Woningnood Amsterdam neemt alleen maar toe: Bouwers kijken naar andere gemeenten

Geen categorieaug 30 2019, 17:00
Gemeente Amsterdam werkt zichzelf behoorlijk in de nesten. Diverse vastgoedpartijen keren de gemeente de rug toe en zoeken naar andere locaties om in te investeren. De ambitie van het gemeentebestuur om 7500 woningen per jaar te bouwen, zal dan ook niet gehaald worden. Via Het Parool.
Frank van Blokland, directeur van IVBN, de belangenvereniging van vastgoedbeleggers, is kraakhelder over de Amsterdamse ambities:

"Dat gaat Amsterdam nooit halen. Het gaat helemaal niet goed."

Door allerlei groene maatregelen, zoals gasloos bouwen, worden nieuwe woningen hartstikke duur. Daar komt nog bij dat Amsterdam haar grond heel duur verkoopt, wat de prijs van een woning verder opdrijft. Logisch dus dat vastgoedbeleggers liever kiezen voor goedkopere gemeentes waar ze in ieder geval weer een marktsegment kunnen bedienen dat ook rendeert.
Wethouder Ivens (SP) maakt zich kennelijk weinig zorgen want "We krijgen nog voldoende inschrijvingen binnen voor projecten." Leuk, maar men verwacht dus dat die uiteindelijk af zullen gaan haken. Groen beleid draait de woningmarkt in Amsterdam de nek om, zo simpel is het. Krakers, migranten die voorrang krijgen en hogere huurprijzen dragen allemaal natuurlijk ook hun steentje bij, maar lijken niet de hoofdoorzaak te zijn.
De vraag is alleen of men in andere gemeenten zit te wachten op (nog steeds) dure woningen waarvan de prijs eigenlijk kunstmatig op is gedreven. Het klinkt meer alsof de woningmarkt op het punt staat in te storten en men over een jaar of twee flink dure huizen voor weinig op de kop kan tikken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten