Approval rating van Kabinet Rutte 3 schiet omhoog, politieke flirt met groen betaalt uit

De woorden van Rob Jetten (D66) over de ambitie van de Nederlandse regering om klimaatkoploper van Europa te worden galmt nog na en de flirt van Mark Rutte (VVD) met de groene politiek lijkt zich daadwerkelijk uit te betalen. Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat GroenLinks- en PvdA-kiezers positiever denken over het kabinet. Voor het eerst in tijden wenst een meerderheid van de Nederlanders dat Rutte de rit uitzit (54%).

Approval rating Kabinet Rutte 3

De steun voor het Kabinet Rutte 3 stijgt onder kiezers, aldus de meest recente peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De steun voor het Kabinet Rutte 3 stijgt onder kiezers, aldus de meest recente peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Toen Mark Rutte in 2017 zijn kabinet formeerde waren de verkiezingen net achter de rug en met een nipte voorsprong van 1 zetel in de Tweede Kamer vormde hij samen met D66, CDA en de ChristenUnie van Gert-Jan Segers het nieuwe kabinet. Zijn derde. Doordat de coalitie zo’n kleine meerderheid had in de Kamer zie je in de bovenstaande tabel dat de steun voor het kabinet vrij laag was: zo’n 50%.

Vervolgens daalde het vertrouwen in het kabinet hard door impopulaire maatregelen en missers, denk bijvoorbeeld aan het dividenddebacle en de aanhoudende migratieproblematiek,. Het jaar 2018 leek het rampenjaar van Mark Rutte. Uiteindelijk trad staatssecretaris Mark Harbers af in het voorjaar. Het absolute dieptepunt.

Maar aan die negatieve trend is overduidelijk een einde gekomen. Sinds de zomer zit het kabinet weer in de lift en deze maand geniet de regering zelfs 54% steun onder de bevolking. Met name GroenLinks-kiezers lijken gecharmeerd door Rutte’s ambities om klimaatkoploper van Europa te worden. Maar wellicht is het ook de teloorgang van prestige van Forum voor Democratie waardoor de framing van die partij niet langer effectief is. Kiezers denken: eigenlijk doet Rutte het niet zo slecht.

Ook bij de diehard oppositiepartijen zien we meer steun voor Rutte. Zo hopen SP-, FVD-, en PVV-kiezers steeds meer dat Rutte het klusje gaat klaren, maar onder kiezers van 50Plus zien we een wisselend beeld. Zo was de steun voor het Kabinet Rutte 3 bij aanvang slechts 24%, maar zien we na veel ups en downs dat Rutte slechts 10% steun geniet bij de achterban van Henk Krol op het moment van schrijven. Wellicht dat de problematiek rondom mogelijke pensioenkortingen de populariteit van Rutte parten blijft spelen.

Zit Rutte de rit uit?

Of premier Mark Rutte het karwei gaat afmaken in Den Haag? Een meerderheid van de kiezers denkt van wel. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Of premier Mark Rutte het karwei gaat afmaken in Den Haag? Een meerderheid van de kiezers denkt van wel. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Op de vraag of kiezers verwachten dat het Kabinet Rutte 3 de rit uitzit antwoordden de meeste respondenten instemmend. Dat was bij aanvang van het kabinet ook wel anders, toen verwachtten kiezers nog dat het kabinet snel zou vallen. Maar momenteel denkt een meerderheid van 61% dat Mark Rutte de rit zal uitzitten. Met name onder PVV-kiezers is het nu duidelijk dat Rutte ‘back’ is en zij scoorden 42% instemmend op de stelling.

Met Prinsjesdag en de verkiezingen in aantocht en de geruchten over ‘investeringen’ zal de jubelstemming voorlopig aanhouden. Maar of Rutte daadwerkelijk gaat leveren wat iedereen stiekem hoopt is afwachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Watcher

  Dit Nederland is een welvarend land geworden.

  Rechts Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het beste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  GEEN NEXIT.

  1. Isengrijn

   🙂 haha!

 2. Mezzadra

  Rutte is een briljante staatsman in dit coalitieland. Hij weet sterk beleid te maken door te verbinden.

  Het is geweldig dat hij straks opnieuw beschikbaar is om het volgende Kabinet te leiden.

  1. Rosasolis

   @Mezzadra. inderdaad heeft Rutte Een grote waarde, hij probeert mensen op te roepen om samen te werken. Te veel mensen doen niets anders dan zeuren.

