Waarom links geen antwoord heeft op ‘giftige praat van rechts over immigratie’

Gastcolumnist Jama Ouariachi vraagt zich af waarom rechts-nationalisten ‘giftige praat’ bezigen en waarom links daar nauwelijks een antwoord op lijkt te hebben. Via Trouw.

Hij haalt Scandinavische landen aan, die de macht weer hebben gegeven aan de sociaal-democraten. Vooral Denemarken springt er voor hem uit. Daar zijn het de sociaal-democraten die een ‘harde, zeg maar rechtse, lijn’ wat betreft immigratie en integratie hebben overgenomen.

Hij vraagt zich eigenlijk af waarom nationalistisch-rechts niet ook ‘gewoon hard-rechts’ zoals die sociaal-democraten kan zijn:

“Dat is een aspect dat me altijd verbaasd heeft in de aanpak van nationalistisch-rechtse partijen: die giftige manier van doen. De hysterische complottheorieën over cultuurmarxisme, de verdachtmakingen jegens de rechtsstaat en het onderwijs, de apocalyptische beeldspraak rond migranten. Altijd maar polariseren, altijd die agressieve retoriek.”

Het antwoord ligt eigenlijk al voor zijn neus. Hij gaat namelijk verder en geeft aan een politicus te missen die durft te zeggen dat hij zich niet verontschuldigt voor het koloniale verleden van Nederland, ‘wit privilege’, weigert mee te doen aan het ‘dekoloniseren’ van musea en safe spaces voor intersectionelen. Iemand die wél ongelijkheid erkent, snapt dat mensen om die reden hierheen willen komen én dat dit niet mogelijk is, omdat het de welvaart hier dan af zou breken. Iemand die ervoor wil zorgen dat het elders in de wereld óók beter gaat, zodat ze hier niet heen hoeven te komen.

Allemaal heel redelijk (en impliciet gewoon FvD-standpunten), al slaat hij op het laatst de plank mis als hij zegt:

“En dat we vooral niet in de illusie moeten leven dat we ermee wegkomen als we dat niet doen. Je kunt muren bouwen, maar denk je werkelijk dat je met muren mensen tegen kunt houden die bereid zijn de enorme muur van water genaamd Middellandse Zee te trotseren?”

Als het echt te gek wordt schakel je namelijk het leger in, heel simpel. Afijn, al die beschuldigende retoriek waarvan hij wil dat er iemand tegenin gaat, komt van links! Links weigert pertinent om open en eerlijk de discussie aan te gaan over immigranten, de Nederlandse identiteit, het belang van cultuur en om een duidelijke lijn te geven over het einddoel: gelijkheid.

Kaart je aan dat Marokkanen structureel zijn oververtegenwoordigd in criminaliteit? Ze zijn hier geboren dus gewoon Nederlands! Oh ja, en sociaal-economische factoren! Vind je het mooi geweest met die immigratie? Intolerante xenofobische racist! Ben je die onwetenschappelijke bullshit zat over intersectionaliteit en tientallen genders? Dan ben je anti-onderwijs. Vind je dat homo’s zich wat minder uitbundig zouden moeten gedragen en de Sylvana Simonsjes niet alles op racisme moeten gooien? Boze witte hetero man!

Dat men op rechts onbeschoft kan zijn, zal ik niet ontkennen. Maar laten we niet doen alsof ‘degelijk rechts’ wél goed ontvangen wordt door links, waardoor een open en eerlijke dialoog zou kunnen ontstaan. Als er niet geluisterd wordt, gaat men schreeuwen. Als er geen duidelijkheid wordt gegeven, wordt men achterdochtig. Links heeft dat volledig verziekt en durft niet eens meer toe te geven dat het gekozen pad van rechts willen marginaliseren fout is. Want naar fascisten hoef je niet te luisteren en men weet gelukkig wel beter… Tot de Trump’s, Baudet’s, Orbáns en Bolsonero’s telkens maar weer blijven opduiken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. DidiMadloba

  Links = socialistisch = “spreiding van kennis, macht en inkomen”. Volgens Den Uyl.
  Rechts = kapitalistisch = voor de markt, en voor meer inkomensverschillen, en lagere belastingen.

  De termen “links” en “rechts” worden te pas en te onpas gebruikt.

  1. Peter Oudshoorn

   Dat was zo, Didi. Veertig jaar geleden.

   1. plakband

    Peter Oudshoorn: een juiste constatering.
    Je ziet dat deze definities niet meer aansluiten op de dagelijkse realiteit.
    Links zijn is verworden tot een statussymbool, wordt uitgedragen als een geloof en dient vooral als baantjesmachine voor medegelovigen.

    Er zijn geen positieve linkse resultaten behaald in het recente verleden.
    Integendeel, de Nederlandse samenleving kraakt in al haar voegen door links bestuur. .
    Elk tegengeluid wordt genadeloos gedemoniseerd.
    Maar de stinkende wonden van Nederland worden steeds erger.

   2. van Urk

    Dezelfde Joop die in zijn jeugdjaren het nationaalsocialisme als het nieuwe socialisme zag.

 2. victus

  Degene die zo rechts denken worden ZSM aan de schandpaal genageld door een van de grachtengordel spreekbuizen zoals die hysterische heks Jinek en haar gecastreerde ja knikkertjes.

 3. tonna

  Het zijn inderdaad maar kreten,”links” of “rechts”.
  Geert Wilders is eigenlijk rechts liberaal met de speerpunten,islamisering,immigratie, cultuur!
  Dus zijn speerpunten maken hem plotseling “populist”, terwijl hij gewoon een patriottische Europeaan is!
  Dit is het gevolg van,vals humanisme en kortzichtig “links”denken!
  De kiezer heeft het nóg niet begrepen!

  1. joey

   tonna
   ++++

  2. Tman

   ton:
   +++++++

  3. Watcher

   @tonna

   “Dus zijn speerpunten maken hem plotseling “populist”, terwijl hij gewoon een patriottische Europeaan is!”

   Hoe verzin je het 🙂 🙂 🙂

   1. joey

    watch
    Het is een feitelijk juiste omschrijving!
    Liberaal is zijn politieke basis,zijn speerpunten maken hem superliberaal!
    Let wel,voor de autochtonen!

   2. Bosche draak

    Als je er niks van snapt is niet erg hoor, maar klets niet zo uit je nek watjer!

   3. van Urk

    Inderdaad. Net als de patriottische Amerikaan of Fransman. Nederland mag ook wat meer patriottistisch zijn.

  4. plakband

   tonna: +++++

 4. Drollevanger

  Ik zag onlangs dat er in Nederland vorig jaar 235.000 mensen waren bijgekomen.
  In een stad als Zwolle wonen 123.000 mensen.
  Dus elk jaar moet er in Nederland een stad als Zwolle worden bij gebouwd en daarnaast nog een iets kleinere stad als, laten we zeggen Amersfoort.
  Denkt men aan de linker of rechterkant wel eens dat met deze enorme toevloed aan mensenmassa,s dit piepkleine landje een keer overstroomd? Er kan eigenlijk niks meer bij, zeker niet als we daarnaast ook nog een stukje natuur willen overhouden.

  1. Piet51

   @Drollevanger
   Nee hoor, dat is heel grote onzin. Nederland groeide in 2018 volgens het CBS (cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/01/voor-derde-jaar-op-rij-100-duizend-inwoners-erbij) netto met ongeveer 104.000 inwoners. Dat is de som van sterftes (168.000), geboortes (153.000), immigratie (241.000) en emigratie (153.000). Die positieve migratiesaldi zijn vooral mensen uit Europa en Amerika. Ongeveer 30.000 migranten komen uit Afrika en Azië. Zie voor meer info het CBS.

   Conclusie: als Nederland te vol is moeten we vooral Europeanen en Amerikanen buiten de deur houden. Die paar vluchtelingen kunnen er gemakkelijk bij. Want er is in Nederland nog ruimte genoeg. 13% van de bodem is bebouwd met woningen, industrie en wegen, waarvan plm. 8% met woningen. Het is dus vooral een kwestie van verdelen, want een meerderheid van de bevolking wil in de Randstad wonen. Daarom zijn daar ook de meeste voorzieningen en daarom wil iedereen daar wonen, dus komen er nog meer voorzieningen, etc., etc.
   Een echte vicieuze cirkel dus. Als we met wat meer lef aan ruimtelijke ordening doen, gaat het hier nog beter. Ik woon in een krimpgebied en dat is fantastisch. Ben met een uurtje in Amsterdam, iets later in Den Haag, maar heb geen last van die heksenketel daar, betaal heel veel minder voor een veel grotere woning op veel meer grond. Dus wat mij betreft, vooral zo laten. Maar voor de opvang van hulpbehoevenden is een andere verdeling eerlijker. En graag ook wat vluchtelingen hier naartoe, want dat houdt scholen open en voorzieningen actief.

