Blok overlegt erop los! Wil IS-strijders laten berechten in Irak

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, is voor de verandering eens hard aan het werk! Hij zit momenteel in New York en bespreekt daar de mogelijkheid om IS-strijders in Irak te laten berechten voor hun misdaden. Er zijn echter wel wat complicaties die deze gehele kwestie uiterst gecompliceerd maken. Zo heeft Irak de doodstraf in de terreurwetgeving staan. En zoals iedereen weet is Nederland een grote tegenstander van de doodstraf. Via NRC.

Er zitten nu zo’n 20.000 IS-strijders vast in Irak, waarvan de meerderheid in het bezit is van de Iraakse nationaliteit. Er wordt dus op grote schaal overlegt over deze kwestie. Blok heeft goede hoop.

“Het feit dat ze bereid zijn samen met ons dit te organiseren geeft aan dat ze interesse hebben. Zij hebben natuurlijk enorme aantallen strijders. De omvang van de opgave waar ze voor staan maakt het voor hen interessant om samen te werken met Nederland en andere westerse landen. Zo’n eerste stap geeft hoop dat we verder kunnen.”

Nederland maakt zich dus sterk voor de berechting van IS-strijders in Irak. Zeker omdat ze geen IS-strijders willen terughalen naar Nederland.

Blok ziet graag een berechting bij het Internationaal Strafhof. Alleen één probleempje: Irak erkent dit Strafhof helemaal niet. En dan wordt samenwerking toch knap lastig, als beide partijen hier niet op één lijn zitten. Er zijn nog wel wat andere oplossingen, maar ook daar zitten veel haken en ogen aan.

“De VN zouden ook een apart tribunaal kunnen instellen, zoals destijds voor Joegoslavië, maar dat zou op een Russisch veto stuiten. Zweden maakt zich daarom sterk voor een ad-hoc-tribunaal dat door een groepje landen opgezet wordt. Nederland steunt dat initiatief, maar dat duurt lang en een tribunaal berecht in de regel alleen de kopstukken, zegt een diplomaat. Dat is niet de oplossing voor berechting van alle strijders.”

En dus komt de berechting van IS-strijders in Irak om de hoek kijken. Er is nog wel een obstakel, namelijk: de doodstraf. Nederland is een grote tegenstander daarvan en beide partijen zijn hier nog over in conclaaf volgens Blok:

“Daarover zijn we met Irak in gesprek, maar daar zijn we nog niet uit. Er zijn allerhande oplossingen denkbaar, maar het is niet bevorderlijk als ik nu al openlijk ga zeggen welke vervolgstappen Irak moet zetten.”

Hopelijk worden er snel oplossingen gevonden, kunnen de daders snel worden berecht en de straf krijgen die ze verdienen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. spelende vrouw

  De doodstraf is volledig op zijn plaats als je gemoord hebt uit religieuze overtuigingen op de meest barbaarse wijze.

  1. Jumping

   Inderdaad spelende vrouw, maar deze Blok mist ook (zijn) ballen.

   Hij past in dit leugen en bedrog kabinet Rutte 3.

   Mijn filosofie is vrij simpel, het overgrote deel van deze moordenaars, is allang weer in West Europa.

   De Nederlanders zijn gemaakt, om belazerd te worden.

 2. Fortiori

  “Minister Blok werkt weer eens” Dat is doet hij 24/7 als designated survivor! Meerdere landen buiten Irak erkennen het strafhof ook niet. Waaronder de VS (en Trump) Dus laatstgenoemde zit in de weg. Het bericht is incompleet. Tactiek?

  1. spelende vrouw

   ja , een vooraankondiging dat er veel meer van die achterlijke ISIS debielen naar Europa komen zogenaamd voor hun berechting. We hebben er alles gedaan het daar – lees Irak, Syrie , de regio – te laten gebeuren maar dat is helaas niet gelukt. Hoog smerig politiek spel

  2. Siemien

   Uiteraard verdedigd islamknuffelaar fortioriioortrio

 3. Rud56

  De doodstraf is de beste oplossing voor dat gajes!
  Maar deug-Nederland zal wel bewerkstelligen dat ze uiteindelijk hier komen.
  We worden ten slotte geregeerd door dwazen en leeghoofdige blaaskaken!

 4. Vraagtekentje

  Stropje touwtje klaar

 5. Jack Flash

  De doodstraf is sinds 1870 afgeschaft in Nederland ,doch de wet heeft in 1952 door wat voor juridische constructie dan ook het mogelijk gemaakt nog 2 mannen te executeren wegens oorlogsmisdaden.Gedogen der wet kan zijn voordelen hebben.