  2. Lampje

   Zo snel alweer vergeten dat hij ons bestolen heeft, wat hij met de rechterhand geeft pakt hij met de linker dubbel terug, iedereen zou meer in zijn/haar portemonnee zien. Het is juist minder geworden. De bedrijven spekt hij en wij, de gewone man, mogen dat betalen. De lul vergeet dat hij van ons belastinggeld wordt betaald en zelf verdient hij niets. Hij had na 8 jaar (2 termijnen) moeten oprotten, net als presidenten, maar meneer heeft het te hoog in z’n bol. Dus oprotten Rutte.

 3. Jack Flash

  Laat de kist maar zakken.

 4. Isengrijn

  Approval rating…

  Daar hebben wij toch een Nederlands woord voor?Goedkeuringswaardering, Teunis. Of klinkt dat niet ‘cool’ genoeg?

 5. fusilier

  Het E.U knechtje Rutte heeft helemaal niks met de minder bedeelden in ons land. Behalve als ze uit Afrika komen natuurlijk want dan staan de grenzen wagenwijd open . Geld en macht is het enige wat telt bij deze E.U MEELOPER.

 6. Peter Oudshoorn

  Volgens het RIVM rapport van deze week behoort Nederland, en met name de Randstad, tot de meest vervuilde plaatsen in Europa met een fijnstofuitstoot die goed is voor ca. 15.000 doden per jaar, meer dan 18 keer het aantal verkeersdoden.

  De woningnood duurt al 70 jaar en is schrijnender dan ooit, de koopprijzen zijn tot onwerkelijke hoogten gestegen. Door de hoge stikstofconcentraties liggen echter 18.000 projecten stil.

  De belastingen zijn tot onaanvaardbare hoogten gestegen, evenals de files en de corruptie, fraude en malversaties bij ambtenaren en justitie zijn niet te tellen.

  Nederland is een boevennest en narcoticastaat. Een belastingparadijs voor multinationals en heeft verhoudingsgewijs meer armen en voedselbanken dan de USA.

  Nederland is uitverkocht en kapotgemaakt, vooral onder en door Rutte.

  1. Bender

   Hoe kan dit nu, die lul van een Mezzadra zegt zojuist hierboven dat Rutte een briljant staatsman is…..

   1. Deathspank

    @Bender: Ze hebben beide gelijk, het hangt er maar vanaf aan wiens kant je staat. Aangezien ze het woord populist nogal vaak negatief gebruikt zal ze wel niet aan de kant van de “populus”.

  2. Mezzadra

   “Volgens het RIVM rapport van deze week behoort Nederland, en met name de Randstad, tot de meest vervuilde plaatsen in Europa met een fijnstofuitstoot die goed is voor ca. 15.000 doden per jaar, meer dan 18 keer het aantal verkeersdoden.”

   De heer Oudshoorn plaatst deze noodkreet terecht. Het is daarom ook goed dat het Kabinet zwaar inzet op de klimaattransitie. Deze situatie is niet vol te houden.

   Noodzakelijk maatregelen met betrekking tot het fijnstoflobby lijkt me de maximering van de snelheid op 100 km en een verbod op dieselmotoren.

   1. Isengrijn

    Mezzadra:

    “…en een verbod op dieselmotoren…”

    Hèhè 🙂

    Je wilt de algehele scheepvaart stilleggen? Plus al de industriële hulpmiddelen? Dan moet je snel met hele goede oplossingen komen, Sandro.
    Ik luister..

   2. Deathspank

    @Mezzadra: Je praat nadat je verstand hebt. Klimaat en milieu zijn twee totaal verschillende dingen. Als je met milieumaatregelen klimaatmaatregelen gaat verdedigen weet je totaal niet waarover je praat. Ik geloof dat je geen enkel idee hebt hoe ernstig de fout is die je net gemaakt hebt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Mezzadra

     Dat is correct, Deathspank, klimaat en milieu zijn verschillende aspecten maar in de uitvoeringsmaatregelen versterken ze elkaar: het terugdringen van verbrandingsmotoren dringt de uitstoot van CO2 terug maar ook die van fijnstof en stikstof.

    2. Dik

     @Deathspank: De aandoenlijke komt hier niet om te praten, dat heeft hij nog nooit gedaan! Hij komt hier alleen zijn digitale scheetjes laten, en jij snuift het op.

   3. Deathspank

    @Mezzadra:

    Quote:
    “Volgens het RIVM rapport van deze week behoort Nederland, en met name de Randstad, tot de meest vervuilde plaatsen in Europa met een fijnstofuitstoot die goed is voor ca. 15.000 doden per jaar, meer dan 18 keer het aantal verkeersdoden.”