 5. Jumping

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Links zoekt de oorlog met anders denkenden.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 6. Drollevanger

  Daarnaast lijkt het of zowel links als rechts geen flauw idee hebben waarvoor ze strijden.
  Onlangs beweerde een persoon dat de Noordpool in brand stond via overtollige CO2.
  Beste mensen, de Noordpool ligt midden in de Noordelijke ijszee, en op het dichtstbijzijnde land, Groenland ligt een 3 kilometer dikke ijsplaat.

 7. Rud56

  @Tonna +++++++++++++++++++

 8. EU kok

  Quote : waarom rechts nationalistisch ‘giftige praat’ bezigen en waarom links daar nauwelijks een antwoord op lijkt te hebben.
  .
  Zou Wout of wie dan ook mij kunnen vertellen waarom “links” een antwoord op ” rechts-nationalisten ‘giftige praat’ ” moet geven?

  1. Bosche draak

   Omdat jullie stelletje muppets iedereen neerzetten als extremistisch, alle spraak die jullie niet zien zitten als giftig bestempelen en elk argument die jullie niet bevallen degene die het zei willen neerzetten als nazi of elk isme wat maar net in je hoofd opkomt.

   Dus jullie kunnen geen antwoorden geven want die hebben jullie niet.
   Jullie hangen aan elkaar van protserige platitudes en halfgare hubris.

   Genoeg uitleg zo?

   1. EU kok

    Geen uitleg, slechts een bevestiging van de vraagstelling.
    Uw stellingname “jullie” tegenover “ons” is duidelijk.
    Blij niet bij “jullie” te horen.

    1. Bosche draak

     Weggeglibberd als een echte stoker, jij komt er wel…

     1. Caesar Lion Cachet

      LS…

      Het hullie en zullie van een eenvoudige Bosche Drol op Taalles !

     2. logisch denken

      perfecte inhoud lion.
      Meer cachet is van een leeghoofd niet te verwachten gok ik

   2. van Urk

    Dat doen puberale jongeren ook. Zij worden ook altijd kwaad als hun ouders gelijk hebben.

 9. Lao Tse

  ““Dat is een aspect dat me altijd verbaasd heeft in de aanpak van nationalistisch-rechtse partijen: die giftige manier van doen. De hysterische complottheorieën over cultuurmarxisme, de verdachtmakingen jegens de rechtsstaat en het onderwijs, de apocalyptische beeldspraak rond migranten. Altijd maar polariseren, altijd die agressieve retoriek.”

  Die hysterische woede tref je hier ook aan.

  Waarom is rechts altijd zo boos en ongelukkig?

  1. EU kok

   Quote : Waarom is rechts altijd zo boos en ongelukkig?
   .
   Onjuiste stelling.
   Ik ben behoorlijk rechts en zeer gelukkig.
   De hier aanwezige zichzelf rechts noemende reageerders zijn hoofdzakelijk nationalistische socialisten, welke janken bij elk gevolg van rechts beleid, zeiken over geld en jaloers zijn op andermans inkomen.

 10. Agios

  “….waarom rechts-nationalisten ‘giftige praat’ bezigen en waarom links daar nauwelijks een antwoord op lijkt te hebben.”
  Links heeft hier geen antwoord op omdat het de werkelijkheid betreft.

  1. EU kok

   Links heeft hier geen antwoord op omdat het uw werkelijkheid betreft.
   .
   Hun eigen werkelijkheid werpt geen vragen op, net zoals uw werkelijkheid voor u geen vragen maar wel antwoorden oplevert.

   1. van Urk

    Links heeft geen antwoord erop omdat zij een tik van de molen hebben gekregen en een bord voor hun kop hebben. Net als kinderen die continu dwars zijn en niet naar hun ouders willen gaan luisteren. Ik merk op dat links van uitdagingen houdt door eerst problemen te veroorzaken om ze daarna proberen het op te lossen. Zie het als een experiment hoe ver we kunnen gaan voordat ons land in chaos vervalt. Het is juist niet dat links geen antwoord heeft op rechts maar juist dat zij geen antwoord hebben met wat zij zelf veroorzaakt hebben.

    1. EU kok

     Een duidelijke weergave van uw belevingswereld, welke u tracht tot werkelijkheid te verheffen.
     Is en blijft uw belevingswereld, niet de mijne.

     1. van Urk

      Dan bent u blind en narcistisch. Zo werkt u mee aan de problemen van ons land. Ik geef u een opdracht als test: Hoe zou u bijvoorbeeld het probleem van illegalen en het kraken van panden op willen gaan lossen? Een tip om het voor u wat makkelijker te maken: Kraken van panden is strafbaar en illegalen mogen hier wettelijk niet verblijven.

