hier ook niet een angst vanuit politici en burgers ontstaan voor agressieve groepen die je ‘niet moet provoceren’?

We weten dat met name derde en vierde generatie moslims juist orthodoxer en conservatiever worden. We weten ook dat salafisme hier een voet aan de grond heeft. We merken ook dat het steeds minder relevant is om wat voor tak van het geloof het precies gaat, of de agressieve IS-sympathisant wel écht de Koran heeft gelezen of niet.

Wat uitmaakt is waar de religie voor wordt gebruikt en wie het tolereert. De kans zit er dik in dat sociale spanningen alleen maar toe zullen nemen en vanuit die groep eenzelfde machtsstrategie zal worden gebruikt zoals ‘moslims’ in Indonesië dat hebben gedaan en nog steeds blijven doen. Maar goed, laten we eerst kijken of vrouwen wel echt uit vrije wil boerka’s dragen, want dat is écht belangrijk in dit land.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Vrijedenkert

  Indonesië had zijn eigen gematigde vorm Islam die nu sterk wordt verdrongen door het intolerante wahabisme verspreid en gefinancierd door de Golfstaten!
  Als puntje bij paaltje komt zijn landen als Saoedi-Arabië en aanliggende landen van het Arabisch schiereiland geen haar beter als schurkenstaat Iran! Op enkele gebieden zelfs erger door geniepig en onopvallend gedrag…

  1. Jan de Man

   Gematigde islam is niet de juiste islam. Er is maar één islam en die is nooit gematigd. En Nederland? Wij hebben Piet Hein Donner, die wil de sharia wel invoeren als 2/3 daar voorstander van is. Nog wat meer terreur en dreiging en de bange politici gaan vanzelf overstag.

   1. Lao Tse

    Je begreep, waarschijnlijk met opzet, Donner verkeerd. Donner merkte op dat als 2/3 van de Nederlandse bevolking de sharia wil invoeren je dit niet meer op een democratische manier kunt tegenhouden. Hij suggereerde, maar sprak niet openlijk uit, dat je dat alleen kunt realiseren door de democratie opzij te schuiven.
    De suggestie dat hij de sharia zou willen invoeren is te stom voor woorden.

    1. Jan de Man

     Dat jij het voor Donner opneemt is geen verrassing. Waar het mij om gaat is dat er hier om de dooie dood nooit een sharia komt, iets dat jou, daarentegen, wel aanspreekt omdat de kinderliefde daarin geen problemen oplevert. Jouw grote voorbeeld, Mohammed, was immers ook van de kinderliefde.

 2. Sprookjesfiguur

  “Maar goed, laten we eerst kijken of vrouwen wel echt uit vrije wil boerka’s dragen, want dat is écht belangrijk in dit land”

  Nee, geen Islam in dit land, dat is belangrijk.

 3. Jumping

  Dit is ook gewoon de toekomst, van ons keiverrotte Nederland.

  Links is minachting naar anders denkenden.

  Met dank aan het Linkse Demoniserende Rutte kartel.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 4. JFU

  Staat ons ook te wachten…tegen die tijd zijn de verantwoordelijke politici hiervan gevlucht.. naar veiliger oorden. Kwestie van tijd.

 5. Jan de Man

  Donner: geen bezwaar tegen sharia Donner noemt dat ‘de essentie van democratie’. De meerderheid telt. Ook ziet de minister graag dat een radicale moslimleider als Abou Jahjah, leider van de Arabisch-Europese Liga, zo snel mogelijk in de Tweede Kamer wordt gekozen. ‘Hij blijft binnen de grenzen van de wet en functioneert als bliksemafleider voor de onlustgevoelens onder jonge moslims.’

  Bron: Elsevier 2006

  Wat een immens geluk dat we verlost zijn van deze griezel!

  1. Lao Tse

   Ja, citeert leugenachtig, maar hij fantaseert natuurlijk graag.

   1. Lao Tse

    Ja, = Jan

    1. Jan de Man

     Nee hoor leugenaar, ik citeer uit Elsevier en de link is niet meer zichtbaar. Dat veranderd helemaal niets aan het artikel. Slim als jij denk te zijn omzeil je natuurlijk de inhoud zodat je het kan afdoen met een oneliner.

     elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/90899/Donner-Voer-sharia-in-als-meerderheid-dat-wil.htm

     En dat jij het voor Donner opneemt is geen verrassing. Waar het mij om gaat is dat er hier om de dooie dood nooit een sharia komt, iets dat jou, daarentegen, wel aanspreekt omdat de kinderliefde daarin geen problemen oplevert. Jouw grote voorbeeld, Mohammed, was immers ook van de kinderliefde.

     volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/donner-blijft-bij-omstreden-uitspraak-over-sharia~bd84bb23/

    2. Jv

     Ik twijfelde al, maar heb nu een bevestiging van mijn vermoeden en dat is dat u een zeer kwaadaardige psychose hebt die u werkelijk moet laten behandelen.
     U bent veel zieker dan ik dacht!

 6. van Urk

  Een artikel van 2010 uit het Parool luidt als volgt: een op de acht Marokkaanse moslims in Nederland is streng orthodox. En hoe geloviger, hoe meer geneigd zij zijn om geweld goed te keuren. Dit blijkt uit het onderzoek naar salafisme, de strengste islamitische stroming, van de UvA dat vandaag verschijnt. Dat is dus al weer van 9 jaar geleden. Tegenwoordig lees je dat er meer moslims hun veiligheid vinden in hun geloof. Hun religieuze identiteit is voor hen toch veel belangrijker dan wat een seculier land als Nederland hen voorschrijft.

  1. Jan de Man

   Het wordt nooit minder met de islam, wie dat denkt of gelooft is niet alleen onnozel maar ook dom.

 7. Rosasolis

  Indonesie heeft nu de grootste moslim bevolking van de hele wereld. Terwijl de criminaliteit steeds erger wordt. Geen enkele ander geloof wordt meer getolereerd.
  Ze zijn nu tot onthoofden van “ongelovigen” gekomen, ook van kinderen. Gelezen in het Open Doors nieuwsbrief van enkele weken geleden: twee christelijke meisjes waren na de schooltijd op weg terug naar hun dorp, toen zij overvallen werden door een groep jonge moslim mannen, die hen verkrachten en daarna onthoofden. Hun ouders vonden de meisjes langs de weg naar huis. Ik weet nu nog niet als die mannen werden opgepakt.
  Ook jonge moslim meisjes gaan door de hel in Indonesie. Op de gewone moslim meisjes scholen is er altijd een “besnijdenis kamer”, waarbij alle meisjes worden besneden als zij 12 jaar zijn geworden; en ook zonder verdoofd te zijn. Wanneer de
  vaders willen, gaan ze naar de moskee en zorgen dat die meisjes worden uitgehuwelijkt, vaak naar een veel ouder man. Sommige meisjes zijn 12 jaar. De bedoeling is dat zij snel zwanger worden, en gedurende vele jaren vele zonen zullen gaan baren. Kinderloze vrouwen, of degenen die te veel meisjes baren, worden gescheiden na een aantal jaren van puur ellende. Behalve het lijden van vrouwen en meisjes door dit hele land, wordt het trieste lot van de orang-utan apen steeds erger; binnenkort zullen deze zeer intelligente dieren niet meer bestaan. Hun oude naam betekent “mensen van de oerwoud”, maar dat was lang voordat de islam de oude Nederlandse Indie over naam, en dat het land Indonesie werd.
  Vroeger kon ik het begrijpen dat vele Nederlanders van Indische afkomst een reis naar dit land gingen makken om oude vrienden te bezoeken, en om oude herinneringen te herleven. Maar welke hedendaagse Nederlanders zouden nog steeds naar dit vreselijk achterlijk land willen reizen?

 8. Fortiori

  Een volk krijgt wat het wil. Ze verzetten zich niet en de overheid gaat er in mee. Heel eenvoudig te vatten.

 9. Veteraan

  Grappig dat de Volkskrant nu met enorme tegenzin foei zegt.
  Deze journalist mag wel uitkijken dat hij niet bedreigd gaat worden of ontslagen.
  Maakt niet uit over welke shit hole je het hebt, als er moslims rondlopen is er shit.
  En logisch toch dat elke generatie erger wordt.
  Niet bestraffen lijd tot barbarisme en de islam is erg goed om de hele wereld te bedreigen en te bestelen. Waarom ?
  Gewoon omdat het kan en omdat het een achterlijke en agressieve religie is.
  Was al zo bij het begin en dat gaat niet minder worden.
  Zeg maar de christenen in de middeleeuwen maar dan erger.
  En de nakomelingen van de christenen stemmen nu voor moslims uit angst.

 10. Jv

  Ook hier gaan we dezelfde kant op!
  De kleine IS kinderen, die ze in het Midden-Oosten al gehersenspoeld hebben, en die de linkse rotzooi weer terug wil halen naar ons land, zijn de moslim oorlog en moordlustige van morgen!
  We zien wereldwijd dat de islam land voor land kapot maakt, in een oorlog stort en zodra het in puin ligt, naar andere landen verkassen om deze “onderhanden” te nemen.
  Het is bedreigend, gevaarlijk en niet meer te stuiten of we moeten nu keiharde maatregelen nemen om deze lui een eed te laten afleggen dat ze Nederlander worden/zijn, als blijk van goede wil hun Turkse, Marokkaans, of van welk land dan ook, paspoort inleveren zodat ze kracht bijzetten dat ze de normen, waarden en wetten van ons land zullen respecteren! Zo niet, dan keihard het land uit zetten en het NL paspoort intrekken. Het is genoeg geweest met deze idioten die alles en iedereen beschuldigen van racisme en islamofoob en geen enkele bijdrage leveren aan ons land als alleen het plunderen van onze sociale voorzieningen !
  Zij moeten zich koets houden want de lont brand inmiddels. Er hoeft maar iets te gebeuren en de vlam slaat in de pan en eerlijk gezegd wordt dat tijd ook!
  Lezen en zien onze politici dit soort nieuws nu niet of zien of lezen ze niet wat er in Duitsland of elders in de wereld gebeurd? Steek de kop maar in het zand om straks te kunnen zeggen wir haben es nicht gewust!
  Lees de Duitse kranten, men is ook hier niet ver verwijderd van een vat met kruid. Ook daar zijn ze die lui strontzat! Maar de Duitse media filtert teveel in opdracht van de politiek correcte linkse idioten.
  We weten het toch, eens is de kruik vol en dan is er geen weg meer terug.
  En die islam idioten…… die zitten er op te wachten want ze willen maar al te graag ons land in puin veranderen om vervolgens verder te trekken naar een nieuw slachtoffer!
  Kortom, flikker die lui, die rotzooi blijven schoppen, zo snel mogelijk het land uit.

 11. Mart

  Als ik elke dag ff hier. kijk em op andere europeese sites ,valt het me op dat er heel wat islam ongemak plaats vind.Hier in Brasil weinig over bekend,en de Jehova’s die soms aan de poort komen( NU OOK VERBODEN BIJ JULLIE HOOR IK)weten er ook niets over te vertellen.Wél hoop ik dat onze President met zijn nu rechtse club het goed in de gaten blijft houden.

 12. Cesare

  Dit staat ons ook te wachten. En met die fraaie politica moeten op de knietjes en buigen naar Mekka.

  Overal waar moslims verschijnen
  zullen vrede, vrijheid en verdraagzaamheid verdwijnen.

 13. plakband

  Na Islamitische Staat nu de Indonesische Staat.
  De vlag kan ongewijzigd blijven.
  Het wachten is nu op vluchtelingen uit IS.

  1. Willem Alexander

   hahahaha, was verleden maand in Jakarta. Men deelde mij mee dat ook Indonesia een vluchtelingenprobleem heeft. 2016-2017 waren er maar liefst 3000 (drieduizend) broeders uit Myanmar aangekomen. Men wil ze niet!

 14. Michael M

  Dat is de schuld van de personen welke van open grenzen houden en de hele wereld hier naartoe halen dan neem je automatisch de problemen mee.

  1. Jan de Man

   Klopt, een paar dagen geleden nog, in Duitsland, heeft een wir-shaffen-das Syriër iemand met een zwaard aan stukken gehakt.

 15. Michael M

  Lees Nostradamus.

 16. Willem Alexander

  tweemaal gereageerd en niks geen plaatsen van een reactie. wat is dit?

 17. Willem Alexander

  Antwoord: het was kritisch over de religie van de vrede! Ich habe es nicht gewusst.

 18. Rud56

  Waar de islam verschijnt, is het de vrijheid, vrede en veiligheid die verdwijnt!
  O o k in dit land, voorbeelden te over!

 19. Drollevanger

  Ik heb nog ergens foto,s van een oom die vocht in Atjee(Sumatra) tegen de daar woonachtige piraten. De sultan was een soort roverhoofdman die voornamelijk in zijn onderhoud voorzag door het kapen van langsvarende schepen.
  In het legeronderdeel waarin mijn oom diende werden voor het transport olifanten gebruikt.
  Is dat leuk, of is dat leuk.

 20. Drollevanger

  Het is natuurlijk omdat de meerderheid van het Nederlandse volk steeds weer op de VVD, Het CDA, of Groenlinks stemt. Zolang jullie met z,n allen op dat soort clubs blijven stemmen, zal alleen een echte revolutie verandering brengen.
  Het is niet voor niks dat Olongren het referendum heeft geschrapt.
  Alleen stemmen op FVD, PVV, of desnoods op de SGP/50+ zal ooit verandering brengen.
  Verder is het lood om oud ijzer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.