    Dit heeft helemaal, maar dan ook helemaal niks met de energietransitie te maken dit weet jij net zo goed als ik.

    Quote van de nu.nl:
    Wat heeft stikstof te maken met een mogelijke stop op allerlei projecten?
    h**ps://www.nu.nl/politiek/5945772/stikstofuitspraak-gevolgen-voor-gp-zandvoort-en-bouw-windmolens.html

    “Welke projecten lopen gevaar?
    Dat zijn er nogal wat. Minister Schouten maakte een eerste inventarisatie van maximaal 310 projecten die nu gevaar lopen door de stikstofuitspraak. Daarnaast lopen er 630 juridische procedures tegen vergunningen die zijn verkregen met de PAS.

    Dijkversterking, windmolenparken, landbouwbedrijven, recreatie. Het is een greep uit de sectoren die ermee te maken hebben.”

    De PAS heeft zoals je kunt lezen verstrekkende gevolgen onder andere windmolenparken, dus als je jezelf nog verder voor lul wilt zetten hoor ik het graag.

    1. Mezzadra

     Kan Deathspank niet inzien dat de klimaattransitie, waarin ondermeer verbrandingsmotoren worden vervangen door elektrische motoren, en passant ook de uitstoot van fijnstof terugdringt?

     1. Deathspank

      Als eerste dien ik je alweer te corrigeren, want is niet klimaattransitie maar energietransitie. Ten tweede waarom passeer je en passant mijn hele reactie. Dus eerst gaan we mijn reactie inhoudelijk behandelen en daarna gaan we het rustig hebben over verbrandingsmotoren enz. Ok?

 7. Willemm

  Mark Rutte is, en dit kunnen ook de haters van DDS niet ontkennen, een uitstekende politicus die het op het moment enorm goed doet. Het gaat op het moment heel goed met ons land. Of je het eens bent met zijn beleid maakt daarvoor niet uit.

  1. Kretoloog

   Willemm is dus 1 van die (helaas) miljoenen Nederlanders die alles geloven wat in de krant staat en op radio en TV wordt gezegd.

   Willemm woont vast niet in een prachtwijk, want anders had hij wel anders gepiept.

   Met mensen als Willemm heb ik eigenlijk een beetje medelijden. Ooit komen ze er achter dat ze jarenlang bedonderd zijn door de overheid. En voor goedgelovige zielen is dat een pijnlijk proces, dat ik niemand gun.

   1. Vliegenvanger

    +++++++ dit soort volk krijg je niet wakker. Helaas.

  2. Peter Oudshoorn

   Willumm, economisch gaat het wat minder slecht met Nederland dan de andere landen van Europa. In alle andere opzichten scoort Nederland ver beneden de maat.

 8. Marija

  VVD = onovertroffen in sluwheid.

 9. Jack Flash

  Slimheid en sluwheid en geslepenheid worden helaas verwisseld met intelligentie waar wel emphatie bij aansluit.

 10. Confucius

  “Zo hopen SP-, FVD-, en PVV-kiezers steeds meer dat Rutte het klusje gaat klaren.”

  Hier geloof ik dus geen snars van.

  1. shidaian

   Toch zou dat best eens kunnen. Alle drie de partijen hebben tijd nodig om te herstellen en menig kiezer weer te kunnen aanspreken. Vooral als helemaal duidelijk wordt wat die klimaatgekte allemaal gaat kosten. Schoner milieu wil iedereen Maar klimaatverandering tegenhouden ?????? En vaak halen de politici en met name Robot Jetten milieu en klimaat door elkaar.

 11. debontereus

  En wederom zijn de linkse deelnemers erbij om als eerste hun zogenaamde overwinning te verzilveren
  Maar we zullen zien wat er gebeurt
  Het is nog geen 2021
  Tijd genoeg dus voor meer belastingverzwaring fraude corruptie en meer negatief nieuws over het partijkartel om het te laten vallen

 12. debontereus

  @ confucius
  +1
  Weer zo’n links propaganda verhaal
  Totaal ongeloofwaardig

 13. debontereus

  Deelnemers = drekemmers

 14. Vliegenvanger

  Wacht maar af, na prinsjesdag dondert hij keihard naar beneden. Zijn beloftes zijn klinkklare leugens, vertrouwen van Rutte is ver weg. Zolang hij niet opkomt voor de minima en geld blijft geven naar grote bedrijven, en de gelukszoekers blijft binnen halen is het een waardeloze mp.

