Blok overlegt erop los! Wil IS-strijders laten berechten in Irak

Blok overlegt erop los! Wil IS-strijders laten berechten in Irak

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, is voor de verandering eens hard aan het werk! Hij zit momenteel in New York en bespreekt daar de mogelijkheid om IS-strijders in Irak te laten berechten voor hun misdaden. Er zijn echter wel wat complicaties die deze gehele kwestie uiterst gecompliceerd maken. Zo heeft Irak de doodstraf in de terreurwetgeving staan. En zoals iedereen weet is Nederland een grote tegenstander van de doodstraf. Via NRC.

Er zitten nu zo'n 20.000 IS-strijders vast in Irak, waarvan de meerderheid in het bezit is van de Iraakse nationaliteit. Er wordt dus op grote schaal overlegt over deze kwestie. Blok heeft goede hoop.

"Het feit dat ze bereid zijn samen met ons dit te organiseren geeft aan dat ze interesse hebben. Zij hebben natuurlijk enorme aantallen strijders. De omvang van de opgave waar ze voor staan maakt het voor hen interessant om samen te werken met Nederland en andere westerse landen. Zo’n eerste stap geeft hoop dat we verder kunnen."

Nederland maakt zich dus sterk voor de berechting van IS-strijders in Irak. Zeker omdat ze geen IS-strijders willen terughalen naar Nederland.

Blok ziet graag een berechting bij het Internationaal Strafhof. Alleen één probleempje: Irak erkent dit Strafhof helemaal niet. En dan wordt samenwerking toch knap lastig, als beide partijen hier niet op één lijn zitten. Er zijn nog wel wat andere oplossingen, maar ook daar zitten veel haken en ogen aan.

"De VN zouden ook een apart tribunaal kunnen instellen, zoals destijds voor Joegoslavië, maar dat zou op een Russisch veto stuiten. Zweden maakt zich daarom sterk voor een ad-hoc-tribunaal dat door een groepje landen opgezet wordt. Nederland steunt dat initiatief, maar dat duurt lang en een tribunaal berecht in de regel alleen de kopstukken, zegt een diplomaat. Dat is niet de oplossing voor berechting van alle strijders."

En dus komt de berechting van IS-strijders in Irak om de hoek kijken. Er is nog wel een obstakel, namelijk: de doodstraf. Nederland is een grote tegenstander daarvan en beide partijen zijn hier nog over in conclaaf volgens Blok:

"Daarover zijn we met Irak in gesprek, maar daar zijn we nog niet uit. Er zijn allerhande oplossingen denkbaar, maar het is niet bevorderlijk als ik nu al openlijk ga zeggen welke vervolgstappen Irak moet zetten."

Hopelijk worden er snel oplossingen gevonden, kunnen de daders snel worden berecht en de straf krijgen die ze verdienen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties