ABN Amro de sjaak? OM start witwasonderzoek

Het Openbaar Ministerie is een witwasonderzoek begonnen bij ABN Amro. Tijdens het snuffelen wordt onderzocht of de bank wel voldoende heeft gedaan tegen zaken als witwassen en het financieren van terrorisme. Iets met: waar rook is, is vuur? Het is in ieder geval niet niks dat het OM dit onderzoek is gestart.

De bank in kwestie lijkt zich niet heel erg druk te maken. Zo laat AMB Amro weten volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van het OM. Een nodige dosis zelfvertrouwen kan je deze hoge heren dus niet ontzeggen. Volgens het OM wordt ABN Amro ervan verdacht dat ‘ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd‘ gemeld zijn. En dat allemaal uitgestreken over een ‘langere periode’.

Eerder werd al bekend dat De Nederlandse Bank grote vraagtekens zette bij de vraag of ABN Amro wel wist wie hun eigen klanten waren, zo meldt de Telegraaf.

“Vorige maand meldde ABN Amro al dat de bank door De Nederlandsche Bank (DNB) was opgedragen de achtergrond van alle vijf miljoen particuliere klanten te onderzoeken. De toezichthouder had grote twijfels of ABN Amro wel goed wist wie de eigen klanten precies zijn.”

Dit is dus een zeer gevoelige kwestie, aangezien banken de plicht hebben dat ze scherp toezicht moeten uitoefenen of klanten geen misbruik maken van het financiële systeem.

Dit keer is ABN Amro dus het slachtoffer van een onderzoek van het Openbaar Ministerie. Echter worden alle grote banken met argusogen gevolgd. Eerder was het ING dat op de vingers werd getikt. De bank kreeg zelfs als eerste een boete van 675 miljoen euro.

Men zegt weleens: waar rook is, is vuur. Maar deze kwestie is wellicht nog te pril om daar iets zinnigs over te zeggen. Er zit voor nu dus niets anders op om de resultaten van dit onderzoek rustig af te wachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Tja, ABN-AMRO. De bank die wel al hun Nederlandse klanten met een normale salaris/pensioen rekening die in het buitenland wonen eruit gooide, maar terroristische buitenlanders wel gewoon hun rekening laat behouden.
  Goed dat die eens onderzocht worden.

 2. spelende vrouw

  Het is al belachelijk dat banken de plicht hebben van de roverheid te monitoren hoe de geldstromen van hun cliënten lopen. Dat is een opsporingstaak van het bevoegd gezag en niet van een financiële instelling. Op naar de totalitaire controle.

 3. Crassus

  De koersval raakt ook de staat die nog een flink pakket aan aandelen in het bezit heeft.
  De risico’s voor beleggingen t.a.v. eigen pensioenvoorziening komen hiermee duidelijk in beeld. De spanningen na een emotioneel debat in het Lagerhuis over de Brexit lopen op. Dat doet het Pond geen goed, de koers tegen de Euro loopt terug.

  1. spelende vrouw

   De koersval raakt ook de burger die nog een flink pakket aan aandelen in het bezit heeft.

   De staat kan niet geraakt worden want de staat is de burger. Elke misser van de staat mag de burger oplossen, voelen en betalen

   1. Fortiori

    Ik denk niet dat u als burger die aandelen die de Staat in bezit heeft zo maar kunt opeisen als u zich meldt aan het Binnenhof. Daarvoor moet u toch bij een bank zijn.
    Daarmee raakt het de Burger niet.

    1. spelende vrouw

     opeisen kan ik ze inderdaad niet maar het koersrisico is volledig voor onze rekening. Leuk he , beleggen met andermans geld ?

     1. Fortiori

      Natuurlijk zou een hogere koers de staat beter uitkomen wanneer zij besluit de aandelen naar de Beurs te brengen. Dat is waar. Maar in dit geval is het de markt die reageert, de publieke sector, de aandelen bezitters die elkaar de das om doen. Misschien dadelijk weer koopwaardig!

     2. spelende vrouw

      luister nou vriend,

      de aankoop gebeurd met belastinggeld van de burger
      de verkoop levert belastinggeld voor de burger

      Het koersrisico komt ten laste van belastinggeld van de burger.
      Belastinggeld is van de burger niet van de staat. De staat heeft niets. Dat was toch de discussie ? niet of het koopwaardig was.

      Met een negatieve rente zal het straks wel koopwaardig zijn. Immers ABN kopen met geleend geld en nog geld verdienen op de lening ook 🙂 🙂

     3. Louise

      Met u eens. Waarmee ook bewezen wordt dat zelf beleggen voor een pensioen stalen zenuwen vergt. Voor mij niet gezien, mevrouw.

     4. spelende vrouw

      Ik ben overtuigd dat zelf beleggen met weinig vermogen het slechtste is wat je kunt doen. je kunt geen risico’s spreiden noch je verzekeren met calls en puts. Je bent een antilope in een leeuwenkuil en zult altijd verliezen. Of je hoort bij de 1% mazzellaars

 4. Bes Tolen

  De politiek, die de overheidsuitgaven oppompt omdat ze zoveel onzinnige dure hobbies heeft, die het land schaden, en niet weet waaraan allemaal wordt uitgegeven, laat wel heel veel eigen verplichtingen over aan ja, wat al niet. Het lijkt op te weinig of geen samenwerking dus geen informatie, overleg e.d. en het volk wordt vooral niet duidelijk waar het echt en helemaal om gaat. Bijvoorbeeld politieke vijanden, misschien wel van een ander bevriend land of vermeende vijanden of juist die als politieke vrienden die in een vijandig beschouwd land resideren. of gewoon terroristen waarvoor niet speciaal veel geld nodig is. Zo iets. Wellicht weten de banken de criteria ook onvoldoende tot niet en zitten ze met een groot probleem mee gezien de massa van miljarden gegevens. Maar hoe het ook zij de koersen van de Nederlanse banken lijden er onder. Straks rijp om geslacht te worden of goedkoop overgenomen door buitenlandse banken of erger. Want meer dan zo hebben onze regeringen de laatste twintig jaar op fimancieel economisch gebied niet gepresteerd. Onze particulieren zijn arm geworden onder verkeerd beleid, niet in het minst door onjuiste belastingpolitiek, die als diefstal is te beschouwen. Want onze overheid beschermt niet omdat de politiek de noodzaak van eigen kapitaal bij de burgers niet ziet zitten. Of weet men helemaal niets? Inderdaad. Ik weet bijvoorbeeld, dat de Belastingdienst intern altijd al willens en wetens op veel onderwerpen verzuimde. Dan heeft de politiek het er over dat er grote bedrijven zijn, die hier gen belasting betalen. Winstbelasting bedoelt de politiek. Maar dat is eigen schuld van de politiek. Waarom deugt de verantwoording miet? Dat is in Nederland een omissie. Als leiding de deskundigen frustreert door hen tegen te werken, is dat een fenomeen dat al te vaak voor komt. Daardoor wordt hoogwaardig werk dat om grote bedragen gaat, niet gedaan. Niet alleen bij de Belastingdienst trouwens. Maar dat is de politiek feitelijk onbekend omdat ze geen ervaring op niveau heeft. Met een geschiedenisstudie krijg je zoiets niet te zien. Een studie en baan, die dan wel van belang is voor bijvoorbeeld organisatorische en financiële zaken ja daar wilden het soort politici van tegenwoordig niet aan. Daarom zijn ze nu minister president, minister van economische zaken en zo meer toch? Lekker soepel. Dat gaat nota bene gemakkelijker. Blijft zo. Moet duidelijk zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.