DNB-president Klaas Knot spreekt: ‘De situatie is inderdaad bijzonder zorgwekkend.’

DNB-president Klaas Knot is geïnterviewd door de Telegraaf. Waar stevenen we op af als land zijnde? De rente wordt door de ECB kunstmatig laag gehouden en daardoor krimpen de pensioenen enorm. Wanneer gaan andere net als Klaas Knot nu eens opstaan voor onze Nederlandse belangen? Iedereen weet dat het beleid van de ECB destructief is, toch wordt er geen actie ondernomen. 

Klaas Knot maakte furore door openlijk kritiek te uiten op het beleid van de ECB. Dit zorgde voor veel rumoer binnen de internationale economische wereld. Knot hekelde het idee dat de geldpers weer werd aangezet. Toch bleef het daarna stil, Knot is zeker niet onschendbaar. Terecht ook dat de Telegraaf zich afvraagt of hij wel ‘onze man is’.

„De groei en de verwachte inflatie waren opnieuw verslechterd. Dus ook ik vond een proportionele reactie in de rede liggen. Maar dit pakket vind ik disproportioneel. We hebben al een negatieve rente en voor 2600 miljard euro aan obligaties gekocht. Ik maak me zorgen om de neveneffecten, zoals de sterke stijging van de huizenprijzen op veel plekken in Europa.”

Knot is vrij duidelijk over waarom hij besloot met kritiek naar buiten te komen, iets wat een unicum is. De bankenwereld is meestal een gesloten wereld van ja-knikkers maar Knot accepteerde het niet langer.

Op de vraag of Klaas Knot er zit voor onze belangen krijgen we een duidelijk antwoord. Wanneer er gevraagd wordt waarom we een ECB beleid steunen dat slecht is voor ons land en goed voor de Italianen krijgen we het volgende antwoord:

Overwegingen of het ene land er beter vanaf komt dan het andere spelen voor mij geen rol. Als ik in Frankfurt aan tafel zit, richt ik mij op ontwikkelingen in de hele eurozone.”

Knot zit eigenlijk in Frankfurt met een dubbele agenda, enerzijds moet hij de altijd vrolijke, EU minnende beleidsmaker zijn, anderzijds moet hij de belangen van de DNB hoog houden. Dit lijkt niet altijd makkelijk.

Ik maak onderscheid tussen die rollen. Op het moment dat ik in Frankfurt zit, zit ik daar als een van de Europeanen die het Europese monetair beleid vormgeven. In Nederland ben ik president van DNB. En dan moet ik de uitkomsten van dat ECB-beleid als een gegeven beschouwen in mijn opstellingen in nationale debatten. De pensioenen bijvoorbeeld. Daarin is het Nederlandse model anders dan in de rest van Europa. Dan kun je niet verwachten dat Europese instellingen hun beleid daarop aanpassen. Al is dat een hard gelag voor de betrokkenen. Als ik 67 zou zijn, zou ik daar ook van balen. Maar Nederland moet het stelsel zo inrichten dat het kan omgaan met deze lage of zelfs negatieve rente.”

Klaas Knot deed een dappere poging om het beleid van de ECB openlijk te bekritiseren. Probleem van Knot zelf is dat hij twee verschillende functies en belangen moeilijk scheiden. Beide functies kunnen niet de prioriteit hebben. De EU lijkt toch een belangrijkere post te zijn.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Jumping

  Deze Klaas is een vaste gast, bij de club van Bernard en krijgt bij ieder bezoek (achter gesloten deuren), instructies wat hij moet en mag vertellen.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Henk-Jansen

   Voor ‘het slechtste sinds WOII’ doet premier Rutte het verbazingwekkend goed. Nederland is een van beste landen ter wereld.

   1. Vanduinen

    Wij hebben aan onze Minister President inderdaad veel te danken. Hij loodste ons land kundig door de banken crisis. En dwong veel respect af binnen de EU en buitenland. Voor die kundigheid een onderbetaalde baan.

    1. Dik

     De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten, zelfde taal, zelfde geur.

    2. Joop Klepzeikert

     @Trol Vanduinen: Sinds de bankencrisis is het aantal mensen onder de armoedegrens van 8% naar ruim 30% gestegen. Noem dat maar ‘kundig door de bankencrisis geloodst’…
     IJsland, wat door die bankencrisis op punt van faillissement stond is er heel wat beter overheen gekomen, door bankiers op te sluiten, banken failliet te laten gaan, de ECB en IMF de toegang tot HUN land te ontzeggen en geen lid van de EU te worden.
     Die staan economisch nu op plek 3 van Europa, achter Liechtenstein en Zwitserland, terwijl Nederland pas op plek 15 komt.