 15. Tman

  Het zal allemaal gebakken lucht blijken,realiteit wint altijd van de sprookjes!
  Sprookjes zijn er voor kinderen en linkse sukkels!

 16. Rosasolis

  Laat Rutte doorgaan. Hij is een intelligente, top diplomaat geworden, die het van ouds bekende buitenlandse waardering voor ons regering en onze bedrijfsleven ruim vertegenwoordigt. Hij wil liever samen met mensen werken dan hun dwarszitten.
  Ter vergelijken met vele andere landen wordt onze beleid, en stijl van leven als Een van de beste in de wereld beschouwt. Enkele maanden geleden was er een rapport in de krant gepubliceerd, vanuit de VN over de 10 beste landen in de wereld om als burger te leven en werken. De keuze ging vanuit verschillende onderdelen van een uitgebreide onderzoek met belangrijke onderdelen zoals: burgerrechten, economie, gezondheid, politiek stabiliteit, etc. Nederland is nu nr. 3 op de lijst van de beste landen. Onze enige echte zwakke punt is luchtvervuiling in de randstad.
  Vandaag op de radio nieuws gehoord, dat het nu een totale chaos in Groot-Brittannie is.
  Gisteren is de minister van financien uit de Conservatief partij gestapt, omdat Johnson 21 conservatief ministers en staats- secretarissen zomaar uit de partij had gezet; (zijn eigen beslissing, zonder enige overleg met wie dan ook), omdat deze bekende partij
  vertegenwoordigers tegen Zijn “harde brexit” zijn, en/of helemaal tegen de brexit zijn.
  De meeste ex-conservatoren stappen over naar de Liberal party, maar de minister van financien heeft verklaard dat zij als onafhankelijke blijft doorgaan in de lagerhuis
  parlement. Volgende week zal er nog meer uit de Conservatief partij stappen, omdat Johnson hard op weg is om een dictator te worden. En dictators worden niet in de
  VK getolereerd. In tussen, heeft de Liberals, Labour, National Party of Scotland, en het National Party of Wales verklaard dat zij vanaf nu samen gaan werken, en dat zij
  tegen de brexit zijn.

  1. Mezzadra

   “Met 100 Km per uur ben je ook langer onderweg en vervuil je ook meer dan met 130 Km”

   Dit is dom gelul, het is overduidelijk dat terugdringing van de maximumsnelheid vermindering van CO2- en stikstof uitstoot betekent. Het betekent ook minder files, minder geluidsoverlast en minder verkeersslachtoffers.

   Het is eigenlijk bizar dat we daartoe niet besluiten.

   1. meneer cactus

    alles wat jij zegt is dom gelul tarrel

 17. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Maximum snelheid naar 100 Km” Peter Storms zei ooit door de overheid opgedrongen beperkingen snelheid omlaag is daar 1 van. En ook veel snelheidsremmers als weg versmallingen en verkeersdrempels. Ja dan komt de brandweer, politie en ambulance wel op tijd aan bij de plek des onheils. “Verbod op diesel motoren” zonder transport staat alles stil en worden de winkels ook niet meer bevoorraad. Met 100 Km per uur ben je ook langer onderweg en vervuil je ook meer dan met 130 Km, bovendien is 100 een ‘snelheid’ om bij in slaap te vallen. Een klimaattransitie is ook niet vol te houden dus. Politiek staat los van de economie en andersom. Als de economie goed draait wil dat niet zeggen dat je een uitstekende politicus bent. Tussen 1994 en 2002 hadden we ook een goed draaiende economie, maar Kok was een hele slechte politicus “Rechts demoniserend weg kijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende” Rechts zit niet eens in de coalitie. De EU stort Nederland in een poel van ellende, type’s die beweren dat de welvaart van Nederland te danken is aan de EU moeten gewoon verder slapen en fantaseren in hun eigen wereld want de economie staat ook los van de EU en andersom. Bovendien heeft de EU het veel te druk met het bemoeien van allerlei interne politieke kwesties zoals asiel en immigratiezaken handelsverdragen is voltooid verleden tijd.

  1. van Urk

   Inderdaad. De economie wordt niet gedraaid door politici die te weinig verstand hebben van bepaalde bedrijfstakken maar door jan met de pet op zijn truck die er wel verstand van heeft.

   1. Mezzadra

    En die jan met de pet gaf Rutte er deze week weer een zetel bij in de peiling.

    Hoe zou dat toch komen?

