Wat een zelfkastijding! Greta Thunberg en Randstedelijke verslaving aan schuldgevoel

Gastcolumnist voor de Volkskrant Selina Stap heeft het er maar moeilijk mee: ‘Als ik bijna zwicht voor een kiloknaller, dan denk ik aan Greta.’ Haar column laat zien hoe verslaafd types als zij zijn aan schuldgevoelens. Het lijkt net een profielschets van de typisch Nederlandse deuger.

Selina voelt zich schuldig. Niet omdat ze zo’n slecht mens is. Nee, ze zoekt van alles op om zich schuldig over te voelen. Door middel van documentaires en ‘awareness’-campagnes opent ze vrijwillig allerlei deuren naar organisaties die haar vertellen dat ze slecht bezig is.

De Amsterdamse heeft waarschijnlijk nog nooit een koe aangeraakt, maar de documentaire Cowspiracy op Netflix heeft ervoor gezorgd dat ze geen vlees meer eet, want: ‘oh oh oh, het effect op de planeet! En zielig!’

Toen ze dat vegetariër worden eenmaal een beetje onder de knie had, was het tijd voor een nieuw schuldgevoel en vroeg ze zich af: ‘Welke kledingmerken zijn eigenlijk slecht?’ Het antwoord was wederom vrij snel te vinden. Het schuldgevoel was weer terug.

Maar ze krijgt inmiddels zóveel nieuws binnen, dat het haar bijna niets meer doet. Help! Gelukkig is er voor haar de 16-jarige Greta Thunberg, die haar eraan helpt herinneren dat haar leefstijlkeuzes er wél toe doen, want álle beetjes helpen! Ze hoopt zelfs op een nieuwe religie: ‘het Gretanisme’. Hahaha! En zo kan ze tóch een beetje haar schuld- en deuggevoel blijven houden terwijl ze praktisch geen effect heeft op de problemen die ze signaleert. Sterker nog:

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook geen heilige op dat vlak, dat is niemand. Ik heb op wonderbaarlijke wijze bijzonder veel huisvuil voor een eenpersoonshuishouden, koop nog steeds af en toe plastic flesjes water en neem nog twee keer per jaar het vliegtuig als ik met vakantie ga.”

Deze zinnen leggen het probleem van het deugen perfect bloot. Het gaat haar niet echt om een oplossing, die mogen anderen verzinnen. Zij wil gewoon haar schuldgevoel afkopen met wat makkelijke levensstijlkeuzes en daarna lekker naar Bali op vakantie. Voor een echte oplossing is zij niet de aangewezen persoon, daar heeft ze ook helemaal geen tijd voor. Maar dit zijn wel de types die doodleuk voor een verplichte warmtepomp stemmen en voor duurder vlees zijn. Als China vervolgens een nieuwe kolencentrale opent, dan is dat jammer maar buiten hun invloedssfeer. Maar je kunt nog steeds een preek verwachten wegens je biefstukje.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Confucius

  Selina Stap en dat Greta wicht vallen ook in de categorie ‘uitgemergelde sufkutjes’ zoals Wout dat zo dichterlijk kan omschrijven.

  1. Entre les cabanes

   Het belachelijk maken van mensen en of zaken die er toe doen gaat langzamerhand een sport worden uit een gevoel van schaamte omdat je er niets van begrijpt. Vat u hem ?

   1. werikke

    je neemt zo’n kind toch ook niet serieus. Kom op denk eens na.

    1. Vliegenvanger

     Het is schandalig dat kinderen spijbelen om onzin te gaan verkondigen. Het is allemaal opgedragen door linkse politiek.
     Over de rug van kinderen, die nog geen volwassenen verstand hebben proberen ze hun klimaatakkoord te slijten. Die kinderen weten niet dat ze vele mensen financieel e afgrond in helpen. Walgelijk, die linkse zooi zal hoe dan ook hun zin doordrijven.

