ABN Amro de sjaak? OM start witwasonderzoek

Geen categoriesep 26 2019, 10:00
Het Openbaar Ministerie is een witwasonderzoek begonnen bij ABN Amro. Tijdens het snuffelen wordt onderzocht of de bank wel voldoende heeft gedaan tegen zaken als witwassen en het financieren van terrorisme. Iets met: waar rook is, is vuur? Het is in ieder geval niet niks dat het OM dit onderzoek is gestart.
De bank in kwestie lijkt zich niet heel erg druk te maken. Zo laat AMB Amro weten volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van het OM. Een nodige dosis zelfvertrouwen kan je deze hoge heren dus niet ontzeggen. Volgens het OM wordt ABN Amro ervan verdacht dat 'ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd' gemeld zijn. En dat allemaal uitgestreken over een 'langere periode'.
Eerder werd al bekend dat De Nederlandse Bank grote vraagtekens zette bij de vraag of ABN Amro wel wist wie hun eigen klanten waren, zo meldt de Telegraaf.

"Vorige maand meldde ABN Amro al dat de bank door De Nederlandsche Bank (DNB) was opgedragen de achtergrond van alle vijf miljoen particuliere klanten te onderzoeken. De toezichthouder had grote twijfels of ABN Amro wel goed wist wie de eigen klanten precies zijn."

Dit is dus een zeer gevoelige kwestie, aangezien banken de plicht hebben dat ze scherp toezicht moeten uitoefenen of klanten geen misbruik maken van het financiële systeem.
Dit keer is ABN Amro dus het slachtoffer van een onderzoek van het Openbaar Ministerie. Echter worden alle grote banken met argusogen gevolgd. Eerder was het ING dat op de vingers werd getikt. De bank kreeg zelfs als eerste een boete van 675 miljoen euro.
Men zegt weleens: waar rook is, is vuur. Maar deze kwestie is wellicht nog te pril om daar iets zinnigs over te zeggen. Er zit voor nu dus niets anders op om de resultaten van dit onderzoek rustig af te wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten