De komende pensioenkortingen zijn diefstal van het uitgestelde loon van werkende mensen!

André Rennenberg, Fractievoorzitter van de lokale partij Ouderen Appèl Eindhoven vindt dat de komende kortingen op de pensioenen diefstal is van uitgesteld loon van de werkende mensen. Hij roept de Tweede Kamer op dit te voorkomen. “De Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag zijn de eerste opmaat van herstel naar vertrouwen”, aldus de nestor van de Eindhovense gemeenteraad.

Als fractievoorzitter van het Ouderen Appèl Eindhoven, een lokale partij die al 25 jaar staat in de politieke arena van de Lichtstad,  richt ik me tot u met het volgende.

Deze maand zijn wij in Zuid-Nederland 75 jaar bevrijd. In die dagen, nu dus 75 jaar geleden, lag het hele land in puin en as. Volgend jaar zal het 75 jaar geleden zijn dat heel Nederland is bevrijd.  In de afgelopen 75 jaar is Nederland door de inzet van vele mensen, waarvan een groot aantal al geruime tijd gepensioneerd is, weer opgebouwd tot het land, waarop wij allen trots konden zijn. Omdat Nederland zo snel mogelijk moest herstellen, waren voor hen werkweken, van 6 dagen tot 10 uur per dag niet vreemd.

Dat nu juist deze groep mensen de klos dreigt te worden van negatieve gevolgen van de cijfermatigheid, die we rekenrente noemen, is, gezien hun destijds geleverde inzet, erg triest.

In 2017 telde Nederland 3.159.000 inwoners van 65 jaar en ouder (CBS, 2018). Door de toenemende vergrijzing, het aantal 65-plussers groeit van 18 procent van de bevolking in 2017 naar 26 procent. Na 2040 zal de vergrijzing weer afnemen. Het aantal mensen dat afhankelijk is van AOW en aanvullend pensioen zal de komende jaren toenemen.

Iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn! De onzekerheden over de hoogte van het (toekomstige) pensioen versterkt het maatschappelijk onbehagen onder ouderen. Veel van de huidige 65-plussers moeten het doen met een klein pensioentje van 300 tot 700 euro per maand. Het door de reclameindustrie gevoede beeld van het “Zwitserleven-gevoel” is slechts weinigen gegeven. Ondanks het onlangs afgesloten pensioenakkoord hangen donkere donderwolken boven de hoofden van de gepensioneerden. Alom wordt gesproken van op handen zijnde kortingen oplopend van 5 tot 15 procent. Deze kortingen zullen hun schaduw vooruitwerpen op het bestedingsgedrag van de oudere consument. U kent het nog wel: iedere euro wordt vele malen omgedraaid, dan pasd uitgegeven.

Uit inmiddels uitgelekte informatie vanuit de Miljoenennota 2019 blijkt dat de gepensioneerden zich niet hoeven te verheugen.  In doorsnee genomen, gaat hún koopkracht slechts met 1,1 procent omhoog. Het lijkt voor de hand liggend dat de koopkrachtstijging, evenals in voorgaande jaren,  teniet zal worden gedaan door de op handen zijnde kortingen en andere prijsverhogingen van de vele vast lasten.

Deze te verwachte gang van zaken zorgt voor grote problemen voor veel gepensioneerden, zo zeer zelfs dat minister Wouter Koolmees spreekt van een “opletpunt”, als hij het over de positie van gepensioneerden heeft.

Graag breng ik ook het volgende onder uw aandacht.

Ook Peter Borgdorff, voorzitter van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en Jos Brocken, voorzitter Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) geven aan dat de dreigende kortingen op miljoenen pensioenen van tafel moeten, willen we de koopkracht van betrokkenen garanderen. Naast de gepensioneerden zal met name de “grootste werkgever” van Nederland het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) de gevolgen van de koopkrachtdaling merken.

Daarbij komt een ontwikkeling die moeilijk te rijmen is met een besluit om tot korting van pensioenen over te gaan. Zo geeft bijvoorbeeld Peter Borgdorff aan: “In 2008 hadden we een vermogen van 87 miljard euro en konden we de pensioenen laten stijgen. Nu hebben we 235 miljard euro vermogen en moeten we korten.” En Jos Brocken vult aan: “We zitten op het grootste vermogen ooit, maar we kunnen het niet naar de mensen brengen.”

Volgens deze twee deskundigen is een korting onnodig. Die kortingen moeten we doorvoeren vanwege de strenge regels van het huidige stelsel. In juni 2019 is een principeakkoord gesloten voor de overgang naar een nieuw stelsel waarin waarin geen garanties meer gegeven worden voor de hoogte van de pensioenen. Dit betekent dat pensioenfondsen ook minder geld achter de hand hoeven te houden. Het lijkt absurd om in de overgangsperiode, tot het nieuwe stelsel er is, de oude regels te handhaven.

Ik doe een dringend beroep op u en de pensioenspecialisten in uw partij of organisatie om alles in het werk te stellen om de dreigende kortingen op miljoenen pensioenen  te voorkomen. Immers laat het tot u doordringen:

Korten op de pensioenen is diefstal van uitgesteld loon.

Graag word ik door u op de hoogte gehouden van de stappen die u in deze gaat ondernemen.

Ik kijk dan ook uit naar uw activiteiten in deze en wens u namens mijn partij en de vele gepensioneerden in ons land veel wijsheid toe in de komende weken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. meneer cactus

  De pensioen zijn uitgestelde loonbetalingen. De pensioenen zijn individuele gelden ondergebracht bij een verzekeraar (pensioenfonds) De pensioenen zijn secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Hoe durft de politiek met zijn grijpgrage tengels jouw uitgestelde loon af te romen ?

  1. Seneca

   @cactus
   ik had het niet beter kunnen zeggen. politici, inclusief het tuig in de 2e K, roven als de raven. en dan te bedenken dat er figuren op dit blog aanwezig zijn die spreken over ‘democratie’ en ‘wil van het volk’. nadere uitleg wie dat zijn is niet nodig, toch?

 2. Jumping

  Inderdaad, in dit keiverotte Nederland zijn geen onafhankelijke rechters meer.
  Maar een uitspraak, over de diefstal van die 1500 Miljard Euro, door de Linkse Rutteclan,
  moet getoetst kunnen worden, door licht Links gekleurde rechters.

  Schandalig (crimineel), zoals Rutte met de oudere Nederlanders omgaat.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 3. joey

  Laten we het woord democratie maar niet meer gebruiken mbt ons aan de EU wetten en verordeningen geketende staat!
  Wij zijn een klein onbeduidend staatje in de USE (United States of Europe)!
  Souvereiniteit is voltooid verleden tijd,een weemoedige herinnering.

 4. plakband

  Artikel: De komende pensioenkortingen zijn diefstal van het uitgestelde loon van werkende mensen!

  En Rutte schoot in de lach.

  1. Abdul is Lam

   En wat denk je van het feit, dat door het gejojo met de AOW leeftijd, ik volgend jaar op 66 jaar en 4 maanden AOW ontvangen, plus mijn eerste beetje pensioen, het jaar daarna nog een beetje pensioen erbij en het jaar daarna nog een beetje pensioen erbij.
   Pensioenfondsen hanteren niet de actuele pensioen leeftijd maar de terug gedraaide ouderdomsverwachting.
   Als dank voor je harde werk 51 en een half jaar lang.

  2. goedisfout

   @plakband: De lach van Rutte is geen lach maar een grimas om zijn nare karakter te verbloemen.

 5. C.A.Barstow

  Ik zit handenwrijvend te wachten op een gigantische volksopstand, op een banken run
  en natuurlijk op de volledige ineenstorting van de EU.
  We gaan op de puinhopen van het eens verrotte Nederland uithuilen
  en een nieuwe start maken vanzelfsprekend zonder een EU o.i.d!
  Van af dat moment zal het verboden zijn het woord EU uit te spreken
  op straffe van laten we zeggen ƒ250,-.

 6. Rosasolis

  Vele oudere werknemers in goede gezondheid werden gedwongen hun baan op te geven wanneer zij 65 jaar werden. Voor jarenlang ging je dagelijks werken in je vak, en daarna plotseling na je 65ste jaardag moest je thuis zitten om je te vervelen…volgens de wet.
  Voor vele vermoeide mensen een zegen, om eindelijk wat rust en vrede in hun leven te krijgen. Maar voor vele anderen betekende dit plotseling verandering in hun leven, een ramp, met ernstig vormen van verveling. En nu komt de allernieuwste ramp, kortingen op onze kleine pensioenen. In de troon-rede vandaag werd niet verteld over steun voor onze pensioenen, die achteruit dreigen te worden. En de AOW is te weinig om rond te komen.
  Hier is idee van mij om speciaal voor onze arme AOW ers wat steun te geven. Kan iemand een nieuwe internet site oprichten voor alleen AOW ers waarbij senioren speciale aanbiedingen kunnen krijgen op kleding, huishoud apparaten en inrichting, tuin artikelen, meubelen, hobby artikelen, etc. met spaarpunten die je dagelijks kan verdienen als je eraan klikt. En als je genoeg punten heb gespaard kan je 50 of 100 euro op je bankrekening krijgen. Ik zit al maanden met zo’n idee om een speciale internet site voor alleen senioren op te bouwen, met zowel dagelijkse berichten om elkaar te steunen, en ook op de afdeling van dit senioren site een dagelijks bescheiden reclame aanbod, speciale alleen voor onze senioren. Wie heeft er interest in een
  Nederlandse Senioren internet site, die op internet zou kunnen komen, waarvan onze senioren hun meningen kunnen doorgeven met het politiek en hun dagelijkse leven met speciale aanbiedingen voor onze senioren , om het leven wat makkelijker te maken. Er zijn veel hoog-opgeleide mannen en vrouwen die jarenlang hun beste hebben gegeven aan onze samenleving. Ik ben er een van die vele mensen, die nu helaas niet meer in onze culturele samenleving werkt. Daarom vindt ik dat het belangrijk is dat er een aparte Senioren site komt; niet alleen voor ons belang als AOW ers, maar ook omdat wij onze ervaringen in alle vakken moeten doorgeven. Zo dat de jonge studenten heel wat kunnen leren van onze vroegere ervaringen.
  Maar omdat vele senioren heel actief op hoge leeftijd zijn, en helemaal niet dement
  zijn, vind ik dat er een Nederlandse Senioren Internet site moet komen. Om op te komen voor de belangen voor onze Senioren…Wij hebben hard gewerkt, en willen doorgaan als een belangrijk leiding groep naar de toekomst. Maar wij krijgen steeds minder belangstelling en ook steeds subsidie om door te gaan met onze zeer bescheiden leven. Zoals het nu gaat, zal D66 misschien het grote oplossing voor ouderen vinden, net als in die griezel SF film: dat alle mensen van 50 jaar moeten naar de kliniek komen om een verplichte einde van hun leven te maken. Wat een nachtmerrie film!
  Kortom: welke senioren zouden voelen voor een actuele Nederlandse senioren site?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.