     1. werikke

      klopt hetzelfde is als een basisschoolklas gaat demonstreren met de leus ; Mohammed moet blijven ; en dat uitleggen als onderbouwde reden.

     2. Deathspank

      @werikke:
      Ja een zwarte piet moet weg, het is toch erg!

     3. Siemien

      Moet je in Nederland eens proberen, je kind 1 dag voor de vakantie mee te nemen op vakantie

 2. Anne Sophe Schillersdorf

  Sommige mensen lijken het innerlijke gevoel te hebben dat wanneer ze een kiloknaller door hun strot krijgen zij niet deugen. Ze hebben dan ook zeker gelijk. Ze deugen niet

  1. dario

   O ja voor dat ik het vergeet dat zonde zijn zijn DROP DEAD AYTAS GET A REAL LIFE
   ijn god wat ben jij een verschrikkelijk dom wijf flikker hier op

  2. Ego-non-solus

   “Ze deugen niet”.

   Het ergste in dit leven is door types als Anne te worden afgeschreven. Ik kan er ‘s nachts wakker van liggen. Ik kan er een moord voor plegen om dat te voorkomen. Oh, moge ik ooit zo deugen als Anne. En moge Anne zich wentelen on haar immense goedmensen goedheid, zij verdient uw en mijn steun. Want anders blijft er in haar leven niets anders dan leegte, oneindige leegte. Leegte, leegte, leegte.

  3. M de ruyter

   Anne, het begrip kiloknaller is een marketing succes van jewelste, maar ook een beetje misleidend.
   Dieren die te hard groeien zijn idd niet de meest gezonde. Met kippen weet ik dat al sinds de jaren 60 er snelgroeiende rassen op de markt kwamen, dat draai je niet zomaar even terug. Dat kost tijd.
   Toch zijn er ook goede argumenten te bedenken waarom je wel “kiloknallers” wil hebben.
   1 er is een groeiende wereldbevolking die goedkoop en voedzaam voedsel nodig heeft.
   2 vlees dat snel groeit is gebruikt minder water, minder medicijnen ,minder voer etc. Dat is beter voor het milieu en gebruik van grondstoffen.
   3 economische belangen; zolang niet iedereen tot de elite behoort en geld heeft voor biologisch vlees, zal er behoefte zijn aan betaalbare oplossingen.

  4. toetssteen

   AS
   Ze deugen prima als ze net zoals de missus en ik samen max een ons vlees eten per dag. Wij zitten alzo ver onder het gemiddelde. Ons verbruik komt op ongeveer een kilo per week. Als een ieder dat zou doen, was er geen probleem.

   Even ter weet, mijn vrouw heeft een soja allergie. Kostte maar een ziekenhuisopname op erachter te komen…..

  5. Deathspank

   Wie ben jij precies om anderen te veroordelen?
   Altijd weer de gutmenschen, deugers en Greta Thunbergers.
   Voel je maar verheven, is elke discussie ben voorbaar zinloos.
   De arrogantie!

  6. goedisfout

   En waar komen die plofkippen vandaan? Uit de Oekraïne met dank aan de linkse deugclub EU.

  7. Deathspank

   He Anne, ik kom net thuis en wat denk je? We eten vanavond weer kilo knaller!

  8. Decca

   Bent U niet vergeten Uw benen en oksels weer eens onderhanden te nemen? U kletst weer pure onzin, vanwege teveel aan tijd. Voor diegene die een kiloknaller willen kopen is dat hun verantwoordelijkheid en niet hoeven twijfelen door een opgezadeld schuldcomplex van een linkse klepzeiker met verdroogde eierstokken.

  9. Deathspank

   Ik heb pas zo’n lief deugertje gekocht voor in de woonkamer. Soms krijgt hij van mij een stukje kiloknaller, gaat ie zo mooi van zingen.

 3. Dik

  Fijn dat ik helemaal zelf bepaal of ik naar zo’n klimaatevangelistje luister. Geen schijn van kans dus!

  1. Fortiori

   Toch maar doen, Dik. Doet geen pijn. !

   1. M de ruyter

    Fortiori, waarschijnlijk heb je nog nooit een kip of dikbil van dichtbij gezien en heb je jouw informatie alleen maar van die eenzijdige activistische documentaires.

    1. Dik

     Doet mij denken aan mijn buurman, die kijkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat naar het nieuws op de NL-televisie. Hij blaat exact hetzelfde als de linkse schapen alhier, denkt zelf niet na en brengt ‘het nieuws’ als een feit.

     1. Deathspank

      Ik vrees dat het nog een stapje erger is. Niet alleen denken mensen zelf niet meer na, maar willen dat ook niet. De media doen ons geloven dat we afstevenen op een klimaat apocalypse. Een zinnige discussie kan is niet te voeren. Op het moment namelijk dat ze hun eigen “geloof” ter discussie stellen stort hun hele wereld in en kunnen ze zich niet meer identificeren met de groep waar ze bijhoren. Dit zijn typisch het soort gesprekken waar je vrienden door kwijtraakt. Voor iedereen die zich ook eens van de andere kant informeert wat youtube titels:

      Debunking the Climate Consensus
      The Great Global Warming Swindle – Full Documentary HD
      Apocalypse? No!
      Lord Christopher Monckton – The Economics Behind Windmills

      Ik denk dat deze titels maar weinig zullen worden opgezocht en bekeken, en dat terwijl mensen zo bezorgt zijn om het klimaat, raar toch?

     2. Deathspank

      Sorry nog een keer met links.
      Als je op de titel zoekt in youtube zijn de links bijna niet te vinden omdat ze helemaal onderaan staan. Zegt genoeg wat mij betreft!

      ** = tt

      Debunking the Climate Consensus
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=uma-w6caJhY

      The Great Global Warming Swindle – Full Documentary HD
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ

      Apocalypse? No!
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=gPtC5K8wck8

      Lord Christopher Monckton – The Economics Behind Windmills
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=ZH4m-Cs-u3Y

  2. toetssteen

   @Dik
   Dat kind heeft Asperger en is autist. Ik durf te wedden dat dat misbruikte hoogbegaafde schaap straks helemaal waus gaat. En dan mag die ma wat mij betreft voor het gerecht!

   1. Confucius

    Toetssteen, dat kind is nu al helemaal gestoord en reddeloos verloren.

    Een normaal kind gaat naar school maar deze zwakzinnige reist de wereld rond om haar klimaatpassie te prediken.

    Ik denk dat die moeder voor een vegan gerecht kiest.

    1. Agios

     Greta meent zelf het heel goed te doen. Natuurlijk als je door alle goedmensen en links-naapers de hemel in wordt geprezen. Het is een logische gang van zaken. Waarschijnlijk is Greta in het oor gefluisterd dat je ergens moet beginnen en dat is het redelijk schone westen. Ik ben net terug van enkele weken in het verre oosten en heb daar dingen gezien die ook Greta niet voor mogelijk zou houden. Ze zou daar eens heen moeten zeilen, zodat ze wat beter geinformeerd is. Wat wij in het westen voor veel geld aan rotzooi per jaar verminderen, wordt elders in vijf minuten teniet gedaan. Het gaat om een globaal probleem, geen westers probleem.

   2. goedisfout

    En ze heeft dezelfde blik in de ogen als Linda Blair in “de Exorcist”. Die zag waarschijnlijk toen al in 1973 CO2.

 4. meneer cactus

  kindermisbruik door links voor de achterlijke energietransitie is tegenwoordig het moraal van de linkse kerk

 5. Jack Flash

  Mensen die gebrainwasht zijn vertonen raar en labiel gedrag.

 6. Arnoniemuss

  @Dario.
  Heer Dario, Ik lees uw reactie op degene die u Aytas noemt. En misschien is zij wel een dom wijf, zoals u schrijft. Maar vindt u niet dat uw reactie op haar aanzienlijk dommer is dan wat zij schrijft. Schillersdorf formuleert puntig, ter zake en met een vleug humor. U scheldt alleen maar. En als er opgeflikkerd moet worden, uw woorden, komt u dan niet eerder in aanmerking? Uw vertrek zou wellicht een kwaliteitsimpuls voor DDS betekenen.

  1. dario

   Hahahaha verder nog wat nieuws te melden ??? Nee ?? Fijne dag nog meid

   1. dario

    Ons p*zootje denkt dat ik hem niet door heb … Mijn god wat een dom ventje ben je toch

  2. joey

   arnomus:
   Zeker de ridder op het witte paard?
   Zo’n edele gefeminiseerde vrouwenbeschermende strontlul,allicht!

  3. Siemien

   Arnoniemuss is het type dat zich altijd in het midden probeert te manoeuvreren, en dit typje hebben we vaker gezien…

  4. Bosche draak

   Als jij soppende schillenboer ook maar deels serieus durft te nemen laat zien dat je of even trollerig dom bent als “zij” of je zit gewoon te zieken.
   Dat je zelf maar opbokt en neem die halve zole heks met je mee!

 7. Duckday

  Geef dit kind geen ruimte meer voor deze onzin ZE gebruiken dit kind gewoon Kan later een zeer gevaarlijke activiste worden die volledig is doorgeslagen De mensen die zulke kinderen aan sturen overtreden alles alleen zei mogen het Neem Cuba maar land is volledig de weg kwijt

 8. Pescador

  Jammer dat de ouders van greta niet meer verstand hebben, en ook jammer dat de hele linkse kliek er aan mee werkt, greta is voor haar leven getekend en zal waarschijnlijk nooit zelf een goede keuze kunnen maken, jammer van het kind dat reeds overleden is

 9. Drollevanger

  Het CO2 drama is blijkbaar mislukt nu de aarde dankzij die CO2 20% extra groener is georden.
  Maar gelukkig heeft men nu een nieuw verdienmodel bedacht. Men gooit het nu op het te vruchtbaar maken van de grond in natuurgebieden door stikstof (78% van onze lucht).
  Vroeger op de basisschool werd mij verteld dat men in een ver verleden kruistochten organiseerde om het heilige land te bevrijden van de islamieten die dat land waren binnengevallen.
  Er was zelfs een kruistocht die was samengesteld uit kinderen. De “Kinderkruistocht”
  Daarvan is niks terecht gekomen. Al die lieve kinderen zijn later op Turkse slavenmarkten verkocht.
  Door die massale slavinnen verkrachtingen door de Turken, lijken diezelfde Turken nu sprekend op wat donkere Europeanen. Zet ze naast hun vroegere broedervolk de Oeigoeren, dan zie je pas de verschillen.

 10. Jynx

  Ze mag bij mij een weekje komen logeren, ik garandeer dat ze daarna genezen is.g

 11. Drollevanger

  Ik vind dat men op plekken waar de meerderheid op clubs als Groenlinks/D66 heeft gestemd, winkels moeten komen waar men alleen groenten verkoopt die in een stikstof arme omgeving zijn gekweekt.
  De rest van de winkelwaar moet toegankelijk zijn, via een pasjessysteem, voor de wel normale mensen.
  Dat lijkt mij supereerlijk.

 12. Drollevanger

  Ik zat enige tijd geleden te kijken naar een reportage over een kippenboer.
  Zijn hokken waren een lust voor het oog. Een soort nagebouwde jungle, waar de legkippen het prima naar de zin hadden, een lust voor het oog.
  De kippen leefden er een stuk langer dan in andere omstandigheden, legden meer eieren.
  Waarom zie ik maar sporadisch dat soort uitzendingen op de TV. Dan zien de veganisten ook eens hoe het echt in veel landbouwbedrijven toegaat.
  Een opluchting wellicht na hun eigen bestaan in hun flatgebouw.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.