    1. meneer cactus

     omdat ze niet nadenken tarrel, blindelings volgen , gaat u maar slapen de regering waakt. Slaafse onderdanen en links loopt kwijlend door den haag

     1. Mezzadra

      De kiezer begrijpt het niet, volgens cactus.

      🙂

     2. joey

      M
      Kuddegedrag,NPO uitzendingen,linkse talkshows zorgen ervoor dat het stemvee zonder enige vorm van zelfkritiek op het verkeerde been staat!

     3. van Urk

      De Jan met de pet wordt uberhaupt niet eens geselecteerd of gevraagd om aan die peilingen mee te doen. Het zijn meestal hoogopgeleiden die gevraagd worden. Volgens mij heb ik al een paar keer uitgelegd wat het verschil is tussen democratie en aristocratie. Ons politiek stelsel is niet democratisch maar aristocratisch met enkele democratische elementen erin. Want Jan met de pet stemt niet eens op Rutte maar op een partij dat stelselmatig buitenspel wordt gezet door de aanzienlijksten van onze samenleving.

     4. Mezzadra

      Waar baseert de heer van Urk de bewering dat alleen hogeropgeleide deelnemen aan peilingen in hemelsnaam op?

     5. van Urk

      Laagopgeleiden zetten meteen hun telefoon gauw uit als de vreemde beller over politiek begint.

    2. shidaian

     wel eens aan manipuleren van peilingen gedacht? 🙂

 18. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik ben absoluut geen fan van de VVD, een partij voor vetnekken, mannen met zonnebrillen, stropdassen en dikke sigaren. Los gezien van politieke voorkeur vind ik wel dat Rutte het redelijk goed doet als premier

 19. shidaian

  De verkiezingen komen er weer aan. Ja dan moet de publieke opinie weer gemanipuleerd worden door de peilingen. Hoe doorzichtig is dit weer.

 20. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Helemaal geen dom gelul :
  Afstand van A naar B 130Km
  Snelheid 100 Km/uur
  Aankomst tijd : 1 uur, 18 minuten en 31 seconden

  Dezelfde afstand, maar dan 130 Km/uur
  Aankomst tijd 1 uur
  Degene die 130/uur rijd komt aan en zet de motor uit
  De andere die 100/uur rijd komt 18 minuten en 31 seconden later aan.
  De motor draait dus 18 minuten en 31 seconden langer en stoot dus meer uit

  Wat nou minder uitstoot met 100/uur???
  “minder files” ook BULLSHIT of het nou 100 is of 130 per uur file’s hou je altijd. Oorzaken van files zijn : Nederland is over vol en de andere oorzaak is de verkeersmentaliteit en die is sterk regio gebonden. Wil je de files aanpakken zal de politiek toch eens met een maximum aantal inwoners op de proppen moeten komen. Maar ja dan kom je aan de heilige linkse idealen en dat wil men nou eenmaal niet. Links wil alleen maar mensen onbeperkt binnen laten, dus een quotum van het aantal vluchtelingen en immigranten hoef je bij links niet aan te komen, dit terzijde. Minder geluidsoverlast ook BULLSHIT!!!! een auto of motor met 100 km/uur maakt meer lawaai dan met 130 of harder. Met een motor is dat helemaal verraderlijk : hoe harder je rijd hoe mooier de motor loopt. Vaak heb ik het niet door dat ik 160 of 180 rijdt tot dat ik op de teller kijk. Met de auto is dat in feite precies hetzelfde, alleen kijk je dan makkelijker op de teller omdat die voor in het dashboard zit. Minder slachtoffers??? ook BULLSHIT!!! de meeste slachtoffers vallen op autowegen met een maximum snelheid van – jouw favoriete ‘snelheid’ 100 Km en 80 Km. Zo is het toevallig ook nog eens een keer.

 21. Jack Flash

  Het klopt wel dat een auto met 130km vehoudingsgewijs veel meer uitstoot dan met 100km.Dit heeft te maken met de luchtweerstand en de banden op het wegdek.Alleen blijft het uiteindelijk een druppel op een hete plaat want door de langere tijds duur wordt de uitstoot een fractie minder.Bovendien leidt het tot economische schade omdat we in een snelle economie leven waar”tijd is geld”het credo is.

 22. ReneR

  Rutte, geen ruggengraat, liegen, hypocriet zijn… Ik zie hem liever gaan. Nederland is een welvarend land, ondanks Rutte, zeker niet dankzij Rutte. Denk je daar anders over, check dan even de feiten. Rutte, is niet te vertrouwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.