    3. Joshuak

     Kundig door de banken crisis? Enige wat hij deed was extreem bezuinigen en belastingen omhoog..

     Daarna hebben ze door de lage rentes de val alleen maar weer uitgesteld.. Heb het vaker gezegd en ik zeg het weer..

     Waarom denken jullie dat deze lage rentes een andere effect zal hebben dan wanneer Zimbabwe, Venezuela en Cuba het deed?

     Je ziet de inflatie cijfers enige reden waarom het relatief beperkt blijft zijn de beperkte uitgave.. Maar binnen nu en 10 zal het effect hetzelfde zijn.

     Je kan gewoon niet gratis geld uitprinten en uitdelen en daarmee weg komen.

   2. Joop Klepzeikert

    @Henk-Jansen: Nederland ‘een van de beste landen ter wereld’???
    Ga jij dan ook even uitleggen wat er zo goed is?
    De Nederlandse inkomens staan op plek 15 van Europa, terwijl de vaste lasten verreweg de hoogste zijn, waardoor Nederlanders minder vrij te besteden overhouden dan de mensen in bijvoorbeeld Oekraïne en Moldavië.

    1. Korporaal Monty

     “Nederland ‘een van de beste landen ter wereld”

     Klopt daarom verblijf jij hier nog steeds.
     Zijn je emigratie plannen mislukt?
     Werd je niet toegelaten tot de Verenigde Staten, Canada of Singapore?

     1. Henkdetenk

      En pffffffrt weer een scheetje van de zandhaas Monty.. Pffffrt

 2. Rud56

  Had Knot maar aan de bel getrokken toen toenmalig staatssecretaris Klijnsma (PvdA) het zeggenschap over onze pensioenen aan Brussel overdroeg. Het begin van ….

  1. Jumping

   Inderdaad Rud56.

   Maar alles gaat en ging in opdracht van de club van Bernhard via Rutte.

   Haal mijn geld weer terug uit Brussel.

   Stop met de EU in deze vorm.

   NEXIT.

  2. Mezzadra

   Mij is niet bekend dat Klijnsma de zeggenschap over onze pensioenen overdroeg aan Brussel maar wellicht heeft Rud een bron.

   1. Piet Patat

    Ook deze keutel van ontkennerij kun je gelijk weer intrekken @mezzie.
    Na Den Haag bemoeit ook Brussel zich steeds meer met ons gespaarde pensioengeld. Het is niet per se Klijnsma maar de euro gaf onze pensioenen al een klap, de vrijheid beperkende Europese pensioenrichtlijn kwam daar bij en nu wil de Europese Commissie een Europees pensioen introduceren.
    De lage rente die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vastgesteld is nadelig voor de Nederlandse pensioendeelnemer wiens pensioenfonds rente-inkomsten nodig heeft.
    Daarbij komt dat de grootschalige gelddrukkerij van de ECB probeert de inflatie aan te jagen. Inflatie betekent dat schulden en spaargeld verdampen. De spaarders zoals Nederlandse pensioendeelnemer zijn dan de klos. Dat is al het geval. Pensioenen kunnen niet worden verhoogd door te lage dekkingsgraden bij de pensioenfondsen terwijl de – matige – inflatie hun koopkracht uitholt.
    Behalve deze gevolgen van de euro door het ECB-beleid en de pensioenrichtlijn die de vrijheid van pensioenfondsen beperkt, wil de Europese Commissie nog iets nieuws: Europese pensioenfondsen omdat slechts een kwart van de EU-inwoners een aanvullend pensioen zou hebben. De Commissie wil dat alle EU-inwoners geld in deze pensioenfondsen (uitgevoerd door commerciële partijen) kunnen stoppen zonder dat deze inleg nationaal wordt belast. Belastingvrij sparen voor het pensioen aldus, net zoals nu in Nederland ook deels kan. Verplicht is het overigens niet maar wat niet is kan nog komen, zo leert de EU-geschiedenis ons.
    Het Commissie-enthousiasme voor Europese pensioenfondsen is niet verwonderlijk. Wie nationaal belastingvrij kan sparen en dat geld als gepensioneerde een Europees pensioen terugkrijgt is vanzelf positiever over de EU, zo is de gedachte. Daarnaast wil de Commissie dat burgers van EU-landen niet sparen voor hun oude dag door bijvoorbeeld geld op een rekening te zetten of de hypotheek af te lossen maar dat het geld wordt geïnvesteerd in de Europese economie. Zo moeten de pensioenfondsen aanjagers worden van economische groei. Naast de geldbijdrukkerij door de ECB en andere EU-initiatieven moet zo nog meer geld in de economie worden gestopt.

    Voor sommige academici die in verschillende EU-landen werken en EU-medewerkers bestaat overigens al een Europees pensioenfonds.
    De Commissie spreekt van het ‘pan Europees spreiden van risico’s’. Dat kan ook worden uitgelegd als: Grieken en Italianen leven langer dan Nederlanders. Dat betekent dat er een nieuwe transfer van noord naar zuid wordt geïntroduceerd. Mogelijk zijn er twee aantrekkelijke elementen. Belastingvrij inleggen is op zich fijn en concurrentie tussen EU-pensioenfondsen en nationale pensioenfondsen zou kunnen leiden tot betere prestaties en meer vrijheid en invloed voor Nederlandse pensioendeelnemers.

    Maar dan zouden de Nederlandse pensioendeelnemers de mogelijkheid moeten krijgen om over te stappen en die mogelijkheid bestaat niet. Dat wil Den Haag niet want de pensioenpotten bleken al meermalen handige reservoirs van geld als de regering weer eens geld tekort kwam. Het is niet onlogisch dat de Commissie – al is het dan bij commerciële partijen – op Europees niveau ook dit soort reservoirs wil. Ook commerciële partijen kunnen met regels worden gedwongen geld te beleggen op een manier die de Commissie politiek gewenst acht.

    Al met al wordt voor Nederlandse pensioendeelnemers voorlopig geen enkel probleem opgelost. Pensioenverlies door de euro, gebrek aan zeggenschap en keuzevrijheid.

   2. spelende vrouw

    alle macht is nagenoeg ever gedragen aan brussel tarrel , wat nog niet overgedragen volgt spoedig

 3. Joop Klepzeikert

  Wel krommentaar hebben op de ECB, maar op de roverheid, die pensioenfondsen VERPLICHT met onrealistische rekenrente te rekenen, terwijl ze de afgelopen 40 jaar elk jaar gemiddeld 7% rendement per jaar gehaald hebben, durft die kneus niet.
  Als we ons pensioen gewoon lekker in eigen beheer zouden mogen (laten) beleggen kunnen we dus ook die 7% minimaal halen en hoeven we niet met een fictieve rekenrente te werken. Dan zou bij de huidige premie 30 jaar werken en sparen dus voldoende zijn om van die 7% rendement 120% van ons bruto loon over te houden.
  Daar kunnen we dan dus heel goed van leven.
  Dat is niet wat de elite willen. Dan verliezen ze teveel loonslaven.

  1. Stamvader

   Wie is er in staat om uit een individueel salaris een solide belegging op te bouwen vandaag de dag? En de administratie om dat allemaal bij te houden, los van de expertise. Bij een pensioenfonds gaat het er om dat huidige spaarders ook zicht hebben op een fatsoenlijke uitkering. Zo werkt dat. Eenmaal een indexering toekennen moet wel terugverdiend worden als ook de uitkeringen gewoon doorgaan. Bij de individuele spaarder betekent dit als hij eenmaal een hap doet uit zijn kapitaaltje, dit een onmogelijke opgave is.

   1. Joop Klepzeikert

    @Stamvader: IEDEREEN met een beetje beleggings portefeuille haalt meer dan de 7% rendement die pensioenfondsen halen.
    Maar zelfs al zouden we dat geld bij die fondsen onderbrengen, maar dan echt individueel, vangen we dus de 7% rendement per jaar die ze al ruim 40 jaar elk jaar weer halen.
    Het probleem zit erin dat de ultra socialistische roverheid zich met ONS geld bemoeit.

 4. goedisfout

  Voor Nederland en zijn unieke pensioenstelsel doet Knot niets. Meeknikken met de bende van Merkel en de rest van de ecbmaffia om ondanks Zuid Europa de € op de been te houden. Hij hangt aan touwtjes vastgehouden door koning baard of z’n moeder en de lachende leugenaar.

 5. Cootje

  En in die wereld van houd de narcostaat zich fier overeind , met hun eigen wetten en hun eigen inkomsten waar steeds meer mensen van mee profiteren sommige ook weer niet is de individuele persoon die door onze roversbende de overheid in een bananen republiek zich staande moet houden kwetsbaar en voor zich zelf moet zorgen een uitstekende prooi voor de ene en voor de andere hongerige mensen vragen zich niet af waar het vandaan komt . Gecreëerd door ondermijning van onze geliefde overheid die ons laat kiezen om ten kosten van ons zelf te zorgen voor de Grieken de Italianen, de Fransen de Spanjaarden de Portugezen , de polen , de Bulgaren de Roemenen, en het liefste ook nog voor de Oekraïne , de Engelse gaan vijf rotte jaren te gemoed met hun uitstap maar komen er veel sterker uit dan wij die alles in kunnen leveren ten kosten van een corrupt zooitje , wel zielig voor mij klein k8nderen

 6. AS210854

  Zoals gewoonlijk veel blabla, aber niks da.

 7. Piet Patat

  Dit is weer een mooi voorbeeld van het mislukte €uroproject.
  Voordat de €uro werd ingevoerd kon je op je klompen al aanvoelen dat dit niet goed zou gaan. De landen die de €uro als munt hebben ingevoerd zijn dusdanig verschillend qua economie, daar kun je geen eenheitsmunt aan koppelen.
  Dat werkt niet, heeft nooit gewerkt en zal ook in de toekomst niet gaan werken.
  Het opkopen van schulden en negatieve rente loopt een keer spaak, dat kun je niet volhouden. De munt is de €urocrisis nog nooit te boven gekomen ( ook al wil men dat ons door zich te hullen in stilzwijgen doen geloven ) De landen die de €uro voeren zijn de controle geheel kwijt over hun economisch beleid en dienen verantwoording af te leggen aan Brussel. De Gulden en de Duitse Mark waren stabiele, sterke munteenheden die nu door middel van een verstandshuwelijk gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld de Lire. Ook al bestaan deze munten in kwestie niet meer, toen ze opgingen in de €uro kwam de Gulden er bekaaid van af en werd deze veel te goedkoop ingeschaald. Italie gebruikte de Lire naar believen en werd gedevalueerd, dan wel gerevalueerd al naar gelang de economische situatie. Deze controle zijn ze kwijt geraakt en daardoor heeft hun economisch beleid indirect, via de €uro, gevolgen voor onze economie. En we horen het Gerrit Zalm nog zeggen dat de prijzen niet zullen stijgen. De rest is history. De €uro is een zeperd en zal dankzij het huidige beleid als een ballon uit elkaar klappen. Het gepeupel werd er zo mooi warm voor gemaakt, nooit meer wisselen op vakantie. Zal best, dat het een bouwsteen van de €uropese superstaat zou zijn werd maar even niet vermeld. En nu zitten we met de ellende, onder andere voor onze pensioenen is dit een zeer bedenkelijke situatie en de heer Knot pleit er nu zelfs voor om maar onmiddelijk te korten. Mede dankzij deze munt worden de pensionado’s gekort in hun portemonnee. Mede door uw stem uit te brengen op partijen die de €U op handen dragen bent u zelf dief van uw eigen portemonnee maar zover denkt het electoraat helaas niet. die worden alleen €U hosanna in de hoge verhaaltjes voorgeschoteld op TV. Crowd controll ten voeten uit en u bent de dupe.

  1. Crassus

   De italaanse Lire werd NOOIT gerevalueerd. Vele malen short gegaan wat altijd geld opleverde.

 8. fusilier

  De Italianen zeggen niet voor niets, jullie hebben het geld, en wij hebben de zon.

 9. FCKJoop

  De EU ontstaan uit een drang voor economische samenwerking in Europa en om een nieuw groot conflict te voorkomen, stevent onvermijdelijk af op een nog groter conflict. Het volk zal het vroeg of laat niet langer pikken en in opstand komen, te beginnen met de Fransozen die eerdaags een einde maken aan het (politieke) bestaan van Macron.

 10. spelende vrouw

  De ECB is de schuldige in combinatie met de nationale regering.

  1600 miljard in kas , met een rekenrente van 2% hebben de fondsen een dekking van 140%.de fondsen maken actueel 5 % minimaal

 11. Jack Flash

  De nasmaak van het zuur is nog niet weg van de vorige crisis.Toen kwam er nieuw zuur van Rutte eroverheen terwijl hij zoet beloofde en er nog niet is en nu komt er opnieuw zuur aan.Thanks Mr Rutte.

 12. Kristalix

  Geldkraan dicht naar Europa meneer Knot.
  Beter, uit de EU.

  Dan is de balans beter en is er een einde aan de verkwanseling. Levert de ouderen hun pensioen zonder enig probleem.

 13. Heras

  Ook Klaas knot is mede verantwoordelijk voor het bankenbeleid. Hij schijnt bankiers te verplichten om een bepaalde richting op te gaan, anders kunnen ze hun baantje wel vergeten.

 14. Rechtsaf

  Banken zitten er voor de banken, er wordt bakken met geld verdiend en wat zorgelijk is, is dat banken en de EU bepaalde richtlijnen hebben puur om de economieën van de landen in Europa op gelijke hoogte te krijgen met elkaar, en dit is nog maar het begin, de EU streeft ernaar om uiteindelijk cashloze maatschappijen te hebben dit betekent dat we niet meer anoniem en onafhankelijk ons geld kunnen besteden…

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.