 6. Agios

  In Irak laten en de daar geldende rechtspraak uitvoeren. Daar hoef je echt niet lang over na te denken. Wie zich de beelden nog herinnert van wat deze ISIS-beesten hebben gedaan in naam van allah, dan zal allah best bereid zijn daar wat voor terug te doen. Verder niet meer mee bemoeien. Ik vrees dat Nederland wel zal pleiten voor een algemeen pardon. Merde!

 7. fusilier

  En Haddouchi wat doen wij daarmee? Die beul van Raqqa heeft eigenhandig meer als 100 mensen afgemaakt in het openbaar door onthoofding. Van mij mag hij voor het vuurpeloton zonder blind doek, ken genoeg jongens die bereidt zijn de trekker over te halen, zonder te knipperen met de ogen.

  1. spelende vrouw

   is er een mogelijkheid je aan te melden als reserve vrijwilliger ?

   1. Sans Rancune

    Waarom reserve vrijwilliger?

    1. spelende vrouw

     “” ken genoeg jongens die bereidt zijn de trekker over te halen, “”

     Ze zijn dus al compleet

     1. Piet Patat

      Mocht er een ziekmelding komen, dan hoor ik het wel.

     2. Sans Rancune

      Wel zo veilig, ‘een ander’

     3. Korporaal Monty

      Je kan natuurlijk ook op jacht gaan naar Volkert van G.
      Veel mensen zullen je dankbaar zijn.
      Ik ook.

 8. plakband

  Blok begint op Ascher te lijken.
  Geen resultaten van betekenis.

 9. struisvogelpolitiek

  IS-strijders in Irak berechten. Nederland zou Nederland niet zijn als die IS-smeerlappen na hun berechting naar Nederland gehaald worden om hier hun straf uit te zitten. Mogen wij die smeerlappen met ons belastinggeld aan het vreten houden.

 10. Louise

  Geen strafhof erkenning. Geen tribunaal. Wie of wat belemmert een rechtsgang nog meer?

 11. Piet Patat

  Hoor dat wel vaker in Nederland, iemand kan niet uitgewezen worden ( ook al heeft de zuurstofverspiller de gruwelijkste misdaden begaan ) want het land waar dat untermensch naar toe verbannen kan worden kent de doodstraf.
  So what ? Niet ons probleem en anders voer je het gewoon weer in of wat tegenwoordig ook erg in is, we handhaven de wet gewoon niet.
  Die IS beesten ruim je op, geen discussie mogelijk.

 12. tailgunner

  Goed plan. Lekker daar houden. Ik zie dat probleem van doodstraf niet zo: Ze plegen misdaden in een ander land, dus dan worden ze ook aldaar berecht en zullen ze de straf moeten ondergaan van dát land. Als je een uitzondering gaat maken dan zit straks heel Nederland vol met misdadigers uit de hele wereld omdat ze toevallig een Nederlands paspoort hebben. Als je daar zo’n ‘moeite’ mee hebt, dan ontneem je ze het Nederlandse paspoort voordat ze berecht worden. Opgelost…

 13. fusilier

  Spelende vrouw. Voor een vrouw met een scherpe blik is er altijd plaats.

 14. Jynx

  Ophangen dat gajes!

 15. C.A.Barstow

  Nou, eindelijk eens goed werk van dit roverskabinet.
  Het houdt dat moorddadig islamitische tuig uit ons land, en je weet zeker dat zij daar een zeer terechte en verdiende doodstraf krijgen.

  Overigens ben ik een warm voorstander van de doodstraf.
  Mensen die willens en wetens en bij het volle verstand een ander mens van het leven beroven,
  hebben zelf het recht op leven verspeelt en dienen daarom de doodstraf opgelegd te krijgen, niet alleen theoretisch, deze dient ook praktisch ten uitvoer gebracht te worden!
  Geen concessies en zeker geen slap smerig links gewauwel bij de rechtspraak.
  De overheid draagt het zwaard niet tevergeefs!
  Maar helaas, wij zijn verworden tot een verachtelijk slap door links verziekt land.

  Stem FvD.

 16. Lampje

  Pardon, IS-strijders, IS-terroristen zult u bedoelen. Het zijn en waren geen strijders maar bloeddorstige moordenaars en verkrachters, slaap lekker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.