     2. EU kok

      Beste Urk.
      Ik zal u een simpeler en dichter bij huis opdracht geven.
      .
      Hoe lost u de problemen in Urk, waar onderwereld en bovenwereld hand in hand gaan, op?
      Zal net zo simpel als u, stellen dat dit mede door u als inwoner veroorzaakte probleem in stand wordt gehouden door u.

 11. Drollevanger

  Als men mensen haat die enige tijd geleden probeerden alle mannelijke Yezidi,s te vermoorden, en de meisjes verkochten als seksslavin, is daar niks mis mee.
  De figuren die dit soort dingen proberen goed te praten horen bij dezelfde deugende club.

 12. victus

  In de jaren 70 en 80 werd het er ook ingepeperd dat linkse politiek het allerbeste was voor iedereen. Via leerkrachten en aanverwante media werd er stilletjes gehint naar die enorme voordelen. Ook de ouders werden soms gepolst naar het stemgedrag. Kinderen moesten zich enigzins schamen voor al die westerse welvaart omdat ze in Afrika honger leden en straatarm waren. Heel sneaky.

  1. van Urk

   En nu hebben die kinderen een veerdienst opgezet om de verhongerde Afrikanen naar onze welvaart te brengen. En zo is het linkse plaatje rond.

   1. van Urk

    Niet helemaal natuurlijk..Want ze strijden natuurlijk ook voor het klimaat in ons land dat door hun zelf weer verpest wordt met het invoeren van meer Afrikanen. Meer migratie, meer auto,s, meer afval, meer elektriciteit en gas, meer woningen en daardoor minder groen. En hierdoor heeft Links weer een nieuwe uitdaging veroorzaakt om het op te lossen. Zij snappen niet dat je deze twee verschillende idealen niet met elkaar kunt verbinden. Het zal toch de bewezen slogan moeten zijn; links lullen en rechts zakkenvullen.

    1. Agios

     Correct. Het credo blijft: Links lost geen problemen op; Links is het probleem. Wie dat nog niet inziet, is reddeloos verloren.

     1. EU kok

      Wie uw zienswijze niet deelt, is reddeloos verloren?
      Dan maar hopen dat uw zienswijze de enige juiste is.
      Mocht u ongelijk hebben, is gelukkig de wereld weer voor eventjes gered.

 13. Lex

  We worden al decennia overspoeld met linkse propaganda.

  politici dacht ook Groenlinks die acties op trouw zetten samen met ultra linkse milieu gekkies.

  Nu word langzaam duidelijk dat die Milieu waanzin gebaseerd is op eenzijdige geselecteerde wetenschappelijk verslagbevingen en rapporten.

  Nu komt er eindelijk eens evenwicht tegen deze milieu waanzin en tegen die linkse kliek en hoor ze nu eens piepen en kraken.

  Ook Jensen bereikt steeds meer publiek met zijn podcast en YouTube kanaal.

  Ik noen het actie tegengas.

  1. EU kok

   Quote: eenzijdige geselecteerde wetenschappelijk verslagbevingen.
   .
   Help! een tsunami aan woorden komt onze kant op.

 14. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Links en rechts geleuter wordt in stand gehouden door politici die hun ziel aan de duivel hebben verkocht… Een door twist verzwakte samenleving is gemakkelijk te besturen dan wel te terroriseren

  1. Caesar Lion Cachet

   PS…

   Modern Links is ouderwets Zio Nazi Khazaren Communisme gelijk aan Bolsjewisme…
   Vraag het de Cohennen, Klavers en Halsema’s !

 15. Meriadoc Brandebok

  Het is evident dat het taalgebruik van populistisch rechts, en trouwens ook dat van populistisch links, een hoge mate van agressie vertoont.

  1. Jan de Man

   Nee hoor, onzin. Het verdedigen en in bescherming nemen van foute 60-plussers is fascistisch.

  2. logisch denken

   populistisch links schuwt zelfs geweld niet om zijn handeleen doorgang te laten vinden. Integraal helmpje op en gaan met die banaan. Ben benieuwd hoe populistisch links dat gaat oplossen met de nieuwe wet

 16. merlot

  Jama Ouariachi denkt dat (verwijzen naar) cultuurmarxisme een complottheorie is.

  Wat een stakker.

  1. Lao Tse

   Is het geen complottheorie dan?

   1. Jan de Man

    Nee hoor, het zijn gewoon citaten van jouw hand. Jouw warme gevoelens voor kleine kinderen en fantaseren over seks met kinderen, jij noemt dat aandoenlijk.

   2. merlot

    “Is het geen complottheorie dan?”

    Natuurlijk niet.

 17. merlot

  “Vooral Denemarken springt er voor hem uit. Daar zijn het de sociaal-democraten die een ‘harde, zeg maar rechtse, lijn’ wat betreft immigratie en integratie hebben overgenomen.”

  Waren ze allemaal maar zo verstandig.

 18. Jean Nederland

  De enige manier op ons te kunnen verdedigen tegen het moslim nazisme en de Antifa terrorirsten is door zeer agressief te reageren en te schofferen. Als je moordenaars en misdadigers vrijheden geeft maken ze er misbruik van en leg je het af. Zeker zoals de Islam opereert met hun leugenachtige opstellingen. Het is zaak dat een ieder de feiten van Political Islam op Youtube eens bekijkt en gaat begrijpen wat de Islam, Koran, Sharia en Mohammed inhoud en met ons voorhebben. In de jaren 30 lieten we ons overweldigen, nu door de Islam; nie wieder.

  1. Willem Alexander

   +++ zeer juist.
   Een second amendment voor Nederland lijkt me een aantrekkelijk item voor opkomende verkiezingen. Zolang we nog een meerderheid hebben kunnen we onszelf maar beter bewapenen om een toenemende onderdrukkende en in korte tijd ook “buitenlands” overheersende overheid in te tomen.
   Onze rechterlijke macht, politie en leger laten nu ook al overduidelijk zien niet aan de kant van het volk te staan.
   Eerste overleg is gaande, binnenkort komt er weer dienstplicht en rarara wie gaan er onder de wapens?

   FREE TOMMY ROBINSON

 19. Willem Alexander

  Nederlanders zijn vriendelijke, gulle en gezellige mensen.
  Door de eeuwen opengestaan om bedreigde groepen naar ratio en mogelijkheden te ondersteunen.
  De laatste decennia is het probleem dat de Nederlanders zelf niet meer het gevoel hebben de baas in eigen huis te zijn, dat uberhaupt het huis van hen is. Politic begrijpen dat niet op een enkele uitzondering na.
  Dat is het principe dat de oplossing herbergt.
  Verder is het “racisme” geschreeuw een gemene, valse maar effectieve afleiding.
  Het woord vluchteling is een leeg en misbruikt begrip. Eenieder die een boot ziet op de Middelandse Zee ziet dat dit GEEN vluchtelingen zijn.

  Om veel verdriet, spanning en oorlogstaferelen te voorkomen zijn de volgende maatregelen noodzakelijk:
  1. Sluit de grenzen (nationaal, Eu..) waarom meer mensen toelaten terwijl je nu al de zaak niet onder controle krijgt (huisvesting, acceptatie, scholing etc…). Da’s gewoon nuchter en eerlijk zijn;
  2. alle illegalen z.s.m. uitzetten. met of zonder toestemming van het land van herkomst. Mag ook op het strand van Libie of waar dan ook. Weg ermee. Zo alleen kunnen we het begrip echte vluchteling weer herstellen en ons daar 100% voor inzetten;
  3. Voorrang aan het weigeren van toelaten moslims en versneld uitzetten. Islam heeft slechts een doel: onderwerping en onze vernietiging. Dit is existentieel.
  4. Rug recht houden, we staan waar we voor staan: een westers land met vrijheid, gelijkheid en democratie en ja onze cultuur. de laatste verandert vanzelf op z’n eigen ritme zoals door de eeuwen heen. Laat dit niet dikteren door ideologie en buitenstaanders.
  5. binnen 20-30 jaar een miljard Afrikanen erbij. Wij zijn daar verantwoordelijk voor? Nee. Dat ze zelf eens verantwoording nemen voor hun land, gemeenschap, familie en ophouden het eeuwige slachtoffer te spelen. Punt overbevolking is het gevaar! Niet een verzonnen klimaats verandering waardoor we in 12 jaar zullen verschroeien.

  Het is zo simpel.

  FREE TOMMY ROBINSON

  1. Marija

   @WA, ware het niet dat u met uw goede voorstellen, dwars ingaat tegen de ook door onze regering getekende Resolutie van Straatsburg.
   Er wordt dus niet gecorrigeerd.
   Alles blijft zoals het nu is en wordt alleen nog maar erger, tot het doel is bereikt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.